concediul de maternitate

concediul de maternitate | Autor: denisaR

Link direct la acest mesaj

Va rog sa nu va suparati pe noi (fetele, burticile sau Marius) daca intrebam o prostie, dar mai bine va intrebam pe voi si radeti voi de noi decat altii....... "Resursele Umane" la care trebuie sa apelam .
Astfel, tineti-va de burtici, dar va rugam mult, mult de tot sa ne raspundeti .
Concediul de maternitate este acelasi cu concedul pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani, respectiv 3 pentru cpilasul "cu probleme" ?

Va rugam mult sa ne raspundeti .

Suntem la promotie : doua in una la 22 de saptamani si suntem noi printre voi .


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

De aia suntem aici ca sa aflati.
Nu este acelasi lucru
Concediul de maternitate tine maxim 126 de zile este un concediu medical la urma urmei nu este obligatoriu cu exceptia a 42 de zile care se iau doar dupa nastere. Restul pot fi luate anterior sau to dupa nastere. Pentru zilele din concediul de maternitate care se iau anterior nasterii se mai numeste concediu prenatal in timp ce pt cele luata dupa nastere se mai numesc postnatal. Valoarea concediului de maternitate este 85% din veniturile brute realizate in ultimele 6 luni anterior datei intrarii in pre/postnatal raportate la total nr zile lucratoare din aceasta perioada.
Concediul pt ingrijirea copilului tine nu este obligatoriu si tine pana implineste copilul 2 ani. Incepe fie din a 43-a zi dup nastere fie imediat dupa nastere daca este in continuarea unui concediu pt ingrijirea primului copil sau imediat dupa finalizarea acestui concediu. Are valoare fixa (in acest an 600 RON net/luna). Poate beneficia mama, tata sau tutorele legal daca a realizat venituri salariale impozabile sau asimilate lor pe o perioada de 12 luni anterior datei nasterii copilului pt care solicita concediul. In perioada celor 6 luni intra (salariul/somajul/concediile medicale/indemnizatiile pt ingrijirea copilului/concediul de maternitate/scolarizarea (studenti la zi in ultimul an cu conditia finalizarii cu licenta a facultatii)
Cam asta ar fi in mare.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput