iaurt in casa

iaurt in casa | Autor: ama1357

Link direct la acest mesaj

buna!

stiam ca pentru a face iaurt in casa trebuie pus iaurt/smantana in lapte fiert si lasat sa se raceasca (caldut).
intrebarea mea este, se poate face si cu smantana pasteuorizata?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns miriama spune:

N-am incercat, dar probabil ca nu, nemaiavand elementul de fermentatie.

"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miki68 spune:

Eu fac iaurt de casa (mai bine zis, un fel de lapte batut care in Moldova de numeste chishleag) din lapte nefiert, in care adaug putina sare si 3 linguri de smantana (din comert) la un litru de lapte.

cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aurelia spune:

Eu stiu ca daca vrei sa se inchege si sa devina iaurt trebuie sa adaugi si un iaurt din comert ,iaurt care contine bacteriile lactice urmatoare:
lactobacillus bulgaricus, care da aciditatea iaurtului si
streptococcus thermophilus ,care dezvolta aroma iaurtului .
Fara prima iaurtul nu se incheaga ,nu-i iaurt ,poate fi lapte fermentat dar nu iaurt!
Am incercat si eu ,n-am reusit pina in prezent dar acum i-mi dau seama ca eu nu fierbeam laptele inainte ,poate o fi din cauza asta !
Mai perseverez ,caci laptele il am gratis de la ferma propie !
Frantuzoaicele il fac in casa foarte des dar cu "iaurtiera" adica il pun la "incubat" la o temperatura constanta timp de minimum 8 ore in aceasta "oala -incubator" electrica speciala !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ama1357 spune:

aurelia, cu masinaria aia, banuiesc ca de fermenti tot au nevoie

eu am cumprata iaurt grecesc si am incercat sa-l inmultesc, la 12 ore era foarte gros... la 24 de ore.. va zic maine dimineata

Mergi la inceput

LA 24 DE ORE ERA CA SI LA 12.. deci nu am rezolvat nimic!
voi cauta mai multe iaurturi sa amestec sa fac rost de cat mai multi fermenti... poate asa se rezolva

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rodicac spune:

BUNA doamnelor ma scuzati ca intru si eu ca musca in lapte in discutile voastre dar am citit despre acest subiect am considerat ca poate voi fi de folos cui va si-am sa va spun urmatorul lucru pentru a obtine iaurt in casa laptele trebuie neaparat fiert lasat sa se raceasca nu de tot dar nici sa fie ferbinte trebuie o teperatura potrivita. deasemenea trebue un iaurt neaparat[1pahar]smintina de pe lapte se adoaga acolo int-ro farfurie se pune iaurtul se toarna lapte [cam tot 1 pahar] peste ,se amesteca cu o lingura apoi se adoaga in celalalt lapte pe care vrei sal faci dar aveti grija sa nu umpeti cratita care in care urmeaza sa faceti iaurtul plina pina in gura trebuie sa lasati loc pentru acel amestec de lapte cu iaurt turnati amestecul mestecati un pic si peurma tineti cratita invelita in ceva unde sa fie cald sa nu se raceasca eu o pun in prosoape de bucatarie apoi pun o patura peste sau ceva mai gros pentru a nu permite laptelui sa se raceasca foarte repede lasati de dimineata pina seara sau invers sper sa va reuseasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aurelia spune:

Da,efectiv Rodica ,ai dreptate ,laptele trebuie sa fie caldut in momentul prepararii ,apoi dupa amestec pentru ca bacteria sa se imulteasca in conditii optime i-i trebuie o temeratura constanta calduta de 20-25° minimum 8 ore !
Aici intervine rolul "iaurtierei" pe car eo folosesc frantuzoaicele ,este un fel de incubator care mentine temeperatura optima pe timpul noptii de exemplu caci multe persoane il fac seara si-l las apina dimineata ,apoi dupa scoatere din iaurtiera se mai lasa o zi in frigider !
Teoretic
sint un "as"
practic
n-am reusit inca chit ca la noi se difuzeaza la tele in fiecare seara cite un "flas" special care i-ti explica si-ti arata cum trebuie facut !!
N-am chef nici sa-mi cumpar iaurtiera acum ,
multa lume foloseste oala sub presiune in care fierbe apa apoi o arunca si pune borcanele inauntru in oala calduta si o acopera !
Se apre ca merge si asa.........

Mergi la inceput

din ce ziceti voi inseamna ca laptele meu s-a racit prea repede, eu l-am pus in cuptorul cu microunde (fara sa-i dau drumul) m-am gandit eu ca acolo se raceste mai greu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hilde spune:

Si eu am incercat dar fara succes, fie ca am folosit iaurturi organice sau ne-organice.
Am facut comanda la un "starter" de iaurt, sa vedem asta ce face. Spun ei ca ar contine toate bacteriile necesare. Poate gasiti si in alte parti ceva asemanator.

http://www.nextag.com/Girmi-RI1020-Euro-Cuisine-546707233/prices-html?nxtg=1bdf0a24052a-83568B00F6E047F1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rodicac spune:

Buna dimineata dinou acum am vazut ca majoritatea sinteti plecate dincolo nu stiu daca acolo sint tarani care vin in piata cu produse lactate insa pentru cele din ROMANIA folositi iaurt de la piata este cel mai bun este mai gras apoi, puteti sa va opriti voi din ceati facut pentru urmatorul iaurt il puneti intr-un borcan sil puneti la frigider nu conteaza daca este putin mai acru .daca aveti asa ceva si pe dincolo folositi astfel de iaurt si daca se poate si laptele sa fie tot de la tarani cel de cumparat este degresat numai are nici o putere pentru obtinerea iaurtului este necesara si un pic de grasime adica laptele sa fie un pic mai gras nu chiar apa chioara daca intelegeti ce vreau sa va spun.

Mergi la inceput