discutii "sensibile" despre si cu invatatoarea
E foarte posibil sa fie dintre voi care ma vor invinovati pentru asta. Dar vreau parerile voastre.
Eu si copiii ne-am mutat intr-un alt oras, cel mare fiind scolar. A inceput aici clasa a III-a.Acolo a avut o invatatoare de exceptie, genul de dascal care pune foarte mult suflet , munceste mult cu copiii, voia permanent un feed-back de la parinti si cerea si ajutorul nostru pentru a se obtine rezultate bune.
Am facut o scurta prezentare pentru a putea continua si a spune ca aici n-am dat peste o astfel de invatatoare pentru copilul meu.
Lucru care m-a nemultumit. Inevitabil am facut comparatii, inevitabil in discutiile mele despre scoala si invatatoarea copilului am lasat sa se vada aceasta nemultumire.
Sunt un parinte pretentios, exigent.Si eu am fost cadru didactic. Stiu care sunt cerintele. Si , mai ales, am niste asteptari-metode de lucru, feed-back, cerinte, etc. Cel putin asa era cu fosta doamna invatatoare.
Aici nu-i asa, desi eu as vrea sa fie.
Pe scurt: doamna invatatoare a auzit se pare despre aceste nemultumiri ale mele si astazi i-a spus tatalui meu, care ia baiatul de la scoala, ca in toata viata ei de dascal, n-a avut reprosuri decat de la mine.
Inca un amanunt: eu la sedintele cu parintii eram obisnuita, de la fosta doamna invatatoare, sa spun ce ma deranjeaza(nu doar eu, ci fiecare p#259;rinte).Cand am vrut , la prima sedinta cu parintii la noua scoala sa spun ceva ce ma deranja, toata lumea m-a privit ciudat, iar invatatoarea n-a dorit niciodata(nici atunci, nici altadata) sa initieze un astfel de dialog cu noi, parintii. Sau macar sa ne sugereze sa scriem pe o foaie,daca nu verbal.
Nu mi se pare corect un astfel de mod de lucru de genul: eu fac ce stiu, parerea voastra nu conteaza.Pe mine ma intereseaza ce trebuie sa faca copilul meu la scoala. Inainte stiam inclusiv ce cerinte sunt prevazute in programa scolara pentru fiecare obiect si cat anume trebuie sa lucram cu copiii8inclusiv ce gen de exercitii se vor face ). Toate astea de la doamna invatatoare.
Aici, daca n-as deschide internetul, n-as afla nimic de la scoala.
Si, nu va suparati, dar nu stiu cati parinti au timp sa afle de pe net ce deprinderi trebuie sa capete copilul in fiecare an.
De-asta spun ca poate ma invinovatiti. Eu n-am gasit aici o invatatoare care sa se apropie de cea pe care am lasat-o la fosta scoala.Si ma revolta sa mi se dea peste nas cand am de comentatdespre felul in care se face carte la clasa copilului meu.
Iarasi mai precizez: nu sunt genul de parinte care lasa toto efortul scolii, dimpotriva: lucrez acasa cu baiatul meu(atat cat vrea si el, ca nu mai vrea, s-a lasat pe-o ureche, de ce? pentru ca nu i se mai cere cu atata staruinta ca dincolo).
Problema e urmatoarea: sa am o discutie cu invatatoarea legat de acest subiect? Nu prea stiu cum sa abordez discutia.
Iarasi mai precizez ca baiatul meu are cele mai bune rezultate din clasa, inclusiv pe la concursuri( n-am spus a lauda, ci pentru a se sti ca nu-s genul de parinte cu un copil "slabut" la invatatura si caruia i se pare grea cartea).
Si in al doilea rand: pentru ca nu am vrut sa separ copiii(fata intra la scoala din toamna) , si pe ea am inscris-o tot la aceeasi invatatoare.
Nu vreau sa se rasfranga asupra copiilor aceste discutii, dar nici sa nu-mi sustin punctul de vedere nu vreau, cata vreme doamna n-a fost curioasa daca am ceva de spus in 2 ani de zile!!
