dreptul la semnatura

dreptul la semnatura | Autor: Amalia

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,
Am si eu o intrebare. Are drept de semnatura o persoana care are grad de handicap obtinut in urma unui diagnostic de schizofrenie, aflandu-se in momentul de fatza in tutela tatalui sau?
In cazul unei succesiuni cu privire la drepturile privind un bun din care ii revine o parte, are dreptul la acea parte, sau acele drepturi revin tutorelui? Este necesara semnatura persoanei cu gradul de handicap, SAU A TUTORELUI in momentul in care este nevoie de acordul privind vanzarea acelui bun?
Sper ca am fost destul de explicita si ca ma puteti ajuta cat mai curand!

Ami, mamica lui David (6 ani si 10 luni)
si 21+ Luca Gabriel

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu are nici o legatura tutela cu dreptul la mostenire.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eva03 spune:

Daca este interzis judecatoresc, adica printr-o hotarare definitiva si irevocabila, atunci este reprezentat de tutore.

Drepturile rezultate din succesiune ii revin interzisului. Tutorele are obligatia de a administra bunurile si de a-l reprezenta in actele civile.
Tutorele nu poate, fara prealabila incuviintare a instantei judecatoresti, sa faca valabil instrainarea ori gajarea bunurilor minorului, renuntarea la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum si sa incheie orice alte acte care depasesc dreptul de a administra.
Regulile privitoare la tutela minorului care nu a implinit varsta de paisprezece ani se aplica si in cazul tutelei celui pus sub interdictie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amalia spune:

Ok, deci daca se doreste vanzarea acelui bun, persoana respectiva (cea cu gradul de handicap) are drept de semnatura? Poate impiedica vanzarea?

si 21+ Luca Gabriel

Mergi la inceput

Am raspuns, cred, in acelasi timp

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amalia spune:

Multumesc pentru raspunsuri!
Deci inteleg ca daca se doreste instrainarea acelui bun, tutorele are nevoie de acordul instantei judecatoresti.
Sa aveti o seara buna!

si 21+ Luca Gabriel

Mergi la inceput

Actele de dispozitie cu privire la bunurile minorului sau interzisului se fac cu incuviintarea Autoritatii tutelare, nu a instantei de judecata. (a se revedea art. 129 si urm. Codul fam.).

Marius Pernes
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Vezi si Legea nr. 272 din 21 iunie 2004. Cred ca mai sigur art. 38

Mergi la inceput

Mda:
Legea 272/2004 se refera la promovarea si protectia drepturilor copilului. Art. 38 stabileste modul in care se stabileste tutela pentru un minor, nu la dreptul de dispozitie asupra actelor.

Art. 38
Instanta judecatoreasca este singura autoritate competenta sa se pronunte, luand in considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului, cu privire la:
a) persoana care exercita drepturile si indeplineste obligatiile
parintesti in situatia in care copilul este lipsit,temporar sau
permanent, de ocrotirea parintilor sai;
b) modalitatile in care se exercita drepturile si se indeplinesc obligatiile parintesti;
c) decaderea totala sau partiala din exercitiul drepturilor parintesti;
d) redarea exercitiului drepturilor parintesti.

Subiectul se refera la o tutela DEJA instituita, pentru un interzis, minor sau nu (nu conteaza). Dupa instituirea acesteia, Autoritatea tutelara este cea care supravegheaza modul in care tutorele isi exercita atributiile, incuviinteaza (sau nu, dupa caz) actele pe care tutorele le incheie in numele interzisului.

Pe scurt discutam de lucruri distincte.

Marius Pernes
Pagina legislativa

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by marius

Mda:
Legea 272/2004 se refera la promovarea si protectia drepturilor copilului. Art. 38 stabileste modul in care se stabileste tutela pentru un minor, nu la dreptul de dispozitie asupra actelor.

Art. 38
Instanta judecatoreasca este singura autoritate competenta sa se pronunte, luand in considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului, cu privire la:
a) persoana care exercita drepturile si indeplineste obligatiile
parintesti in situatia in care copilul este lipsit,temporar sau
permanent, de ocrotirea parintilor sai;
b) modalitatile in care se exercita drepturile si se indeplinesc obligatiile parintesti;

Subiectul se refera la o tutela DEJA instituita, pentru un interzis, minor sau nu (nu conteaza). Dupa instituirea acesteia, Autoritatea tutelara este cea care supravegheaza modul in care tutorele isi exercita atributiile, incuviinteaza (sau nu, dupa caz) actele pe care tutorele le incheie in numele interzisului.

Pe scurt discutam de lucruri distincte.

Marius Pernes
Pagina legislativa

Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic, desi dumneavoastra pentru a va impune punctul de vedere folositi culoarea rosie.

In primul rand ca Legea 272/2004 se aplica alaturi de Codul familiei.

In al doilea rand, cred ca nu faceti distinctie intre acte de conservare, administrare si dispozitie.
In cazul de fata avem de-a face cu acte clare de dispozitie, adica instrainarea unui bun (art. 129 alin 2 C. fam. si chiar si art 131 alin. 1 se refera la un act de dispozitie).

Nu sunt lucruri distinte deloc.

Va doresc o seara buna!

Mergi la inceput

Am utilizat culoarea rosie pt a sublinia erorile nicidecum pentru a impune(?!) ideile mele.
Si ca sa fiu scurt:
- Discutam acte de dispozitie: da sau nu?
Da
- Stabileste L.272 art. 38 pe care l-ati invocat o referire la "dispozitie"?
Nu
-Discutam de o tutela instituita?
Da
-Are referire L.272 la cazuistica unei tutele instituite?
Nu
-Are referire L.272 la actul de DISPOZITIE?
Nu
Dar la ce are referire in mod explicit L.272 recte art. 38 daca nu la dispozitie??
La:
a) persoana care exercita drepturile si indeplineste obligatiile parintesti in situatia in care copilul este lipsit,temporar sau permanent, de ocrotirea parintilor sai;

Nu am mai marcat cu rosu ca sa nu fie o problema "de fond"

1. Ce relevanta are invocarea Legii 272/2004, de protectie a drepturilor copilului, cand vorbim despre UN INTERZIS?
2. Minor sau interzis fiind (chiar nu e relevant aici), sa se precizeze textul legal care reglementeaza ca actele de dispozitie ale tutorelui se fac cu incuviintarea INSTANTEI JUDECATORESTI, asa cum se sustine mai sus.
3.Intrebare suplimentara: are Autoritatea Tutelara vreo "treaba" cu incuviintarea actelor de dispozitie pentru un minor/interzis?

Cu asta am incheiat raspunsurile pe teoria dreptului Ok?

Marius Pernes
Pagina legislativa

Mergi la inceput