inaltime mica la 5 ani
am o fetita de 5 ani care a ajuns abia 100cm si 15.5kg.desi i-am facut la Parhon analize de sange si radiografii care au iesit in regula, sunt totusi ingrijorata cu privire la ritmul incet de crestere.eu am 160cm iar sotul meu 175cm. as dori sa aflu cat mai multe pareri despre aceasta chestiune de la parinti care poate s-au confruntat si ei cu genul asta de probleme.astept sa-mi impartasiti din experienta voastra si va multumesc anticipat.
Raspunsuri
corinag spune:
Buna,
O proba de digestie cumva i-ai facut? in cazul in care ar acuza si dureri de stomac, scaune proaste ma gandesc ca ar trebui si alte investigatii :pentru boala celiaca (intoleranta la gluten) si eventual testul sudorii daca are si suferinte pe aparat respirator. Dar doar daca nu este nici o suspiciune data de dezechilibru hormonal care ar explica o talie mai mica la varsta de 5 ani.
dar in decursul timpului ai facut grafice de crestere: la nastere cat a avut, nascuta la termen?
Vezi tu sunt multi 'daca' si numai o anamneza amanuntita poate indca cele mai bune investigatii care vor evidentia o cauza.
iti doresc nuami bine si dai peste medici care te pot indruma corect si la timp!
ary_v spune:
Mihaela cam asta e graficul de crestere pentru varsta de 5 ani in cartea lui Capraru.
Greutate mediu urban: 17,7Kg(+_2,3)
rural: 16,1Kg(+_2,2)
Inaltime mediu urban: 107,6cm(+_5,1)
rural: 104,9cm(+_5,4)
Dupa cum ai zis si tu si voi sunteti destul de micuti, asa ca nu are cu cine sa semene inalta iar mie pentru inaltimea ei mi se pare ca are o greutate destul de buna pentru o fetita. Nu trebuie sa o compari cu alti copii de varsta ei care au parintii mai inalti. Important e sa creasca, adica sa nu stagneze la o anumita inaltime sau greutate. Daca analizele i-au iesit bine si daca e sanatoasa nu stiu daca ai de ce sa iti faci griji. Si parintii mei cam tot aceesi inaltime ca si voi au si eu tin minte ca eram foarte frustrata ca eram tot timpul ultima la rand cand ne alinia la ora de sport.Am crescut apoi si am intrecut-o pe mama mea dar asta mult mai tarziu pe la adolescenta.
Lemoni spune:
http://www.desprecopii.com/info.asp?id=441
uite aici graficele pt inaltime si greutate, cofolteanu le-a pus pe forum la un alt subiect si mi-am permis sa le copiez aici pt tine.
geniest spune:
quote:
Initial creeata de mihaeladum
am o fetita de 5 ani care a ajuns abia 100cm si 15.5kg.desi i-am facut la Parhon analize de sange si radiografii care au iesit in regula, sunt totusi ingrijorata cu privire la ritmul incet de crestere.eu am 160cm iar sotul meu 175cm. as dori sa aflu cat mai multe pareri despre aceasta chestiune de la parinti care poate s-au confruntat si ei cu genul asta de probleme.astept sa-mi impartasiti din experienta voastra si va multumesc anticipat.
Mihaela sa stii ca si baietelul meu are 15.5 kg la 5 ani si vreo 102 - 103 cm inaltime....
Dupa graficele de mai jos suntem ok dar mai de la tara...asa...
I-am facut tot soiul de analize, pentru ca el chiar are o pb la burtica insa toate au iesit bine. Noi, parintii suntem destul de inalti ( eu-1.70 si sotul - 1.80, amandoi slabi). Am fost si pe la nutritionisti care au spus ca trebuie sa ne uitam in arborele genealogic si sa vedem cam cum sunt descendentii....
Concluzia a fost ca are un ritm f propriu de crestere si ca isi va da el drumul..posibil la pubertate
Si eu eram micuta de inaltime ..mi-aduc aminte ca in clasa I eram printre cei mai scunzi...
www.andreialmeu.piczo.com
mihaeladum spune:
multumesc tuturor pentru parerile voastre si astept in continuare si altele. vreau sa va mai spun ca sunt noua pe forum si am fost f surprinsa sa gasesc un mesaj de la cineva din canada.multumesc f mult.