Cum vedeti situatia aceasta si ce ma sfatuiti sa fac?
Raspunsuri
maru spune:
ca fost invatator pot sa iti spun urmatoarele:
mergi si discuta cu ea. Explica-i ca nu contesti modul de lucru al domanei, ci vrei sa fii implicata in procesul de invatare, ca nu esti nemultumita, ci doar vrei sa fii informata. Calm, cu fata senina, cu toata deschiderea. Daca te respinge, schimba invatatoarea! Eu m-as fi bucurat sa am asa parinte la clasa
Doamne'ajuta!
POZE
http://maru-incotro.blogspot.com/
filofteia spune:
Dina pacate realitatea (majoritatea) in invatamantul romanesc de astazi este cea pe care o traiesti acum.
Eu in locul tau nu as mai inscrie si fata la aceeasi invatatoare, sau au doar o singura clasa I la scoala respectiva???
crisseis spune:
Problema e ca nu stiu sa fiu diplomata si, da, sunt nemultumita.
Pe de o parte as vrea sa/mi pastrez verticalitatea si sa spun ceea ce gandesc, daca am ceva de spus, pe de alta parte ma gandesc ca trebuie sa fac un compromis pentru ca o am si pe cea mica inscrisa la ea din toamna.
Cred ca vremurile s-au schimbat de cand n-am mai profesat eu, si la fel si dascalii(sau unii dintre ei).
Cum sa ma duc sa ma port "cu manusi" daca in 2 ani de zile nici n-a interesat-o daca am ceva de spus? Ce fel de parinti sunt restul? Doamna poate spune orice, iar ei se executa??
Nu m-a intrebat nimeni daca vreau un anumit optional(desi poate vedeam mai util altul), nu m-a intrebat nimeni daca vreau dansuri populare, desi poate nu voiam, s.a.m.d.
Ideea e ca nu a incurajat dialogul dintre noi, iar pt mine in 2 ani s-au adunat destule.
Ce sa ma duc sa-i spun? nu stiu daca am motive sa cer scuze, cred ca e dreptul meu de parinte sa-mi exprim nemultumirea pentru "managementul" educatiei pe care-l adopta.Pur si simplu am o alta parere despre cum trebuie facute anumite lucruri.
Nu vad de ce mi-ar fi jena ca am pareri care nu coincid cu ale doamnei.
Si nu vad de ce ar trebui sa plec capul sau sa-mi fie rusine.
Mi se pare cam putin sa spun, asa cum spuneai, Maru, ca nu sunt
nemultumita, ci doar neinformata. Nu am fost inca sa vorbesc cu doamna, stiu ca trebuie sa fac asta, dar inca nu mi-am putut sintetitiza ideile.
crisseis spune:
Problema e ca nu stiu sa fiu diplomata si, da, sunt nemultumita.
Pe de o parte as vrea sa/mi pastrez verticalitatea si sa spun ceea ce gandesc, daca am ceva de spus, pe de alta parte ma gandesc ca trebuie sa fac un compromis pentru ca o am si pe cea mica inscrisa la ea din toamna.
Cred ca vremurile s-au schimbat de cand n-am mai profesat eu, si la fel si dascalii(sau unii dintre ei).
Cum sa ma duc sa ma port "cu manusi" daca in 2 ani de zile nici n-a interesat-o daca am ceva de spus? Ce fel de parinti sunt restul? Doamna poate spune orice, iar ei se executa??
Nu m-a intrebat nimeni daca vreau un anumit optional(desi poate vedeam mai util altul), nu m-a intrebat nimeni daca vreau dansuri populare, desi poate nu voiam, s.a.m.d.
Ideea e ca nu a incurajat dialogul dintre noi, iar pt mine in 2 ani s-au adunat destule.
