Canada, noul El Dorado...?
Raspunsuri - Pagina 25
Llaura spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Adina Iulia foarte multi care s-au descurcat f. bine si in RO |
Si foarte multi au plecat din cauza modului in care foarte multii de mai sus s-au descurcat in Ro, si ma refer mai ales la inceputul anilor 2000 si la jalea care era in Romania.
Fiecare trage propriul bilet, asta e parerea mea, sunt la primul job in tara asta, lucrez de doi ani si doua luni la ei si cel putin pt moment nu am nici o intentie de plecare.
Adina, tu vrei sa iti facem noi putina psihopupu sa iti faci curaj sa aplici la joburi afara? mi se pare mie sau te-ar cam tenta?
Guestus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Llaura Fiecare trage propriul bilet, asta e parerea mea, sunt la primul job in tara asta, lucrez de doi ani si doua luni la ei si cel putin pt moment nu am nici o intentie de plecare. |
yo iti garantez ca nu intereseaza pe nimeni ca tu pleci sau stai...dar daca incepeti sa spuneti iar bazaconii gen "vai de aia din Ro" atunci se incepe cu "vai de aia din canada + US (favoritii mei)
A_Iulia spune:
Eh, Laura, poate ar fi trebuit sa plec si eu prin 2000 si as fi topait fericita. Acum am dubii mari.
Nu stiu ce sa zic...un argument important pt relocare ar fi fii-mea si as face-o pt. ea, desi sunt convinsa ca bani mai multi nu capat indiferent ca-mi tin jobul de acum si-l fac din alta tara sau ca aplic la un alt job (dimpotriva).
Ma mai interesez de scoli pe-aici - daca n-o sa gasesc nimic potrivit, am sa-mi pun problema la modul cel mai serios si gata.
Emmy spune:
Eu cred ca daca ai incredere si vointa, reusesti oriunde ai fi.
Dupa 10 ani de munca in Canada (zona francofona) am 5 saptamini de vacanta anuala, 2 saptamini vacanta in perioada de craciun si anul nou, program scurt vara (de pe 24 iunie pe 1 septembrie, vinerea termin la prinz). Toate aceste avantaje sunt remunerate normal.
Deci se poate si in Canada! Totul e sa fi la locul potrivit in momentul potrivit. SI am intrat in job fara pile, ca nu cumosteam pe nimeni aici!
Deci Canada poate fi El Dorado pentru uni.... dar adevarul e ca nici in Romania nu imi mergea rau . Pentru un trai bun tre' sa te bati.. nu cu pumnii ca nu ajuta
try spune:
Citat: |
de ce sa comparam traiul unor peroane cu venituri medii in RO si Canada? |
Citat: |
Dar pentru cineva ce castiga 3000 EUR in RO si aceiasi 3000 EUR altundeva, cred ca trebuie sa analizam mai in profunzime |
Ina, tot de ON vorbeam si eu. Eu tocmai dreptul ala de semantura cred ca spune multe, in sensul ca asta face o mare diferenta salariala. Chiar daca tu, “inginerul” necertificat faci proiectu’ si gigel, care are drept de semantura, doar da cu pixul. Nu capabilitatea e cea pusa in discutie aici, ci certificarea. Probabil ca in industria auto se procedeaza asa, adica sunt angajati sa faca munca de ingineri (desi P.E.O, tocmai asta cauta: sa-si protejeze bransa si sa nu se angajeze c utitulatura de inginer unul care nu e certificat de ei, altfel ce rost mai are PEO-ul) si cu salarii de ingineri, insa eu tind sa cred ca oamenii respectivi in acte (nu pe cartea de vizita) nu apar ca ingineri. Motivul e simplu pt care firmele constructoare de masini accepta asta (oameni care sunt ingineri prin formatie si care sa faca munca de ing. la ei chiar daca nu au P.Eng. certificate), se gasesc greu ingineri buni pt industria auto, cererea e limitata.
Si-n ON e la fel: toate usile-ti sunt deschise daca ai P.Eng-ul in mana. Pornesti de la minim 60k/an. Daca mai ai si ceva vechime, stii cum zbori spre suta de mii, iar daca mai ai si functie pe langa, se numeste ca esti boier.
