Canada, noul El Dorado...?

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:


Dayanara, si noi am facut o plimbare prin Dominicana de capul nostru cu autobuze acum vreo doi ani si ne-a placut mult atmosfera relaxata, caldura, seninatatea si bunatatea degajata de oameni (exceptind mizeria si circulatia pe strazi);

AdinaIulia,

din ce-am vazut eu in 2005 in Romania:

mincarea e mai ieftina in Canada
hainele sunt mai ieftine datorita campaniilor de sale de sfirsit de sezon, in plus nu concurezi vecinul
masinile sunt mai ieftine
electrocasnicele si electrotehnicele sunt mai ieftine (dar si mai proaste calitativ);
casele sunt mai scumpe dar creditele merg pe 20-35 ani, iar in ultimii cinci ani dobinzile au fost tot mici (eu am acum 3% de ex), astfel ca rata e suportabila;
energia electrica e mai ieftina, asa zisul consum ce ne omora in Romania aici e ok;
benzina mai ieftina decit in Europa (e drept ca aici si distantele sunt mai lungi, deci nu stiu daca se pune)
mobila o iei in rate fara dobinda, mai si negociezi reduceri...
vacantele nu stiu, pentru o saptamina in Caraibe (cea mai apropiata tinta turistica convenabila) merg de la 2000$/3 persoane extrasezon la 4000$/3 persoane in sezon, 5*
scoala e gratuita pina pe la 16 ani(cred), apoi copilul face imprumut pe 10 ani+bursa sau parintele i-a creeat fond de studii la care statul canadian contribuie si el cu un % si nu are deloc datorii pentru scoala (exceptind univ.de medicina de ex unde studiaza sase ani, si cheltuielile sunt maricele- dar salariul incepe ulterior pe la 100.000/ an ajungind la 250-300K)
medicina, in afara stomatologiei (net mai ieftina in Romania) e in mare parte gratuita sau acoperita de asigurari de la job sau private; de ex eu am trecut curind printr-o operatie, m-a costat zero si am avut parte de un super tratament; sora mea a trecut prin aprox. aceeasi operatie in 2005 si cu tipsurile de rigoare a ajuns pe la 1500 euro; fara comentarii;
alt exemplu referitor la sanatate: eu mi-am tratat copilul aici cu tulburari autistice, si inca facem terapie dintr-un salariu si jumatate (eu am fost la scoala, apoi joburi part-time sau pe contracte); in mare, statul canadian a suportat cam 50% din terapii, restul am platit eu, din ce-am platit am mai recuperat o parte la impozite;
deci daca trag linie..oricum o dau, tot Canada iese cu plus;

http://www.floriinro.ro/


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina1973 spune:

Citat:
citat din mesajul lui try

Citat:
Toti 4 lucreaza ca ingineri la companii mari, precum Honda si GM. Nu au dat nici un test.

Ciuf, nu exista nu au dat nici un test. Este o profesie protejata. Titlu de inginer n-ai decat daca intri in ordinul inginerilor si ca sa faci asta trebuie sa dai un examen (de cele mai multe ori) sau macar un interviu cu domnii aia de la ordinul inginerilor (asta daca cine stie ce meserias esti si-i impresionezi pana la lacrimi si scapi de examen). Ori voi nu stiti ca si-au dat ei examenul/interviul pt ordinul inginerilor, ori ei lucreaza pe post de tehnicieni, dar fac meserie de ingineri (majoritatea fostilor ingineri romani asa sunt incadrati aici daca nu au inca ordinul inginerilor)). Diferenta e ca faci munca de inginer, dar n-ai titulatura si nici incadrarea salariala nu e pe masura unui inginer. Aici este o profesie f respectata. Inginerul din Ro, n-are nici o legatura cu cel canadian. Nici nu ma indoiesc ca o duc bine si doar ca tehnicieni cu munca de ingineri.


Try, cred ca ea vorbea de Ontario, aici se poate sa nu dai nici un test.
Se inscriu in ordinul inginerilor (Professional Engineer of Ontario) numai cei care au nevoie de stampila. Asta e necesara NUMAI in cazul in care faci proiectare si trebuie sa stampilezi desenele. pt. job de ing in productie, nu-ti trebuie nimic.
Intr-adevar in industria Automotive poti fi angajat pe post de ing fara sa fii afiliat la PEO. Am cunoscut 2 cazuri exact in situatia asta. Au spus ca daca la interviul pt. job te descurci bine, nu mai e nevoie nici macar sa arati diploma de ing, te crede pe cuvant.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Uh, ce subiect sensibil.