Ce sa ma duc sa-i spun? nu stiu daca am motive sa cer scuze, cred ca e dreptul meu de parinte sa-mi exprim nemultumirea pentru "managementul" educatiei pe care-l adopta.Pur si simplu am o alta parere despre cum trebuie facute anumite lucruri.
Nu vad de ce mi-ar fi jena ca am pareri care nu coincid cu ale doamnei.
Si nu vad de ce ar trebui sa plec capul sau sa-mi fie rusine.
Mi se pare cam putin sa spun, asa cum spuneai, Maru, ca nu sunt
nemultumita, ci doar neinformata. Nu am fost inca sa vorbesc cu doamna, stiu ca trebuie sa fac asta, dar inca nu mi-am putut sintetitiza ideile.
filofteia spune:
quote:
Pe scurt: doamna invatatoare a auzit se pare despre aceste nemultumiri ale mele si astazi i-a spus tatalui meu, care ia baiatul de la scoala, ca in toata viata ei de dascal, n-a avut reprosuri decat de la mine.
Uite de aici trag eu concluzia ca nu vei rezolva nimic.
Este normal sa fi nemultumita, este normal ceea ce ceri, dar...asa cum am spus majoritatea dascalilor de azi nu sunt obisnuiti sa lucreze asa si se simt ofensati daca incerci sa te arati nemultumit, in loc sa incerce sa rezolve problema.
Practic dascalul din ziua de azi nu se mai implica cu nimic...culege doar roadele.
In ce ma priveste, dupa ce am analizat indelung problema (baiatul meu este in clasa I), dupa ce am incercat sa vorbesc cu doamna, am ajuns la concluzia ca singura solutie este ca la inceputul anului sa cer o bibliografie. Anul acesta am lucrat din culegeri si carti aflate tot de pe internet, am cumparat multe culegeri, care desi de clasa I sunt sub nivelul la care sunt pretentiile doamnei noastre, asa ca am tras concluzia dureroasa ca trebuie sa ma iau dupa intuitia proprie si sa-mi invat copilul carte. Nu ma mai mira copii ce primesc meditatii din clasa I la matematica si romana pentru ca si eu simt nevoia unui ajutor. Acum o sa vad cat ma tin baierele si cunostintele .
crisseis spune:
Inca n/am reusit sa vorbesc cu doamna, ca n-am gasit-o. Acum, cica e bolnava, incep sa-mi fac procese de constiinta.Si cu ceea ce am dreptul sa gandesc eu, cum ramane?
Nu-mi mai da nimeni niciun sfat.
Incep sa ma gandesc acum ca eu sunt vinovata.
N-am stiut ca e asa greu cand trebuie sa te abtii sa nu spui ce gandesti despre un anumit lucru.Ma gandesc daca asta incurajeaza dascalii- sa taci si sa nu spui nimic, de teama sa nu le ranesti orgoliile .
FELICITY05 spune:
BUNA,esti genul de mamica pe care mi-ar placea mult sa o intalnesc si sa fie mai des intalnita in societatea in care traim...din pacate nu e deloc asa.Romania e asa datorita noua si ma tot gandeam intr-o zi cand se vor schimba romanii.
E o situatie cu doua taisuri care dupa parerea mea se intersecteaza intr-un punct:schimbat invatatoarea.La o situatie ca a ta sunt multe aspecte negative si poate daca ai incerca un dialog cu invatatoarea...la cat de deschisa o vad sa fie ar fii mai rau,singurul care ar avea de pierdut ar fi copilul tau.Asa am patit eu,mama ii spunea invatatoarei ce o nemultumea apoi toate se intorceau impotriva mea,invatatoarea imi cauta nod in papura sa spun asa ,vedeam cum ii nota pentru un 9 sau 10 pe alti copiii,iar eu trebuia sa invat nu gluma si tot nu eram de 10.Cred ca vroia sa-i arate mamei ca nu are dreptate in privinta ei.Oameni ca ea ar trebui sa nu existe in invatamantul romanesc,e genul care stie TOT.Alegerea e a ta dar mi-e greu sa cred ca va fii bine.