Despre epidurala.
Raspunsuri - Pagina 2
elilov3 spune:
mirtha poftim inca un articol despre epidurala sper sa iti fie de folos
Asa-numita nastere fara durere este, de fapt, nasterea cu analgezie epi- sau peridurala. Acest procedeu urmareste abolirea senzatiei de durere in timpul travaliului, pacienta avand, cu toate acestea, posibilitatea de a se misca in voie pe parcursul acestuia.
Tehnica nu este noua, dar nici foarte uzuala sau extrem de cunoscuta de catre publicul larg. Desi in Brasov procedeul este practicat de cinci ani si poate fi aplicat in Spitalul de Obstetrica-Ginecologie "Dr. Ioan-Aurel Sbarcea", numarul nasterilor cu anestezie peridurala este doar de ordinul zecilor.
Costul trusei, substantei si medicatiei este suportat de pacienta.
Un motiv, si poate cel mai important in conditiile in care sistemul sanitar este intr-o perpetua criza, ar fi cel financiar. Pentru realizarea unei astfel de anestezii este nevoie de o trusa si substante speciale, precum si prezenta unui medic anestezist reanimator care sa puna in practica metoda. In cateva cuvinte, ea consta in introducerea unui cateter intre doua vertebre in spatiul epidural, substanta folosita avand rolul abolirii senzatiei de durere. "Tehnica se initiaza dupa ce se inregistreaza o dilatatie de patru-cinci centimetri si nu de la inceputul travaliului. Ca orice tehnica medicala, si cea despre care vorbim are indicatiile si contraindicatiile sale, astfel incat fiecare caz in parte trebuie analizat de catre obstetrician in colaborare cu anestezistul si se individualizeaza posibilitatea si oportunitatea realizarii tehnicii", ne-a declarat dr. Aurel Ionel. Daca pe plan mondial tehnica este foarte uzitata, la noi nu a intrat inca in practica obisnuita, datorita faptului ca o trusa pentru anestezia peridurala costa intre 5 si 25 euro, substanta necesara avand si ea un pret considerabil. Preluata din practica chirurgiei mari, acest tip de anestezie exclude durerea chiar si in prima parte a lauziei, avantajul fiind ca femeia nu mai sufera datorita suturilor perineului si in general durerilor care insotesc respectivul moment. "Mie personal imi place aceasta tehnica, desi ea implica totusi abaterea de la anumite idei si curente conform carora durerea la nastere poate fi gestionata de o femeie, fiind, de altfel, un dat de la Dumnezeu si care trebuie parcurs", a mai precizat specialistul.
Nu exista contraindicatii legate de varsta
Pe de alta parte, femeii careia urmeaza sa i se faca aceasta anestezie peridurala trebuie sa i se faca, in plus, un instructaj pentru ca medicul sa se asigure de completa ei colaborare in momentul expulziei fatului. La fel, substanta si doza necesara anestezierii se determina tot in cadrul controlului prealabil realizat de catre cei doi medici specialisti. Gravida nu are durerea imperioasa care-i da indarjiea de a impinge fatul, motiv pentru care ea este nevoita sa ajute la nasterea copilului in bune conditii. Procedura este cunoscuta de anumite femei din presa, de la prieteni sau de pe Internet, ea fiind prezentata si viitoarelor mame care participa la cursurile speciale desfasurate sub titlul "Vei fi mama". Cu toate acestea, pentru ca nu ar putea face fata numarului de cereri, medicii nu pot propune metoda ca o alternativa uzuala. "Analiza prealabila aplicarii tehnicii evidentiaza, de asemenea, si eventuale probleme de ordin fiziologic care ar putea contraindica anestezia peridurala. Astfel, procedeul nu se aplica atunci cand este vorba despre un fat foarte mare, iar bazinul femeii nu are o excavatie care sa ne convinga. In plus, pot fi probleme ale coloanei vertebrale si boli care pot contraindica metoda", a continuat obstetricianul. In ceea ce priveste varsta, aceasta nu se inscrie printre contraindicatii, in timp ce recuperarea femeii dupa nastere este exact aceeasi ca si in cazul nasterii normale, cu mentiunea ca pentru sutura perineului sau un eventual chiuretaj ulterior necesar indepartarii unor posibile resturi nu mai este nevoie de alta anestezie. Senzatii de presiune sau tragere se mai simt, dar durerea in sine nu este resimtita.
