Vacante altfel...
Raspunsuri - Pagina 5
doruletz spune:
kid:) felicitari pentru surioara alexandrei, nu am mai trecut in ultimul timp pe la piticodrom si nu am apucat sa-ti urez la timp:) Calatoriile cu doi copii o sa fie si mai interesante, uite www.auplaisir.be/?page_id=75" target="_blank">oamenii astia pe unde umbla cu doua progenituri dupa ei (6 si 4 ani) .
Eu zic ca nu e complicat sa calatoresti cu copilas mic, bineinteles ca depinde de copil si de destinatie. De exemplu si noi ne dorim demult sa vizitam India dar pentru asta am decis sa mai asteptam vreo doi trei ani sa mai creasca un pic piticania, din cate am citit nu e o destinatie prea sigura pt un copil de varsta frageda. Apsara poate ne povesteste cum a fost calatoria ei prin partile alea (chiar voiam sa o intreb stiu ca deschisese un subiect despre asta inainte de a pleca) si daca a vazut turisti cu copii asa mici pe acolo. In rest noi ne-am informat totdeauna inainte de a pleca, despre hrana, igiena, eventulalele boli, riscuri, pericole etc dar asta o faceam si cu copil si fara. Am avut cu noi medicamentele pt prima urgenta plus tipul de lapte preferat sub forma de lapte praf (pt ca o cutie de formula ocupa prea mult loc in rucsaci, am umplut mai multe pungute de plastic care se inchid ermetic -din alea care se folosesc la congelator. Insa dupa ce le-am umplut am constatat ca prea semanau cu pungutele de cocaina ale traficantilor asa ca am pus in fiecare o eticheta: "milk"!:) cred ca asta a fost cel mai mare risc pe care ni l-am asumat in calatoria asta, sa ne aresteze la aeroport din cauza pungilor de lapte ale piticaniei:))) Dealtfel laptele praf a fost singura ei 'legatura' cu acasa, in rest s-a multumit cu bucataria locala americana si mexicana (nu a parut sa o deranjeze deloc, dimpotriva:)). Si intradevar, era singurul copilas blond din oraselul ala mexican de aceea in doua zile o cunostea toata lumea de acolo:)
Ai dreptate cu prepararea vacantei, cred ca pana la urma asta e placerea cea mai mare. Deja cautarea destinatiei ne ofera ocazia sa aflam o gramada de lucruri interesante despre tari despre care altfel nu auzim nici macar la stiri. Asta e unul din cele mai interesante momente ale vacantei, suntem deja acolo cu anticipatie, ne plimbam cu imaginatia intr-o tara, apoi in alta, ne interesam despre vreme, locuri de vizitat, transporturi, siguranta, epidemii etc. Odata ce ne-am hotarat asupra uneia din ele preparam traseul, calculam timpul, alegem locurile cele mai interesante... astfel calatoria incepe de fapt cu mult inainte de a ne urca in avion.
Vara asta insa ne-am hotarat sa stam pe aici prin imprejurimi si sa pregatim pentru ianuarie -februarie o vacanta de vara in emisfera sudica. Deocamdata ne documentam despre Peru, Argentina sau Paraguay... Peru pare foarte atragator insa asta inseamna neaparat Machu Pichu si inca nu ne-am lamurit daca e accesibil si vizitabil cu copiii de 3 ani. Cine a fost pe acolo sa ne spuna.
Mihaela, depinde unde in africa, nici eu nu cred ca Africa "neagra" (sub-sahariana) cu rucsacul in spate e o destinatie pentru copii din cauza epidemiilor. Exista vaccin pentru multe din ele (e obligatoriu pt febra galbena, hepatita etc) insa nu pentru toate (holera de ex). Noi mai asteptam putin ca sa calatorim in Africa (banuiesc insa ca in Africa de sud sau Capul Verde sau Seychelles se poate calatori fara probleme chiar si cu copii, poate ca la astea se refera sotul tau).
LoryG76 si pe noi tot asa ne speriasera amicii cu serbia insa nu am avut nici o problema, nici la granita nici mai tarziu, eu m-as intoarce cu placere acolo. Sperietorile astea au si ele o parte buna ca nu era nici picior de turist pe acolo, te poti plimba in voie si eviti aglomeratia estivala.
apsara spune:
Doruletz, mi-e greu sa vorbesc despre India fara sa simt un fel de greutate in stomac. India e cam tot ce apare in filmele documentare: saracie, mizerie, insecte, maimute, zgomot, imbulzeala, ricksaws, vaci si pentru asta am urat-o din primul moment. India e mult mai mult de asta: arta, temple, curiozitate, inocenta, pietre pretioase, piete, culori, bratari, turbane, castele, muzica, dans, pace, lanuri de orez si pentru asta m-as intoarce acolo chir maine. Ce-am vazut? Delhi, Agra cu Taj Mahalul, Jaipur- orasul roz, cu Castelul Vantului si cel mai mare templu al maimutelor, Jodhpur- orasul albastru (casele sunt varuite in albastru pentru a crea un fel de protectie impotriva tantarilor), Orchha, Khajuraho- templele erotice, Bikaner- locul de suflet a lui Eliade, undeva in inima desertului; aici e vestitul Templu al Sobolanilor- nu l-am vizitat ca n-a indraznit al meu, Varanasi- Orasul Sfant, cu o camera de hotel deasupra Gangelui. E orasul unde am stat cel mai mult, insa pe care l-am vazut cel mai putin din cauza unui suc de fructe care m-a costat 2-3 zile intr-un spital pentru localnici ( e marea mea frustrare pentru ca e un loc incredibil, e esenta Indiei). Imi aduc aminte de un moment special, intim: dimineata devreme, dupa rasaritul soarelui, cativa bivoli balacindu-se in Gange si langa ei un barbat oferind ofrande. In rest? Autobuze, taxi, trenuri, ore in sir in gari, privirile lor- o femeie blonda nu prea are intimitate acolo, ambiguitate, mancare picanta (vreo douazeci de zile de banane in cazul meu)si toate nuantele care nu pot fi descrise.