Citat: |
Intrebarea era cum sa-si faca ei calculul si ce fel de salarii ar putea primi in afara. |
Raspunsul e simplu: daca ai ajuns director financiar la multinationala aia pt ca esti capabil, scolit si stii meserie, vei ajunge in cativa ani sa ai un salariu de invidiat in Canada. Daca insa ai ajuns in postul respectiv pt ca nasu' cunoaste pe nepoata lu' domn director general si ala te-a vazut baiat dezghetat (si-atat) sau pt ca esti prieten de chefuri cu cine trebuie, atunci ma tem ca orgoliul tau va avea de suferit enorm odata ajuns in Canada. Unul care a luptat si-a ajuns pe bune (nu prin retzele de favoritisme, atentie!) intr-o pozitie buna in Ro, aici va constata ca efortul e mult mai simplu de a accede intr-o pozitie similara (are nevoie doar de adaptare la noua societate, iar adaptarea asta eu as zice ca dureaza udneva intre 1-2 ani, pentru unii mai mult).
Edip, uite ca prietena mea care a dat ex. de P.Eng (aici in On), inginer automatica in Ro si asta face si aici, a zis ca n-a fost asa usor si nici de forma ex. pe care l-a dat ea (nu stiu daca de etica sau de ce fel). 50% din prietenii nostrii de inceput de aici sunt ingineri prin formatie. Din toti doar ea si-a dat ex. de P. Eng. (da, toti sunt veniti inaitne de 2000). Restul nu se incumeta deocamdata sau considera ca job-ul pe care-l au e destul de caldutz cat sa nu merite efortul de a da ex. Un alt cuplu (amandoi ingineri) au preferat sa-si continue studiile in SUA (masterat, respectiv Ph. Dr.). Uite ca informatiile sunt uneori f diferite.
Dar stau si ma intreb ce mama ma-sii rost mai are PEO daca exista totusi oameni care se pot angaja cu titlu de inginer daca nu e nevoie sa-si ia acreditarea de la PEO? Inca o data, ca unii dau examen si altii doar un interviu, nu conteaza, tot certificate se numeste ca sunt. Cei de la PEO vor sa se asigure ca nu orice aburist poate ajunge inginer si-si protejeaza astfel breasla. De ce unii sunt mai cu motz si trebuie sa obtina certificare si altii nu? Asta e intrebarea mea. Concluzia mea logica e ca ori acele persoane au obtinut certificarea, dar nu stit voi (adica au dat chiar macar un simplu interviu la PEO si atat, nu examen, nu nimic), ori ei oficial in organigrama firmei nu au titulatura de inginer, desi fac munca de inginer si, in anumite cazuri cum ar fi industria de automobile, sunt si platiti ca ingineri. PEO nu serveste toate tipurile de inginerie? Adica exista si industrii exceptate de la PEO? Asta e o intrebare.
Si ce spune ana poate fi o explicatie, de unde au venit ca ingineri?
Caro, pai inginer ii spunem noi, aici se numeste professional engineer. Eu cel putin asa credeam. Nu am auzit pana acum de vreo pozitie Engineer si altele P. Eng. Adica cu vreo diferentiere intre ele. Ala de se recomanda Engineer, de fapt e inginer doar prin formatie, dar nerecunoscut, adica neacreditat aici. Stii ce usor e sa te recoamnzi accountant si de fapt sa fii bookkeeper?
Citat: |
Si in forul meu interior, sant convinsa ca cine e cu adevarat multumit cu viata lui si cu alegerile facute, nu pune prea mult la suflet criticile celorlalti si nici nu simte nevoia sa se justifice. |
Daca noi, cei de aici, care suntem judecati direct de unii care n-au pus in viatza lor piciorul pe pamant canadian, ar trebui sa nu simtim nevoia sa ne justificam si sa nu punem la suflet criticile altora, te rog frumos sa-mi definesti cum se numesc cei care comenteaza in nestiinta de cauza? Cei care oricate argumente le-ai aduce continua sa pretinda ca ei sunt cei care au dreptate si noi, ceilalti, vedem realitatea deformat. Uite, vezi? De-aia n-are ursu’ coada.