Ioana13 spune:
Mirtha sarcina usoara si nastere rapida!!! Am raspuns ca la scoala si nu am mai apucat iti spun de astea! Nu e usoara nasterea, dar daca se finalizeaza cu bine uiti rapid!!!
Nu stiu daca in toate spitalele e asa, sau la toate mamicile, cu trusa la dispozitie... eu nu am avut pile(chiar am insistat sa cumpere sotul trusa, dar au zis ca nu e nevoie, sa stau linistita, sa nu ma mai gindesc la asta), dar am auzit de o mamica mai "colorata" careia i s-a spus sa lase ea epidurala... si sa nasca fara, ca nu exista... poate ca nu era angajata sau cine stie
Ioana mama de
Patrick Alexandru (01.06.2007)
elilov3 spune:
si ina unul cu efecte negative
Anestezia epidurala: efecte secundare
epidurala secundare efecte creste anestezia
Cateva studii efectuate pentru a masura eficienta anesteziei epidurale la nastere si incidenta efectelor secundare au scos in evidenta urmatoarele:
Efecte asupra durerii femeii care naste
#149; s-a evaluat gradul de atenuare a durerii utilizand o scala vizuala analoga : pacientele au fost rugate sa marcheze pe o scala cat de puternica este durera resimtita, pornind de la 1=fara suferinta, la 100= suferinta insuportabila. Analiza datelor a indicat faptul ca utilizand epidurala, scorul durerii resimtite era cu cca 40 de puncte mai mic pentru primul stadiu al travaliului si cu 29 de puncte mai mic pentru cel de al 2-lea stadiu;
#149; alti cercetatori au gasit ca 59% din femei din grupul cu anestezie epidurala au raportat absenta durerii in timpul travaliului si nasterii.
Satisfactia femeii
#149; unii cercetatori au raportat ca 73% din femeile care au utilizat epidurala in timpul nasterii o vor face si pentru a 2-a nastere;
#149; satisfactia a fost mai scazuta pentru femeile care-si planificasera o nastere naturala;
#149; atenuarea durerii fara disparitie completa: 25% din paciente au raportat durere datorita dificultatii in blocajul anestezic al radacinilor sacrale.
Hipotensiune
#149; riscuri: se poate produce scaderea fluxului de oxigen la fat si o scadere a ritmului cardiac fetal;
#149; beneficii in cazul in care mama are hipertensiune la nastere.
Cresterea febrei peste 38 o Celsius poate produce urmatoarele efecte secundare /riscuri:
#149; creste de 3 ori riscul de utilizare a instrumentelor la nastere (forceps, vacuum extractor) si creste de 3 ori riscul de cezariana;
#149; tratament cu antibiotic datorat cresterii febrei, mama fiind suspectata de infectii;
#149; riscul de 3 ori pentru nou-nascuti sa aiba un Apgar la nastere <7 si risc de 10 ori mai mare sa fie hipotonic; risc de 4 ori mai mare sa necesite resuscitare cu masca, risc de 6 ori mai mare sa primeasca oxigen in sectia de neonatologie.
Afectarea capacitatii motorii
#149; desi ar putea merge si s-ar putea misca in timpul travaliului, numai o femeie din 3 alege sa o faca; restul raman in pat datorita sentimentului de insecuritate si datorita oboselii.
Incapacitatea de a urina
#149; se poate produce o leziune a vezicii deoarece vezica plina pe de-o parte stanjeneste uterul in contractii, pe de alta parte poate suferi leziuni;
#149; lipsa tonusului vezical post-partum.
Alte manifestari
#149; greata si varsaturi;
#149; frison;
#149; prurit (mancarimi);
#149; ameteala;
#149; rupturi perineale (risc usor crescut fata de nasterea naturala datorita aplicarii instrumentelor).
