Despre epidurala.
Raspunsuri - Pagina 4
dandusa spune:
experienta mea cu epidurala a fost una nereusita...
mi s-a rupt apa,am pierdut dopul...am ajuns la spital cu dilatatie 0,am asteptat pana la dilatatie 5,mi-au bagat epidurala...,putin chin dar a intrat...,introdus serul minune...,asteptam momentul in care n-o sa mai simt durere...,n-a venit...apoi sunat anestezista sa vina sa-mi faca ceva ca eu morrrr,venit asistenta,introdus alta doza de apa de ploaie...,nici un rezultat...,dupa 11 ore de travaliu si amentintarea dr-ului cu cezariana...,am reusit sa ma dilat,m-am urcat pe masa,am impins si gata...
daca n-am injurat epidurala si mama ei care a inventat-o...,cate sperante mi-am pus in ea...,cat de plina de mine eram...,m-am dus sa nasc ca o floricica senina si curajoasa...si-am plecat desumflata din spital cu gandul ca never,ever nu mai intep coloana pt asa o tampenie...
am stat lungita in pat dar sprijinita de perna cumva ridicata cu capul sus...,deci nu la orizontala perfect...,cica asa trebuia...,sanchi...,puteam sa stau si-n cap ca tot nu-si facea efectul...in plus n-aveam cum sa ma plimb pe acolo cu dara de sange dupa mine...,sala de travaliu in care am stat doar eu,arata ca dupa macel...,sange peste tot...
epiziotomia eu zic ca n-o simti...,cu epidurala sau fara...,nu mai stii de capul tau acolo...,la ce dureri ai...aia este floare la ureche...,poti sa faci de toate ca tu nu simti nika...,esti in transa nu alta...
concluzia dr a fost ca imi iesise furtunelul din coloana si deaia nu mergea treaba...,instalat din nou minunea...,fara nici un rezultat...,am stat cu chestia aia pana a doua zi ,pt ca mai avea nush' cate doze de apa de ploaie de bagat...si au fost fix degeaba...,pt ca dupa nastere,am avut dureri groaznice din cauza hemorizilor si doar injectia cu algocalmin m-a ajutat...
am alaptat la 3 ore de la nastere.../am dat 3 mil la anestezista/trusa am luat-o de la ea...
acum...cu d-zeu inainte...ca frica nu-mi este de nici o culoare...,mai rau de atata nu are cum sa fie...,deja imi pregatesc vocea pt urlattttttt
Mamica stralucitoare
18+ cu Raducu + Crinuta 1 Nov 2006
Mirtha spune:
Dandusa trebuie sa avem in vedere si situatii ca cea expusa de tine . Cel mai mult mi-a placut cum povesteti aici : eram tare plina de mine ! Asta ma face sa am ochii si mintea deschise pentru oricare din variante.
Mirtha 19+
dianocica spune:
1. dr mi-a recomandat sa o cumpar de la municipal. se pare ca sunt 2 tipuri de anestezic care se folosesc, mai multe nu mai stiu..a trecut ceva timp
2. maternitatea bucur
3.nu mai stiu...cred ca 1,5 mil la anestezist
4. da. absolut.
5. la 4 cm. daca dilatatia e f mare, e prea putin timp intre contractii si nu se prea mai baga nimeni sa o faca. trebuie sa stai nemiscata cat ti-o monteaza si cat mai stransa...nu stiu cum sa-ti explic...oricum e dificil cu ditamai nurtoiul, iar in timpul contractiilor chiar nu o poti face.
6. e permis imediat
7. nu imi amintesc nimic, doar ca nu durea. adica tot timpul cat a mai mesterit dr acolo...eu n-am simtit nimic.
8. te misti fara probleme, ai un fir prins de tine cu un orificiu in capat si din cand in cand pe acolo se introduce anestezicul.
bonus :)
9. mie mi-au scos-o dupa o zi si doua nopti. in timpul asta mi-au mai dat anestezic de cateva ori, cand am cerut eu adica.
sarcina usoara si bb sanatos
a, si extra-bonus :)) eu n-as mai face epidurala a doua oara. la mine nu a fost atat de rau incat acum, stiind ce ma asteapta, sa nu pot face fata. e buna ca si solutie de pastrat in buzunar :). daca simti ca nu mai poti, o ceri, daca nu...nu.
I'm not trying to be difficult...it just comes naturally.
