Ma poate da afara
![](images/user_woman.png)
[Buna ziua! va rog sa ma ajutati!!!
M-am intors din data de 16.06.2008 din concediu de crestere si ingrijire copil(copilul are doar un an) si ma confrunt cu urmatoarea probelema dir economic imi spune in data de 02.07.2008 sa ma intorc acasa in concediu.Am citit Ordonanta 148/2005, lege 25/2004si ordonanta 96/2003.Din cate imi dau eu seama e dreptul meu sa ma intorc la lucru mai devreme de 2 ani si ei trebuie sa ma primeasca, nu imi pot refuza intoarcerea.Stiu ca pe perioada celor 2 ani nu te pot da afara, dar am gasit in legea 25/2004 la art.21 le lasa o portita ceva cu reorganizarea judiciara(nu stiu ce inseamna) sau faliment, atunci te pot da afara???.Mi-au semnat in schimb adeverinta pentru depus dosar de stimulent.Cred ca este doar o ambitie a dir. economice - mai am o o colega in alt oras care vrea sa se intoarca dar dupa 4 ani(adica 2 copii) si am inteles ca patronul nu a vrut sa o primeasca,acea colega fiind in subordinea ei si probabil a intervenit rautatea umana de ce pe aia nu si pe mine sa ma primeasca inapoi?!
Aflasem de situatia acestei colege si am intrebat o alta colega care e cam sefa pe aici si fina patronului daca sa ma intorc sau nu si a zis sa ma intorc ca au nevoie de mine suntem 3 fete,din care una intra in 2 saptamani in prenatal si daca celeilalte ii da concediu nu ramane nimeni pe vanzari, contabilitate primara...etc. Mai ales am dat E-mail de bun gasit si nu a zis nimeni nimic.Precizez ca eu vin in continuare la lucru asteptant ca fina patronului sa vorbeasca cu dumnealui.
Lamuriti-ma ca simt ca o iau razna.Au voie sa nu ma primeasca la munca??? se pot justifica cu reorganizarea asta judiciara??? e posibil ca in Bucuresti sa se faca restructurari iar in Cluj sa se angajeze oameni???
Ce ma sfatuiti sa fac?
Imi cer scuze ... cred ca nu sunt prea coerenta.
Va multumesc din suflet
Raspunsuri
andira spune:
In mod normal, pe langa ca sunt obligati sa te primeasca inapoi, timp de 6 luni de zile dupa intoarcere nu au voie sa te dea afara, considerandu-se perioada de re-acomodare cu jobul.
Nu stiu insa ce zice legislatia in situatii de reorganizare judiciara / faliment. Din cate citisem si eu la un mom dat, daca spun ca nu mai au postul tau in organigrama, nu au voie sa angajeze (pe aceeasi pozitie ) alta persoana, timp de nu stiu cat timp.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Agri spune:
Andira multumesc tare mult de raspuns.Astept sa se intorca patronul din State sa vad ce se va intampla.Am reusit sa ma calmez si sa gandesc ce o fi o fi vad eu ce fac.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Singurul motiv pentru care NU te poate da afara dupa CIC timp de 6 luni este "necorespundere profesionala". (discutabil si aici, nu intru in amanunte). Adica, ti se da un timp de reacomodare, pana sa se constate ca nu corespunzi profesional.
Altfel - TOATE motivele legale de concediere prevazute de Codul Muncii sunt aplicabile celor ce se intorc din CIC, de la cele disciplinare la reorganizare, restructurare, faliment etc.
Da, se pot face restructurari la Bucuresti si angajari la Cluj.
Da, reorganizarea este motiv de concediere. Trebuie respectati niste pasi insa.
Nu se afla sub incidenta art. din C. Muncii referitor la interdictia concedierii pe timpul CIC - nu mai esti in CIC, ti-ai reluat "voluntar" CIM.
Sfat: pasii legali pentru reluarea CIM (daca nu ai facut-o deja) - si apoi sa astepti. Deci sa astepti decizia de concediere - sa vezi ce motive etc, si daca nu "tine" ai trei variante:
1. instanta, daca e ilegal
2. din nou in CIC si cautat altceva
3. somaj
Pentru 2 si 3, inseamna ca acea concediere este legala, si trebuie sa vezi doar varianta mai buna financiar (cred ca CIC, totusi).
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
andira spune:
quote:
citat din mesajul lui marius
Singurul motiv pentru care NU te poate da afara dupa CIC timp de 6 luni este "necorespundere profesionala". (discutabil si aici, nu intru in amanunte). Adica, ti se da un timp de reacomodare, pana sa se constate ca nu corespunzi profesional.
Da, corect, la asta m-am referit, ca in situatia mea de asta ma lovisem.
rapsody spune:
Eu am patit-o..dupa CIC , in prima zi mi-au dat preavizul si dupa o luna decizia de incetare si actele pt somaj..motivul..reorganizarea firmei.
Viviannie spune:
Bun, si faza cu reorganizarea judiciara a firmei nu ar putea sa le pushte si atunci cand tu ai depus instiintarea de statutul de gravida pana la intrarea in cele 126 zile?
marius spune:
Reorganizarea judiciara este o chestiune mult prea serioasa ca sa "pushte" pentru o stare de graviditate.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Agri spune:
Va multumesc tare mult ptr raspunsuri.
Acum ca m-am calmat vad si eu lucrurile altfel...
As este Marius ai dreptate in tot ce spui, pana la urma ramane cam la mica intelegere, ca de traim in Romania.
De dat in judecata sau reclmat la camera de munca nici nu se pune problema nu ma pot lupta cu ei.
Inca o data mii de multumiri tuturor si sper sa nu mai treaca nici o mamica prin asa ceva
khrisu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Singurul motiv pentru care NU te poate da afara dupa CIC timp de 6 luni este "necorespundere profesionala". (discutabil si aici, nu intru in amanunte). Adica, ti se da un timp de reacomodare, pana sa se constate ca nu corespunzi profesional. |
In ce lege scrie asta?
Multumesc
marius spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui khrisu
In ce lege scrie asta? Multumesc KHRISU mamik de baietel si fetita ![]() "Nu exista copii, ci parinti tinand în brate copii. " D. W. Winnicott |
CCMN 2007-2010 art. 76 pct. 3
Eu pur si simplu / Pagina legislativa