Cuantumul alocatiei in tara in care locuiti = ?
Raspunsuri - Pagina 4
miereamara spune:
Ei vezi, Deianira ca aici intram in alta problema! In unele tari adolescentii de varsta liceului isi castiga singuri banii de buzunar. Cum? Tunzand iarba, lucrand part time la grocery stores, livrand ziare....etc, etc. Sunt invatati de mici cu valoarea banului si cat de greu se castiga, nu asteapta sa le vina totul la nas de-a gata. Am colegi cu parinti incredibili de bogati. Colegi care muncesc vara la ferma parintilor ca sa-si castige bani de-o excursie. Sau colegi ai caror parinti au 2-3 case, dar ei (colegii) muncesc part time ca sa-si poata plati o chirie amarata.
“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Photo Album
My baby
Deianira spune:
Miereamara, nu vreau sa fie interpretata postarea mea astfel incat sa mi se planga de mila sau sa fiu acuzata ca ma plang eu.
Am muncit si eu in liceu in vacante, inainte sa implinesc 18 ani si lucram 12 ore/zi pentru 100.000 de lei. Adica 10 ron acum , in timp ce altii luau pentru aceiasi munca vreo 25 de ron pentru ca erau majori si angajati legal. Nu-mi pare rau ca am muncit, a fost si asta o experienta din care am invatat muuuuuuuuuuulte. Nu o sa mai lucrez in viata mea fara carte de munca, fara un contract clar si o sa denunt orice abuz impotriva mea, ca angajat. Atunci nu prea stiam cu ce se mananca. Am fost si chelnerita, am impartit si pliante (si am fost si voluntara in cateva ONG), chiar la ultimul interviu s-a mirat angajatorul ce multa experienta am la varsta mea .
In timpul scolii, recunosc, nu am lucrat - doar cateodata in weekenduri cand mai prindeam cate ceva (cand eram la liceu, adica), si sincer nici nu cunosc foarte multi copii de liceu care dupa 8-9 ore de scoala, cateva ore pierdute cu temele/invatatul, sa mai aiba timp/chef, de un job, fie el si part time.
Mi se pare corect ceea ce spui tu si sunt de acord cu tine, dar in acelasi timp nu cred ca se poate compara situatia Ro cu situatia US. Nu spun ca staul roman trebuie sa creasca ccc copiii, dar nici nu le acuz pe mame pentru ca sunt nemultumite.
Din pacate, copiii sunt la mijloc in aceasta situatie .
miereamara spune:
Poate nu m-am facut eu inteleasa. Karliguta s-a referit numai la alocatia copilului separat de indemnizatia de crestere sau cum s-o numi. Eu m-am referit in special la cele care se plang ca cei 8 mil sunt putini (in conditiile in care stai acasa 2 ani). Facand un mic calcul la cursul dolarului intr-un an o persoana incaseaza de la statul roman in jur de 4000 de dolari. Un american isi ia de la taxe inapoi 2000 de dolari, in conditiile in care sotia sta acasa sa aiba grija de copil si munceste numai tatal (un singur venit).
Intrebarea initiala era asa:
"cum sa facem sa fie si in statul roman ca in celelalte tari, unde am eu senzatia (si de aceea va intreb, practic poate mi se confirma banuiala) "alocatiile" astea sunt mai mari? sau doar cerand nu e suficient? ce naiva sunt! "
Uite ca statul roman, cel putin in primii doi ani de viata ai copilului este cu muuuult mai generos decat alte state.
“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
My baby
karligutza spune:
asa, m-am referit exclusiv la alocatia pe care o incaseaza fiecare minor in tara asta... ajutorul de 600 ron de acum nu sunt in masura sa-l judec pentru ca eu nu beneficiez de el dintr-o mare eroare la care am participat fara voia mea! (asa e cand nu cunosti legile la timp! )....
karligutza
sunt mamica Adelutei
addinel spune:
quote:
Originally posted by miereamara
Poate nu m-am facut eu inteleasa. Karliguta s-a referit numai la alocatia copilului separat de indemnizatia de crestere sau cum s-o numi. Eu m-am referit in special la cele care se plang ca cei 8 mil sunt putini (in conditiile in care stai acasa 2 ani). Facand un mic calcul la cursul dolarului intr-un an o persoana incaseaza de la statul roman in jur de 4000 de dolari. Un american isi ia de la taxe inapoi 2000 de dolari, in conditiile in care sotia sta acasa sa aiba grija de copil si munceste numai tatal (un singur venit).
