Student medicina- OBSTETRICA
Raspunsuri - Pagina 2
adlemi spune:
Multumesc pt raspuns, Zmotocel.Dar mai am cateva probleme de dezbatut:
Ce pot insa sa inteleg din asta :" medicul poate procedea dupa cum crede de cuvinta. ". Adica nu exista nicaieri scris negru pe alb ce proceduri standard trebuie sa urmezi atunci cand asisti la nastere o gravida cu risc?
Stiu ca exista mai multe semne ale suferintei fetale, unul dintre ele fiind decelerarea BCF-urilor.Dar ce ne facem cand BCF-urile au fost ascultate doar prin palnie si nici decum cardiotocografic?In mod normal nu trebuiau monitorizate permanent aceste BCF-uri?
Ce se intampla cand se efectueaza RAM la o sarcina cu risc si se constata LA verde? Si tu, ca doctor, nu monitorizezi atent BCF-urile?
Cand se face anestezia peridurala?La ce dilatatie? Daca este deja o sarcina cu risc, cu LA verde si fara monitorizarea atenta a BCF-urilor se recomanda aceasta anestezie peridurala? Sau este contraindicata?
Pentru anestezia peridurala este necesar acordul pacientului? Este necesar ca pacientul sa semneze pe fisa ca este de acord cu interventia?
Doctorul trebuie sa ii expuna pacientului riscurile la care se supune si apoi sa obtina acordul sau scris pe fisa?
Ce se intampla cand un doctor isi interneaza pacienta cu CUD si apoi pleaca din spital urmand sa tina legatura telefonic, lasand-o practic fara supravegherea unui doctor ? Este etic?
Doctorul trebuie sa ia in calcul toate eventualele riscuri si sa faca tot ce-i sta in putere dpdv profesional astfel incat sa nu supuna pacientul unui risc nejustificat?
Astept raspunsuri.
Multumesc
Adlemi si Andrei(24.02.2004)
http://community.webshots.com/user/adlemi105
http://craiustefan.3x.ro/
http://www.dropshots.com/adlemi
XIO spune:
quote:
Originally posted by adlemi
Multumesc pt raspuns, Zmotocel.Dar mai am cateva probleme de dezbatut:
Ce pot insa sa inteleg din asta :" medicul poate procedea dupa cum crede de cuvinta. ". Adica nu exista nicaieri scris negru pe alb ce proceduri standard trebuie sa urmezi atunci cand asisti la nastere o gravida cu risc?
Ba da exista protocoale ( urgentele functioneaza dupa www.erc.edu , cardio dupa aha , samd) , consimtamantul acela stipuleaza ca daca in timpul operatiei survine o situatie neprevazuta medicul va actiona spre binele pacientului , cum a fost in nu stiu ce scandal cand un barbat a fost operat de hernie de disc parca , si i s-a extirpat un testicol. Doctorul a procedat corect in acea situatie , in favoarea pacinetului , fara a-i mai cere acodrul pt. ca era o situatie care ii putea periclita viata.
Richard..... http://www.youtube.com/watch?v=U5POHmIIujg
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
zmotocel spune:
adlemi, intrebarile pe care le pui sunt foarte normale si foarte corecte din . pacate nu prea pot sa-ti spun ceea ce vrei sa auzi.
in primul rand in medicina se lucreaza intre limite ale normalului care sunt in unele cazuri foarte largi. nu exista la nivel international niste norme universal acceptate, ci niste limite destul de largi (spre exemplu sunt medici care sustin ca un pacient care are hemoglobina sub 12g ar trebui sa primeasca transfuzii, altii care spun ca doar sub 8g sunt necesare transfuziile, dar exista pacienti cu anemie cronica care o duc bine merci fara sa stie nimeni timp de luni de zile cu hemoglobina 5-6g si abia tarziu ajung la spital si sperie pe toata lumea cu toate ca ei au niste acuse mineime de oboseala).
exista niste protocale si recomandari. aceste protocale sunt revizuite si modificate periodic, ele difera de la tara la tara, iar uneori chiar si de la spital la spital. in unele cazuri recomandarile si protocoalele pot fi chiar contradictorii. spre exemplu tocmai discutam zilele astea despre momentul cand se face resuscitarea, unde si de catre cine, pt victima unui accident. in franta protocolul este ca resuscitarea sa se faca la fata locului si abia cand e stabil pacientul sa fie transportat la spital, indiferent cat de aproape sau departe e spitalul. in usa in schimb pacientul trebuie dus cat mai repede posibil la spital, indiferent daca este sau nu stabilizat, se incepe resuscitarea minima in timpul mersului, dar abia in spital se fac procedurile mai complicate.
