Canada, noul El Dorado...?

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:

"Si am sa iti pun si nota trei la google, ca n-ai gasit topicul cu care sa pick on canadians eficient zilele astea, ca nu-s nici antibioticele, nici inginerii, nici imigratia romaneasca "

LLaura, cu tot riscul sa crezi c-am intrat in fan-clubul lui Guestus, tulai doamne, da nu-s de acord cu tine in ce-i priveste pe ingineri. Eu din inginerii romani pe care-i cunosc in Quebec (si cunosc destul de multi) : majoritatea covarsitoare nu lucreaza ca ingineri. Ori s-au reprofilat de multe ori pe posturi mai putin calificate, in domenii diferite sau in informatica (facand scoala bineinteles), sau multi, destul de multi s-au intors. Si mult prea putini dintre ei au intrat in Ordinul inginerilor.

O parere canadiana la inceput de drum, cine are radbare si curiozitatea sa citeasca
http://www.evz.ro/dmain/article/811488/Ce-gaseste-de-lucru-un-inginer-roman-in-Canada/?id_domain=4


"Iar in Franta de ex eu nu m-as muta in nici un caz, limba un argument, prea restrictiva, plus taxele sunt prea mari pt gustul meu, dupa cat mi-a purtat statul de grija in Romania, acum e timpul sa-si mai vada el de treaba lui si eu de a mea."

LLaura, dupa cum spuneam si-n postul precedent, nu cred ca-i deloc relevant ce-mi place mie sau tie, ci respectul pt parerea celuilalt, al punctului de vedere al fiecaruia. Intradevar in Franta daca ai salar mare plateste impozite mari, pe de alta parte ai acces la un sistem public de sanatate si invatamant gratuit si foarte bun, daca esti dat afara din motive economice ai somaj vreo 2 ani etc. Si cum bine zice Guestus, concedii cat cuprinde. Io am 8 saptamani in plus de cele multe sarbatori legale. In America taxele sant mici, dar daca ai copii trebuie sa pui bani la ciorap cu nemiluita ca sa-ti poti trimite copiii la scoala si ca sa-ti asiguri o pensie. Sa nu mai vorbim ca daca intreprinderea se inchide pe motive ca-i mai productiva cea din China primesti un sut in fund, o strangere de mana si cam atat. Doua sisteme liberale, unul tragand spre social, celalalt spre ultra-liberalism. Fiecare cu avantajele si dezavantajele lui. Si bineinteles ca in functie de contextul socio-economic, de parcursul individual, convingerile si de capacitatea de proiectie a fiecaruia, orice individ se regaseste mai mult intr-unul din cele 2 sisteme.


Lorelai :
"am plasat f multzi dintre "amaratzii aia din Fr" cu sudii superioare in IT - care au emigrat in Canada (chiar daca in Fr aveau 5+sapt de concediu) pt ca stiau f bine ca au sanse mult mai multe si mult mai bune decat "la ei acasa"."

Si io cand ma duc la un interviu am asemenea discursuri in fata angajatorului. Ar fi culmea sa-ti spuna ca au venit ca s-au indragostit de o canadianca, sau ca si-au dorit sa-si schimbe radical viata, sa cunoasca alta cultura si ca au ales Canada ca fiind un compromis cunoscand limba etc. Si ca probabil e doar o etapa temporara in viata, o noua experienta. Cu cati din cei interviewati ai ramas in contact, ca sa-ti faci o parere obiectiva? Uite iti spun sincer ca io din 4 francezi IT-isti emigrati in Canada pe care-i cunosc 3 au venit inapoi intr-un an. Cel care a ramas, de fapt visa la Australia da nu i-a iesit pasenta, asa ca s-a multumit cu Canada. Dar apucase sa-i spuna celui care s-a intors ca ce frig e, si ca nu mai sta nici el prea mult pe acolo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Citat:

O parere canadiana la inceput de drum, cine are radbare si curiozitatea sa citeasca
http://www.evz.ro/dmain/article/811488/Ce-gaseste-de-lucru-un-inginer-roman-in-Canada/?id_domain=4


Uite ce zice:

Ei bine, sunt greu de obtinut din cauza lipsei de experienta;

Toti cauta tehnicieni care au lucrat deja pe aparatele lor. Toti vor sa te bage imediat la “produs”.

Nu ti se pare normal intr-o societate capitalista chestia asta? Intr-o societate in care competitia este mama afacerii nu sta nimeni de povesti...