Intrebarea initiala era asa:
"cum sa facem sa fie si in statul roman ca in celelalte tari, unde am eu senzatia (si de aceea va intreb, practic poate mi se confirma banuiala) "alocatiile" astea sunt mai mari? sau doar cerand nu e suficient? ce naiva sunt! "
Uite ca statul roman, cel putin in primii doi ani de viata ai copilului este cu muuuult mai generos decat alte state.
Martin Luther King Jr.
My baby
care este salariul mediu anual in state? si care este pretul benzinei/ motorinei? ca sa ducem comparatia pana la capat...
mama lu' maria
Ajutati-o pe Sonia!
ina_nz spune:
quote:
Initial creeata de karligutza
Am si eu o curiozitate...
la noi banii pe care ii acorda statul unui copil obisnuit (deci nu cazuri speciale, sociale, etc...) sunt impartiti in 2 categorii:
- pana la varsta de 2 ani, alocatie de 200 ron lunar (cca. 60 euro)
- de la 2 la 18 ani, alocatie de 40 ron lunar (cca. 12 euro)
fain, nu?
cum sa facem sa fie si in statul roman ca in celelalte tari, unde am eu senzatia (si de aceea va intreb, practic poate mi se confirma banuiala) "alocatiile" astea sunt mai mari? sau doar cerand nu e suficient? ce naiva sunt!
karligutza
sunt mamica Adelutei
Nu-mi da statul Neozeelandez nimic. Probabil ca a stat statu asa in cot si s-a gandit: "Asta n-a facut copii cu mine ......de ce sa ii dau bani sa-i cresca?"
Suntem o familie cu doi aducatori de salarii maricele....ura si la gara.
De la 3 la 5 ani se primeste o subventie de 20 ore pe saptamana gratuite la gradinita daca copilul e inscris full time.
Primesc ajutor cazurile sociale si mamele singure....ajutoare substantiale nu praf in ochi.
Si pana la urma cred ca e mai corect asa.....decat sa dai putin la toti mai bine dai sa se simta la cei care au intradevar nevoie.
Oricum sunt destui care profita de facilitatile astea....anumite cupluri prefera sa nu se casatoreasca pt a lua ajutorul.....are si tara asta uscaturile ei.....dar pe total cred ca e un sistem bun
Ina
psichoMom spune:
quote:
Initial creeata de karligutza
Am si eu o curiozitate...
la noi banii pe care ii acorda statul unui copil obisnuit (deci nu cazuri speciale, sociale, etc...) sunt impartiti in 2 categorii:
- pana la varsta de 2 ani, alocatie de 200 ron lunar (cca. 60 euro)
- de la 2 la 18 ani, alocatie de 40 ron lunar (cca. 12 euro)
karligutza
sunt mamica Adelutei
Serios??? Atat e alocatia la noi??? De cand???
angipangi spune:
aici e 154 dar nu cred ca valoreaza mai mult decat cea din romania.
angi pangi http://community.webshots.com/album/563642807EqHYOU
Iris2002 spune:
quote:
Originally posted by Deianira
Ma mancau degetele sa scriu si eu la subiectul asta. Sunt studenta, deci am terminat liceul oarecum recent. Mama si tata nu m-au facut pentru alocatie , dar credeti-ma ca de multe ori, le-ar fi placut sa imi dea bani de o carte (pentru ca sunt pasionata de lectura) sau ca sa merg la un suc cu colegii si nu se putea chiar tot timpul. Mai rarut, ca-i mai dragut . Nu cred ca am avut vreo luna in liceu in care sa zic ca am fost in fiecare saptamana la un suc si atata (nimic mai mult), sau sa-mi cumpar o carte in fiecare luna! Poate as fi putut cere mai mult de la ai mei, dar mi se parea nedrept, ei imi plateau casa, masa, carti pentru scoala, haine, incaltaminte, etc, iar pe langa mine sunt si ei, nu?
In aceasta situatie, nu credeti ca ar fi buna o alocatie mai mare in tara asta?
