drepturile gravidei si mamei in spitale
buna seara!
am vazut ca se vorbeste foarte mult de drepturie gravidei si mamei din punct de vedere financiar, dar as vrea sa stiu ce drepturi are gravida si respeciv mama in sala de nastere si in spital. mai concret:
1.) gravida are dreptul sa cheme cu ea in sala de travaliu si nastere pe cineva ( sotul sau alta persoana aleasa de gravida)?
2.) exista o lege care sa oblige cadrele din materntati sa incurajeze alaptarea la san cat mai repede dupa nastere (am auzit cazuri de mame cu cezariana care si-au tinut pentru prima data in brate copilul dupa 2 zile)
va multumesc
Raspunsuri
lorellay spune:
Ce spui tu aici....???
Probabil ca la un spital privat vei fi bine tratata..dar nu cred ca va avea voie cu tine la travaliu sau in sala de nasteri cineva din familie...
Si de alaptat...tot asa depinde de spital...ca in general nu le doare capul...
Eu am nascut in Craiova la Spitalul nr 1..groaznic...putin spus...
Mama mea a stat cu mine in sala de travaliu...e cadru medical in alta localitate dar pe baza legitimatiei de servici si dupa ce "a dat"..s-a putut...oricum altcineva nu m--a bagat in seama..ba mi-au dat un diazepam dimineatza pe la 5....dupa care mi-a tras mama 2 palme..ca aiuram si mai sa lesin de dureri...La toaleta nu m-a ajutat nimeni sa ma duc..doar mama..Si mai era cu mine in sala de travaliu o fatuca de 18 ani...mama si sotul ei pe hol...da la un moment dat i-a trimis deacolo in curte...ca nu au dat nimic..se vedea ca nu au...Si pe fatuca aia tot mama a ajutat-o..mers la toaleta..mai tinut de mana..ca nu prea avea ce ne face...ca asistentele nu s-au deranjat de chinurile noastre...Si in sla de nasteri mama nu a mai putut intra..dar in medic am avut incredre...super femeie...
In ce priveste alaptatul...nu a venit nimeni sa ma invete, sa-mi spuna ceva, un sfat..nimic..Au adus copii in salonul lor despartit printr-un geam de al nostru..fara sa ne spuna nimic...Veeau si ni-i dadeau la orele de masa...Ni i-am pus singure la san si care cum a reusit...LA un moment dat ma dureau sanii groaznic si incepeam sa fac febra...mama era iesita..a venit o asistenta si mi-a zis sa ma mulg...Pai eu cum sa o fac?Habar nu aveam cum....Cand a venit mama si m-a vazut...a vrut sa o faca ea..da nu am putut ca ma dureau rau..si pana la urma a gasit o moasa pe acolo, a platit-o si m-a muls aia...
Si sunt multe..grozavii...dar nu e cazul la subiectul asta...doar sa-ti faci o idee..de drepturile ce le ai in spitalele mari, judetene...
Lorellay 12+ si Codrin 3 ani
Where there's a will there's a way!
http://community.webshots.com/user/lorellay15
ama1357 spune:
in primul rand iti multumesc de raspuns,
in al doilea rand stai linistita ca nu intru eu in sperieti asa usor, sunt deja mamicuta, dar spre norocul meu, am nascut in stainatate si am avut parte de multe alte drepturi pe care eu nu le-am mai scris acolo.
cu alte cuvinte nu exista legi in aceasta privinta.
sunt preazute astfel de legi in viitorul apropiat, iar daca nu,
noi cetateni de rand cum putem face sa cerem astfel de legi?
indiferent daca unul e de stanga, de dreapta sau de mijloc, mai intai de toate a fost copil si banuiesc ca stie ce inseamna mama, si cred ca nu e greu sa realizeze cat de important este pentru un bebelus sa stea cat mai mult alaturi de mama, cat de important este alaptarea chiar din primele clipe dupa nastere chiar si cu acel colostru (foate hranitor, plin de anticorpi) care in Romania nu este valorificat deloc...
Iar taticii poate ca ar fi curiosi sa vada cum se naste copilul lor, sa auda si ei primul planset al copilului lor.
in paranteza... sotul meu nu vroia sa asiste, a fost moasa care l-a facut sa intre in sala de nasteri fara sa-si dea prea bine seama (l-a rugat sa o ajute sa impinga la patul in care ma aflam eu :) iar dupa mi-a zis ca tare rau i-ar fi parut sa nu fi asistat...