Canada nu insemna Quebec. Vrei profesie si bani exista Alberta si Ontario.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Danielag: in Ro, in orasele mici (unde toata lumea cunoaste pe toata lumea) se stie uneori mai mult decat ar trebui... mai ales cand chiar cei care care s-au angajat intr-un mod mai putzin ortodox isi bat gura... in orasele mari - daca esti viitura din provincie si unde cand ai iesit de pe bancile fac esti un "ilustru necunoscut" intr-adevar trebuie sa te angajezi pe fortze proprii... daca nu ai pe "nimeni"... si cam in acelasi fel e si ca emigrant... Eu in Canada nu am avut ocazia sa cunosc pers angajate pt ca aveau o rubedenie sau pt ca au cotizat intr-o anumita firma... in Ro am cunoscut asemenea pers. In Canada - cand dai o recom - o faci intr-un mode responsabil si numai atunci cand ai cunoscut pers resp in cadrul unui alt loc de munca (atzi lucrat in acelasi dept, grup) si potzi sa faci afirmatzi oneste cu privire la capacitatea sa de lucru, la integritatea sa profesionala si la personalitatea sa.

Avmaria - am cunoscut si fr care s-au "lipit" de canadience, sau care au venit sa vada cum e si prin Canada... Dar din start - cei care s-au "lipit" cu ganduri cata-cat serioase au depus toate eforturile necesare sa-si gaseasca loc de munca si sa fie stabili (am avut o colega fr in recrutare care era cu un quebecos care de-abia terminase Ecole Polithenique - s-au cunsocut in Fr cand el isi cauta loc de munca in IT... si nu a gasit si au hotarat sa vina amandoi in Montreal). Dintre francezii IT-isti plasatzi de mine (adevarul ca la firme faine... ca lucram cu banci, inst financiare, etc) sau cei cu, care vorbeam la telef (faceam head-hunting sau ii aveam deja in baza de date) - intre anii 2000 si 2005 - nu am cunoscut nici unul care s-a intors in Fr.

Aici in Suedia, in 2006 am cunoscut o fam de fr care venisera din Montreal pt un job loco la o firma de telecom si care de fapt tzinteau intoarcerea in Fr (ca sa fie mai aproape de fam - amadoi aveau parintzii si fratzii in Fr)... Dar in vara acestui an cand ne-am intalnit din nou in parc si am intrebat-o pe d-na ce mai fac... mi-a spus ca stau cu ochii toata ziua pe I-net si incearca sa gaseasca un job (pt el - ca ea, desi lucrase in Montreal, aici devenise stay-at-home-mum) sa se intoarca "acasa". Eu o intreb - vretzi Lyon (de unde sunt ei) sau va ganditzi sa va stabilitzi in alt coltz al Fr? La care ea - cumva revoltata: vrem acasa in Montreal! nu in Fr! Mi-a spus ca le e f dor de Montreal - de tot ce au realizat ei in 15 ani de Canada si ce au lasat in urma... ca Eu pe care au parasit-o acum 15 ani nu e cea de-acum si ei au facut o mare greseala crezand ca pot sa reia viatza pe vechiul continet de unde o lasasera cu ani in urma...
Am cunoscut de-asemenea o fam de fr - tot din telecom - care din Fr au plecat in US (San Diego), apoi au ajuns in Mtl - ca dupa un an sa o tuleasca inapoi in San Diego - dar au spus un NU hoatarat intoarcerii in Fr.

Si apropo de rautatzi in fr si quebecosi. O candidata quebecoasa "de souche" pleca in Fr sa-si caute un job. Merge pe la cateva interviuri... nimic... Ramane ea vreo cateva luni bune in Fr si persevereaza. Are inca un interviu - la care recrutorul o intreaba "Dvs suntetzi sigura ca lb fr este limba dvs materna?". Va imaginatzi ce jignita s-a simtzit saraca femeie. A venit urgent inapoi in Mtl si s-a pus pe cautat job (avusese job inainte de a pleca - dar a renuntzat la el ca sa-si incerce norocul peste ocean).