Citat: |
o pensionare medicala la 50 ani e ceva de aruncat? ..poti tu asta in canada? |
Stiu si eu persoane care cu fiecare ocazie roaga sa li se aduca antibiotice din Ro ca nemernicii astia nu dau dom’le decat daca te tavalesti pe jos. Eu explic si dau argumente acolo unde se poate. Cand omu’ continua sa se dea singur cu capu’ de zid, il las in pace, imi pun mainile-n buzunar si plec mai departe fluierand. Pana la urma fiecare-i responsabil cu ale lui.
Citat: |
Repet, sunt convinsa ca pentru unii emigrarea in Canada este un lucru binevenit, care ii face fericiti, dar cred ca acestea sunt cazuri izolate. |
Chiar asa natie de imbecili sa fim sa persistam sa venim intr-un loc unde fericirea apare doar in cazuri izolate? Nu crezi ca ceva undeva e putred in concluzia ta? Mai, Canada nu e Mexic, mai!
Citat: |
Deci se intampla si acolo. Poate mai rar ca in Ro, dar se intampla. Ca doar n-o fi fost cazul de care stiu eu singurul din Ca . |
Pai bine, mai, asta era de demostrat? Ca uite, se intampla si acolo? Tie ti-e tot una ca acest “se intampla” reprezinta 2% sau 50%? Tu chiar crezi ca exista tara pe lumea asta unde sa nu existe abuzuri in angajari sau concedieri? Si aici e coruptie, si aici se fura, dar cand politicianu’ fura, nu se simte, nu moare de foame puradelu’ in ograda pt ca a bagat politicianu’ mana-n sac.
Si aici se “castiga” licitatiile la intretineri de drumuri de catre anumite firme, dar stii care-i diferenta? Ca firma aia de-a “castigat” licitatia prin favoritism, tot isi face treaba, intelegi? Poate la fel de bine ca firma care ar fi trebuit de drept sa castige licitatia. Diferenta e ca-n Ro ala de castiga licitatia isi baga picioarele-n el de contract si romanu’ tot de gropi da pe drum.
Citat: |
Ori asta inseamna ca un imigrant, fata de un worker nascut acolo, are un acces mai mic la joburi, si cand are acces la un job este mai prost platit decat un localnic. E pura statistica ce zic, deci nu e valabil pentru orice imigrant. E valabil in medie. Dar ca sa fie valabil, e clar ca sunt si cazuri in care imigrantii nu-si gasesc de lucru sau sunt prost platiti (mai prost platiti decat un worker autohton). |
Asta nu spune nimic, dar absolut nimic despre imigratia romana in canada, ca noi pe-aia o discutam, nu discutam si de indieni, chinezi si arabi aici. Discutam strict despre romani. Se prea poate ca imigratia romaneasca sa se inscrie in trendul expus de tine cu privire la imigratia totala a canadei, se poate sa fie constant sau se poate ca romanii sa faca opinie separata in noianul asta de imigranti si sa mearga ei mai bine decat altii. Plus ca noi nu discutam de cate sanse are imigrantul roman comparativ cu autohtonul, ci comparam cate sanse are imigrantul roman in Canada comparativ cu autohtonul din Ro. Dar asta n-ar fi prima data cand se deviaza de la tema initiala a subiectului.
Plus ca n-a precizat nimeni ca aici n-ar fi si oameni nerealizati, numai ca nu-s in proportia aia pe care si-o inchipuie cei din Ro.
Citat: |
Daca nu iti lua in considerare diploma din Ro nu te chema nici macar la interviu ca sa isi piarda timpul cu tine. |
Perfect adevarat.
A propos de ingingeri, hai c-am intrebat-o pe prietena mea care si-a dat P.Eng-ul aici (singura dintre toti amicii si cunostintele ingineri pe care-i stiu) si uite ce scrie la carte:
Under the Professional Engineers Act, the title "engineer" is reserved for licenced professional engineers (except for certain applications such as hoisting engineer and stationary engineers).
More about the Proper Use of Titles
• You may use the title "Engineering Intern", "Engineer In Training" or its accepted abbreviation "EIT" if you are registered in PEO's Engineer Internship Training Program. If you would like more information about this program, please contact the association.
