Alaptatul-Help Line-(9)
Raspunsuri - Pagina 23
ama1357 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Nerantula Uof, bine ca v-am gasit! Am o multime de angoase legate de alaptat, bebele meu are 3 saptamani si inca sunt nelinistita ca nu am suficient lapte, ca nu e suficient de consistent, etc. De la nastere bebe a fost foarte cooperant, a tras delicat de tzitzi si mi-a desfundat canalele fara sa-mi faca rani (era si mai molicel din cauza icterului), asistentele la spital mi-au zis ca accepta ff greu bibe, iar acasa am papat numai la san, in ciuda recomandarilor pediatrei de a baga si formula in completare, daca 'pare' ca nu se satura. Acum am 2 probleme: 1. bebe mananca f des, nici noaptea nu are decat f rar (prima repriza de somn, dupa baita) perioade de somn decat de max 3 ore, cel mai des mananca la o ora jumate - doua - e ok asa? 2. aud cum trage efectiv laptic din san cam 10 min, dupa care mie mi se pare ca molfaie si sanul nu pare golit (sanul e imens, cupa E-F), deci nu stiu daca ajunge la lapticul consistent. Daca il mut la celalalt san, trage iar 10 min din plin si apoi iar pare ca-s suzeta (nici nu lasa sanul din gurita daca incerc sa-l scot) - nici nu stiu exact ce sa intreb legat de problema asta, daca e o problema sau is eu nestiutoare .. as vrea sa fiu sigura ca papa si lapticul consistent din san, ce sa fac? |
are trei saptamani... repriza de somn de 3 ore e deja super ok... pe la 4-5-6 saptamani s-ar putea sa se lase de masa de noapte... fiul meu s-a lasat la 4 luni, eu l-am luat in pat cu noi scoateam sursa si adormeam daca zici ca a avut icter este normal. icterul nu dispare de tot de pe o zi pe alta, si din cauza lui sunt mai somnorosi , mai obositi... deci nu reusesc sa suga destul pentru o pauza mai mare (nu pentru ca nu ai avea lapte, ci pentru ca il dor falcile ) spre linistea ta, poti sa-l pui din nou la celalalt san si tot asa pana cand lasa sanul din gurita singur!
pune-l la san de fiecare data cand cere si o sa fie ok... tine cont ca vara de exemplu bb cer sa suga si la jumatate de ora de la ultima masa si sug doar 1 minut... o fac din sete...
faptul ca vrea sa stea la san, sa-l tina drept suzeta o face si de dragul de a sta langa mama... e micut...
pupici, rabdare si stati linistite!!!
bitza037 spune:
Buna Ama si merci mult de raspuns si de promptitudine
eram absolut sigura ca ai sa-mi raspunzi....ti-am zis ca am citit capitolul asta.
Deci:
-bebelina mea are 5 luni si trei saptamani...pe 15 octombrie face 6 luni......in august cand s-a intamplat avea 4 luni si o saptamana(mi se mai intamplase mie intr-o alta seara ceva similar dar pana dimneata si-a revenit)uite ca de datat asta nu.
A avut 3,500 la nastere...prin cezariana
Ma bucur ca il alaptezi pe bebele tau, eu cred ca tu esti printre cele norocoase.
Stiu.....niciodata nu i-am dat dupa program sa pape(contrar celor din jur)de cand s-a nascut si pana pe la 3 luni a mancat cam la o ora...rar o ora si jumatate...de ceva timp mananca la 2 ore ...si nu inteleg de unde a aparut problema asta.Eu cu aistena am ajuns la concluzia ca ea mannca putin la o masa cat sa nu mai simta senzatia de foame ca stia ca are la discretie san....iar atunci organismul implicit sanul ce a zis????bebelusul asta manaca 50 de ml...atunci hai sa producem atata,nu????
Am citit despre sistemul Medela , dar crede-ma ca nu-mi permit sa dau 5 milioane acum pe el.
