Sotul ma pedepseste!
Raspunsuri - Pagina 3
irinai spune:
Ma scuzati dar eu nu inteleg...
TU esti confortabila cu ideea de bugete separate?
Cum adica bugete separate?
Adica el are banii personali pentru distractia lui proprie si personala si tu folosesti banii pentru copii? Eventual, daca se poate, sa cresti copii din banii de alocatie, nu?
Sunt copii tai, iar el este doar coleg de apartament?
Intrebari retorice, dar pe care ar trebui sa ti le pui tu singurica si sa vezi daca iti plac raspunsurile. Si daca nu, fa ceva sa schimbi situatia.
Fomalhauti spune:
Sunteti o minune, nu alta....
Deci, la inceput am avut cont comun. Si sotului meu i se parea ca eu cheltuiesc pe lucruri....nu stiu cum sa le zic. Oricum, el nu aproba cheltuielile mele.
Multe ati spus "sa discutam". Am discutat dupa ce el si-a facut card pe noul cont. Si frumos, si urat. Dintre toate variantele asta ni s-a parut acceptabila. El imi da o suma de bani. Fixa. Eu fac ce vreau cu ea. Pot, daca vreau, sa-mi cumpar sandale. Sau orice vreau. Faptul ca eu cheltuiesc banii pe castelul de sarit e problema mea. Ca sa fiu sincera si mie mi s-a parut uneori ca e o cheltuiala aiurea. Dau 6 RON (pentru doi copii), apoi mai dau 6 RON la alt castel (ca sunt vreo patru in parc) si inca 6 RON pe masinute. Si plecam de acolo tot cu scandal "inca o data si gata". Astia mici mai cer si o jucarie si uneori o cumpar si uneori se strica pana acasa sau (mai ales la cel mic) nu mai prezinta interes. El nu vrea sa facem aceste cheltuieli.
In legatura cu cei 6 euro din vacanta. Ideea a fost aceeasi. Am facut o gramada de cheltuieli pe care amandoi le consideram potrivite. Am facut excursii la Barcelona, ne-am plimbat cu vaporul, am cumparat tricouri pentru copiii mari ramasi acasa...La unele lucruri eu am spus da, el a spus nu. Si am discutat si uneori s-a facut ca el, uneori ca mine. Acolo, pe Costa Dorada, pe unde te duci ti se fac poze. Si eu doream sa cumpar si el nu dorea. Am cumparat cateva...Dar cand am ajuns la bataia cu baloane cu apa el a spus nu, nu si nu si eu am spus ca vreau neaparat. Asa ca am ajuns la "banii mei" - pe care insa nu-i mai aveam...
De fapt, sunt "banii nostri" pe care el ii administreaza si "banii mei" cu care fac ce vreau. Fac lucruri pe care el le considera mofturi. In schimb, ce nu considera moft, se cumpara din "banii nostri" daca exista si nu sunt prevazuti pentru altceva. Sandale de 200 RON nu imi permit, nici nu am cerut, dar papuci de 25 RON mi-a cumparat din "banii nostri" - dar eu chiar nu doream altceva, imi iubesc papucii...Deodorant, vata (scuze, domnilor) imi cumpara. Acum, ca sunt (iar) la cura de slabire o sa-mi cumpere mancare complet separat, adica iaurt fara grasime, branza fara grasime. La penultima cura de slabire mi-a cumparat si produse "Gerlinea" (parca asa le zice) de doua ori. A treia oara a zis "nu mai avem bani pentru asta" si eu am zis "bine, din banii mei". Si el si eu stim ca se poate slabi si fara produse Gerlinea (si mai stim ca eu sunt vinovata ca mananc mult si toate prostiile si ma ingras).
Nici nu pot sa ma plang ca "nu-mi respecta munca". Nu e de parere ca stau acasa degeaba, nu mi-a reprosat niciodata asta, nici ca nu e curat in casa sau asemenea lucruri.