Efecte asupra fatului in timpul travaliului
#149; malpozitie fetala (nu se stie daca este cauza sau efectul epiduralei);
#149; influentarea ritmului cardiac fetal: mici diferente fata de nasterea naturala, o crestere semnificativa (dupa unele studii) a incetinirii tardive a ritmului cardiac fetal.
Efecte asupra travaliului
#149; creste utilizarea inductiei pentru a stimula contractiile si a grabi nasterea;
#149; creste rata dilatatiei;
#149; scade senzatia de impingere si abilitatea de a impinge activ in faza de expulzie;
#149; creste durata travaliului;
#149; creste durata primului stadiu al travaliului;
#149; creste durata celui de-al doilea stadiu al travaliului.
Efecte asupra modului de nastere
#149; scade sansa nasterii vaginale;
#149; creste riscul de nastere instrumentala (forceps si vacuum extractor);
#149; creste riscul de nastere prin cezariana.
Efecte asupra recuperarii materne post-partum
#149; creste riscul de hemoragie postpartum si retentie de placenta;
#149; retentie urinara post-partum;
#149; incontinenta urinara in unele cazuri
#149; cefalee post partum.
Efecte asupra nou-nascutului
#149; scor Apgar <7;
#149; icter;
#149; raspund mai greu la vocea umana;
#149; unele studii arata ca poate fi afectata alaptarea la 6 luni.
Cum se pot minimiza efectele secundare ale epiduralei
#149; este bine ca mama sa nu impinga activ decat atunci cand apare capul copilului, sau daca are senzatia imperioasa de a impinge. Studiile recente au aratat ca nu exista efecte adverse fetale daca se intarzie impingerea pana la 3 ore si de asemenea scade riscul nasterii instrumentale sau prin cezariana.
#149; daca se aplica epidurala dupa 5 cm dilatatie scade riscul de cezariana.
#149; daca epidurala se opreste la 8 cm dilatatie, scade riscul de nastere instrumentala.
#149; pentru reducerea riscului de febra : comprese reci pe frunte sau pe ceafa; stergere usoara cu buretele ud inmuiat in apa usor calduta.
elilov3 spune:
Anestezia epidurala la nastere influenteaza ulterior procesul de alaptare la san
19 Decembrie 2006
Potrivit cercetatorilor din Australia, anestezia epidurala la nastere poate influenta eficienta alaptarii la san. Cercetatorii au declarat ca anestezia epidurala este frecvent asociata cu probleme legate de alaptarea la san, atat pe termen scurt cat si pe termen lung.
Ei au descoperit ca femeile care au avut anestezie epidurala la nastere au avut probleme cu alaptarea la san inca din prima saptamana dupa nastere si au intrerupt alaptarea la san in mai putin de sase luni de la nastere comparativ cu femeile care au nascut fara acest tip de anestezie.
Cercetatorii de la Universitatea din Sydney au examinat 1300 de gravide care au nascut in 1997 si au sugerat ca o substanta chimica utilizata in anestezia epidurala este responsabila de afectarea nou-nascutilor.
O alta observatie a echipei de cercetatori este ca femeile care au nascut fara anestezie epidurala au mai mari sanse sa alapteze o perioada mai mare de timp comparativ cu cele care au beneficiat de anestezia epidurala.
Femeile care au nascut cu anestezie epidurala sunt de doua ori mai predispuse la intreruperea alaptarii la san inainte de sase luni comparativ cu femeile care nu au beneficiat de anestezie.
O explicatie a dificultatii alimentarii la san se poate explica si prin faptul ca multe dintre femeile care au optat pentru anestezie epidurala au nascut prin cezariana ceea ce a ingreunat si mai mult alaptarea la san in perioada postoperatorie.
kita spune:
Eu am nascut natural cu anestezie epidurala la Municipal;
1+2. trusa cumparata de la farmacia din municipal, fara substanta de anestezie, pe care a pus-o la dispozitie spitalul
3. din 2004 clar s-au schimbat (a se citi crescut)cotizatiile benevole.