Refuza sa manance nu pentru ca vrea bibe, ii place foarte mult sa manance la san, dar sa vina frate laptele nu sa se tzaraie:atunci cand ii este foame si este foarte putin lapte normal ca se enerveaza.Dupa parerea mea mai mult lapte vine din tzitzi decat de la tetina, pentru ca tetina nu are decat o gaura(nu i-am schimbat cu una pentru varsta ei din acest motiv)iar de la tzitzti cand este lapte vine pe 4-6 canale....asa ca nu este relevanta varianta asta.
Sigur ca simt durerea lainceput laamndoi sanii dar din august nu prea ...acum vad ca de ceva timp simt numai la sanul drept ca ma doare atunci cand suge din stangul, dar invers nu ...sau u resusesc sa-mi dau seama oricat m-as concentra.
Nu i-am dat sa suga sa avd si eu de curioasa cat dureaza sa se umple un san si sa se sature si fata la o masa....si asta se intampla in 12 ore.......iar azi am avut confirmarea ca a trebuit sa plec urgent si am lipsit cam toata ziua iar acum pe seara a avut copilul ce sa manace.
Mie imi este teama ca varianta sa-i dau intai sa suga ca sa stimuleze si daca nu iese sa-i dau lapte praf......o sa observe diferenta ca nu este proasta, decat daca i-as dat mese separate de lapte praf si tzitzi cand se strange de o masa intreaga.
cam asta este problema.....
uite ca sa-ti exemplific: ii dau sa suga mananca putin si s enrveaza,insist si ea incearca sa manance si se enerveaza si mai rau ca vede ca nu iese....dupa care ii dau lapte praf si supa ce termina masa eu ma duc sa ma mulg(nu la fiecare masa am timp sa fac asta)si cu greu mai scot 20 ml din ambii sani....iar latoate mesele de peste zi....mai pot sa strng laptic in sticla cam pentru o masa din lapticul meu pe care i-o dau cu bibe.
daca mai vrei sa ma intrebi ceva astpt cu nerabdare....multi din partea noastra
IRINA
Mami fericita si implinita de Antonia
sufletel
www.flickr.com/photos/21646834@N06/" target="_blank">poze
bitza037 spune:
....revin cu detalii.......
ti-am zis ca azi am avut treaba si am lipsit toata ziua de acasa fata a mancat in timpul asta 2 biberoane cu lapte praf...iar acum pe seara dupa baita a papat un sanul stang pe nerasuflate(erau plini amandoi de simteam ca pocnesc)......acum 10 minute am terminat de muls si sanul drept care in 5-6 minute am muls 100 ml iar dupa aia inca vreo 60 si din sanul stang am muls 20 ml....in total 180.Deci lapte se face nu este problema ca asat este o satre general dar nu in 2-3-4 ore de la ultima pana la urmatoare masa a lui bebe ci in 12 ore.Nu mai pricep nimic....zici ca i-a setat cineva asa/
Daca era sa nu mai produca decat putin lapte nu se mai umpleau in timpul asta,nu???gresesc undeva????
Gata, cred ca joi ma duc de urgenta la homeopat, ca nu se mai poate...trebuia sa ma duc de ceva timp dar am zis ca isi revine....
te pup dulce si abia astept sa citesc raspunsul tau
IRINA
Mami fericita si implinita de Antonia
sufletel
www.flickr.com/photos/21646834@N06/" target="_blank">poze
ama1357 spune:
deci... sanul produce lapte... cand produce prea mult se umple si devine dur, ceea ce pentru el inseamna ca a produs prea mult si asa data viitoare va produce ceva mai putin... cu cat golesti mai des sanii cu atat o sa produca mai mult... cerere si oferta... ca in economie...
nu mai fa prostia sa lasi sanul negolit atatea ore... trebuie muls, iese mult iese putin, trebuie muls... in orice caz tine cont ca gurita lui bb este cea mai buna pompa de muls... reuseste sa scoata o cantitate mai mare decat orice alta pompa...
editez pentru ca ieri am inchis din greseala si nu am terminat...