Ce ma supara este pozitia lui fata de amenda.
Clover, de fapt, tu gandesti exact ca el. Am gresit - platesc. E corect, dar cam prea corect pentru gustul meu. Cum zicea altcineva, nu sunt bona sunt sotia lui. Ceea ce s-a intamplat ieri a fost un accident la propriu si la figurat. O cheltuiala neprevazuta, cum ar fi si boala cainelui (of). Asta m-a suparat, ca m-a considerat vinovata (ca si politistul; pai, la politist m-a suparat chiar mai putin) si m-a pedepsit (ca si politistul!).
Fiul meu, care vrea la calculator, ma intreaba: "Ce-ai scris acolo, un roman cu doua volume?"
kariguld spune:
sa inteleg bine, Fomalhauti, ai 6 copii??? nu stiu... sa ma inchin sau sa te felicit... te felicit, ca banuiesc ca ti i-ai dorit....
daca ai cum sa rezolvi cu copii, ai putea sa-ti gasesti o slujba seara, sau cateva ore pe zi, sau doua trei zile pe saptamana...
barbatii care muncesc si nevestele lor stau acasa... ce sa zic... ma abtin...dar probabil ca sunt mai "mineri" cateodata...
in rest, e bine ca banii adusi de sot iti ajung sa-ti mai faci si mici bucurii...
Kari
Fomalhauti spune:
Inca un raspuns...
Addinel, sotul nu ma imprumuta cu dobanda. El imi da banii "mei" la salariu. Si amenda se dubleaza dupa 48 de ore (adica, viceversa, daca platesti in primele 48 de ore, platesti jumatate; amenda e 200 RON si in primele 48 de ore e 100 RON). Deci, daca vreau sa platesc in 48 de ore trebuie sa ma imprumut; daca astept pana la salariul lui voi plati 200 RON.
Fomalhauti spune:
Oricand mi-as lua servici, dimineata sau seara, mi-ar trebui o bona. Sotul meu are program 9-18 (cu pauza de pranz) si mai face cate o ora pe drum. Prin natura pregatirii mele as fi platita in cel mai bun caz un pic mai bine decat o bona.
Poate as putea sa-mi iau un servici....noaptea. ( La sase copii poate ma pricep la ceva)
Alexia27 spune:
De fapt, sunt "banii nostri" pe care el ii administreaza si "banii mei" cu care fac ce vreau. Fac lucruri pe care el le considera mofturi. In schimb, ce nu considera moft, se cumpara din "banii nostri" daca exista si nu sunt prevazuti pentru altceva. Sandale de 200 RON nu imi permit, nici nu am cerut, dar papuci de 25 RON mi-a cumparat din "banii nostri" - dar eu chiar nu doream altceva, imi iubesc papucii...Deodorant, vata (scuze, domnilor) imi cumpara. Acum, ca sunt (iar) la cura de slabire o sa-mi cumpere mancare complet separat, adica iaurt fara grasime, branza fara grasime. La penultima cura de slabire mi-a cumparat si produse "Gerlinea" (parca asa le zice) de doua ori. A treia oara a zis "nu mai avem bani pentru asta" si eu am zis "bine, din banii mei". Si el si eu stim ca se poate slabi si fara produse Gerlinea (si mai stim ca eu sunt vinovata ca mananc mult si toate prostiile si ma ingras).
Nu te supara, te rog, dar nu pot sa ma abtin. Chiar nu voiam sa postez, dar...cum mai, el cumpara din banii "comuni" ce nu considera EL ca e moft?! Dar tu? Unde esti? Nevoile tale, dorintele tale...alea unde sunt? Poate ce pt el e moft pt tine e chiar important...chiar daca e vorba de bataie cu apa!
Si cum e aia ca el iti cumpara chiar si mancare de regim!!! UAU! Cata generozitate pe el, desi tu esti "vinovata ca mananci mult"!!! Dar ce, e vreo favoare pe care Maria Sa ti-o face?