Si invers - fosta mea sefa - quebecoasa autentica - dar care vorbea perfect engl americana - de fiec data ii intreba pe candid fr daca ei vorbesc fr (in general in IT se cer ambele limbi - mai ales cand companiile colaboreaza cu alte firme de profil din Canada) si apoi incepea o conversatzie in engl cu ei... Cel mai nasol era daca ii punea sa vorbeasca tot int numai in engl. Intr-adevar f putzini fr din Fr au o pronuntzie buna in engl cand ajung pe pamant canadian... multzi dintre ei chinuie rau lb engl... Dar, usor-usor, in timp, reusesc sa-si puna la punct pronuntzia. Cei care inainte de Canada au mai trecut si prin US/UK - vorbesc f frumos engl.

Lorelai

May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Citat:
citat din mesajul lui lorelaim

Eu in Canada nu am avut ocazia sa cunosc pers angajate pt ca aveau o rubedenie sau pt ca au cotizat intr-o anumita firma... in Ro am cunoscut asemenea pers.

Lorelai, eu cunosc urmatorul caz: o persoana agajata de proba in Ca, totul foarte in regula, persoanei respective ii placea jobul, il facea bine (avea feedback de la sefi in sensul acesta - nu doar isi inchipuia ca il face bine). La sfarsitul perioadei de proba este angajat in locul persoanei respective fratele unui sef mai mare. Si nu, nu au avut ce sa-i reproseze pe parcursul perioadei de proba. I-au si spus la sfarsit ca totul a fost ok. Deci se intampla si acolo. Poate mai rar ca in Ro, dar se intampla. Ca doar n-o fi fost cazul de care stiu eu singurul din Ca .

Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Daniela - eu nu te contrazic - pt simplul fapt ca eu nu am avut ocazia sa intalnesc asemenea situatzie in Canada... asta nu insemna ca nu exista. Ceea ce m-a amuzat este ca aici in Suedia - se practica "aduc in firma pe fratele, pe nepotul, etc" si cei care sunt venitzi din Canada si US (in special pe contract) sunt primii care remarca ca asta :-) Daca firma nu reuseste sa gaseasca resursa "locala" (prin referintza "interna") atunci de-abia accepta straini pe contract.

Edit:
Avmaria - in ideea de Fr versus Canada - am uitat sa precizez ca in Canada concediul de maternitate combinat cu parental este 1 an platit (daca nu ma insel in toate provinciile - dar cea mai generoasa este Quebecul), ceea ce nu se poate spune despre Fr, nu?
http://www.hg.org/articles/article_1219.html
http://www.cbc.ca/canada/story/2005/09/08/quebec_leave_20050908.html

Si tot apropo de nivel de trai - daca te uitzi un picutz la taxele pe care le jumuleste statul de la omul care munceste o sa vezi ca Fr e inaintea Canadei:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_revenue_as_percentage_of_GDP
http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_around_the_world

Lorelai

May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Citat:
citat din mesajul lui lorelaim

Daniela - eu nu te contrazic - pt simplul fapt ca eu nu am avut ocazia sa intalnesc asemenea situatzie in Canada... asta nu insemna ca nu exista. Ceea ce m-a amuzat este ca aici in Suedia - se practica "aduc in firma pe fratele, pe nepotul, etc" si cei care sunt venitzi din Canada si US (in special pe contract) sunt primii care remarca ca asta :-) Daca firma nu reuseste sa gaseasca resursa "locala" (prin referintza "interna") atunci de-abia accepta straini pe contract.

Edit:
Avmaria - in ideea de Fr versus Canada - am uitat sa precizez ca in Canada concediul de maternitate combinat cu parental este 1 an platit (daca nu ma insel in toate provinciile - dar cea mai generoasa este Quebecul), ceea ce nu se poate spune despre Fr, nu?
http://www.hg.org/articles/article_1219.html
http://www.cbc.ca/canada/story/2005/09/08/quebec_leave_20050908.html

Si tot apropo de nivel de trai - daca te uitzi un picutz la taxele pe care le jumuleste statul de la omul care munceste o sa vezi ca Fr e inaintea Canadei:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_revenue_as_percentage_of_GDP
http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_around_the_world

Lorelai

May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."


daca te bagi in fata te iau yo la intrebari ...pai ce treaba are nene nivelul de trai cu taxele...franta subventioneaza agricultura si e rosia ieftina...canada ursii polari...nu prea ai tu cum sa calculezi mere cu pere asa cu 3 grafice culese din libertatea.

