recuperare dupa entorsa

Dragi mamici,
In seara de Inviere mandra mea a alunecat si a reusit sa faca o entorsa la glezna stanga. A stat cu ghetuta ghipsata o saptamana, pana lunea trecuta, cand am fost la doctor, a zis ca totul pare OK si i-a scos ghipsul. Ne-a spus numai sa ii facem de 2, 3 ori pe zi masaj la glezna respectiva in apa calda, fara sa ne spuna nimic daca e normal sa o mai doara, sa schiopateze, etc.
Acum, la o saptamana de cand nu mai are ghips inca schiopateaza cand merge mai repede, destul de rau chiar. Cand merge incet, normal, nu se vede nimic, dar cand o ia la fuga e foarte vizibil schiopatatul. Spune ca nu o doare nimic, e vioaie, nu pare sa o deranjeze ceva, oare ii este frica sa apese cu toata puterea in piciorul respectiv?
Daca vreunul din nazdravanii vostri au avut entorsa, spuneti-ne si noua in cat timp si-au revenit cu mersul/alergatul la normal, ca nu stiu daca ar trebui sa ma ingrijorez si sa merg din nou cu ea la doctor sau sa astept pur si simplu sa isi revina complet.
Multumesc pentru ajutor,
Daniela si domnisoara Denisa (5 ani si 3 luni)
Raspunsuri

bogalina spune:
Draga Daniela,cu siguranta micuta ta a avut o entorsa urata de a fost nevoie de aparat gipsat.Parerea mea este ca e normal sa "schiopateze"dupa ce piciorusul a fost supus acestui traumatism dar numai medicul ortoped iti poate confirma acest lucru.Tot ce pot sa fac e sa-ti recomand un gel cu arnica de la boiron care face minuni!foloseste-l cu incredere!eventual poti completa tratamentul de recuperare si cu foi de varza alba cruda pe care in prealabil le strivesti putin.Astea se tin pe portiunea bolnava si din cand in cand le improspatezi.Bineinteles ca le sustii cu o fasa ca sa nu cada.Sanatate multa va doresc!

gianina spune:
Buna ziua,
daniela, ma ierti ca ma bag peste subiectul tau?Off... va doresc multa sanatate!
vreau sa intreb despre recuperarea dupa fractura..care banuiesc este mult mai grea.
Acum 4 saptamani fetita mea cea mare si-a fracturat ambele oase de la manuta stanga. A stat cu manuta in gips pana la umar timp de 2 saptamani...apoi i-a pus gips de la cot in jos..inca 2. Astazi am fost la control..am scos gipsul ..am facut radiografie ..si ne-a spus ca pt. siguranta ii mai pune altul inca 2 sapt. Asa ca ne-am intors acasa tot cu gips.
Acum mie imi este groaza de cum va fi dupa? va avea dureri atunci cand va incepe sa o miste? dupa cat timp va reusi sa foloseasca manuta normal?
Multumesc!
Gianina, mami de Simona Andreea (24.07.2003) si
Adelina Elena (15.11.2007)

agho spune:
Dragelor, va raspund eu. Sunt in tema.
Entorsele si fracturile au intrat in "preferintele" familiei noastre.
Danais, fiul meu iubit a avut de doua ori entorsa la piciorul stang (avea 9 ani, apoi anul trecut 11 ani). De fiecare data a fost nevoie de ghips. Prima data a stat cu ghipsul 3 sapt. A doua oara, trebuia sa stea tot 3 sapt., dar fiind si sarbat. de Pasti, i l-a dat jos dupa o sapt. cu conditia sa nu alerge, sa nu faca efort.
Concluzia: fetita ta sa stea cuminte deocamdata, adica sa nu mai alerge. Al meu a priceput, ca altminteri...vai de pielicica lui!
Ei, Gianina, si-acum sa trecem la mana rupta. Tot al meu baiat, la inceputul lui sept. anul trecut, si-a rupt mana stanga , antebrat, ambele oase. A avut ghips timp de 5 saptamani. A fost de fapt si operat pt. a i se introduce tija ("brosha") si-asa a stat in ghips. OK! Dupa scoaterea ghipsului, n-a mai facut niciun sport nici extrem, nici normal. L-a speriat suficient si d-na doctor ca sa nu cumva sa se rupa tija in interior ca...vai si-amar! Si in decembrie, spre sfarsit, i-a scos tija (tot prin operatie cu anestezie). In toata ac. perioada a fost mereu la control (radiografii sa se constate evolutia). I-am dat calciu ca sa se refaca mai repede. Acum e bine. Tocmai ce-a primit o minge-n frunte la fotbal.
Daca oasele se sudeaza corect, nu are ce s-o doara. Doar ca manutza ii va fi mai slabutza, pielea va fi descuamata si dupa ce-o speli etc, sa-i dai cu o crema de corp ca sa se hidrateze pielea. Sa faca exercitii usoare din manutza, mai intrebati si medicul, dar copiii au o capacitate de refacere fantastica, mult mai mare decat a noastra. Asa, si ce l-am "tocat" mereu la cap pe fi-miu a fost ca timp de cateva luni (dupa scoaterea tijei) sa nu care greutati in mana stanga.
Vara trecuta si fi-mea a vut o fractura deschisa la degetul mare de la picior fiindca a umblat la un capac de canal pe o strada unde abia se instalse canalizarea...La ea nu s-a pus probl. de ghips, ca degetele nu se pun in ghips, plus ca trebuia zilnic dezinfectata, pansata si asta timp de 3 sapt. Cum n-a stat locului si atela de la picior nu a facut fata la solicitarile in mers, degetul s-a sudat cam stramb, dar asta ca sa-i ramana amintire. Zambesc acum, dar ce-a mai fost si-atunci cu ea!!!...
Ei, si ca sa nu uitam cum e sa mergem la ortoped, mi-am rupt si eu piciorul (la glezna) asta-iarna la saniush. Am stat 5 sapt. cu ghips, dar pana sa-mi revin complet cu mersul drept, corect, fara schiopatat a mai trecut o luna, ca incepusem deja sa ma ingrijorez. Dar treb. multa atentie, asa ca aveti grija si de copii, sa inteleaga si sa fie cuminti.
Va si va doresc muuuuulta sanatate!

gianina spune:
Agho, multumesc frumos pt. raspuns!
Gianina, mami de Simona Andreea (24.07.2003) si
Adelina Elena (15.11.2007)

danais spune:
Dragi mamici,
Scuze ca am disparut in ceata, dar am avut o delegatie neprevazuta. Multumesc tuturor pentru informatii si incurajari. Deniselu' meu e din ce in ce mai bine, acum are doar o usoara ezitare cand incepe sa mearga dupa o perioada mai lunga de repaus (dupa somn, pictat, colorat la masuta, etc). Am reusit cat de cat sa o convingem sa se zbantuie mai putin pana ii trece de tot piciorusul, tot vrea la tobogan, dar macar se da pe cel mic si a inteles sa nu o mai ia la fuga. Speram sa se recupereze complet cat mai repede.
Intre timp facem in continuare masaj si azi ma duc sa achizitionez si gelul de arnica (multumesc Bogalina pentru sugestie)
Sanatate multa tuturor neastamparatilor si parintilor lor de asemenea.
Daniela si domnisoara Denisa