Nu te supara, zau ca nu vreau sa fiu nesimtita, dar asta MIE mi se pare strigator la cer. Nu frate, suntem casatoriti, avem drepturi si obligatii egale: cont comun si deciziile importante se iau impreuna. Fetele au zis foarte bine, cat ar fi platita o bona/doua/trei sa aiba grija de 6 copii? Care, apropo, sunt si ai lui.
Ma opresc, ca vad ca m-am cam inflamat
Eileen Nicole
kariguld spune:
quote:
Originally posted by Alexia27
Acum, ca sunt (iar) la cura de slabire o sa-mi cumpere mancare complet separat, adica iaurt fara grasime, branza fara grasime. La penultima cura de slabire mi-a cumparat si produse "Gerlinea" (parca asa le zice) de doua ori. A treia oara a zis "nu mai avem bani pentru asta" si eu am zis "bine, din banii mei". Si el si eu stim ca se poate slabi si fara produse Gerlinea (si mai stim ca eu sunt vinovata ca mananc mult si toate prostiile si ma ingras).
Nu te supara, te rog, dar nu pot sa ma abtin. Chiar nu voiam sa postez, dar...cum mai, el cumpara din banii "comuni" ce nu considera EL ca e moft?! Dar tu? Unde esti? Nevoile tale, dorintele tale...alea unde sunt? Poate ce pt el e moft pt tine e chiar important...chiar daca e vorba de bataie cu apa!
Si cum e aia ca el iti cumpara chiar si mancare de regim!!! UAU! Cata generozitate pe el, desi tu esti "vinovata ca mananci mult"!!! Dar ce, e vreo favoare pe care Maria Sa ti-o face?
Nu te supara, zau ca nu vreau sa fiu nesimtita, dar asta MIE mi se pare strigator la cer. Nu frate, suntem casatoriti, avem drepturi si obligatii egale: cont comun si deciziile importante se iau impreuna. Fetele au zis foarte bine, cat ar fi platita o bona/doua/trei sa aiba grija de 6 copii? Care, apropo, sunt si ai lui.
Ma opresc, ca vad ca m-am cam inflamat
Eileen Nicole
lasa ca ma inflamez eu acuma!
dar tu esti boieroaica mama!!!! auzi... mancare de regim... cure de slabire a...(cata???) si se otareste pentru o amenda....??? vai...rusine lui....
mai in gluma, mai in serios.... nu e o problema grava cu amenda, va trece o vei plati,tu sau el... nu conteaza....
da explica si mie, cum te descurci cu atatia copii? ca daca tu iti faci diferite moftulete, tii cure de slabire, tamponezi masina... ce sa mai vb de copii? care cer atatea si au multe nevoi si dorinte... cum va descurcati? banuiesc ca are sotul un salariu.... substantial!
Kari
Fomalhauti spune:
Kariguld, e clar ca in materie de bani notiunile de "mult", "putin", "substantial" sunt foarte relative. De exemplu, pe vremea cand eram la servici eu spuneam ca sotul meu are un salariu "bun". Tot restul lumii se plangea de bani asa ca "mi-au iesit vorbe" ca suntem plini de bani.
Eu zic ca ne descurcam. Si cand mi se pare ca avem putini bani ma gandesc la faptul ca a fost o optiune. Noi am vrut mai multi copii (desi aici e discutabil, eu cred ca, daca aveam un copil sau doi sotul meu nu pleca niciodata din institutia de stat unde era angajat, asa ca nu aveam mai multi bani). Apoi, sotul meu s-a mutat de la un servici la altul cu 2/3 din salariu. La serviciul de unde a plecat nu mai aveau nevoie de el in Romania, i-au propus Anglia si apoi Portugalia. Am refuzat, am preferat mai putini bani, dar sa fim impreuna si in Romania (Portugalia era "expatriat cu familia"). A, da, a mai avut oferte super-bine platite in Irak si Africa de Sud. Puteam sa lovesc zilnic masina (si probabil nu ar fi fost Dacia)
Una peste alta, ne descurcam cu unele lipsuri si unele "moftulete". Da' lovitul masinii nu a fost moft, a fost un accident care mi s-a mai intamplat o singura data in timpul casatoriei noastre care ajunge in august la....majorat.
