Canada, noul El Dorado...?
Raspunsuri - Pagina 21
Llaura spune:
Am facut o greseala punand quote de mana si jumatate din mesaj nu se vedea :-(
Pai intrebarea ta mie mi se pare ca nu depinde de locatie mai deloc, de ex la barbatu-meu la serviciu era un tip, Canada operations manager, avea biroul aici, au fabrici in mai multe provincii. Acum e Europe operations manager; daca, ipotetic, ar fi concediat, cat de usor/dificil iar fi oare sa-si gaseasca imediat pozitie similara?
Cam asta vroiam eu sa zic mai sus.
Apropo de cifra aia, eu stiu ce tb sa fac sa ridic banii aia pe luna, am facut-o o vreme, momentan m-am lasat, si in nici un caz nu sunt director de banca sau VP de multinationala (asta apropo de salariul mediu).
A_Iulia spune:
Pai in cazul tau eu inteleg ca el nu si-a schimbat jobul, ci doar zona de care raspunde (nu mai e Canada, ci e Europa, eventual la acelasi angajator...si cam pe aceiasi bani).
Cu pierderea locului de munca - nu stiu ce sa-ti spun. Experienta conteaza destul de mult aici, de pe un job din asta poti sa-ti gasesti relativ usor (adica pozitiile in management). Dar experienta de aici nu valoreaza tot atat cand aplici pe un post similar in alta tara.
Ca in alta tara, fie ea Canada sau alta, de cele mai multe ori trebuie sa o iei mai de jos, cu speranta ca vei ajunge candva unde-ai fost odata. Si aici e dureros pentru majoritatea aflati in pozitia asta, e foarte greu sa renunti la ceea ce ai obtinut deja, daca nu ai o motivatie pe masura.
In fine...ce mai conteaza la ora asta.
Vroiam sa va felicit pentru modul cum respectati tara adoptiva, meritati floricele .
Edip spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Adina Iulia Laura, uite mai jos: http://www.protv.ro/stiri/economie/banii-la-bani-trag-salarii-uriase-in-domeniul-bancar.html Oricum, cred ca vorbim de lucruri diferite. S-au dat niste exemple clare, de oameni ce au fost si s-au intors, ce castigau in RO salarii peste 2000 EUR/luna net. Daca pana la urma vorbim aici de salarii medii, atunci eu nu mai continui, am spus deja ce aveam de spus referitor la aceste situatii. Intrebi de meserii si calificari -cine ajunge sa primeasca salarii mari in RO - cred ca e o discutie foarte lunga. Asa cum spuneam, exista joburi platite la nivel european. Desi nici nu stiu ce mai inseamna salariu mare in ziua de azi, cand pentru top managementul multinationalelor, sumele incasate lunar sunt la nivelul zecilor de mii (si poate mai mult, cu bonusuri/actiuni). De ex, directorii financiari in multinationale castiga incepand cu 5000 EUR/luna, la fel cei comerciali. Eh, sunt cateva joburi de acest gen, dar nu vad sensul intrebarii. Ele exista si gata, punct. Intrebarea era cum sa-si faca ei calculul si ce fel de salarii ar putea primi in afara. |
HAHAHAHA.. uite aici salariu de telecom nu maruntisul ala:
http://www.canada.com/vancouversun/news/business/story.html?id=ae91557c-29eb-4f94-bdf9-12979614d080
Sa iti spun ca nu e nici pe departe cel mai bine platit dintre astia care sunt CEO's? 5000E in Ro sunt joburi de exceptie pe cand in Canada sunt la tot pasul si in toate domeniile, nu numai in anumite domenii si nu numai intr=un oras cum e in Ro...
ciuf spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui try
Ciuf, nu exista nu au dat nici un test. Este o profesie protejata. Titlu de inginer n-ai decat daca intri in ordinul inginerilor si ca sa faci asta trebuie sa dai un examen (de cele mai multe ori) sau macar un interviu cu domnii aia de la ordinul inginerilor (asta daca cine stie ce meserias esti si-i impresionezi pana la lacrimi si scapi de examen). Ori voi nu stiti ca si-au dat ei examenul/interviul pt ordinul inginerilor, ori ei lucreaza pe post de tehnicieni, dar fac meserie de ingineri (majoritatea fostilor ingineri romani asa sunt incadrati aici daca nu au inca ordinul inginerilor)). Diferenta e ca faci munca de inginer, dar n-ai titulatura si nici incadrarea salariala nu e pe masura unui inginer. Aici este o profesie f respectata. Inginerul din Ro, n-are nici o legatura cu cel canadian. Nici nu ma indoiesc ca o duc bine si doar ca tehnicieni cu munca de ingineri. "Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic" |
Try, imi pare rau ca te contrazic, dar toti 4 lucreaza ca ingineri. 3 sunt ing. de automobile, iar unul este inginer electric. Compania pentru care lucreaza sotul meu este in contact cu aceste doua fabrici de masini. Deci e chestie verificata, asta pe langa faptul ca ei ne sunt prieteni foarte buni.
Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)
Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele
www.onetruemedia.com/my_shared?z=15dde712e107702b2ad340&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Binecuvantarea
columbiana spune:
Ciuf, respectivii au obtinut joburile venind cu contract din Europa sau Romania, sau ca rezidenti canadieni, cu emigratie? intreb pentru ca si eu am o cunostinta in Quebec, lucreaza ca medic la 250k/an in conditiile in care n-a dat nici un examen aici, nimic (medicii imigranti au de dat trei examene mari si late+ stagii ca sa poata profesa aici), dar ea e venita cu contract de munca, din Franta.
http://www.floriinro.ro/
Edip spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ana Stroe Ciuf, respectivii au obtinut joburile venind cu contract din Europa sau Romania, sau ca rezidenti canadieni, cu emigratie? intreb pentru ca si eu am o cunostinta in Quebec, lucreaza ca medic la 250k/an in conditiile in care n-a dat nici un examen aici, nimic (medicii imigranti au de dat trei examene mari si late+ stagii ca sa poata profesa aici), dar ea e venita cu contract de munca, din Franta. http://www.floriinro.ro/ |
Ana, in Ontario, BC si AB nu e necesar sa dai mai mult de examenul de etica care e ceva pur si simplu de forma, si aici vorbim de emigranti nu de cei veniti pe contract. Totusi pentru asta trebuie sa te angajeze cineva ca inginer (chiar daca pe hartie nu scrie asta) si dupa 1 an poti sa iti dai examenele de etica si sa devi PEng.
XIO spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui ciuf
Try, imi pare rau ca te contrazic, dar toti 4 lucreaza ca ingineri. 3 sunt ing. de automobile, iar unul este inginer electric. Compania pentru care lucreaza sotul meu este in contact cu aceste doua fabrici de masini. Deci e chestie verificata, asta pe langa faptul ca ei ne sunt prieteni foarte buni. Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006) Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele www.onetruemedia.com/my_shared?z=15dde712e107702b2ad340&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Binecuvantarea |
Si taica-miu e inginer la o firma internationala si nu a dat vreun examen , si-a trimis CV-ul , a fost la interviu si atat.
Nici nu are rost sa comparam alariile de acolo cu cele de aici,nici preturile , nici nimic.
la mancare preturile sunt cam ca si la noi , cu mentiunea ca aici dai 2 dolari pe o caserola de zmeura , dar salariul tau este de 200 $ , nu 4000$
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
Llaura spune:
Ciuf, try are dreptate, profesia de inginer e profesie protejata, in toate provinciile exista o forma oarecare de intrare in ordin, iar la astia aici in Alberta scrie pe site ca in provincia Albertei este ilegal sa te numesti inginer fara a fi membru in asociatia lor.
Apoi fac asa: iti evalueaza diploma (politehnica romaneasca e buna, in unele cazuri lipseste economia din foaia matricola, lumea ia un curs la univ sau da examen la asociatie); evalueaza experienta (recomandari de la trei ingineri, preferabil membri in ordin, ii suna pe toti) si apoi ii trimit catindatului o hartie in care scrie ce tb sa faca. Multi romani trebuie sa ia doar cursul de economie si dau examenul de etica si legislatie; unii trebuie sa dea si examene tehnice (nr variabil, un amic are patru de dat).
Din cate imi dau seama se cam cere APPEGA pe aici.
In general insa regulile sunt facute sa fie incalcate, companiile angajeaza pe cine poate sa faca jobul bine, ordin sau neordin. In US au cam aceleasi reguli, dar am senzatia ca mult mai putini se inscriu, o fi si in Ontario cam la fel.
caro spune:
cred ca toata lumea face confuzie intre engineer si professional engineer (P. Eng). Poti bine mersi sa lucrezi ca engineer imdeiat ce te dai jos din avion (cu conditia sa-ti gasesti job de engineer, of cours), dar pentru a ajunge P. Eng ai nevoie de 600 hr (si aici vorbesc de ON) de lucru ca engineer si pe urma dai acel examen de etica. Pe urma te numesti P. Eng si in mod normal P.Eng au un salariu un pic mai marisor si dreptul de stampila/semnatura....
Llaura spune:
Uite cum zice la Alberta:
"If you are going to be practicing engineering, geology or geophysics in Alberta, you will need a licence to do so. It is illegal to practice these professions or to call yourself an engineer, geologist or geophysicist if you are not licensed with The Association of Professional Engineers, Geologists and Geophysicists of Alberta (APEGGA)"
De la http://www.apegga.org/Applicants/Engineers/registration.html; deci cum il folosesc ei Eng si PEng e acelasi lucru.