Discriminare

Discriminare | Autor: ela03

Link direct la acest mesaj

Lucrez in invatamant, titulara de 10 ani, avand dubla specializare, invatator/educator. Acum 10 ani am obtinut un post de invatator in Timisoara prin concurs, cu nota mare - 9,36, fiind a 5-a din aproximativ 100 de candidati. Dupa 5 ani de lucru, timp in care am obtinut definitivatul ca invatator, am fost transferata prin restrangere de activitate la o alta scoala (in acelasi an am si nascut, deci am fost data in reducere insarcinata fiind)... dupa 2 ani am fost data din nou in restrangere de activitate (am primit instiintarea in timpul CIC). Am intentionat sa-i dau in judecata si s-a recurs la santaj emotional, spunandu-mi-se ca voi face rau unei persoane bolnave de cancer de care s-a profitat pentru a se face aceasta nedreptate. M-am lasat convinsa sa trec la catedra de educatoare (avand dubla specializare). Am fost asigurata (greseala mea, doar verbal!)ca voi putea reveni in viitor la catedra de invatator.
Dupa 2 ani de lucru ca educatoare am avut intentia sa-mi depun dosarul in sesiunea de pretransferari, pentru un post de invatatoare, si mi s-a spus ca nu am dreptul sa trec prin transfer de pe o treapta inferioara de invatamant pe una superioara, asa prevede legea. Pe treapta inferioara a fost posibil, insa invers nu, chiar daca am 5 ani experienta la ciclul primar si definitivat ca invatatoare.
Mi se pare aberant ceea ce mi se intampla si consider ca e discriminare, avand in vedere ca timp de 7 ani am fost invatatoare (din care 5 ani la catedra si 2 ani in concediu pt ingrijire copil), am definitivatul ca invatatoare, iar ca educatoare am experienta de doar 3 ani. Mentionez ca o invatatoare cu 1 an experienta si fara definitivat, prin aceasta lege speciala, imi e considerata "superioara" si are dreptul sa participe la concursul de dosare pt a se muta pe alt post vacant de invatatoare. In timp ce eu nu am dreptul sa ma transfer nici macar la sat, trebuie sa particip din nou la concursul de titularizare in rand cu absolventii. Este o nerecunoastere a experientei mele de invatator si, repet, DISCRIMINARE. A se folosi termenul de "inferior" atat timp cat e vorba de aceeasi calificare + definitivat + 5 ani experienta (si daca nu ar fi) mi se pare umilitor. Nu cred ca in 3 ani de lucru ca educatoare mi s-au sters din memorie ceilalti 5 ani de lucru ca invatatoare si am devenit incompetenta sau retardata mental.
Nu cunosc exact legile, intentionez sa le studiez cu atentie (pana acum m-am bazat pe "oameni de bine" din inspectorat care au profitat de naivitatea mea). As dori sa stiu daca e posibil sa contest o asemenea lege. Sunt in cautarea unui avocat bun, poate-mi recomandati pe cineva.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

De la bun inceput, sa fie clar ca nu un cadru didactic "intra in reducere". La nivelul unei scoli, exista un numar de catedre pentru fiecare disciplina, si un numar de posturi pentru invatatori/educatoare. In fiecare an se face planul de scolarizare pentru urmatorul an scolar, se numara copiii - deci clasele, si se stabileste necesarul de cadre didactice pentru aceste ore. Daca numarul de norme rezultat este mai mic - atunci insemna ca o CATEDRA (doua-cinci) intra in restrangere. Nu a lui Popescu sau Ionescu, ci pur si simplu posturile. Daca exista suplinitori sau persoane care ies la pensie in acel an - este in regula. Daca toti sunt titulari, atunci se pune problema cine pleaca pe un alt post vacant, intr-o alta scoala. Conform metodologiei, va pleca cel cu cel mai mic punctaj, conform fisei din metodologie. Acest punctaj ia in considerare o multime de criterii: vechime, grade, continuitate pe post, rezultate la clasa, publicatii, activitati deosebite etc. In ordinea inversa a punctajelor, acestora li se va transfera titulatura la o alta unitate scolara. Ei vor deveni titulari acolo, cu toate drepturile ce decurg din aceasta calitate. Ca te-ai "lasat convinsa" fara sa vrei, este nerelevant. Cererea si dosarul se intocmesc cu mana proprie, nu se impun. Daca era si un post vacant de invatatoare, de ce n-ai aplicat pentru el? Sau nu era? Pentru ca daca chiar nu era, oricum nu aveai o solutie. Si da, este corect, nu poti fi pretransferata de pe un post inferior pe unul superior (de la scoala generala la liceu, de la educator la invatator). Pretransferarea este un moment al anului scolar cand, din diverse motive (apropiere de casa etc) cadrele didactice cer sa li se mute postul ocupat prin titularizare pe o alta catedra vacanta. Problema nu este a experientei sau a vechimii, ci a corespondentei catedrelor, ele trebuie sa fie de acelasi "nivel".
In concluzie, greseala a fost acolo cand te-ai transferat pe un alt post, nu conteaza din ce motive (cred ca povestea cu doamna bolnava nu tine, sunt sigura ca aveai punctaj mai mare, toate punctajele sunt publice, repartitiile se fac in sedinta publica, poate participa oricine la ea, deci nu stiu cine si-ar risca pielea).
Legea nu se poate contesta, evident. Iar ca sa chemi in instanta inspectoratul - nu vad baza legala. Art. 14 - 15 din Metodologia privind miscarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar sunt foarte limpezi: nu se face pretransferare decat in unitati de invatamant echivalente sau inferioare (deci exclus din invatamantul
prescolar in primar - art. 15 alin. 1 si 2).

Daca ai nevoie de partea legala (metodologie) sa spui ca sa pun pe server.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miraco spune:

Ela, draga mea, cunosc si eu foarte bine marlania si sarlatania din inaspectoratele scolare...nu am reusit nimik pana n-am citit si invatat paragrafe intregi din lege...si m-am dus si i-am amenintat ca-i dau in judecata si fac plangere la minister ca nu cunosc si nu respecta legea.Ideea este urmatoarea...ai gresit ca nu ai citit legea inainte si te-ai lasat dusa de promisiuni...dar marius cred totusi ca exista undeva scris ca daca in urma unei restrangeri iei un post inferior poti sa revii apoi pe acelasi nivel.Sper sa am timp sa caut sa-ti scriu...dar cauta ...ca asa este...si fa-ti dosar si cerere...pt detasare...fara concurs...du-te cu tupeu....priveste-i in ochi si spunele ca sunt niste INCOMPETENTI...eventual afla de cateva nereguli...fa o adresa scrisa...o plangere,o contestatie...ia nr. de inregistrare si sa-ti dea raspuns cu baza legala ....Oricum daca in urma restrangerii ai trecut pe educatoare..poti reveni pe post de invatatore SIGUR!

Mergi la inceput