totusi medicul este cel care ia decizia in ceea ce priveste tratamentul pacientului sau si raspunde pt decizia luata.
din intrebarile tale inteleg ca esti foarte nemultumita de relatia pe care o ai cu meidcul. dar poate ca a afla raspunsurile pe care le cauti prin intermediul acestui forum nu este cea mai buna solutie. niciun medic, oricat de dragut ar fi el sau oricat de prost, nu reactioneaza bine in momentul in care pacientul ii pune la indoiala diagnosticul si tratamentul recomandat, dandu-i in acelasi timp indicatii despre ce ar trebui sa faca, ce analiza vrea el ca pacient sa i se faca s.a.m.d. incearca sa ai o discutie calma , in particular, cu acest medicul, explica-i calm si fara reprosuri ce te preocupa, ce ai dori sa afli etc.
pt anestezie si intereventii chirurgicale este necesara informarea pacientului in ceea ce priveste riscurile si beneficiile, complicatiile ce pot aparea, dupa aceasta informare pacientul (sau tutorele legal in cazul minorilor) semneaza ca este de acord cu efectuarea acestot proceduri si ca a inteles ce i s-a explicat. in caz de urgenta si daca pacientul nu are posibilitatea sa-si dea acordul (este inconstient spre exemplu), medicul poate interveni in interesul acestuia pt a-i salva viata.
cat despre faptul ca interneaza pacienta cu cud si pleaca din spital, totusi trebuie inteles ca medici sunt oameni, au si ei casa, familie, nu-si pot petrece 24 ore din 24, 7 zile din 7 in spital. intotdeuana va avea pacienti internati, dar asta nu inseamna ca va fi si el acolo mereu. intr-un spital exista intodeauna un medic de garda care poate acorda ajutor in caz de nevoie, iar spitalul are intotdeauna o metoda de a contacta un medic daca este nevoie urgenta de el.
adlemi spune:
In regula Zmotocel. " totusi trebuie inteles ca medici sunt oameni, au si ei casa, familie, nu-si pot petrece 24 ore din 24, 7 zile din 7 in spital". Dar ce te faci cand este o sarcina cu risc, cand tu iti internezi pacientul si apoi parasesti spitalul "urmand a tine legatura telefonic". Ce te faci cand dupa 8 ore dr revine la spital, procedeaza la RAM, observa LA verde (lucru pe care de altfel il mentioneaza si in fisa),dispune efectuarea anesteziei peridurale(lipsind atat consimtamantul informat al pacientului cat si semnatura acestuia), urca pacienta pe masa de nastere si inca 3 ore si jumatate singurul ajutor dat pacientei consta in indicatia "impinge".
Copilul este extras cu vid-extractorul, copilul nu respira 20 de minute fiind resuscitat,in dimineata zilei urmatoare face convulsii fiind tinut sedat 2 zile...Dupa 2 sapt se face externare, neexplicandu-i nimeni bietei mame ce s-a intamplat acolo, ca au fost probleme ce vor lasa urme in viata ei...Dar mama saraca,este fericita ca poate parasi spitalul dupa 2 saptamani cu puiul ei in viata!!!
Ce te faci cand mama fiind, te duci la control cu puiul tau de 6 luni si auzi diagnostice necrutatoare, ca o sa ramana o leguma toata viata,etc.
Ce te faci, mama fiind, can copilul tau este diagnosticat cu "retard motor" si totul datorita proastei monitorizari si asistentei primite in sala de nastere?
Raspune-mi la intrebarile acestea, te rog. Si daca nu stii ce sa-mi raspunzi, te rog nu imi spune mie ca "doctorii sunt si ei oameni".
Nu neg faptul ca sunt oameni,nu asta e discutia,. Discutia se poarta pe profesionalismul care a lipsit cu desavarsire aici.
Daca nu as fi citit pana acum zeci de manuale de obstetrica, as fi crezut ca a procedat corect Dar cand in tot ceea ce am citit eu exista anumite proceduri standard (monitorizarea atenta a BCF-urilor, din 15 in 15 min, sau din 30 in 30 de min la sarcinile care nu prezinta risc,etc,etc) nu poate sa vina cineva sa-mi spuna "gresesti".
Stiu prin ce trec de 4 ani de zile, zi de zi. Stiu prin ce trece copilul meu zilnic. Eu stiu bine toate aceste lucruri. Asa cum stiu si ca medicii se apara intre ei, cum stiu ca CMB nu judeca niciodata corect -pt ca e vb de un "confrate". Nu conteaza ca acel confrate a nenorocit pe viata un om...Caci asa cum spuneai si tu "medicii sunt si ei oameni"...Oameni care nenorocesc alti oameni.
