Dreptul la nume al copilului
Am fost in proces de paternitate cu tatal copilului meu. Acesta a recunoscut copilul in urma unui test ADN extrajudiciar, insa n-a vrut sa-i dea numele copilului si a castigat. Instanta mi-a respins cererea in care ceream numele. E posibil asa ceva??? Unde e egalitatea in drepturi a acopilului din afara casatoriei cu cel din casatorie? Am sanse daca fac apel?? Eu din acest proces n-am castigat decat dreptul de a-l creste si educa. am cerut ca pensie procent din venituri, nu suma fixa, insa mi-a dat suma fixa. El e medic si i se inexeaza lunar salariul, nemaivorbind de garzi, fiindu-mi mai comod asa. Am sanse de castig la apel?
Raspunsuri
marius spune:
Copilul are dreptul la nume, nu la numele tatalui.
Da, copilul din afara casatoriei are aceleasi drepturi ca cel nascut din casatorie. Dobandirea numelui tatalui in mod obligatoriu nu este insa un drept al copilului.
Pentru copiii nascuti in afara casatoriei, a caror filiatie fata de tata se stabileste ulterior, instanta hotaraste numele pe care-l vor purta (cel al mamei, dobandit la nastere, sau cel al tatalui).
Nici copilul nascut din casatorie nu poarta obligatoriu numele tatalui (daca parintii nu au acelasi nume - ci pe al unuia dintre ei sau reunite, functie de invoiala parintilor).
Cum a fost motivata cererea de incuviintare?
Sigur ca trebuie epuizate toate caile de atac.
Cat priveste pensia de intretinere: garzile sunt venituri intamplatoare, nu au caracter permanent, deci nu se iau in calcul la obtinerea veniturilor.
Daca cererea a fost introdusa pe cale principala, nu se mai supune apelului, si este executorie de drept (nici nu se mai investeste). Poti formula o noua cerere peste o luna, daca stii ca veniturile permanente se indexeaza lunar, in care sa arati acest lucru, si sa ceri cota procentuala.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
cocae spune:
Multumesc pt raspuns. Nu stiu cum a fost motivata sentinta pt ca nu mi-a fost inca comunicata. Eu am citit pe internet rezultatul (pe 18.08 am avut procesul). Oricum mi se pare nedreapta acesta sentinta, pt ca e in interesul copilului sa stie ca are un tata si sa-i poarte numele. Prietenul meu in intampinare a spus ca nu si-a dorit acest copil si ca se considera doar "tata biologic" si ca urmare nu vrea sa-i dea numele si nici sa stie de el. In ceea ce priveste garzile, ele au fost luate in calcul pt ca s-a dovedit ca efectueaza garzi in mod frecvent, insa eu vroiam procent (in definitiv e ok si pt el, pt ca in lunile in care face mai putine garzi sa-i dea copilului atat cat trebuie). I-a fost fixata o suma care, acum, corespunde la un procent de aprox. 25%. Eu am inteles ca sunt luate in calcul veniturile nete impozabile. Un proces m-ar fi scutit de drumuri la jud, taxe si avocati care sunt f grele pt o mama singura cu un bebelus.
Revenind la sentinta pe net scrie ca se poate face apel.
Pot sa fac apel saptamana viitoare, chiar daca n-am primit comunicarea acasa?!
E fff greu pt mine sa ma descurc singura, as vrea sa plec in provincie la mama, iar faptul ca trebuie sa astept comunicarea imi da totul peste cap. De fapt traiesc intr-un stres groaznic pana voi termina acest proces. Am sanse de castig la apel?
angipangi spune:
buna ,de ce vrei sa aibe numele tatalui?Daca e recunoscut bucurate ca iti poarta numele tau.
mamica de ANGELIK-MELANY si ROBERTO http://blingee.com/profile/dorateodora
eva03 spune:
art. 64 (1)Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
(2) In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalat parinte, instanta judecatoreasca va putea da incuviintarea copilului sa poarte numele acestuia din urma.
Curtea de Apel Timisoara, Sectia civila, dec. nr. 2392 din 3 oct. 2002
Cererea pentru incuviintarea purtarii numelui de familie al tatalui, fata de care de regula filiatia se stabileste ulterior, este justificata de ocrotirea minorului in viitor, in viata sociala, de o serie de diferente de atitudine si de opinie care exista, caci, daca divortul a incetat sa fie tratat ca o institutie in afara moralei sociale, nu acelasi lucru se poate sustine despre modul cum este privita in societate conceperea copiilor in afara relatiilor de familie, precum cazul in speta.
cocae spune:
Multumesc pentru raspuns. Acum mi-am dat seama ca eu n-am motivat cererea de incuvintare purtare a numelului tatalui decat prin acest articol de lege (art. 64, al 2 C.Fam) care are introdus contionalul "poate", mergand doar pe mana avocatei. Consider ca e in interesul major al copilului sa aibe un sentiment de apartenenta la ceva sau fata de ceva, adica fata de tatal lui, sa stie ca are un tata, care chiar daca nu sta cu noi, exista! Copilul nu poate purta tot timpul certificatul de nastere asupra lui sa arate ca are un tata!
Va multumesc pt sugestii!
eva03 spune:
Mi-era teama ca nu vei intelege raspunsul meu, dar ai inteles perfect.
Pentru asta iti mai pun la dispozitie o decizie, adevarat, cam veche, dar mi se pare buna in cazul tau.
In solutia pe care o sustinem, instanta judecatoreasca poate deci refuza cererea copilului de a purta numele parintelui fata de care si-a stabilit ulterior filiatia, daca interesul sau este in acest sens.
S-a decis ca, in solutionarea cererii prin care copilul solicita sa poarte numele celuilalt parinte fata de care filiatia a fost stabilita ulterior, instanta va trebui sa tina seama, in primul rand de interesele copilului atunci cand parintele ar justifica, si el, unele interese pentru respingerea actiunii. (Trib, jud. Suceava, dec. civ. nr. 510 din 21 mai 1974, in RRD nr. 8 1975, pag 69