Copii bilingvi

Copii bilingvi | Autor: ra23

Link direct la acest mesaj

Buna fetele

Piticul meu vorbeste numai engleza (asta aude la cresa iar acasa sunt in minoritate si tot engleza e folosita) iar daca incerc sa o dau pe romaneste incepe sa strige 'stop mami' si nici nu vrea sa ma auda. Cum sa procedez? Help please!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Irinusha spune:

Noi in casa vorbim romaneste, deci automat invata copiii romaneste, germana la gradi si cu alti copii.
Am auzit insa de o metoda, dura, dar cica eficienta.
Cand esti singura cu copilul il fortezi sa-ti vorbeasca romaneste ... pur si simplu nu reactionezi decat daca iti vorbeste in romaneste, alta limba nu mai intelegi. O sa fie greu la inceput si trebuie sa rezisti tentatiei de a-i raspunde ... si copilul o sa trebuiasca sa-ti vorbeasca in romana, daca o sa vrea sa primeasca ceva de la tine.
Curaj si succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

Vorbeste romaneste cu el. Si ar ajuta foarte mult daca ai face cunostinta cu o familie de romani de acolo, cu copil de varsta apropiata, sa auda si pe altii vorbind romaneste,

Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
poze noi www.dropshots.com/kincses#" target="_blank">poze si mai noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alecs2008 spune:

Incearca sa ii raspunzi in ambele limbi. Incepe cu romana atunci cand este un subiect interesant pentru copil (ca sa faca efortul de a te intelege). Explica-i cuvinte uzuale in romana si raspunde-i la cereri atunci cand incearca sa comunice in romana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

irinusha, subscriu!
si daca striga la tine, ce? taci, si ii vb in continuare romaneste!
ce-o fi asa greu? chiar te aduce un copil intr-o situatie "imposibila"??? tratezi cu calm si perseverenta orice problema!



Kari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irinusha spune:

Kari
Cum spuneam, eu nu folosesc metoda, ptr. ca nu-i nevoie ... dar asa as face de as avea nevoie.
O stiu de la o mamica spaniola (casatorita cu un neamt) ... ea a crescut copiii, automat au invatat spaniola, germana de la tata. Cand au ajuns la varsta gradinitei au inceput sa vorbeasca in germana si intre ei, nu mai vroiau deloc in spaniola ... insa mama nu s-a lasat, le vorbea in spaniola si reactiona la cererile lor doar daca ii vorbeau la fel ... cica a fost greu la inceput, ptr. ca normal ca ii intelegea. Dar a rezistat si acum vorbesc copiii 2 limbi la perfectie ... si asta se petrecea in Germania, ea era singura vorbitoare de spaniola. Deci se poate!

Mamica de Cristian (alias Sensible Boy) & Amélie (alias Demolition Girl)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura Takacs spune:

Mda, eu am folosit "metoda dura" ca si spaniola din relatarea Irinushei. Se pare ca trebuie s-o folosesc si a doua oara, cu deosebirea ca ai mei copii inca vorbesc romaneste intre ei, adica cel mare foloseste si el "metoda dura" cu cel mic. Nu cred in a le vorbi in amandoua limbile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irinusha spune:

Laura, am asa o presimtire ca o sa-ti iasa si la Alex ;)
Si acum e Calin exemplu meu cand e vorba de copii bilingvi ... n-o sa-mi iasa din cap cum la 4 ani (parca) trecea dintr-o limba in alta fara probleme ... plus ca vorbea super. Felicitari! Si mai vreau poze cand mai ai ceva nou!

Ce ziceti fetelor, cele cu copii bilingvi, daca trecem la povestit si impartit pareri ... de sfaturi nu mai zic?

Numai bine!

Mamica de Cristian (alias Sensible Boy) & Amélie (alias Demolition Girl)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_1976 spune:

As dori sa va intreb daca, din experienta voastra ca parinti, credeti ca micutii bilingvi au inceput ceva mai tirziu sa vorbeasca in comparatie cu ceilalti?


Mariana 33+
mami de Monica, Matei, Markus si Magda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Eu nu locuiesc decat de 9 luni in afara Romaniei, noi vorbim numai romaneste acasa, dar fetele mele au tendinta deja de a amesteca limbile...cand nu le mai vine un cuvant in romana, il spun in suedeza.
Am noroc sa traiesc intr-o tara care tine foarte mult la limba materna si am un si mai mare noroc ca pe insula pe care locuiesc, desi sunt numai 4 copii romani(2 ai mei si 2 ai altei mamici romance) sa existe o profesoara de romana care se ocupa cu "invatarea" si mentinerea limbii romane la acesti copii. Desigur comunitatea cea mai mare e cea araba, sunt mai multi profesori de araba apoi de spaniola, germana si alte limbi. Dar am intalnit si cativa nativi din Kosovo, vorbitori de limba albaneza care nu au profesor pentru copiii lor...probabil nu au avut pe cine sa puna. Iar mamica unei fetite de 3 ani, se plangea deja ca fetita ei nu mai vb albaneza acasa, desi intelege, dar nu mai vrea sa raspunda. Fiind toata ziua la camin, unde vorbeste numai suedeza, desi ea cu sotul vorbesc acasa albaneza, fetita vorbeste cu ei numai suedeza.

Nu de mult am participat la o intrunire a profesorilor si a parintilor de alta limba, unde ne-a fost prezentat printre altele un filmuletz. Era vorba despre o familie mixta, unde tatal vorbea cu copiii limba lui, mama limba ei si copiii vorbeau la scoala/camin suedeza. Toti cei 5 copii, din care ultimii doi parca erau nascuti in Suedia, vorbeau la perfectie toate cele 3 limbi. S-a subliniat la intalnire cat e de important ca parintele care are o alta limba materna decat limba tarii in care locuieste, sa vorbeasca cu copilul, chiar daca e mic si li se pare ca nu intelege, limba tarii din care provine. Pentru ca apoi copilul va stii sa vorbeasca si va intelege ambele limbi, chiar si 3 limbi cum era situatia din filmuletz.

Mariana, eu asa am auzit ca ccc copiii care provin din familii mixte in care se vorbesc ambele limbi, vor incepe mai tarziu sa vorbeasca, dar corect in ambele limbi. Nu le vor amesteca si vor sti sa raspunda fiecarui parinte la intrebari in limba lui.

Sper ca v-am fost de folos cel putin teoretic cu ce am scris, noi inca nu ne-am confruntat cu probleme, copii vorbeau bine romaneste amandoi cand am ajuns aici. Insa ceea ce simt eu ca voi "pierde"...daca cea mare scrie si citeste romaneste, cred ca cu cea mica vom avea de lucrat...atat profesoara de romana cat si noi parintii. Dar nu e imposibil, atata vreme cat vrem asta.


vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ra23 spune:

Va multumesc mult pentru sfaturi. Aplicam metoda "dura" (mai intai mamei:-))si perseveram.

Mergi la inceput