4. da, am avut firul montat pe spate cand am urcat pe masa
5.dilatatia nu o stiu, insa contractiile auaparut la mine la ora 6 dimineata, la 12 s-a montat epidurala si administrat prima doza de anestezic(contractiile erau suportabile si cam la 3-4 minute)
6. cam la 30 minute dupa ce am ajuns in sala de travaliu, dar este incorect sa iti spun ca la 30 minute dupa nastere, pt ca eu am nascut la 18.40, si abia pe la 20.00 eram in sala,caci a durat si cusutul;
7. epiziotomina nu are legatura cu anestezia; te taie pur si simplu ca sa faca loc la copil sa iasa daca acesta este mare; nu este optiunea ta ca mama sa iti faca sau nu epiziotomie ci a dr.
8. eu am preferat s a stau in pat, iar dupa montatul anesteziei iti mai pun si o perfuzie doua si clar nu iti mai arde sa te plimbi cu firele dupa tine
Kitacu fulgulet +13S si Andrei (10.02.2005)
elilov3 spune:
Anestezia epidurala
--------------------------------------------------------------------------------
Anestezia epidurala reprezinta injectarea unei substante anestezice in zona (spatiu) epidural, in jurul maduvei spinarii. Procedeul medical produce anestezierea totala sau partiala a membrelor inferioare. Prin injectarea unei cantitati mai mici de anestezic, are loc asa numita "anesteziere usoara", ce permite pastrarea unei sensibilitati suficiente pentru a realiza impingerea, fapt care reduce riscul de travaliu prelungit sau nastere asistata. Desi este adevarat ca nasterea difera de la o femeie la alta, este usor pentru o viitoare mamica sa se gandeasca la o eventuala nastere dureroasa si lunga. Aceste ganduri pot fi infricosatoare si coplesitoare uneori. Din fericire exista medicamente si proceduri pentru a ajuta la calmarea durerilor. Epidurala-anestezic local injectat in spatiul intervertebral poate calma durerile travaliului si ale nasterii. In prezent exista proceduri si medicamente care fac posibil ca travaliul sa fie o experienta placuta si usoara atat pentru mama cat si pentru copil.
Anestezia epidurala asigura femeilor care au dureri un control ce le permite sa participe si sa nu fie coplesite de procesul nasterii.
Datorita eficientei lor, anestezia epidurala este foarte des utilizata. Aproape 2,4 milioane de femei nasc cu epidurala in fiecare an.
In continuare vom vedea ceea ce epidurala poate sau nu face si ce probleme pot aparea pe parcurs.
Ce face epidurala?
Epidurala este o metoda eficienta de a controla durerea cu minime efecte adverse pentru organism.Epidurala asigura calmarea durerilor si in acelasi timp iti permite sa ramai constienta (treaza) si iti da posibilitatea de a participa activ la nasterea bebelusului tau. Pentru nasterile normale,epidurala este folosita pentru a calma durerile,deci nu este o anestezie completa. Deci durerea va fi sub control in acelasi timp tonusul muscular va fi mentinut. Aceasta permite unora dintre femei sa mearga daca asta este alegerea lor. Epidurala in sistem ambulator, cum este cunoscuta, a devenit foarte utilizata. Mentinand tonusul muscular in asa fel incat poti merge, poate creste de asemenea eficienta impingerii in timpul celui de-al doilea stagiu al travaliului. Fara mentinerea tonusului muscular, abilitatea de a impinge poate fi diminuata. Si se stie ca mersul in timpul travaliului - cu sau fara a avea epidurala - ajuta viitoarea mama sa suporte mai usor durerile.
Pe langa minimalizarea durerilor travaliului si nasterii, epidurala poate asigura si alte avantaje:
a) va fi posibil sa te odihnesti in faza intermediara a travaliului. Aceasta iti va permite sa iti pastrezi energia pentru a doua faza a travaliului si pentru nasterea propriu zisa.
b) daca va fi nevoie de cezariana sau de forceps, epidurala poate fi utilizata pentru amortirea zonei.
c) daca vei avea o ruptura vaginala sau epiziotomie, unele medicamente pot fi adaugate in epidurala facand posibila calmarea durerilor pentru inca 24 - 48 de ore.