Adlemi si Andrei(24.02.2004)
http://community.webshots.com/user/adlemi105
http://craiustefan.3x.ro/
http://www.dropshots.com/adlemi
adlemi spune:
...Sa inteleg ca nici un medic nu poate sa-mi raspunda la aceste intrebari?
Adlemi si Andrei(24.02.2004)
http://community.webshots.com/user/adlemi105
http://community.webshots.com/user/adlemi_airal
http://craiustefan.3x.ro/
http://www.dropshots.com/adlemi
adlemi spune:
In cei 670 de vizitatori ai acestui subiect nu exista un doctor obstetrician care sa poata sa-mi raspunda la intrebari? Cu atat mai mult cu cat subiectul a fost mutat la Clinica Virtuala, tocmai pentru a-si gasi raspuns.
Zmotocel, astept raspunsul tau la intrebarile de mai sus.Si de asemenea astept raspunsul unui obstetrician de pe forum care sa-mi poata confirma/infirma concluziile.
Multumesc anticipat
Adlemi si Andrei(24.02.2004)
http://community.webshots.com/user/adlemi105
http://community.webshots.com/user/adlemi_airal
http://craiustefan.3x.ro/
http://www.dropshots.com/adlemi
zmotocel spune:
din pacate nu te pot ajuta...... si nici nu cred ca se va gasi un medic pe forum care sa-ti dea raspunsurile pe care vrei sa le auzi.....
nu pot sa ma pronunt daca acel medic a facut sa nu bine. nu poat spune ca e vinovat asa cum vrei tu sa auzi.... pt simplul motiv ca nu cunosc toate datele si pentru ca nu este competenta mea.
din cauza asta nici nu am mai raspuns la intrebari... nu am raspunsul pe care il doresti....
adlemi spune:
Zmotocel, credeam k esti in masura sa raspunzi la aceste intrebari, adica esti in domeniu.
Nu este vorba sa mi se dea mie dreptate. Este posibil sa gresesc. Exista o mica posibilitate sa gresesc.
Dar, eu am expus situatia pentru a fi analizata. Si raspunsuri de genul "medicii sunt si ei oameni" nu sunt in masura sa stabileasca procedura corecta in acest caz.
Precum spuneam anterior, medicii se ascund unii pe altii. Cand am intrat in aceasta lupta mi s-a spus "corb la corb nu-si scoate ochi".
Si iata ca mi se demonstreaza inca o data adevarul acestei zicale.
Eu totusi SPER ca se va gasi un medic obstetrician impartial, care sa analizeze cu obiectivitate aceasta situatie si sa imi dea un raspuns.
Si de ce nu, poate voi posta aici citate din manualele si tratatele de obstetrica studiate de mine in toti acesti ani si discutam pe ele.
Inca astept raspunsuri de la un medic obiectiv si impartial.
Multumesc
Adlemi si Andrei(24.02.2004)
http://community.webshots.com/user/adlemi105
http://community.webshots.com/user/adlemi_airal
http://craiustefan.3x.ro/
http://www.dropshots.com/adlemi
adlemi spune:
...Oau, aproape 840 de vizionari ale acestui subiect si nici un raspuns pertinent!
Ori nu exista nici un specialist in obstetrica pe acest forum, ori nu are nici unul dintre ei simtul raspunderii, ori toate manualele si tratatele pe care le-am citit eu pana acum au fost incadrate gresit la specialitatea "Obstetrica"....erau de science-fiction...
Eu inca astept. Rabdarea mea este calita in cei patru ani...
Deci, stimati medici va rog frumos spuneti-va parerea vis-a-vis de faptele prezentate.Repet, exista o oarecare posibilitate sa ma insel vis-a-vis de profesionalismul acestui medic. Aratati-mi va rog unde este greseala mea.
Astept...asa cum astept de 4 ani.
Adlemi si Andrei(24.02.2004)
http://community.webshots.com/user/adlemi105
http://community.webshots.com/user/adlemi_airal
http://craiustefan.3x.ro/
http://www.dropshots.com/adlemi
adlemi spune:
Si ca sa avem un punct de plecare comun, hai sa incepem cu acesta.
Se numeste "Juramantul lui Hipocrate" si este depus de catre medici.
“Odata admis printre membrii profesiunii de medic:Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii;
Voi pastra profesorilor mei respectul si recunostinta care le sunt datorate;
Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate;
Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra;
Voi pastra secretele incredintate de pacienti chiar si dupa decesul acestora;
Voi mentine prin toate mijloacele onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic;
Colegii mei vor fi fratii mei;
Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala;
Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.
Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!”
Adlemi si Andrei(24.02.2004)
http://community.webshots.com/user/adlemi105
http://community.webshots.com/user/adlemi_airal
http://craiustefan.3x.ro/
http://www.dropshots.com/adlemi