primeste sau nu?
Nu e vorba de mine, pentru ca nu am copii, si se pare ca nici nu sunt sanse in viitorul apropiat...
O prietena este insarcinata. Lucreaza de mai mult de un an (neintrerupt) cu contract de munca, intr-o tara membra UE. IN Romania nu a lucrat deloc cu carte de munca (deci nu are carte de munca romaneasca). Este valabila/recunoscuta de statul roman si o alta carte de munca/anii lucrati in afara tarii?
Adresa de pe cartea de identitate este cea de la domiciliul parintilor din Romania (pentru ca acolo a locuit cand si-a facut buletinul). In ultimele luni de sarcina va merge in Romania si acolo va naste.
Intrebarea este daca in aceste conditii va beneficia de aceasta indemnizatie pentru copil, sau nu?
Multumesc.
Raspunsuri
lorellay spune:
Pentru ca nu are venituri realizate in Romania..asa cred...Ca stiu ca nu mai e suficient sa-ti platesti din mana asigurarile ca sa iei indemnizatia..trebuie sa lucrezi efectiv un an...
adica mie imi suna ceva de genul...aduci bani statului (impozite...) ca sa-ti dea si ei dupa aia...
Oricum Marius stie mai bine.si cred ca o sa-ti spuna mai exact....si mai cu "litera de lege"....
Lorellay 12+ si Codrin 3 ani
Where there's a will there's a way!
http://community.webshots.com/user/lorellay15
marius spune:
OG 158/2005
ART. 1*)
(1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate īn sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite īn continuare asigurati, au dreptul, īn conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada īn care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romāniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca::
A. desfaoara activitati pe baza de contract individual de munca sau īn baza raportului de serviciu;
Textul integral il gasesti pe pagina legislativa
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
lorellay spune:
Pai da fata zice ca are domiciliul din buletin in Romania.....
Lorellay 12+ si Codrin 3 ani
Where there's a will there's a way!
http://community.webshots.com/user/lorellay15
marius spune:
Da insa nu figureaza in evidentele electronice neavand un contract de munca inregistrat pe teritoriul Romaniei apare neasigurata.
Marius Pernes
Pagina legislativa
smaranditza spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Am inteles ca nu e posibil sa primeasca. Ok. Insa partea cu asigurarile nu o inteleg. Daca ai asigurarile platite la zi intr-o tara membra UE, nu sunt acceptate ca valide in Romania? Atunci, cand va naste va trebui sa plateasca la fel ca unul care nu are nici o asigurare? NU ii sunt valide asigurarile ei?
Eu locuiesc si lucrez in BG (tara membra UE), si mi-a zis medicul de familie ca asigurarile din Romania sunt valide aici, si invers.
Sunt total paralela si echidistanta cu legislatia asta
marius spune:
Va trebui sa se adreseze Casei de asigurari de sanatate - serviciul asistenta contribuabili unde sa prezinte situatia ei si i se va comunica ce anume trebuie sa prezinte pentru a i se elibera Adeverinta de asigurat in sistemul de sanatate. Aceasta adeverinta ii va asigura indemnizatia de maternitate timp de maxim 126 de zile si nu va plati spitalizarea si/sau medicamentele dupa caz.
Marius Pernes
Pagina legislativa