revenind... sanul nu este un contenitor de lapte. in momentul in care tu simti durerea aia mica in san la cateva secunde de supt, atunci sanul incepe sa produca lapte... sanul nu trebuie sa fie beton ca tu sa ai lapte... sanul care este beton se opreste din produs...
cand incepe masa durerea o simti o singura data la amandoi sanii (asta se intampla la inceput, in primele luni) sau la sanul la care nu suge bb. cand schimba sanul nu mai simti durerea.
daca tu ii dai cu biberonul (indiferent daca are doar o gaura tetina) se obisnuieste sa suga la biberon, miscarile si efortul sunt diferite, si nu o sa-ti accepte sanul. in loc sa te mulgi si sa-i dai cu biberonul, pune-o la san.. daca se enerveaza, schimba sanul sau pozitia... daca se enerveaza... ia-o de la capat... pentru a creste productia de lapte trebuie schimbat sanul des in decursul unei mese...
daca zici ca ai citit tot capitolul, banuiesc ca ai gasit raspunsul pentru intrebarile tale.. stiu ca e greu sa-ti pastrezi calmul cand bb plange... dar crede-ma este inutil sa intri in panica...
incearca sa fii cat mai calma si da-i inainte! bafta multa
ps. mai ai nelamuriri? sunt aici
jozsaerika spune:
buna,
am intrat doar sa va multumesc pt sfaturile si incurajarile privind alaptarea
eu am citit multe despre alaptare cand am descoperit DC-ul si pe parcurs am mai tot citit pt ca ma interesa...am avut impresia ca am renuntat prea usor la alaptare cu baiatul meu -desi cu insistente l-am alaptat pana la 6 luni-
acum am o fetita de 4 luni 1/2 si am pus in practica muuuulte lucruri care le-am invatat de la voi
am pus in garda pe toata lumea (mama, soacra, sotz) ca nu vreau sa mai aud cuvinte de genul -nu ai suficient lapte, nu e bun laptele tau, nu se satura, nu il tine mult in brate etc...si nu am cumparat biberoane si sticle si am purces cu mare drag la alaptare
e mai greu putin ca mai e si fratele mai mare si nu intodeauna pot sa-i raspund promp micutzei dar ne descurcam
daca fugar imi trece prin minte ca nu i-ar ajunge laptele alung repede gandul si ma gandesc ca suntem doar noi 2 in toata lumea si ea trebuie sa supravietuiasca si nu am decat tzitzi
vreau sa incurajez toate mamele sa alapteze macar cele 3 luni ...nu exista ca nu pot
va doresc tuturor sanatate
Erika
mama de ingeras Norbert (07 dec 2003)
si comoara Beatrice (20 mai 2008)
poze
ama1357 spune:
citat din mesajul lui jozsaerika buna, am intrat doar sa va multumesc pt sfaturile si incurajarile privind alaptarea eu am citit multe despre alaptare cand am descoperit DC-ul si pe parcurs am mai tot citit pt ca ma interesa...am avut impresia ca am renuntat prea usor la alaptare cu baiatul meu -desi cu insistente l-am alaptat pana la 6 luni- acum am o fetita de 4 luni 1/2 si am pus in practica muuuulte lucruri care le-am invatat de la voi am pus in garda pe toata lumea (mama, soacra, sotz) ca nu vreau sa mai aud cuvinte de genul -nu ai suficient lapte, nu e bun laptele tau, nu se satura, nu il tine mult in brate etc...si nu am cumparat biberoane si sticle si am purces cu mare drag la alaptare e mai greu putin ca mai e si fratele mai mare si nu intodeauna pot sa-i raspund promp micutzei dar ne descurcam daca fugar imi trece prin minte ca nu i-ar ajunge laptele alung repede gandul si ma gandesc ca suntem doar noi 2 in toata lumea si ea trebuie sa supravietuiasca si nu am decat tzitzi vreau sa incurajez toate mamele sa alapteze macar cele 3 luni ...nu exista ca nu pot va doresc tuturor sanatate Erika mama de ingeras Norbert (07 dec 2003) si comoara Beatrice (20 mai 2008) poze |
ma bucur ca ti-am putut fi de folos... nu stiu daca eu personal sau celelalte fete, dar nu conteaza asta, important este ca ai reusit tu sa-i oferi bb tau cel mai important aliment.