si comentariile cu angajarile sint exact in stil romanesc gen "secretara face treaba directorului" ....pai e firma privata...au o politica de angajari...si in fond angajeaza pe cine vor ei sau trebuie sa dea raportul alora adusi cu contract
atita timp cit merge caruta care e problema? hai spune ca angajeaza dulgheri suedezi pe post de ingineri automatisti.
si o angajare full time nu e asa simpla...ca stie sa munceasca ca un tractor si gata ..trebuie sa si fie un individ placut...sa stie sa bea o bere cu colegii...sa manince frumos...e complicat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:


Loreleim, vezi ca nu are rost sa te chinui sa explici, ca...stim noi ca e altfel de fapt (varul, amicul, cumnatul, amicul amicului, sau macar radio-sant tot ne-a zis )
la cita stiinta si adevar despre Canada vine din afara, nu mai ai nici un argumentul din interior; restul stie ei mai bine, asa ca pentru noi nu ramine decit
stii tu: romanul se pricepe la toate-teoretic, pina acum era fotbalul, agricultura, si ce-o mai fi fost pe lista, acum trecem si Canada. ramine sa vedem cine mai vrea, cine mai doreste returul spre aeroport- si sa facem cheta

http://www.floriinro.ro/


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Hai Stroe..ce te enervezi asa de dimineata...ca au fost pina acum 1 luna subiecte cu si despre canada deschise de imigranti/emigranti. De acolo am invatat si yo...ca doar nu am mers sa caut antibiotice in toronto.

da cind va cer aia la ambasada CA taxe de procesat dosare..si va tin luni in suspans...cu sanatatea cum stati...cu plaminii...cu aia cu aia.. nu va enervati? nici sa divortezi nu poti ...ca pierzi locul la coada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Eu de aici inteleg ca Guestus asteapta viza de imigrare canadiana in timp ce are probleme cu missus si cu plamanii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Ana, ce te face sa crezi ca toti cei care au scris aici au informatii culese de pe te-miri-unde (inclusiv radio-sant)?

Sunt imigranti care au realizat in Ca mult mai multe decat puteau realiza in tara de origine, oricare ar fi ea. Si sunt imigranti care nu au realizat in Ca cat au realizat in tara de origine. Din varii motive. Care tin de un complex de factori pe care degeaba il disecam noi aici. Cert este ca exista si a doua categorie.

Daca studiem statisticile, putem vedea ca in 2000 veniturile medii nete (per familie) ale imigrantilor care se aflau pe teritoriul Ca de 10 ani se ridicau la doar 80% din veniturile populatiei nascute acolo (tot per familie). Pentru 1980, veniturile medii familiale ale imigrantilor aflati de 10 ani in Ca se aflau la acelasi nivel cu veniturile familiale ale populatiei nascute acolo. Deci in 20 de ani, decalajul dintre populatia autohtona si imigranti s-a marit, in defavoarea celor din urma. Studiile facute dupa 2000 arata ca decalajul se tot mareste si amintesc la factorii pentru acest decalaj:
- gradul mai mare de unemployment in cadrul imigrantilor
- salariile mai mici
Ori asta inseamna ca un imigrant, fata de un worker nascut acolo, are un acces mai mic la joburi, si cand are acces la un job este mai prost platit decat un localnic. E pura statistica ce zic, deci nu e valabil pentru orice imigrant. E valabil in medie. Dar ca sa fie valabil, e clar ca sunt si cazuri in care imigrantii nu-si gasesc de lucru sau sunt prost platiti (mai prost platiti decat un worker autohton).

Cateva informatii:
- http://www.statcan.ca/Daily/English/070130/d070130b.htm
- http://dissemination.statcan.ca/english/research/11F0019MIE/11F0019MIE2003198.pdf
- http://www12.statcan.ca/english/census06/analysis/immcit/index.cfm
- http://en.wikipedia.org/wiki/Economic_impact_of_immigration_to_Canada

Niste grafice foarte interesante, pe care va invit sa le studiati:
- http://www.canadaimmigrants.com/statistics.asp

Departe de mine sa spun ca voi nu va simtiti realizati acolo. Dar nu puteti afirma cu tarie faptul ca lucrurile stau la fel pentru toti. Iar cei care nu se simt realizati, sunt nerealizati pentru ca nu s-au putut adapta sistemului. Nici sistemul nu e perfect. Niciunde nu este. Doar ca alegem fiecare dupa propriile valori. Si e normal sa fie asa.

Daniela

Mergi la inceput