Lemoni spune:
Mihaela bine ai venit printre noi aici o sa gasesti fete din toata lumea. Cel mare al meu era un" late bloomer' cum imi spunea doctorul , toti prietenii cica isi faceau griji ca nu creste baiatul si ma trimeteau la doctor, e drept a stacnat o perioada dar pe la 15 ani a inceput sa se lungeasca si acum e bine merci nu e el de 1.80 dar e ok ca baiat si plus pt ca a inceput sa creasca tarziu mai are de crescut asa ca eu zic sa nu va faceti probleme , poate niste multivitamine nu ar strica.
claudia_a spune:
Aceeasi problema o avem si noi... Ioana are 4 ani si 7 luni si 100 cm si 14,5 kg! E foarte firrava si mica...e delicata si cu oasele subtiri si pielea stravezie! Doctoii zic ca sa o lasam in pace (ceea ce am si facut), ca isi va da drumul cand nu ne asteptam!
Desi sunt stresata si fac comparatie pe strada, gradinita... incerc sa fiu relaxata, doar incerc...insa, din pacate...
Nu stiu ce sa iti spun sa faci...asta e si experienta mea...
Mami si Ioana nasturica
Niciodata nu trebuie sa plāngi dupa ceva care nu poate plānge dupa tine.
mihaeladum spune:
draga Claudia iti multumesc ptr. mesaj si afla ca si noi suntem tot din galati.daca vrei sa ne intalnim si sa discutam mai pe larg, trimite-mi un mesaj pe mail:mihad76ayahoo.com(am trecut a in loc de a coada de maimuta)
anca_iary spune:
Mihaela eu zic sa nu-ti faci probleme atata timp cat copilul e jucaus, mananca si doarme bine. Fiecare are propriul ritm de crestere. Fetita mea are 5 ani si o luna, 111 cm si 18,5kg si mi se pare slabuta fata de colegele ei de la gradi, dar nu-mi fac probleme, e un copil vioi, mananca bine si asta conteaza cel mai mult!
timeea spune:
Mihaela,
am avut un subiect pe tema asta mai demult aici, baiatul meu acum are 9 ani si 127 cm , mi-am facut probleme de pe la 6 ani . I-am facut analize pe partea de endocrinologie si radiografie (unde a iesit in urma cu un an) ; analizele au iesit bine .
Nu i-am dat nici un fel de tratament .
Dar , l-am inscris la inot si in sezonul scolar , face zilnic (peste vara sala a fost inchisa) .
Sunt cateva alimente care ajuta la secretarea hormonului de crestere , aproape le-am uitat si eu , asadar iti citez :
"
Indiferent de varsta celor care o consuma, s-a demostrat stiintific ca Arginina intensifica producerea si eliberarea hormonului de crestere. Este indicat ca acest aminoacid sa fie consumat seara, inainte de culcare (nu mai tarziu de ora 22), pentru ca atunci se absoarbe cel mai bine si contribuie la stimularea cresterii prin declansarea secretiei de hormon de crestere. Acest aminoacid se poate gasi in stare naturala in nuci, ciocolata, floricele de porumb, dulciuri pe baza de gelatina, orezul brun, faina de ovaz, stafidele, seminte de susan si floarea soarelui, painea integrala si alte alimente bogate in proteine."
Am mai facut ceva , desi unele fete au ras de mine , la recomandarea unui antrenor, am montat o bara metalica in apartament , pe care copilul se agata/sare cand doreste .
Sper ca ti-am adus niste informatii de folos . Daca mai afli ceva interesant, te rog sa ne zici .
Eu cred ca stiu cauza pt care e mic . Eu am 1,54 , sotul 1,75 ; dar barbatii din familia mea (tata, frate , bunici - toti mici sub 1,70) , copilul a mostenit trasatura asta - si gata .
Sanatosi sa fim !!!