Ce fac nasii la botez?
Raspunsuri - Pagina 2
Catalin spune:
Subiect initial: "Despre botez-pt fetele care doresc"
postat de raducu, 14/10/2003, 17:27:29
Tocmai am primit mail de la o fosta colega de clasa generala in care ma ruga sa-i spun ce trebuie sa faca ea la botez in calitate de nasa.
M-am gandit sa va spun si voua ce i-am scris pentru a va bucura si voi alaturi de mine si de ea.
"Deci duminica o botezi pe nepotzica ta....si tu ca nasa trebuie sa:
1. o imbraci din cap pana in picioare: body, pantalonasi sau ciorapei, un costumas sau rochita-cum vrei-, botosei in picioare, o caciulita, o hainutza sau combinezon cu tot cu picioruse(ca e mai practic) o paturica si cercei sau alt obiect din aur pentru ea nu pt mami(bratarica cu numele ei sau un lantisor cu cruciulitza, vezi tu).
2. Pentru biserica trebuie sa duci un prosop, un sapun si o sticla de vin pe care le dai la preot. Mai trebuie sa ai si un ulei de bebelusi(poti sa iei jonson&jonson ca e foarte bun)-sa nu iei dalin ca e naspa- sau din ala normal de gatit, bunica sau ce gasesti pe care ti-l sfinteste popa si cu care o dai pe fetitza a doua zi dupa ce-i iei mirul.
3. Tot pentru la biserica iti mai trebuie panza de mir pentru cand o scoate popa din cristelnitza si o banta cu care legi bb-ul dupa ce ai imbracat-o. O legi simbolic asa de dupa mijloc nu ca pe sac dar peste toate hainutzele, inclusiv peste paturica.
4. La iesirea din biserica trebuie sa aveti o galeata plina cu apa unde trebuie sa pui tu prima si apoi invitatii cateva monezi sau hartii ca nu se uda(parca sunt din plastic) si pe care la sfarsit o i-a mama si o duce acasa si o pune in fatza usii.
5. Mai trebuie sa ii comanzi lumanare si sa platesti biserica; intra in atributiile de nasa.
6. Dupa ce o botezi pe aia mica nu are voie sa o pupe NIMENI ca-i i-a mirul. Atentie la mama care o sa uite si care o sa aibe tendinta sa o pupe.
7. Ritualul botezului e cam asa: te duci cu lumanarea pe care o tine Gabi si o iei pe aia mica peste prag in timp ce mama trebuie sa zica: "iti dau un pagan sa-mi aduci un crestin". Din momentul asta mama nu mai are voie sa o atinga pe fetitza pana cand nu o aduci acasa. O sa-ti fie cam greu pentru ca tot timpul trebuie sa o tii in brate, nu ai voie sa o dai la nimeni decat la popa. La biserica o dezbraci, si o pui in paturica cu care o iei de acasa de la mami pana o baga popa in apa. Dupa ce ai dat-o sa o boteze o iei de la popa in panza de mir cu care o stergi de apa-atentie la urechi sa nu-i ramana apa-o imbraci cu hainutzele de la tine si o duci la altar sa-i dea vin si sa o miruiasca. O pui in paturica si o legi cu bentitza si o duci acasa. Vezi sa nu uiti de galeata cu apa la iesirea din biserica. Acasa la intrare mai pui ceva bani in galeata cu apa de care ti-am zis si o dai mamei peste prag(tu la intrare si mama in casa) si zici: "mi-ai dat un pagan, ti-am adus un crestin". Lumanarea trebuie sa arda tot timpul pana acasa si se stinge de tocul de sus al usii de catre nas. Mama o i-a si o culca si voi petreceti. Vezi sa nu o pupe nimeni!!!!!!
Toate astea(lucrusoarele, lumanarea si restul) se zice ca e pomana nasei. Daca o imbraci cu combinezon ii pui botoseii sau ghetutzele pe dinauntru neaparat. Nu ai voie sa o lasi descaltata sau fara paturica si banta.
A doua zi trebuie sa-i iei mirul. Fata nu se dezbraca de hainele de la nasa decat dupa asfintitul soarelui(8-9 seara).
La luatul mirului i se face bb-ului baitza in care se pun: petale de flori(trandafiri sau ce primeste mama la botez), ceva de aur(de obicei veregheta nasei), ceva de argint(banut sau lantisor ceva), grau, orez, miere, zahar, o cruciulita, si in timp ce dai cu apica pe ea ii urezi: sa aibe noroc, sa fie frumoasa, sa aibe pielea fina ca petalele de trandafiri si sa miroasa ca florile, sa aibe vorba dulce ca mierea, sa fie sanatoasa, bogata etc. In caditza se mai bune si lapte de mama(optional) sa aibe viata usoara si dulce ca laptele de mama. Dupa toate astea o scoti si o stergi cu panza de mir si o ungi cu uleiul sfintit de la popa(cel care l-ai cumparat tu) pe la toate incheieturile si pe frunte si dupa urechi. Apoi o imbraci si apa din cadita cu toate cele se pune la flori(in cazul ei ca e fetitza). Daca era baiat se punea la un pom tanar. Apoi se iau obiectele pretzioase de acolo si se pun la loc. In timpul baitei trebuie sa arda lumanarea iar dupa se stinge tot de tocul de sus al usii. La baita de mir participa numai familia. Lumanarea se dezbraca de flori si betele alea de lemn dupa eveniment si se pastreaza la loc uscat si dreapta. Nu e bine sa se inconvoaie sau sa se rupa. La un an cand o sa-i rupi turta iar tb sa o aprinzi si sa-i picuri cateva picaturi peste parul de la mot pe care o sa il tunzi. Dar mai e pana atunci.
Sper ca nu te-am plictisit cu detaliile iar daca am uitat ceva si-mi aduc aminte o sa-ti mai scriu-asta daca mai vrei."
Pupici,
Mamica lui Raducu
raspuns postat de Cricor, 14/10/2003, 18:14:30
Eu stiam ca uleiul pe care il duci la preot trebuie sa fie de masline, in nici un caz ulei pt. bebei.
Si cu pupatul (mai bine zis ne-pupatul) dupa botez, e un obicei. Oricum preotul sterge copilul de mir, deci practic nu mai ai ce "sa-i iei" chiar daca pupi copilul.
Corina
petra spune:
Si eu voi boteza si in mare parte stiam despre aceste obiceiul, doar despre uleiul de mir si despre "ne-pupat" copilul dupa botez, nu stiam. Oricum mie preotul mi-a permis sa stau in biserica la botezul fetitei mele, dar mi-a dat-o acasa abia una dintre nase, si primul lucru a fost sa o pup toata. Am avut niste emotii cand au botezat-o de abia asteptam sa mi-o dea inapoi in brate. Stiam mai de o chestie, toti care vin la botez, mai ales din familie, vor sa vada cat de rece este apa din cristelnita. Preotul a fost pe faza si nu a lasat pe nimeni sa bage mana, si a zis atunci la nasi, ca nu trebuie nimeni sa bage mana in apa in care se boteaza copilul, si asta trebuie sa stie un nas, sa stea cu ochii si pe cristelnita.
Eu oricum am sa merg la biserica unde v-a fii botezat miculul, si am sa intre preotul ce trebuie sa aduc la biserica, ca de imbracat pentru bebe, stiam. Singura chestie este ca nu stiu daca aici se gaseste fasa(bentita cu care se leaga copilul) sau daca se poate folosi si o panglica de matase. Voi vedea ce zice si preotul.