Try, un director de banca in RO castiga mult mai mult. Poate nu cat spui tu in Canada, dar jumatate din suma aia care pare fabuloasa se castiga si aici.
(Oricum, 3000 EUR am gandit-o ca un venit net lunar, nicidecum anual, deci calculul cu casa la 6000EUR)

Facem ce facem si revenim la generalizare: de ce sa comparam traiul unor peroane cu venituri medii in RO si Canada? Evident calculul iese in favoarea Canadei, asta nu a pus nimeni la indoiala.

Oamenii de care se vorbea pe-aici nu traiau in RO din venitul mediu, asa ar fi fost foarte simpla decizia: nu mai sta pe ganduri, pleaca chiar maine!

Mie personal nu mi-e foarte clar ca daca cineva castiga aici 4000 EUR, in Canada sigur ar putea sa faca 8.000 EUR pe luna (chiar in situatia fericita in care ar avea acelasi job). Exista joburi platite in RO la nivel european, sumele nu cresc decat marginal daca pleci in afara.

Mai mult decat atat, asa cum ati spus, rare sunt cazurile in care obtii acelasi job, initial, ca cel pe care l-ai avut in tara. Deci vei incepe cu mai putin...indiferent ca voi credeti sau nu, exista oameni care isi fac asemenea calcule.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:

Io m-am "batut" mai demult la un subiect care avea ca tema emigratia, si tocmai Canada ajunsese si atunci marul discordiei. Asa ca ii dau perfecta dreptate lui Amnesty, nu cred ca va ajunge vreodata subiectul asta la o concluzie, la un sfarsit. Si e normal sa fie asa pe undeva, ne simtim mereu lezati cand auzim catalogari care nu ni se par firesti, si concluzii trase in urma experientielor individuale o sa tot auzim pe un forum, end-less story. Sustin aceeasi idee ca si atunci, oricat de plictisitoare ar fi : ce-i bine pt unii nu-i neaparat bine si pt altii, si cel mai important e ca fiecare sa decida in functie de criteriile proprii si sa nu se lase influentat de nici un fel de catalogari. Valabil in ambele directii. Deja insasi exemplele cu ingineria nu-si au sensul. Quebec nu e la fel cu zona engleza, din multe puncte de vedere. In Quebec ca inginer trebuie sa-ti dai examenele - grele - ca sa intri in Ordinul Inginerilor, o data ce-ai primit inelul cu stampila esti pasa si ti s-au deschis portile, dar nu multa lume reuseste sau face pasul asta. Presupun doar - caci nu cunosc la fel de bine - ca la Toronto e diferit (si nu pun informatica la socoteala), de unde exemplele contradictorii. N-are sens sa comparam ce nu-i comparabil. O casa la Montreal e aproape mai ieftina ca una la Cluj, la Toronto nici vorba, dar si salariile mai mari, etc. Pe mine ma enerveaza lipsa de rafinament a nordului Americii in general, ca se-mbraca cu sosete albe la pantaloni de stofa - un fel de-a zice, la altul din contra ii place chestia asta si-i fericit sa umble in adidasi si-n short toata ziua si nu suporta fitele frantuzesti. Eu ii invidiez pe canadieni ca pleaca si-si lasa casele deschise si nu-i fura nimeni, ca -in anumite orase cel putin - pot merge la schi la nocturna dupa servici si pe deasupra pe bani putini - , dar nu as suporta clima, si tot asa lista ar putea continua la nesfarsit... La fel cum quebecosul il invidiaza pe cel din Toronto ca are salar mai mare si oferta de lucru mai mare, si cel din Toronta il invidiaza pe quebecos ca preturile la case sant mai mici, ca au crese, gradinite mult mai ieftine, si alte avantaje sociale. Nu exista tara perfecta, ca daca ar exista am fi plecat cu totii acolo.

De aceea nu sant deloc de acord cu asemenea afirmatii, si ma aflu iara-n treaba pe subiectul asta caci combat vehement acest fel de a privi lucrurile :
"justificarile respective apar atunci cind cel care nu reuseste, sau nu vrea sa reuseasca, sau decide sa se intoarca arunca pisica moarta in curtea Canadei;
tzara asta are disponibilitati, ofera sanse tuturor, nu doar unora; restul stii cum e, Dumnezeu pune pe masa, dar nu-ti baga-n gura."

