perioada de preaviz
Buna,
eu am in contractul meu de munca perioada de preaviz 15 zile lucratoare (e un contract vechiiiii...am imbatranit in firma aia).
in codul muncii scrie ca pentru functii de conducere preavizul este de 30 de zile si pentru restul 15 zile CALENDARISTICE.
eu nu am functie de conducere conform cu organigrama, nu am oameni in subordine, dar pe cartea mea de munca scrie "manager".
cat preaviz trebuie sa dau in caz ca-mi dau demisia?
Andries
Raspunsuri
marius spune:
Pentru demisie nu trebuie preaviz.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Andries spune:
Ba da, eu stiu ca din momentul in care ii anunt ca plec, din initiativa mea, trebuie sa mai raman in firma un numar minim de zile. Mai stiu ca firma poate sa renunte la acest drept (de ma retine sa lucrez pentru ei inca x zile) dar in cazul meu in mod sigur nu ma vor lasa sa plec a doua zi, pentru ca nu ma pot inlocui instantaneu.
Ce nu-mi e mie clar aici este cine are intaietate, codul muncii cu 2 saptamani, contractul meu cu 3 saptamani sau pot chiar sa ma solicite 4 saptamani pentru ca am 'manager' pe cartea de munca?
Andries
andira spune:
Eu cred ca te vei raporta la Codul Muncii cu 2 saptamani.
Hai sa-ti spun cum a fost la mine: initial contractul de munca a fost cu perioada de preaviz de 15 zile calendaristice, dupa care s-au prins ca nu e bine (nu de alta, dar era in dezavantajul lor) si ne-au pus sa semnam un act aditional conforma caruia, potrivit functie de conducere pe care o aveam, trebuia sa dam preaviz 30 zile calendaristice.
Deci daca n-ai semnat cu 30 zile, eu cred ca se aplica cel cu 15 zile calendaristice.
Cand vrei sa pleci din companie ai posibilitatea sa mentionezi in scrisoarea de incetare Art 55 lit. b sau Art 79 (Art. 55 lit b reprezinta Acordul Partilor iar Art. 79 reprezinta Demisia).
marius spune:
quote:
Originally posted by Andries
Ba da, eu stiu ca din momentul in care ii anunt ca plec, din initiativa mea, trebuie sa mai raman in firma un numar minim de zile. Mai stiu ca firma poate sa renunte la acest drept (de ma retine sa lucrez pentru ei inca x zile) dar in cazul meu in mod sigur nu ma vor lasa sa plec a doua zi, pentru ca nu ma pot inlocui instantaneu.
Ce nu-mi e mie clar aici este cine are intaietate, codul muncii cu 2 saptamani, contractul meu cu 3 saptamani sau pot chiar sa ma solicite 4 saptamani pentru ca am 'manager' pe cartea de munca?
Andries
Se aplica ceea ce este in contract. Contractul este in fata dar trebuie sa respecte prevederile CM. Insa daca scrie manager si contractul este pe maxim 15 zile atunci acest termen va fi luat in considerare. Chiar daca esti pe functie si ar intra in discutie termenul maxim de 30 de zile acest lucru este valabil DOAR DACA a fost precizat in contractul de munca in mod explicit sau daca a fost facut un act aditional ulterior pentru modificarea/completarea dupa caz a Contractului de munca si cu aceasta prevedere. Daca nu exista in mod explicit precizat in nici un act se aplica prevederile contractului de munca initial. Acesta poate fi 0 zile si maxim 15 zile. Trebuie sa precizez termenul de 15 zile este termenul maxim admis de lege nicidecum o obligatie in afara de faptul in care este precizat asa cum am spus ca si prevedere contractuala.
Marius Pernes
Pagina legislativa
Andries spune:
Multumesc frumos.
Contractul meu de munca a fost modificat prin mai multe acte aditionale (salariu si functie) dar niciodata nu a fost modificata perioada de preaviz.
Deci trebuie sa iau in calcul cele 15 zile lucratoare.
Andries
diuna spune:
Am si eu nalamuriri aici.Daca in contract nu se precizeaza nimic referitor la preaviz, ce durata are acesta cf legii? Pot pleca cu demisie imediat, sau tot dupa o perioada de...? Mai am dreptul la concediul legal neefectuat daca fac cerere de incetare a activitatii cu acordul partilor? dar cu demisie?
EVA-DATA spune:
quote:
Originally posted by diuna
Am si eu nalamuriri aici.Daca in contract nu se precizeaza nimic referitor la preaviz, ce durata are acesta cf legii? Pot pleca cu demisie imediat, sau tot dupa o perioada de...? Mai am dreptul la concediul legal neefectuat daca fac cerere de incetare a activitatii cu acordul partilor? dar cu demisie?
cand in contractul indiv.munca nu e specificat preavizul in cazul demisiei,se ia cf.codului muncii:15 zile calend.sau 30 in cazul fctiilor de conducere.Daca erai programat in concediu sau daca seful iti accepta concediul,il poti lua in perioada de preaviz.Daca nu ti-l iei,concediul neefectuat ti se va plati.
In cazul incetarii raporturilor de munca prin acordul ambelor parti,contractul se supenda in aceeasi zi,iar concediul neefectuat ti se va plati.
marius spune:
Daca nu este specificat in contract termenul de preaviz atunci NU este obligatoriu. IN CM se specifica cadrul nicidecum obligativitatea. Devine obligativ DOAR daca este specificat in contract
ART. 79
(1) Prin demisie se întelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Marius Pernes
Pagina legislativa