Si stau si ma gandesc....Daca nu zgariam doar masina, daca pateam si eu ceva, eram la spital si nu mai aveam banii "mei"?!
Alexia, asta e si ideea cu banii "mei", sa cumpar ceea ce el considera ca e un moft. Pana la o limita....Dar lovitul masinii nu a fost moftul meu, zau, nu m-a distrat deloc. Si nu mai vreau alta data (era sa scriu "nu mai fac", dar am ceva superstitii....) Si nu el imi face reprosuri ca ma ingras din vina mea, eu imi fac reprosuri, chiar cred ca voi deschide la un moment dat un subiect si pe aceasta tema, desi cred ca sunt un caz pierdut, nimeni si nimic nu ma poate ajuta. Eu simt ca este absurd sa mananc prea mult si apoi sa trec la cure de slabire. In general, cand cer (si cer mereu cand nu sunt la cura) imi cumpara la supermarket cornulete cu rahat si eu le mananc si ajung la casa numai cu ambalajul. Si chiar cred ca ar fi mai bine pentru mine sa nu-mi cumpere...A, imi mai cumpar si de la patiserie pe "banii mei".
Fomalhauti spune:
Amenda nu e moft. Nu e nici necesitate. E accident. Dar cornuletele cu rahat sunt moft sau necesitate? Ca pe mine, cand le vad, ma apuca o nevoie de cornulete......
Clover spune:
In primul rand ma intreb ce carti de dezvoltare personala citesc cei care iti recomanda sa te duci la serviciu? Pai ar fi mai scump decat sa stai acasa. Plus ca daca ar fi seara ce sens are ca nu ati fi toti in familie? Doar sa fie asa ceva de facut acasa fragmentat, dar chiar si asa cred cand ma gandesc la cate haine trebuie sa speli cu sase copii si cat gatesti. Mie mi se pare nerealista solutia sa mergi la serviciu mai ales ca tu esti fericita cu ceea ce faci acum. Poate cand toti copiii vor fi mari as zice.
Eu sunt convinsa ca daca erai in spital ( Doamne fereste!) nu mai statea sa faca mofturi si sa fie corect. Daca e asa cum banuiesc eu o tamponare usoara ca cineva nu a fost suficient de atent, sotul tau (probabil pragmatic ca toti barbatii) nu sta sa se gandeasca ce ar fi fost daca, ci chiar ce a fost.
Ce iti spunem noi e ca problema nu sta in aceasta amenda ci in modul in care in general gestionati banii. In sistemul existent amenda ta pentru el e un moft de-al tau. Tu nu esti multumita cu acest sistem si din cauza asta aveti prea multe situatii in care tu ii ceri voie. Nu stiu cate fete ai, dar gandeste-te ce model le oferi. Ce iti sugerez eu este sa alocati o suma pentru copii lunara sau saptamanala. Din acea suma copiii sa stie ca trebuie sa se incadreze cu inghetata, suc, dat in castele, suveniruri. Evitati astfel discutiile cu "inca o data si gata". Pot de asemenea sa isi stranga din bani pentru o jucarie mai substantiala. O alta idee e sa aveti un fond de cheltuieli curente si sa nu mai fie o problema de care iaurt iti iei. Cremele de slabit intra la fondul personal, tampoanele la fondul de cheltuieli comune. Si solutia la problema ta - un fond de urgenta care sa acopere evenimente deosebite.
Du-te la sotul tau cu un plan pe hartie cu sumele la care te gandesti. Nu subestima pentru ca va fi greu sa negociezi in sus iar el va incerca sa negocieze in jos.