Cel care "nu reuseste, sau nu vrea sa reuseasca, sau decide sa se intoarca", are dreptul sa o faca fara a fi acuzat de lasitate, de incompetenta sau de neputinta de catre cei care raman in urma. La fel cum are dreptul sa spuna ca lui nu-i plac sosetele albe la pantalonii de stofa fara ca sa sara-n sus toata comunitatea din Canada - crima de lezmajestate ! E dreptul lui sa spuna ce are pe suflet - si btw toata lumea -inclusiv cei cu judecata de apoi - asteapta cu sufeltul la gura "justificarile", dar cateodata am impresia ca cei ramasi in urma ar fi multumiti doar cu un "m-am intors in Romania fiindca-s un dobitoc si-un ratat", si pt orice alt argument nu mai exista urechi de auzit, toleranta 0.

Si ca sa nu fiu inteleasa gresit, eu una nu m-as intoarce in Romania, si nici cand s-ar fi putut pune eventual problema sa ma duc cu salariul meu francez in orasul de bastina unde a delocalizat firma o ramura de activitate nu mi-am pus problema, oricat ar fi curs banii garla !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina1973 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adina Iulia



Mai mult decat atat, asa cum ati spus, rare sunt cazurile in care obtii acelasi job, initial, ca cel pe care l-ai avut in tara. Deci vei incepe cu mai putin...indiferent ca voi credeti sau nu, exista oameni care isi fac asemenea calcule.



Asta e evident, daca pleci de la un super job din Ro, nu ai prea multe sanse sa gasescti din prima echivalentul in job canadian. Prima parte o sa fie mai grea. dar daca omul e cu adevarat capabil iar mesria lui e cautata pe aici, dupa ceva ani o sa-i mearga din ce in ce mai bine.
Dar cati sunt deosebit de destepti? Putini. Eu am cunoscut un singur caz de roman genial, care o ducea bine in Ro, a venit in Ca, lucreaza in meseria lui si face o caruta de bani. Eu ma refer la majoritatea, care suntem medii. Am plecat din ro de la un salariu mediu si suntem la nivelul echivalent canadian.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

avmaria, te inseli; se poate face returul la modul elegant, de genul: nu m-am adaptat stilului de viata din Canada, cred ca locul nostru e alaturi de familie si prieteni, etc- si nimeni nu-ti spune nimic; daca incepi insa sa arunci cu noroi in Canada si a-i pune in circa frustrari personale, ba a mai le si generaliza- nu e corect;
altfel, e dreptul tau sa nu fi de acord

edit, avmaria, atita costa acum o casa in Cluj, 300-1000k ???????

http://www.floriinro.ro/


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adina Iulia

Uh, ce subiect sensibil.

Try, un director de banca in RO castiga mult mai mult. Poate nu cat spui tu in Canada, dar jumatate din suma aia care pare fabuloasa se castiga si aici.

Chiar, cat castiga? pe mine m-a mirat f mult cand am auzit CEO la connex 5000 de euro..mi se pare ff putin.
Citat:

Facem ce facem si revenim la generalizare: de ce sa comparam traiul unor peroane cu venituri medii in RO si Canada?


Despre asta vorbim, despre imigrantul din Romania, care practica o profesie, medic, inginer, profesor, chimist, fizician, contabil, sofer, strungar, sudor, electrician, asistenta medicala...director de banca nu e o meserie, sau in fine e, daca iti gasesti intai banca Y sa te angajeze si abia apoi demisionezi de la banca X unde momentan esti director.
Citat:

Oamenii de care se vorbea pe-aici nu traiau in RO din venitul mediu, asa ar fi fost foarte simpla decizia: nu mai sta pe ganduri, pleaca chiar maine!
Mie personal nu mi-e foarte clar ca daca cineva castiga aici 4000 EUR, in Canada sigur ar putea sa faca 8.000 EUR pe luna (chiar in situatia fericita in care ar avea acelasi job). Exista joburi platite in RO la nivel european, sumele nu cresc decat marginal daca pleci in afara.

Mie nu mi-e clar ce fel de pozitie trebuie sa ai ca sa castigi 4000 de euro pe luna?! (aici stiu, inginer, profesor, contabil si altele asemenea, poti sa fii chiar si sudor si sa faci banii aia).
In Romania, daca doamne-fereste esti sa zicem obligat sa demisionezi din pozitia aia de 4000 de euro, cat de greu iti e sa gasesti una la fel? situatiile nu sunt mult diferite, nu exista nici o garantie in nici unul dintre cazuri, depinde de cum stii sa te "vinzi", de noroc, de adaptabilitate, de reputatie, de disponibilitatea de a invata sau face ceva nou...una peste alta cam tot aia ca si emigrarea.

Citat:

Mai mult decat atat, asa cum ati spus, rare sunt cazurile in care obtii acelasi job, initial, ca cel pe care l-ai avut in tara.