MissParker spune:
Eu ma pregatesc de nastere si am decis ca imi las optiunile deschise, sa solicit peridurala in cazul cand nu mai pot suporta durerile (si evident, in caz ca nu va fi deja prea tarziu).
alra, acum nu mai esti paralizata de la brau in jos, exista "walking PDA" cu care te poti misca in continuare, iti ia doar durerile.
Noua la curs ne-au spus ca ei anticipeaza si cand va trebui sa incepem sa impingem si atunci micsoreaza doza in consecinta, ca sa mearga repede expulzarea. Ma las pe mana lor, ca se pricep mai bine.
Felicia 36+ mami under construction pentru - David
Poze cu noi si vacantele noastre
IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE
eunice78 spune:
Nu am timp sa raspund detaliat:
- am nascut ambii copii natural cu epidurala la Giulesti
- nu am cumparat trusa, au avut la spital
- la al doilea copil a intrat mai greu caul din cauza tesutului cicatrizat de la prima anestezie
- la mine la ambele nasteri anestezia a prins mai bn pe partea dreapta
- ca sa prinda si pe stanga am stat pe o parte si la al doilea copil din aceasta cauza expulsia a fost mai grea, intrucat bb s-a lasat pe o parte (efectiv il simteam pe o parte, ca nici nu mai aveam lichid
- nu mi-am mai simtit deloc picioarele asa ca nici nu m-am plimbat. M-au dus 2 asistente pe masa de expulsie
- nu am avut nici un fel de dureri dupa nasteri
- am alaptat cam la 5, 6 ore dupa fiecare nastere, cand m-am putut ridica si merge
- pe primul copil l-am alaptat 9 luni, pe al doilea un an jumate
- spunea cineva ca nu crede ca exista cineva cine sa aiba sanii plini cu lapte dupa nastere: eu i-am avut. incepusera sa curga inainte sa nasc, iar dupa nastere a fost jale: parca aveam 2 robinete deschise, se ineca saracu bb si cum scoteam tamponul de la san tasnea laptele, stropeam tot.Asa a fost cam 2 saptamani la primul copil. La al doilea a fost muult mai bine.
Mie mi s-a montat epidurala pe la 5 cm la ambii copii.
Eu una sunt pro epidurala, mai ales ca am mai simtit cateva contractii adevarate, cat de cat.Pt ca mi se injectau dozele in mai multe randuri. Adik la primul mi s-a injectat de 3 ori la al doilea copil de 2 ori.
Nasteri usoare va doresc!
Simonix spune:
Salutare tuturor
Am nascut in Belgia, ca si Alra cu epidurala si am avut parte de o nastere de vis, fara dureri si eforturi inutile. Sa va spun pe scurt cum a fost:
Apa mi s-a rupt la 21:15, contractii aveam cam la 3 minute, perfect suportabile. Ajung la spital: dilatatie 2-3. La 12 noaptea mi se monteaza epidurala la dilataie 3. Pozitia in care mi s-a pus peridurala: eu asezata turceste pe pat, cu spatele cat mai arcuit , tineam barbia in piept iar moasa ma tinea strans de maini, sa nu ma misc. Nu am simtit acul, ci doar ca imi umbla cineva "pe acolo", anestezistul m-a intrebat daca simt "pe dreapta, pe stanga sau pe mijloc" - sincera sa fiu, habar nu aveam si am zis ca pe mijloc . Am simtit o ameteala brusca, aceasta a disparut dupa cateva secunde. Apoi gata - nu am mai simtit nimic nimic. M-am culcat pe pat, aveam langa mine un aparat care imi permiteam sa mai "bag o doza" in caz ca simteam dureri - nu a fost insa cazul.