apropo de de "ma gandesc ca suntem doar noi 2 in toata lumea si ea trebuie sa supravietuiasca si nu am decat tzitzi".. pediatra de la noi de la cursul premamma ne-a zis... ne tragem din maimute, ce ar face o maimuta?
pupici la mari si mici
Sheannamp spune:
Autor: Irina20
Subiect: alaptatul
Trimis la: 07/10/2008 18:51:15
am si eu o problema cu baiatul meu,de cand il am (4 luni si 3 saptamani)numi mananca decat piept,iar biberonul si suzeta pentru el sunt niste lucruri ingrozitoare.din acest motiv a trebuit sa-l bag la mancare solida(diversificarea).va rog spuneti-mi si mie ce pot sai mai fac sa-l invat si cu biberonul ,pentru ca el nu se mai satura doar cu pieptul ,iar mancare solida nu pot sai dau decat maxim de doua ori pe zi,iar din acest motiv numi doarme bine nici noaptea.multumesc
Irina
Raspunsuri:
--------------------------------------------------------------------------------
Autor: musetto
Raspuns la: 07/10/2008 20:28:19
Draga Irina, este normal ca la varsta asta copilul tau sa vrea doar san. Fetita mea sugea si din jumatate in jumatate de ora, zi si noapte, si nu suporta sub nicio forma biberonul sau suzeta. Din cauza ca la varsta asta vor sa suga des, probabil ca unele mamici au impresia ca bebelusii nu se satura doar cu laptele de mama. Dar daca baiatul tau ia in greutate asa cum tb, atunci nu e cazul sa apelezi inca la diversificare. Mai asteapta o luna si intre timp alapteaza-l ori de cate ori cere... e OK!
Daca totusi vrei sa il inveti cu biberonul, cere ajutorul altcuiva (tatal, bunicii), e posibil sa-l accepte mai usor de la ei, daca nu esti tu in zona sa te simta.
Despre alaptat exista si un topic dedicat:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=124117
--------------------------------------------------------------------------------
Autor: m_monique
Raspuns la: 07/10/2008 21:15:03
nici al meu nu a vrut suzeta, ca doar din ea nu curgea nimic.
lapte pref a inceput sa bea abia dupa 6 luni. pana atunci cu biberonul a baut doar ceai.
altfel tzitzi toata ziua. diversificarea am inceput-o la 5 luni jumate ca nu se mai satura. dupa fiecare masa solida ii dateam sa suga. a fost o perioada foarte grea. abia cand am trecut la 3 mese solide pe zi alaptatul a redevenit o placere.
13+
si Andrei (16.12.2006)
Autor: adra_bell
Raspuns la: 07/10/2008 21:58:41
Irina, de unde tragi concluzia ca nu se satura? Daca ai alaptat exclusiv pana la 4 luni, e pacat sa-i bagi acum formula. Asa a fost si fetita mea, a refuzat orice suzeta, statea cate o ora la san, facea putina pauza si cerea iar sa pape. Eu eram cea mai buna suzeta. Cat despre biberon i-am dat doar de 2 ori ceai anticolici cu el, am constatat ca nu are nici un efect si nu l-am mai folosit. Am diversificat-o la 6 luni, asa se recomanda acum pentru bebelusii alaptati.
La inceputul diversificarii nu cred ca te poti astepta cu sucuri sau piureuri, ideea este sa se obisnuiasca cu gusturi noi.