Acum lucrez (nici acum pe cine stie ce salar, doar atat cat are un incepator) si imi amintesc cu nostalgie cum strangeam banii cate 3 luni sa-mi iau 2 carti deodata .
Nu cred ca statul trebuie sa creasca copii, dar tinand cont de situatia jalnica in care ne aflam... salariile sunt printre cele mai mici din Europa, taxele printre cele mai mari , cred ca un pic de ajutor pentru un copil nu ar strica.Good things happen to good people.
Si pe mine ma maninca degetele, Deianira. Nici parintii mei nu au avut bani multi, dar de la 14-15 ani cistigam si eu banii mei de buzunar. Dadeam meditatii unor copilasi de clasa a 2-a, a 3-a, mergeam la cules de cirese, la cules de ciuperci, spalam si vindeam sticlele din beciuri de la noi si vecini. La fel si fratele meu. ca si tine am fost pasionata de carti (am si terminat filologia) si am avut mereu bani pentru cartile pe care am vrut sa le cumpar, NU AM CERUT alor mei, ba i-am chiar rasfatat cand am putut. Toata facultatea am lucrat fulltime, eram pina la 2-3 noaptea la servici(la televiziune) si la 8 dimineata la cursuri. Simbetele si duminicile dadeam ore particulare de italiana si engleza. Si da, imi amintesc si eu ca mai erau persoane care ziceau: ce te invidiez, poti sa iti cumperi cartile pe care le vrei, dar astea nu imi veneau pe un platou de argint, era timpul meu si munca mea.
Aici (in Olanda) nici nu se pune problema ca un copil de 14-15 ani sa stea acasa in vacante, la televizor sau la computer... la firma la care lucrez avem mereu adolescenti care fac munca de vacanta, rearanjeaza arhiva, se ocupa de clasarea corespondentei, etc. Nepoatele mele la 14-15 ani faceau curatenie si babysitting in vecini, apoi au avut slujbele la supermarket (salarii minime pt varstele respective, evident). Toti studentii lucreaza, pe sume mici, munci in general necalificate(ce calificari sa aiba cind inca nu au terminat o scoala???) si li se pare normal.
In mai am ajuns sa mai vad si eu ce se intimpla cu (unii dintre) tinerii sanatosi din Romania de 18-19 ani: vreo 2-3 exemplare(din familia proprie) dormeau pina pe la 11-12 in zilele libere, apoi ramaneau cam 3-4 ore in pijama la computer(inclusiv cind veneau musafirii) si speranta era sa poata copia la bacalaureat ca sa ramana acasa o jumatate de an pe somaj sau ajutor social, enfin, nu cunosc legislatia romana in vigoare, sa primeasca bani, pt NIMIC.
Intre timp am aflat cu stupoare ca s-a putut copia la bac si note de genul 8,50 la romana oral (cind nu a citit nici o carte, in general nici una, nu ma refer acum la ceea ce trebuia citit) si 10 (!!!!!) la engleza, cind am avut ocazia sa vad (incercare penibila de conversatie cu sotul meu, dupa care el a inceput sa vorbeasca romaneste, era mai usor pt amindoi) care sunt cunostintele de engleza ale persoanei.
In concluzie, fara sa vreau sa te jignesc, cind esti la liceu deja sau facultate nu sunt parintii datori sa iti dea bani de un suc sau o carte. Nici statul. Cit timp esti sanatos, poti, chiar daca esti doar un adolescent, sa castigi cinstit banii acestia, in weekend, in vacante.
Si se poate si in Romania, se putea acum 10 ani, se poate si acum.
Deianira spune:
Iris, inainte sa vii sa ma iei in suturi, observa ca am mai scris un mesaj. Si daca vrei sa ma faci in continuare lenesa sau whatever ca n-am lucrat si in timpul scolii e treaba ta. Pentru mine scoala a fost pe planul 1 intotdeauna.
Si nu mi se pare ok ca un copil de 14 ani sa aibe job. Daca ar fi ok, ar fi si legal, de asta, din cate stiu eu, legal este sa lucrezi de la 16 ani si sa ai un numar limitat de ore. Daca citeai cu atentie ai fi vazut ca am lucrat si pe bani putini si ilegal ca sa pot sa imi cumpar lucruri de care am nevoie si ca sa nu "cersesc" de la parinti .