ANESTEZIA EPIDURALA
Raspunsuri - Pagina 3
magghyc spune:
Olga,
Asa stiam si eu, dar intr-una din insomniile de saptamana trecuta am dat un search pe DC si am gasit un topic la care a scris f frumos un dr anestezist cu experienta in afara Romaniei.
Uite, citez:
Exista fie anestezia spinala (rahianestezia), fie cea peridurala. In general, la cezarienele planificate, eu (sau mai bine zis cei mai multi anestezisti de aici) prefer rahi. La cezarienele neplanificate se pune in general peridurala, si daca e nevoie, se poate face pe urma cezariana.
combinatia se numeste CSE (kombinerte Spinal-Epiduralanästhesie), deci rahianestezie cu anestezie peridurala. Se face in general pentru cezarienele planificate, si nu la nastere normala-in general!
Deci printr-un ac special de peri se inteapa rahianestezia, se scoate acul de rahi (mult mai subtire in comparatie cu cel de peri), si tot pe acolo (deci pentru tine numai o singura intepatura) se pune cateterul in spatiul peridural, pe urma se scoate si acul de peri. Avantajul este ca dupa cezariana se poate folosi cateterul peridural inca vreo 2-3 zile pentru durerile de burta care , desigur, sunt mai mari in prima perioada dupa o cezariana decat dupa o nastere normala.
Aici se pune CSE in general pentru operatii mai mari, de exemplu des la proteza de genunchi, pentru ca pacientii au in prima saptamana dureri f. mari. La o nastere obisnuita mi se pare un pic cam mult, in general ajunge peri. La o cezariana poate m-as gandi la CSE, daca as avea o pacienta careia sa ii fie foarte frica de durerile ulterioare cezarienei; desi si acolo ar ajunge rahi /alternativ peridurala.
Eu de aici inteleg ca :
- poate fi ori una ori alta ca anestezie la cezariana
- epidurala cu rahi se foloseste in cazuri speciale, nu ca regula generala.
Poate ca am interpretat eu aiurea si exista nuante aici pe care nu le stiu, nefiind medic.
Mi se pare important insa de stiut, doar asa, de cultura generala. Pentru ca una peste alta sunt in Ro si poate nimeresc un anestezist care nu face decat generala etc. Sa nu spuneti ca nu se poate intampla, stiu eu vreo 2-3 cazuri...
Olga, Bluel, merci de urari, o sa povestesc dupa nastere cum a fost cu anestezia.
Prima oara, acum 2 ani, am facut rahiepidurala. Am avut migrene dupa, destul de serioase, m-a durut operatia rau in prima zi dar in a treia zi eram fresh.
Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"
Nic cel Mic
bebe Sara
magghyc spune:
Edit:
Am vb cu o rezidenta la anestezie din Bucuresti, mi-a spus ca la noi in tara nu se poate face doar epidurala la cezariana, si ca optiunile de anestezie pt cezariene sunt:
1. rahi
2. rahi+ epidurala
3. generala
Cea mai des intalnita dupa parerea ei e rahi+ epidurala.
Banuiesc ca depinde de medic si de spital.
Nastere usoara tuturor!
Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"
Nic cel Mic
bebe Sara
dara_d spune:
Sa stiti ca eu am facut anestezie epidurala la cezariana facra nici o alta combinatie, am fost perfect constienta si doar anesteziata dela mijloc in jos.Substanta folosita a fost naropin , parca asa se numea ca mi-am cumparat-o singura ca nu aveau in spital decat truse de epidurala.
Deci se face si epidurala simpla la cezariana, am nascut acum o luna aproximativ.
Andreea de Denisa(11.07.2008)
Povestea nasterii http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=125120
Banu2268 spune:
fetelor ce ma fac?????/
tot ma gandesc cum o sa fie nastera? am abia 28 de saptamani si nu mai pot de frica
vreau cu epidurala
poate sa-mi spuna si mie cineva ce e rahi? care e diferenta intre epidurala si cea rahi?
nu mai pot am cosmaruri mi-e frica de mor.
eu faceam crize de spasmofilie la dentist si acum trebuie sa nasc ce ma fac????????
Banu 28+ Salih
Madanic spune:
Eu am vrut initial sa nasc fara epidurala. Am facut niste cursuri de nastere si in dadusera un pic de incredere ca o sa fac fata fara. M-am imbatat cu apa rece, durerile au fost de nesuportat, copilul in pozitie de back labour, am stat in travaliu 36 de ore pentru ca bebitza mea se simtea bine acolo si doctorii nu au considerat ca trebuie grabita.
Dupa primele 12 ore am renuntat la ideea unei nasteri fara anestezie si cred ca a fost o idee extraordinara.
Eram dilatata destul de mult cand au montat-o si am putut in sfarsit sa ma odihnesc pana m-am dilatat de tot.
A fost de un real ajutor.
Dintre contra indicatii:
- probleme cu spatele si cefaleea asta daca nu ai un anestezist profesionist (eu nu am avut problemele astea);
- nu te mai poti misca odata ce a fost pus cateterul de epidurala;
- sonda de urina (din nou depinde de profesionalismul asistentei care ti-o monteaza).
Chestia cu copilul adormit, sincer nu stiu ce sa zic, eu in finalul travaliului am ajuns la cezariana (bebe a mea a avut 4.100kg si nu am putut sa o scot )si am avut doua tipuri de anstezie dar bebe a supt de parca vroia sa ma sece.
Din cursul prenatal am aflat ca epidurala afecteaza cel mai putin copilul, de fapt problema cu epidurala fiind ca mama nu simte contractiile indeajuns ca sa poat impinge eficient. Dar am inteles ca se poate micsora doza pe final (din nou depinde de medici).
Madalina
mami de Isabella Andreea
http://www.picasaweb.com/bogdanmabo
anamihaela75 spune:
Si mie mi-e frica de nu mai pot, deja ma astept in fiecare noapte sa inceapa contractiile. Desi am decis ca voi naste cu epidurala, mi se face rau numai cand ma gandesc ........
Au mai ramas 12 zile pana vine Isabel Victoria