Printesa
adra_bell si Eva-Elena (14 nov 2007)
Autor: puisorul
Raspuns la: 08/10/2008 08:09:16
Cred ca ai inceput mult prea repede diversificarea. Cum au spus si fetele diversificarea mai poate astepta pana la 6 luni. Daca a luat bine in greutate, uda 4-5 scutece pe zi se satura si cu laptele tau. Cred ca e pacat sa ii dai lapte praf daca ai tu lapte. Poti sa incerci sa ii dai sa suga numai dintr-un san odata ca sa ajunga si la laptele gras care il satura. E o perioada mai grea acum dar cu rabdare o sa treceti si peste asta. Fetita mea abia dupa 7 luni a inceput sa doarma cate o noapte intreaga dar si acum are nopti cand se trezeste pentru tzitzi. Uite aici se discuta mai multe despre alaptat http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=124117
Ani de Stefana (23.01.2008)
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Autor: lucia3
Raspuns la: 08/10/2008 12:13:52
alapteaza-l de cate ori iti cere! asa gandesc majoritatea mamicilor ca daca cere de prea multe ori nu se satura dar nu e adevarat!(crede-ma ca eu sunt la al 3 lea).cat despre diversificare si eu cred ca e prea devreme caci daca ia in greutate doar cu laptele tau nu ai de ce sa-i dai altceva
Autor: geta_florina
Raspuns la: 08/10/2008 13:31:45
e firesc pt un copil de 4 luni sa vrea doar san, de ce crezi ca nu se satura? pt ca cere prea des? asta nu-i o problema, daca ia bine in greutate doar cu laptele tau, e ok, inseamna ca se satura. si eu zic sa-l alaptezi de cate ori ti-o cere. si da, si eu cred ca ai inceput prea devreme cu diversificarea, pt un copil alaptat.
am si eu un baietel pe care l-am alaptat mult si bine , adica pana la 1 an si o luna, nici el n-a vrut deloc suzeta si nici biberon nu i-am pus in gura pana dupa 6 luni cand am inceput usor diversificarea si atunci am inceput sa-i dau si ceai. caci pana la 6 luni alex al meu n-a gustat nimic altceva decat laptele matern.
in concluzie, parerea mea e ca ar trebui sa mai amani diversificarea si sa-i dai sa pape la san de cate ori vrea si nu te mai chinui sa-l inveti cu biberonul ca nu e nevoie deocamdata.
Geta, mami de Alex
http://community.webshots.com/user/geta77
Autor: roxanaz
Raspuns la: 08/10/2008 13:47:55
la varsta aceasta alaptatul la cerere ar trebui sa ii fie singura hrana. diversificarea si mai ales 2 mese solide la nici 5luni mi se pare extrem de devreme. poate ne dai mai multe detalii despre cum s-a ajuns la aceasta problema ca sa putem ajuta.
Roxana
Raspuns la: 09/10/2008 20:19:53
Multumesc mult pentru raspunsuri.Intradevar si eu am zis cai prea devreme pentru diversificare,problema era ca baiatul imi plangea toata ziua si nu stiam de ce,sanul mi-l cerea foarte des.L-am controlat peste tot gandiduma ca poate il doare ceva ,nimic pana mi sa spus sa incerc sai dau cate o lingurita de fructe si iam dat si se simtea bine nu mai plangea asa des.Problema e ca acum plange de foame dar de multe ori imi refuza sanul,sau doreste sanul care e deja gol,iar celalat care e deja plin si ma doare il refuza.Am luat hotararea cu diversificarea deoarece incepuse sa numi mai ia in greutate,in doua saptamani numi luase decat 10 gr ceea ce ma si speriat.Acum ca sa-mi manance la san de multe ori trebuie sa ma chinui sa-l imbat bine de somn si apoi ii pot baga sanul in gura si asa mananca.Am inceput cu carnita dar o refuza si asa ca ii dau numai fructe dimineata.Va rog spunetimi ce am de facut in acest caz,pantru ca sincer numai pot,sunt moarta de oboseala el imi mananca din ce in ce mai des in timpul noptii, mai mult,acum se si trezeste si trebuie sa ma joc cu el cate o ora doua desi e frant de oboseala nu vrea sa adoarma.Multumesc!