• Examples of recently revised job titles where the word "Engineer" has been replaced include:
o Project Engineer changed to Project Manager, Project Coordinator, Project Analyst, Project Leader, Project Operator, Project Specialist.
o Software Engineer to Software Developer, Software Designer, Software Analyst,Technical Engineer to Technical Officer
o Junior Engineer to Engineering Trainee or Junior Designer
• You may utilize your department name, e.g., Metallurgical Process Engineer to Metallurgical Process Engineering, Quality Assurance Engineer to Quality Assurance Engineering
• You may also utilize your engineering degree following your name, e.g. "B.A.Sc.", or "B.Eng."
• "Engineering Specialist" is not acceptable.
• Titles such as Junior Engineer, Graduate Engineer, Assistant Engineer are not acceptable.
Deci nu exista asa ceva, ca Engineer e una si P. Eng e alta. Prin Eng. se intelege ca est icertificat de PEO si gata.
Ce mai zice la carte e asa:
Do you need to be licensed to working in the field of engineering in Ontario?
A: As with medicine and law, you require a licence to do certain engineering work within the province of Ontario. However, not everyone working in engineering requires a licence. Whether you require a licence depends on the type of engineering work you are doing, and the level of responsibility you have.The ability to practise engineering in Ontario is regulated by the Ontario Professional Engineers Act and its regulations,which outline who requires a licence, how to obtain a licence, and when a licence may be revoked. The Act is administered by Professional Engineers Ontario (PEO), a self-governing organization that grants licences to qualified individuals, disciplines licence holders who are found guilty of incompetence or misconduct, and enforces compliance with the licensing requirements of the Act. You require a license if:
- your work requires you to design, compose, evaluate, advise, report, direct or supervise; and
- the work will safeguard life, health, property or the public welfare; and
- the work requires the application of engineering principles.
You are not required to be licensed if, for example:
- your work is strictly related to research, testing, or inspection; or
- there is no risk to life, health, property or the public welfare if your work is performed incorrectly; or
- the work is strictly scientific in nature.
There are also other exceptions to licensure in the Act:
- You do not need to be licensed to do professional engineering if a licensed Ontario professional engineer takes responsibility for your work.
- You may do professional engineering relating to your employer’s machinery and equipment used on your employer’s premises (other than structural equipment) without holding a licence.
- You do not need a licence to design tools and dies.
Concluzia e ca nu orice lucrator in domeniul ingineriei trebuie sa fie acreditat de PEO, insa ca sa te numesti inginer trebuei sa fii acreditat de ei. Asta dovedeste ca banuiala mea despre treaba cu inginerii e adevarata. Apare o exceptie acolo si spune ca poti sa faci munca de Professional Engineer daca un alt P. Eng isi asuma responsabilitatea muncii tale. Dar, din pacate, e ilegal sa fii numit inginer. Asta era nuanta pe care incercam s-o spun: poti oricand sa execute mucna de inginer, insa nu te poti numi inginer. Si daca nenea de la PEO te-a prins, l-a amendat pe sefu’ tau de nu mai poate s-o duca. Baietii de la PEO se zbat sa schimbe si pana titulatura de Software Engineer pt a-si apara ingineria lor. Ca ei stiu ca daca azi fac exceptie cu Software Engineer, maine vor trebui sa faca exceptie cu alti isi tot asa pana cand breasla lor numai protejata nu va mai fi.
“Software engineering. The explosive growth of information technology has created particular challenges for the association in the area of enforcement relating to the use of the terms "software engineer" and "software engineering". At present, many people who develop computer software refer to themselves as "software engineers" and to their work as "software engineering", even though they have never studied engineering and are not licensed or regulated in any way. PEO believes that this is a problem because it misleads the public. Because in Ontario you cannot call yourself an engineer, or say you practise engineering unless you are licensed by PEO, the public clearly perceives that a civil engineer, mechanical engineer or computer engineer is capable of providing services within the practice of professional engineering and that they are accountable to their regulatory body for the success and safety of their work. There is no reason to believe that the public's expectations of software engineers are any different. Unless the title "software engineer" is applied only to those who are licensed professional engineers, the public will never know whether their faith has been misplaced”
Ce mai vreti mai mult de-atat?