Mi s-a bagat oxitocina pentru accelerarea contractiilor si de asemenea, doi litri de apa (intr-adevar, nu am avut senzatie de sete, desi travaliul a durat 9 ore). Mi se faceau controale periodic, insa nu simteam nici cea mai mica jena. Eram amortita de la brau in jos, imi simteam picioarele, dar nu as fi putut merge. Erau amortite rau
Dilatatia a progresat, mi s-a mai marit doza de oxitocina, pt ca la un moment dat stagnase la 4 cm, apoi intr-o ora si ceva am ajuns la dilatatie 7 si apoi foarte repede la 9. Am fost sondata de 3 ori, eu nu aveam senzatie de pipi dar la cata apa bagasem in mine ... Cand am ajuns la dilatatie mare simteam contractiile ca pe o presiune puternica jos, fara durere, si fara senzatie de impingere, simteam doar ca ma apasa, ma strange ceva acolo :) Iar inima mea o lua razna rau - nu stiu de ce. M-au dus apoi in sala de nasteri, cu tot cu fir si cu epidurala (firul ala e f bine fixat acolo, eu sunt agitata de felul meu si m-am tot zvarcolit in pat, in timpul travaliului, ca sa nu zic ca am adormit si habar nu am avut ce s-a intamplat pe acolo) Dupa ce m-au aranjat ei acolo, mi-au zis ca e momentul sa imping pe contractie. Asa ca atunci cand simteam contractia (apasarea respectiva), trageam picioarele spre mine, imi bagam capul in piept , trageam aer si impingeam in burtica pana ramaneam fara aer. Faceam asta de 2 ori pe contractie. Din 3 contractii a iesit bebe, foarte usor. 12 minute a durat expulzia.
Nu am avut taietura.
Pentru faza de expulzie am fost foarte linistita, eram odihnita (am dormit in timpul travaliului ) si stiam ca ce era mai rau (dpdv durere pe care as fi putut-o simti) trecuse. Asa ca am cooperat f bine :)
Alaptat - eu am probleme, dar nu cu lactatia, care este in limitele normalului, nu i-am dat lui bb niciodata supliment de lapte praf. Eu am avut probleme cu bb al meu care s-a nascut la 37 de saptamani si nu a vrut san, apoi mi-a facut o infectie si s-a molesit si mai tare si nu l-am putut convinge sa ia tzitzi in gura. Insa aceste probleme nu au nici o legatura cu epidurala.
Refacerea: super rapida, la 2 ore de la nastere m-am dat jos din pat, primul pishu a fost mai greutz , caci fusesem sondata, dar m-au ajutat asistentele. Nu am avut epiziotomie, nici hemoroizi. Deci va inchipuiti. La 4 saptamani de la nastere dadeam ture cu bicicleta in parc :) De asemenea, nu am avut gretzuri sau dureri de cap, nu am vomat si nu am avut probleme cu tensiunea.
Banuiesc ca eu m-am inteles bine cu epidurala pentru ca asa a vrut corpul meu sa o tolereze f bine. Insa conteaza f mult anestezistul, substanta pe care o foloseste, doza etc. Pe forum am auzit multe pareri contra acestei anestezii, din motive care aici nu sunt reale. Am auzit ca "nu se face epidurala decat de la dilatatie 5", de ex - ceea ce nu e neaparat adevarat, ati vazut ca se poate si de la dilatatie 1. Conditia de a avea epidurala este ca travaliul sa fie bine instalat, sa ai contractii eficiente pe col, evident, mama trebuie sa fie sanatoasa etc Cel putin mie asa mi s-a zis aici, in Belgia.
De ce sunt fan epidurala acum? Mi-a permis sa am o nastere de vis, cum am mai spus , ceea ce ma face sa imi doresc inca un bb rapid, sa pot retrai momentele acelea cand i-am vazut lui Robert fetzisoara pentru prima oara, el fiind inca in mine cu restul corpului. Departe de a fi traumatizanta nasterea (asa cum ma gandeam eu ca va fi o nastere vaginala - muream de frica inainte, zau), a fost cel mai usor lucru pe care l-am facut, cu un rezultat peste asteptari :) A fost emotionant. Cele mai frumoase momente din viata mea.
Va urez tuturor sa aveti parte de nasteri ca a mea si de bebitzi sanatosi si frumosi
Simona cu Robertzel baietzel frumos
http://b1.lilypie.com/DiKip2.png
http://picasaweb.google.com/s.vilau
Mirtha spune:
Simonix pe mine m-a impresionat experienta ta si modul cum ai descris-o ! Aproape ca mi-au dat lacrimile citind si incercind sa ma transpun in pielea ta sau imaginadu-ma in momentul zero .
Mirtha 19+
cisi5 spune:
Super subiectul, si eu fiind doar la inceput(sapt.14) ma gandesc tot la epidurala. Din auzite ce pot spune e ca o prietena a nascut cu epidurala, dar a avut un dezavantaj : copilul a fost destul de adormit la nastere , fiind pus la incubator.Se pare ca a fost prea mare doza.Oricum ea nu regreta metoda aleasa, deoarece durerile au fost destul de usor de suportat si bebele si-a revenit repede.