Prenatal versus postnatal

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monaraus spune:

Multumesc, Marius. Dar pot, de exemplu, sa-mi iau 14 zile prenatal si restul de 112 zile postnatal? Asa imi convine cel mai mult financiar.

Mona, mami de Antonia (22.06.2004) si bb2 pe drum

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Sigur ca da, insa uneori este necesar sa duci munca de lamurire cu medicul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xerxe2005 spune:

Eu am luat toate cele 126 de zile postnatal si am fost platit cu 85 %.

Razvan Gabriel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kita spune:

La mine nici dr. gine si in consecinta nici cel de familie nu vor sa imi dea Concediu medical decat pan in saptamana 34 , apoi cica nu mai au dreptul; eu as fi interesata sa merg cu acest tip de concediu medical cat mai mult timp(chiar daca e platit 75%) si sa imi iau apoi pe cel postnatal, dar nu stiu in temeiul carei legi sa le schimb mentalitatea(ma poate ajuta aici cineva, chiar cu riscul de a se repeta), iar pe dr. gine parca nu imi vine sa o supar, caci fiind o sarcina cu risc, prin saptamana 28 ma baga la o comisie pentru acordare de concediu de risc maternal;
mona si pe mine m-ar avantaja ca si pe tine, cat mai multe zile de postnatal;
Si inca o intrebare: cele minim 43 de zile de postnatal trebuie sa inceapa neparat cu ziua de nastere a copilului? sau se termina de luat de ex. un concediu legal de odihna si apoi soliciti zilele de postnatal (asta in ipoteza ca nu a fost luata nici o zi de prenatal)
Mamicutelor, si tie Marius in mod special, multumesc anticipat de raspunsuri

Kitacu fulgulet +21-22s si Andrei (10.02.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

kita, pe perioada sarcinii se pot acorda concedii medicale pentru afectiuni care nu au legatura cu sarcina:

Ordin nr. 60/32 din 27/01/2006
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 147 din 16/02/2006
pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

"Art. 44. - Concediul medical pentru maternitate se acorda numai pentru sarcina si nu pentru afectiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu aceasta."

De aici se deduce ca, pe TOATA perioada sarcinii, daca intrevin alte afectiuni care NU AU LEGATURA cu sarcina (raceala, mana in ghips, Doamne-fereste!), se acorda concediu medical pentru boala obisnuita si nu pentru maternitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lenca spune:

Am si eu o intrebare, se termina cele 126 zile pe 1 octombrie, nu vreau sa intru in CIC pentru cele 6 mil, pot sa i-au un alt medical pt bb?
As vrea sa mai stau inca o luna acasa si apoi sa ma intorc la serv si sa-l trec pe sotul in CIC .
VA multumesc.

Elena -mami de 2 printese Silvia -Cosmina-2 luni si Georgia-Elena--4 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns _irina_ spune:

Eu m-am contrazis cu medicul de familie in alt sens. A mea zicea ca nu am voie sa imi iau TOATE cele 126 de zile postnatal. Ca imi pierd postnatalul. Eu mi-am luat concediu de odihna si am decis sa il intrerup in momentul in care apare bebele, apoi sa iau dupa toate cele 126 de zile.

Ma tot uit in legi dar nu am gasit nimic in acest sens.

36+ - Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns otiliarusu spune:

Legea prmite sa se poata lua toate cele 126 zile postnatal. Dar dupa discutia cu cei de la resurse umane am ramas nelamurita caci m-au informat ca daca dupa cele 126 zile (toate de postnatal) vrei sa-ti mai iei concediu medical (maxim 90 zile,in cazul in care te-ar avantaja acest tip de concediu, fara a intra in CIC) de la dr de familie, acesta iti cere sa ii duci o adeverinta de la firma cu nr de zile de concediu medical avute in ultimul an calendaristic.....si nu iti cere sa se precizeze tipul acestui concediu....deci vei figura sigur cu mai mult de 126 de zile de concediu medical, fara a a preciza nimeni ca de fapt 126 sunt de lauzie, deci alt tip de concediu(dupa cum mi-au spus cei de la CAS). In acest caz cum iti mai poti lua concediu?

Bogdan,minunea pentru care trebuie sa multumim cerului in fiecare clipa(1 noiembrie 2004)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/drog78/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Cei de la Resurse Umane confunda cele doua tipuri de concediu. In adeverinta pentru medic se specifica DOAR zilele de concediu pentru INCAPACITATE TEMPORARA DE MUNCA (cand omul este bolnav si beneficiaza de concediu). Ori, concediul de maternitate (pre si post natal) NU este incapacitate de munca urmare unei boli.In concluzie, poti lua 90 de zile concediu medical iar in adeverinta nu trebuie sa treaca perioada de pre si postnatal.
Mergi si da un exemplu celor de la Resurse(in)Umane:
-cf OU 158/2005 art 13 alin (1) durata de acordare a concediului pt incapacitate de munca intrun an este de 183 zile.(dupa aceasta perioada medicul propune pensionarea de invaliditate)
-cf OU 96/2003 art 10 alin (2) - Concediul de risc maternal = 120 zile
-cf OU 158/2005 art 23 alin (1) - Concediul de maternitate = 126 zile
Pai... daca de exemplu, o salariata ia conc de risc maternal si in continuare conc de maternitate rezulta 246 zile :))) cu mult peste cele 183 impuse de lege.
Trebuia sa se pensioneze de boala de mult...dupa conceptia celor de la HR

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blondi_m17 spune:

am si eu o intrebare care am mai vazut-o si mai sus, dar nu s-a raspuns. dupa incheierea celor 126 zile pre si postnatal, pot lua in continuare o luna sau chiar doua un alt concediu pentru a mai putea sta acasa si sa fiu un pic mai bine platita? (75% din salariu e totusi mai mult decat 6 mil ale statului!!)Pot intra direct intr-un astfel de concediu sau trebuie sa ma intorc macar si pt o zi la serviciu. lucrez in invatamant...are vreo denumire anume un astfel de concediu...am inteles ca se paote pana la 90 zile, deci 3 luni ar fi perfect pe langa cele de postnatal...multumesc anticipat pt raspuns

Mergi la inceput