Subiect: alaptatul
Trimis la: 11/10/2008 09:58:22
Raspuns la: 09/10/2008 20:19:53
Multumesc mult pentru raspunsuri.Intradevar si eu am zis cai prea devreme pentru diversificare,problema era ca baiatul imi plangea toata ziua si nu stiam de ce,sanul mi-l cerea foarte des.L-am controlat peste tot gandiduma ca poate il doare ceva ,nimic pana mi sa spus sa incerc sai dau cate o lingurita de fructe si iam dat si se simtea bine nu mai plangea asa des.Problema e ca acum plange de foame dar de multe ori imi refuza sanul,sau doreste sanul care e deja gol,iar celalat care e deja plin si ma doare il refuza.Am luat hotararea cu diversificarea deoarece incepuse sa numi mai ia in greutate,in doua saptamani numi luase decat 10 gr ceea ce ma si speriat.Acum ca sa-mi manance la san de multe ori trebuie sa ma chinui sa-l imbat bine de somn si apoi ii pot baga sanul in gura si asa mananca.Am inceput cu carnita dar o refuza si asa ca ii dau numai fructe dimineata.Va rog spunetimi ce am de facut in acest caz,pantru ca sincer numai pot,sunt moarta de oboseala el imi mananca din ce in ce mai des in timpul noptii, mai mult,acum se si trezeste si trebuie sa ma joc cu el cate o ora doua desi e frant de oboseala nu vrea sa adoarma.Multumesc!
lue]
Irina
Raspunsuri:
Autor: octopusu
Raspuns la: 11/10/2008 11:13:09
Parerea mea este ca nu ai suficient lapte si ar trebui sa ii dai completare lapte praf. Nu stiu nici ce varsta are baietelul, pt a vedea daca este vemea pt diversificare.
Sheannamp spune:
citat din mesajul lui so_rely
Buna seara,
Am doua probleme:
1. am o foarte buna prietena care are un baietel de numai zece zile. Micutzul este alaptat natural insa cu mari probleme. Adica....dupa reprize de somn adanc intre 4-6 ore, in momentul in care este pus la san(un pic stangaci dar totusi bine) suge doua trei inghitituri apoi incepe sa se panicheze si incepe sa urle....Mamica il linisteste si il repune la san dar bineinteles ca procesul continua mai bine de o ora doua. Probema este ca mama nu stie daca bebe mananca suficient. Ea are lapte foarte mult!
2. fetitza mea(sapte luni!) are buza de jos vanata! cred ca ii ies dintii si o "musca" toata ziua. Sa fie oare asta problema? azi a si vomitat si pe nas si pe guritza si am tras o sperietura!!!!!!!!!
va multumesc mult pt raspunsuri
http://relisor.hi5.com
Nerantula spune:
Am un bebe de 3 saptamani, alaptez exclusiv.
Cam de o zi jumate ma doare sanul drept; l-am pipait, dupa un alaptam, e un loc dureros mai dedesubt, care pare si tare la pipait.
Ce poate fi?
www.flickr.com/photos/30462666@N03/sets/" target="_blank">Gruia - soricel iubit
... once upon a time ...
luny spune:
citat din mesajul lui Nerantula Am un bebe de 3 saptamani, alaptez exclusiv. Cam de o zi jumate ma doare sanul drept; l-am pipait, dupa un alaptam, e un loc dureros mai dedesubt, care pare si tare la pipait. Ce poate fi? www.flickr.com/photos/30462666@N03/sets/" target="_blank">Gruia - soricel iubit ... once upon a time ... |
mulge-te!! poate fi un canal infundat, care daca ramane asa, poate da in mastita!...daca ai sanii fierbinti sau faci febra,frisoane, fugi la dr...mie nu mi s-a intamplat, dar cert e ca trebuie sa insisti un pic sa scoti tot laptele din sani, chiar daca doare putin...
LUNY, mami de bebe MATEI CRISTIAN - Mufarina Pufarina!(16 martie 2008)
Life is to precious to worry about stupid Shit!