Psiholog sau logoped?
Buna
Poate ma puteti ajuta. Prietena mea cea mai buna s-a intors din Irlanda in concediu si are o mare problema cu baiatul ei de patru ani si jumatate. Adica copilul nu vorbeste decat foarte putine cuvinte si extrem de stalcit ca numai ei il inteleg. In rest copilul extrem de sociabil, raspunde la intrebari, face tot ce ii spui, inclusiv rosteste pe rand literele dintr-un cuvant dar nu il poate pronunta corect.Sunt tare suparati si ar vrea sa il duca la un psiholog sau logoped pentru o evaluare. Daca stiti si puteti sa imi recomandati pe cineva mi-ati fi de mare ajutor ( de preferat din Cluj sau Tg-Mures).
Sau daca ati mai trecut prin asa ceva sa ne spuneti care sunt pasii de urmat.
Multumesc cu anticipatiune
Ani de Stefana (23.01.2008)
Raspunsuri
witeflower spune:
I-ar prinde bine o vizita la logoped - dar...copilul vorbeste si romaneste? Sau macar intelege?
O alta problema ar fi - cat sta in Ro prietena ta? Ca pentru un sfat si niste sugestii ajunge sa mearga la logoped de 1-3 ori.
Dar pentru o terapie ar trebui sa mearga cel putin 2-3 luni, de 1-2 ori pe saptamana.
Eu i-as recomanda mai degraba sa petreaca un concediu placut si relaxant in RO si sa inceapa logopedia cand se intoarce in Irlanda, cu un logoped de acolo.
Daca totusi cauti pe cineva din Cluj, am sa revin cu o recomandare (ca trebuie sa intreb pe cineva mai intai).
puisorul spune:
Multumesc Witeflower. Copilul vorbeste si intelege doar romaneste pentru ca sunt plecati doar de un an. Intr-adevar stau putin in Romania si ar vrea doar o consultatie si o parere avizata. Terapia care ar fi necesara ar urma-o in Irlanda.
AdrianaSM spune:
Puisorul, ma bucur ca am citit intrebarea ta pentru ca tocmai saptamana acesta a fost sora mea cu baietelul ei la o doamna psiho-pedagog, la Cluj. sora mea locuieste de 12 ani in Austria, si baietelul ei de 4,5 ani are,deasemnea, probleme cu limbajul(mai mult cu pronuntarea cuvintelor).De aceea m-a rugat sa iau cointact cu cineva care ar putea-o ajuta in acest sens.
An vb cu D-na ANDREEA HATOZI din Cluj care este si cadru didactic la Facultatea de Psihologie si Pedagogie speciala, pentru o prima intrevedere cu baietelul, si pentru ai da recomandari pentru viitor.
Sora mea a fost marti la Cluj, si d-na i-a recomandat (in urma sedintei, bineinteles)mai multe sedinte la logoped. Noi am luat legatura cu un logoped din Satu Mare.
Bineinteles sedintele la logoped dureaza mai mult,cel putin o luna, si cel mai bine ar fi pentru baietel sa le faca in tara, nu in Irlanda, ca o limba straina l-ar putea bulversa si mai tare.
D-na acesta psiho-pedagog i-a spus sororii mele ca una dintre cauzele pentru care copilul are o intarziere de limbaj este pentru ca a trait in mediu bilingv.
Nr. de tel al d-nei Andreea: 0740061752.
Sper sa iti poata fi de folos.
si multa sanatate.
AdrianaSM 28+ Estera Iarina
http://community.webshots.com/album/564152856xZtBmU
witeflower spune:
E foarte adevarat ce a spus Adriana - multi copii care se muta in alta tara intre 2-4 ani au probleme cu vorbirea, din cauza aspectului bilingv. La fel si multi copii ai caror parinti vb numai romaneste, ei aflandu-se in alta tara...
Si nepotelul meu, in Germania, a intampinat probleme asemanatoare. Au mers la logoped acolo (el nu vorbea mai nimic,decat cateva silabe razlete la 4 ani). Logopedul le-a recomandat sa vb si ei in casa germana - in special cu copilul, pana isi da drumul la vorbire. Adica au renuntat temporar la lb romana (bineinteles, nu brusc, ci treptat, ca se acomodeze copilul). Rezultatele au fost bune, iar dupa ce va vb bine germana, va invata si romaneste (ca a uitat...).
Eu cred ca cel mai important e sa invete mai intai limba (si suntele, pronuntia specifica a limbii) din tara unde copilul locuieste. Pt ca acolo va merge la gradi, acolo se va juca cu copiii si isi va stabili cele mai multe relatii. Acolo e important sa simta ca se acomodeaza, ca face fata. Iar pt asta, e maaare nevoie sa vorbeasca pe limba lor!
puisorul spune:
Multumesc mult Adriana. Am sunat-o pe d-soara Andreea si ne-a programat pe miercuri dimineata. O sarcina usoara in continuare.
AdrianaSM spune:
Puisorul, cu mare drag mi-as activa PM dar nu stiu cum...
Poate ma luminezi tu...Ce sa faci,asa e cu incepatoarele astea...
Sau pot sa iti dau adresa mea de yahoo..sper ca nu e o problema.ID:adilasca.Poti sa imi scrii acolo si iti voi raspunde cat mai repede cu putinta.
O zi placuta tuturor!
AdrianaSM 28+ Estera Iarina
http://community.webshots.com/album/564152856xZtBmU
canon1 spune:
Cand stalceste cuvintele si nu poate sa pronunte anumite sunete, atunci nu e problema de limba...si nici de psiholog...
Un logoped cat mai repede si ar trebuie sa se rezolve...
puisorul spune:
PM inseamna private message si se activeaza din contul tau personal. Intre timp am fost deja la d-soara Andreea care este o draguta( multumesc mult). Va fi nevoie de sedinte in continuare la psiholog si logoped. Prietenii mei se vor intoarce in Irlanda sa caute acolo psiholog roman daca nu se vor intoarce la dansa.
Sa ai o sarcina usoara si o nastere rapida si fara complicatii