Nu mai sunt chiar asa de rare, inceputul de la munca de jos e din ce in ce mai mult o legenda, multi vorbesc limba fluent de cand se dau jos din avion, multi vin din multinationale, au traininguri prin afara Romaniei sau pe mai stiu eu ce chestiuni avansate, multi au graduate degrees prin universitati straine, nici unul din astia nu face burgers la McDonalds nici o secunda.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:

Ana Stroe, imi pare rau sa-ti spun ca nu "ma insel" in sensul ca desi esti impotriva a ceea ce eu combat, vii si-mi aduci pe tava exact acelasi "baga-ti coada intre picioare si resemneaza-te ca esti un incapabil si-un frustrat. Retrage-te in mod elegant dupa ce ti-ai facut mea culpa". Avocat sa fi fost, si sa fi cautat n-as fi putut obtine "pledoarie" mai buna ca si a ta, in favoarea ideii pe care o apar - si care la urma urmei e doar o idee de a mea, poate fi gresita, poate ma insel si eu...

In ce priveste preturile caselor in Cluj, iti vine sa plangi : in vecinatatea parintilor mei s-a vandut acum cateva luni o casa mica, fara etaj, cu 600.000 euros. E drept ca e super situata, pe varf de deal cu vedere panoramica asupra Cj si totusi aproape de centru. Cat vine asta peste un milion in dolari canadieni, ca nici nu mai stiu raportul de cand a tot scazut dolarul?


[/quote]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Laura, uite mai jos:
http://www.protv.ro/stiri/economie/banii-la-bani-trag-salarii-uriase-in-domeniul-bancar.html

Oricum, cred ca vorbim de lucruri diferite. S-au dat niste exemple clare, de oameni ce au fost si s-au intors, ce castigau in RO salarii peste 2000 EUR/luna net. Daca pana la urma vorbim aici de salarii medii, atunci eu nu mai continui, am spus deja ce aveam de spus referitor la aceste situatii.

Intrebi de meserii si calificari -cine ajunge sa primeasca salarii mari in RO - cred ca e o discutie foarte lunga. Asa cum spuneam, exista joburi platite la nivel european. Desi nici nu stiu ce mai inseamna salariu mare in ziua de azi, cand pentru top managementul multinationalelor, sumele incasate lunar sunt la nivelul zecilor de mii (si poate mai mult, cu bonusuri/actiuni).

De ex, directorii financiari in multinationale castiga incepand cu 5000 EUR/luna, la fel cei comerciali. Eh, sunt cateva joburi de acest gen, dar nu vad sensul intrebarii. Ele exista si gata, punct. Intrebarea era cum sa-si faca ei calculul si ce fel de salarii ar putea primi in afara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui avmaria

Ana Stroe, imi pare rau sa-ti spun ca nu "ma insel" in sensul ca desi esti impotriva a ceea ce eu combat, vii si-mi aduci pe tava exact acelasi "baga-ti coada intre picioare si resemneaza-te ca esti un incapabil si-un frustrat. Retrage-te in mod elegant dupa ce ti-ai facut mea culpa". Avocat sa fi fost, si sa fi cautat n-as fi putut obtine "pledoarie" mai buna ca si a ta, in favoarea ideii pe care o apar - si care la urma urmei e doar o idee de a mea, poate fi gresita, poate ma insel si eu...

In ce priveste preturile caselor in Cluj, iti vine sa plangi : in vecinatatea parintilor mei s-a vandut acum cateva luni o casa mica, fara etaj, cu 600.000 euros. E drept ca e super situata, pe varf de deal cu vedere panoramica asupra Cj si totusi aproape de centru. Cat vine asta peste un milion in dolari canadieni, ca nici nu mai stiu raportul de cand a tot scazut dolarul?



[/quote]

vorbim impreuna si ne intelegem separat...pai eu tocmai impotriva resemnarii militam; resemnare inseamna atunci cind te intorci spunind ca in Canada nu sunt decit joburi de kko (de ex), si tu n-ai reusit nimic, etc, intr-o tara cu suprafata uriasa si populatie cu o densitate de 3.2 loc/km, iar in spiritul tolerantei pe care-o proclami, ceilalti, care au gasit aici ce-au cautat ar trebui sa-si muste limba sau sa te aplaude; incercam sa-ti spun ca nu-ti cere nimeni mea-culpa, se poate evita, sunt multe punti ce ne leaga de origine ce trag uneori greu in cintar si ne fac sa ne intoarcem fara a ne plinge de Canada.

http://www.floriinro.ro/


Mergi la inceput