In momentul in care contractiile au inceput si viitoarea mama e pe cale de a naste, epidurala poate fi facuta. Epidurala va fi facuta de catre un medic anestezist. In unele cazuri,un obstretician specializat poate face aceasta procedura. Pentru a ti se face epidurala ti se va cere sa te intinzi intr-o parte cu genunchii si capul spre piept in asa fel incat coloana vertebrala sa fie arcuita. Un anestezic este utilizat pentru a amorti zona si apoi acul de epidurala va fi introdus intre doua vertebre in tesutul de langa maduva spinarii. Un cateter este introdus cu ajutorul acului. Acul este mai apoi scos iar substanta va fi injectata prin intermediul cateterului. Cateterul permite introducerea continua a substantei pe tot parcursul travaliului si a nasterii propriu zise. Desi poate parea dureros introducerea epiduralei, aceasta nu creaza decat un discomfort minim. Va dura 20 de minute injectarea epiduralei si alte 20 de minute pentru ca ea sa isi faca efectul. Unele femei vor simti efectul mai repede altele mai taziu. Totusi in 30-40 de cand s-a introdus substanta durerea va fi sub control.
Cind ceva nu merge bine
Desi de obicei epidurala ajuta la reducerea durerilor, lucrurile nu merg intotdeuna bine. Epidurala este injectata in asa fel incat bebelusul sa fie expus cat mai putin medicamentului. Cicatricile, incorecta introducere a acului,pozitionarea incorecta toate sunt motive care pot reduce efectivitatea epiduralei. Neregularitatea durerii este una din problemele care pot aparea. Dar si efecte secundare datorita introducerii substantei pot aparea.
Acestea pot fi:
- dureri de spate
- greata
- febra
- relaxarea musculaturii
- respiratie scazuta
- incetinirea travaliului(distocie)
- hipotensiune arteriala
Hipotensiunea in timpul nasterii reprezinta o provocare speciala. Daca tensiunea scada cu mai mult de 20% in timpul nasterii este considerat un lucru grav. O asemenea scadere a tensiunii poate provoca intrarea in soc si poate reduce scurgerea de sange catre bebelus, putand cauza probleme. Efectele secundare sunt rare atat la mama cat si la copil. Si cateodata chiar daca procesul travaliului este incetinit este un pret mic pe langa usurarea durerilor. Nu se va intarzia cu zile sau saptamani ci poate cu 20-25 de minute. Si foarte putine cazuri au indicat ca acest timp aditional are efecte adverse asupra mamei sau a bebelusului.
Pentru a te decide pentru epidurala ai multe lucruri de luat in calcul. Este foarte important sa iei in considerare evenimente care pot mari durata sau intensitatea travaliului cum ar fi:
- un bebelus mare
- sarcina gemelara
- utilozarea oxytocinei(pitocin),un medicament care grabeste contractiile
- inducerea travaliului
- pozitie anormala a fatului
Unele femei se simt ca si cand ar fi esuat daca se incred in proceduri medicamentoase pentru a le ajuta in timpul travaliului si a nasterii. Dar nasterea nu este un test pe care sa il treci sau sa il pici. Este un lucru unic pentru fiecare mama si copil. Progresul travaliului, intensitatea contractiilor si durerea variaza, ceea ce face ca unele femei sa necesite mai multe interventii decat altele.
elilov3 spune:
mirtha iubita uite un link si cu un filmuletz
http://www.reclama ilegala - avertizare.ro/articole/Anestezia-Epidurala-120.asp
elilov3 spune:
mirtha vad ca nu poti vedea linkul il considera reclama lasa oricum pana acum ai suficiente informatii, nu?
Mirtha spune:
Multumesc fetelor ! Astept cit mai multe expuneri ale experientelor personale.
Ioana 13 multumesc pentru urari ! Doamne ajuta !
Mirtha 19+
Mirtha spune:
Pacat. Ar fi fost super interesant sa avem si un filmulet pe aceasta tema. Dar ai dreptate : info. medicale s-au strins foarte multe si cu perspective interesante.
quote:
Originally posted by elilov3
mirtha vad ca nu poti vedea linkul il considera reclama lasa oricum pana acum ai suficiente informatii, nu?
Mirtha 19+