Cum sa procedez?
Sunt casatorita de 11 ani si avem un copil.Locuim in casa soacrei mele.De 11 ani munca mea si toate bunurile mele le am adus in aceasta casa negandindu ma ca exista posibilitatea sa plec din aceasta casa.Sotul meu este singurul mostenitor,nu mai are altii fratii.As vrea sa stiu ce se poate face ca fiica mea sa aiba dreptul la mostenire pe urma soacrei.Fetita are 8 ani.Am discutat despre asta in familie si am propus ca soacra sa si faca testament in urma caruia sotul meu si fica mea sa fie mostenitorii.Problema e ca sotul nu prea e de acord iar motivele lui sunt stupide.Ma poate ajuta cineva?O cunostinta mi a sugerat ca la moartea soacrei as avea si eu parte la mostenire deoarece suntem casatoriti?Eu nu cred si as vrea sa stiu daca ma puteti lamurii in aceasta problema.In plus soacra este destul de bolnava a avut o operatie la sold si merge in cadru.A avut nevoie de ingrijire la pat si sar putea sa mai aiba.In casnicia mea apele sunt foarte tulburi.Ideea e ca sa vrea sa mi asigur copilul pentru ca mu am increde in judecata tatalui ei ametit de bautura.Ma tem ca odata devenit propietar poate instraina bunul astfel incat copilul nostru nu va mai ramane cu nimic.
Raspunsuri
Roswita spune:
Potrivit art.30 alin.1 Codul Familiei: "bunurile dobandite de oricare dintre soti in timpul casatoriei sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor".
Potrivit art.31 Codul Familiei, nu sunt bunuri comune, ci bunuri
proprii ale fiecarui sot urmatoarele categorii de bunuri:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii si alte asemenea bunuri;
e) indemnizatia de asigurare sau despagubirea pentru pagubae
pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Cel mai bine este sa iei legatura cu un avocat daca poti sau macar sa cer sfatul unui avocat pe net ca sa te lamuresti exact.Nu stiu daca te-am ajutat cu ceva dar sper sa rezolvi aceasta problema si sa fie in favoarea ta si a fetitei.Sanatate multa si numai bine.
marius spune:
Nu poti influenta in niciun fel aceasta situatie. Singurul mostenitor al soacrei este sotul - nu nora, nu nepoata.
Nu vad sensul testamentului in favoarea fiului, el oricum este mostenitor.
Exista varianta testamentului/donatiei in favoarea nepoatei pentru o parte limitata a averii bunicii. Ambele acte insa pot fi atacate de singurul mostenitor legal - tatal. Oricum, este exclusa varianta donatiei sau testamentului pentru intreaga masa succesorala (pentru toata mostenirea)- trebuie pastrata rezerva succesorala a fiului (sotului in cazul de fata).
Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/watch?v=9dxvZ8UCZag" target="_blank">Video
Pagina legislativa