copil singur cu avionul

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mariana_1976 spune:

Mihaela, in Suedia exista o evidenta a populatiei computerizata si contine mereu cele mai recente informatii despre orice cetatean si rezident, cu conditia ca acesta din urma sa aiba domiciliul in Suedia.

Adica, ei iti pot da (contracost)si pe baza numarului personal, o hirtie pe care scrie starea ta civila, numele, prenumele, data si locul nasterii, domiciliul, cetatenia, limba materna, apartenenta sau nu religioasa, etc.
Iti pot scoate selectiv orice fel de informatii referitoare la persoana ta sau a copilului, daca le poti explica scopul in care le vei folosi.

De aceea nu e nevoie sa aduci acte peste acte ca in Romania, cu ca ti-ai schimbat numele, te-ai casatorit, ai nascut un copil, etc.Toate acestea intra automat in registrul populatiei, in momentul in care au loc, fara ca tu sa trebuie sa le aduci dovezi sau sa pastrezi in "rame" certificatele respective ani de-a rindul...(daca ai nascut de exemplu, spitalul raporteaza direct la evidenta populatiei nasterea, copilul al caror parinti sunt rezidenti sau cetateni primeste imediat un numar personal, nu se mai plimba nimeni cu acte dintr-un loc in altul)

De aceea certificatul de nastere se "reinoieste" computerizat mereu cind intervin schimbari, nu are rost sa pastreze nimeni prin sertare o hirtie care peste citiva ani nu mai este concludenta. Asadar, "certificatul de nastere" al fiicei tale il poti scoate oricind printat de la registrul populatiei si el contine mereu cele mai recente informatii.
(nu mai e nevoie sa te duci tu sa-l schimbi daca ti-ai schimbat numele prin recasatorire).

De cind am venit eu multe lucruri s-au schimbat, mai ales dupa intrarea Romaniei in EU.Cu toate acestea, din cite cunosc, daca aveti rezidenta permanenta in Suedia, aveti dreptul sa stiti ce informatii au suedezii in registrul populatiei referitoare la oricare dintre voi si sa le cereti sa vi le printeze.

Din pacate nu prea mai stiu cum se procedeaza de cind Romania a intrat in EU, dar daca ai acel numar personal si te poti deplasa la primaria "comunei", ii poti intreba daca iti pot elibera acest fel de extras cu datele pe care le au suedezii despre fetita ta.
Pe vremea mea, esential era sa ai precizat "domiciliul in Suedia" in evidenta lor computerizata.Daca voi insa apareti in evidenta lor cu "domiciliul in Romania", atunci nu mai stiu...

Mariana 37+
mami de Monica, Matei, Markus si Magda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Mariana, multumesc mult pentru detalii, sunt lucruri noi pe care nu le stiam.
Insa sunt niste...insa: noi nu avem rezidenta permanenta. Poate e nevoie de mai multe detalii: toti 4-eu, sotul si cele 2 fete-suntem cetateni romani. Noi am venit in Suedia in septembrie anul trecut, pentru ca sotul meu a obtinut un loc de munca aici. Avem drept de rezidenta, avem casa aici si implicit domiciliul aici. Asa cum spuneam, fetita cea mare e din prima casatorie, tatal ei e in Ro. Noi plecam maine dimineata spre Ro, mergem acolo in vacanta. Conform intelegerii cu tatal fetei, Diana trebuie sa stea 6 saptamani in Ro la el in vacanta. Noi ne intoarcem mai repede, sotul are 4 saptamani concediu. Iar tatal ei va trebui sa o trimita inapoi in Suedia la sfarsitul vacantei. De aici dilemele mele...
Eu, sotul si fetita cea mica avem numele de familie al sotului, iar fetita cea mare a ramas cu numele tatalui ei. De aici contradictia intre numele fetei si numele meu, cand ma intrebam de unde vor sti cei de la aeroport ca eu sunt mama ei.

Din pacate nu mai am cand sa merg la primarie si sa cer actul fetei, oricum el va fi in suedeza si nu cred sa ajute cu ceva in Ungaria. Maine dimineata devreme plecam spre Ro.

Insa iti multumesc mult de tot pentru rabdare si explicatii, sunt informatii utile pentru noi.

Nastere usoara si un bb sanatos!

vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mergi la inceput