gastrita
Am gastrita. Am constatat asta azi dupa multe dureri de stomac si cateva ore de asteptare la medic. Medic care, plin de bunavointa, m-a lamurit ca nu am voie legume si fructe proaspete, lactata, prajeli, condimente. Ce am voie sa mananc defapt? Ca tot ce imi place mie se incadreaza la interzis .
Am nevoie de un pic de ajutor, ca sa stiu cum sa ma hranesc sanatos, si m-ar ajuta sa stiu cum s-au confruntat si altele/altii cu problema asta.
Multumesc!
Raspunsuri
april spune:
Mananca putin si des. Mananca incet. Ce? fierturi: supa de pui, pui fiert, legume fierte, samburi de masline cate 3-5/zi la inceput (le inghiti)apoi poti mari nr lor pana la 8-9/zi fractionat pe 3-4 mese. Pe mine samburii de masline m-au scapat, ei absorb aciditatea din stomac.
Sa nu uiti de Ranitidina, Maloox sau alte antiacide. Pe termen mai lung. Asta a fost la mine. Eu nu zic ca e valabil si pt tine, e doar varianta care am adoptat-o eu. Sa te faci bine.
M&M spune:
Alimente permise
Fainoase – Fainoasele albe bine preparate termic. Este permisa mamaliga, dar foarte bine fiarta si nu foarte sarata.
Carne - Carnea slaba de vaca, pui sau porc fara grasime si pestele alb.
Brinzeturi – Brinza dulce de vaci, urda si casul nesarat.
Oua - Ouale, numai fierte si moi.
Legume - Legumele permise sint dovleceii, cartofii, morcovii, mazarea.
Fructe – Sint permise fructele dulci, nu citricele.
Grasimi – Sint recomandate untdelemnul, galbenusul de ou, margarina, untul proaspat.
Bauturi - Lapte, ceai, suc de fructe dulci (nu citrice).
Dulciuri - Dulciurile permise sint sucurile de fructe, frisca, compotul, budincile din fainoase si dulciurile pe baza de brinza de vaci.
Zahar - Este permis zahar cu moderatie si mierea.
Alimente interzise
Fainoase – Piinea, atit cea neagra, cit si cea alba.
Carne - Carnea grasa, pielea de pui, carnea afumata, mezelurile, vinatul, conservele de carne, snitelul, micii, tocaturile si piftia, carnea de peste gras, pestele prajit sau marinat, precum si cel afumat sau conservat.
Brinzeturi – Brinzeturile fermentate, sarate sau conservate.
Oua - Ouale prajite sau cele fierte tari.
Legume -Legumele tari si crude, cum ar fi ridichiile, castravetii, varza, guliile, ceapa, conopida, usturoiul, muraturile.
Fructe - Nucile, migdalele, alunele, fisticul.
Materii grase - Untura, slanina, margarina sarata, grasimile prajite, smintina acra, untul sarat sau seul.
Bauturi - Lichiorurile, romul, tuica, sifonul, apa minerala, siropurile, rachiul, cafeaua neagra. Este de asemenea interzis sa consumati b#259;uturi prea reci sau prea calde.
Dulciuri - Dulciurile interzise sint aluaturile dospite, inghetata, aluaturile calde, prajiturile cu fructe acre, gemul si dulceata. Este bine sa fie evitate acadelele si zaharul ars.
Fumatul este interzis cu desavirsire!
Aaaa...si daca ai reusi sa nu te mai stresezi ar fi perfect!!!
-
Cristina 29+ ,cu Mihai Daniel
" Fii devotat lucrurilor marunte, caci in ele sta puterea ta"
Deianira spune:
Multumesc mult de raspunsuri , nu ma asteptam sa apara cineva atat de repede la subiectul asta, avand in vedere ca nu e foarte atractiv .
O sa incep sa am mai multa grija in alimentatie, acum 2 luni aproximativ am renuntat la sucuri si mi-e foarte bine, daca eu dependenta de Cola am facut asa un lucru mare , o sa fac si altele. Trecand peste faptul ca lista de dulciuri interzise imi provoaca o imensa durere in suflet , promit sa am grija.
Noroc ca nu fumez, presupun ca atunci mi-ar fi fost si mai greu , deci sunt in avantaj fata de altele/altii.
M&M spune:
Deianira, multa sanatate !!! Eu am renuntat la bauturi gen cola acum cativa ani...
Cristina 29+ ,cu Mihai Daniel
" Fii devotat lucrurilor marunte, caci in ele sta puterea ta"