A_Iulia spune:
Try, mai fac o ultima incercare, cu un citat.
“Salariile la nivel de middle si top management sunt deja aliniate celor din Vest, (Panos Manolopoulos, managing partner al firmei de resurse umane Stanton Chase)".
Daca continuam sa comparam salarii medii pe economie sau sa credem ca absolut oricine pleaca in Canada poate sa castige mai mult (probabil exista sansa asta, dar sansa o are si aici, in RO), discutia din punctul meu de vedere e sterila.
Angajarile de care mentionezi tu gen "nepotul varului" care e varza ca skills dar il angajam pt ca e nepot - eu n-am auzit de asa ceva in multinationale. Cred ca e de prisos sa incerc sa-ti schimb eu acum parerea ta vadit proasta despre tot ce inseamna job in RO. Totusi e bine de stiut, informativ, ca majoritatea celor ce se afla acum in pozitii de top au pornit de foarte jos, fara nici cel mai mic ajutor.
In fine...intreba bine cineva mai pe la inceputul topicului, daca vreodata se va ajunge la o concluzie comuna. Nu cred ca se va ajunge, atata timp cat nu se accepta de ambele tabere lucrurile evidente.
Eu plec cu aceeasi concluzie cu care am venit: pentru foarte multi emigrarea ar putea fi o optiune buna, insa nu pentru toti. Fiecare trebuie sa-si evalueze aceasta optiune in functie de motivatiile si situatia proprie.
try spune:
Citat: |
Eu plec cu aceeasi concluzie cu care am venit: pentru foarte multi emigrarea ar putea fi o optiune buna, insa nu pentru toti. Fiecare trebuie sa-si evalueze aceasta optiune in functie de motivatiile si situatia proprie. |
Pai asta nu contesta nimeni cred. Nici eu si nici altcineva din Canada cred ca nu sustine ca emigrarea ar fi o optiune pt toata lumea. Cele mai mari confuzii vin din faptul ca atunci cand spui ca emigrarea nu-i pt oricine te referi la universul micro: la fiecare individ in parte, iar cand fetele din canada vorbesc de nivel de trai si posibilitati/oportunitati se refera la modul general. Adica nu ma refer la gigel care e inginer si vine in canada, ci ma refer la toti inginerii in general. Asta e un exemplu de confuzie. uni ivorbesc de general, altii interpreteaza la modul individual si vin cu exemple conctreze care contrazic regula generala. Si de aici vin apoi si fac deductia, care li se pare lor logica, precum afirmatia aia generala ar fi gresita numai ca exemplul lui cu gigel contrazice regula aia generala.
A_Iulia spune:
Try, nu cred ca s-a vorbit deloc la modul general cand au fost date exemple clare pana acum de persoane care chiar nu au gasit acolo un trai mai bun decat in RO, si deci s-au intors, s-au purtat discutii pe cazuri concrete.
N-am vazut o alta concluzie canadiana decat ca sunt incompetenti, ca habar n-au avut sa-si caute, ca...in fine, discutia nu are rost, dar nimeni din Canada n-a fost dispus sa accepte ca omul ala este una din exceptii, a facut comparatia ca a dus-o mai bine in RO si ca de aia s-a intors.
Din punctul meu de vedere e mare lucru ca ai acceptat si sa fii de acord cu parerea mea, dupa cum au decurs raspunsurile pe aici.
Happy_in_TO spune:
Eu mi-am pierdut toata dupa amiaza la Consulatul Romaniei din Toronto unde am fost tratata ca ultimul om, nu am rezolvat ceea ce aveam de facut acolo, mi s-a raspuns in doi peri si fara nici un eye-contact!
Asa ca trebuie sa ma duc inca o data, saptamina viitoare, mi s-au dat formulare noi, absolut identice cu cele pe care le aveam, numai asezarea in pagina este diferita acum (pastrasem formularul de anul trecut)
Te imbolnavesti de nervi cu birocratia romaneasca!!!! Aici rezolvi totul rapid, fara bataie de cap si cit se poate de politicos!
Sint plina de nervi acum... nu as rezista sa dau de asa ceva zilnic, m-as imbolnavi de nervi!