Nu e o calatorie usoara nici macar pentru un adult, mai ales in perioada musonului,nu asa cum mergem noi, insa chiar e ceva special. In ceea ce priveste copii, chiar atat de mici n-am vazut, e drept ca tipul hotelelor in care am stat noi i-ar face pe multi sa strambe din nas. Banuiesc ca trebuie sa aiba o varsta suficient de mare incat sa suporte vaccinurile necesare (pt zonele in care am fost noi am luat vaccinul mixt pt hepatita B, C, holera si profilaxia pentru malarie- atatea medicamente nu stiu daca sunt indicate unui copil de 3-4 ani). Insist, tipul vaccinului depinde de zona aleasa iar in ceea ce priveste malaria e o problema personala. Eu mi-as lua cu mine copilul daca ar avea de la 7-8 ani in sus.
kid2003 spune:
Monica70, da, acum am inteles. Intr-adevar in conditiile date, ca nu puteti inca lua masina, o croaziera in locul unui tur cu autocarul este o varianta mult mai buna si mai frumoasa!
Doruletz, multumesc mult pentru felicitari! Te astept in club cum ai zis tu, vacantele cu doi copii vor fi mai interesante. Noi pana acum nu am indraznit sa o iau pe Alexandra cu noi, o singura vacanta mai deosebita am facut de cand s-a nascut ea, am mers in Cuba vreo doua saptamani si acum imi pare rau ca nu am luat-o pentru ca acolo chiar e ok pentru copii (nu am avut nici cea mai mica problema la stomac sau vreo teama, totul super safe).
De intors nu stiu daca ne intoarcem, am promis sa vedem cat mai multe colturi ale lumii si sa nu ne intoarcem in acelasi loc. Anul asta nu mai pot eu calatori asa departe, dar la anul mi-ar placea mult sa merg in India. Am deja facut un itinerariu de dinaintea nasterii Alexandrei.
De aceea, descrierea Apsarei imi este foarte utila si mi-a placut foarte mult! Imi pare rau pentru timpul petrecut in spital acolo, banuiesc ca a fost totusi o experienta pe care nu o vei putea uita. Intr-adevar nu pare o destinatie potrivita pentru un copil mic.
Doruletz, indreapta-ti privirea si spre Australia...am avut marele noroc sa merg acolo impreuna cu sotul meu, chiar inainte de nasterea Alexandrei, iarna.(motivul oficial a fost sa ne vizitam niste rude, dar am terminat prin a petrece 2 zile din 2 saptamani cu ei si in rest haladuind prin tara, cazati pe la diverse moteluri, hoteluri, vilute etc si cu curse low cost- Virgin- intre destinatii, altfel nu ai cum ajunge din sud in vest, in centru si tot asa, distantele sunt uriase). Ce e scump acolo: drumul cu avionul pana acolo, da e lung, scump si obositor. Dar acolo e superb. Mai ales daca stai minim 2 saptamani si haladuiesti cum am facut-o noi, de la Sydney la Marea Bariera de Corali (Cairns si Port Douglas), in centru la Uluru (Ayers Rock in limbaj anglosaxon, patria aborigenilor- o specie pe cale de disparitie) si apoi si in vest, spre Perth si marele mine de aur si diamant. Superb! Toate rezervatiile naturale sunt superbe, padurea tropicala si Outback-ul- campia uriasa care face legatura intre padurea tropicala/ ocean si mijlocul continentului arid. In mijloc la Ayers Rock, pe langa Alice Springs, totul pare desprins din peisajele lunare, in baza cu hoteluri de langa roca ti se pare ca esti in vreun experiment pe alta planeta. Totul este construit in plin desert, un petic de pamant pe care au recreat un mic oras, iar in jur liniste...si arbusti...si o noapte cu stele care parca se aseaza pe umarul tau, nu mai vorbesc de apus si de rasarit acolo. E cu totul altceva. Banuiesc ca la fel de extrem ca si peisajele vazute de tine in Mexic sau de catre Apsara in India.
bb2
apsara spune:
Kid, n-a fost atat de rau. Imi pare doar rau ca n-am profitat la maxim de un loc atat de special cum e Varanasi. Experienta in sine a fost pozitiva; acum stiu ca nu se poate consuma apa decat imbuteliata si pe de alta parte, lumea a fost foarte draguta cu mine. Eram singura persoana straina intr-un spital de clasa medie- joasa, oamenii intrau in salonul meu (salon de lux pentru ca avea aer conditionat si baie proprie) si se incapatanau sa-mi puna filme indiene la un televizor pe jumatate stricat. Intr-un final am sfarsit cu asistentele pe langa mine, facand sudoku.
Acum fara gluma, e importanta o asigurare medicala buna pentru ca virusii si bacteriile din zonele respective rezista la medicamentele occidentale. Ah, si inca ceva, cei care au rinita sau astm, sa nu-si uite antihistaminicele acasa pentru ca marele orase indiene (mai ales Delhi)sunt foarte poluate.
simali spune:
quote:
Simali, am sa-ti spun cite ceva despre castele pe care le-am cunosc pe Valea Loirei. Probabil ca n-o sa poti sa le faci pe toate intr-o singura vacanta, dar macar ai o idee.
quote:
alice
simali spune:
quote:
QUEEN ELIZABETH 2 NU E OK? http://www.gandul.info/turism/370-000-euro-108-zile-jurul-lumii.html?3893;271069 super oferta numai 370 000 euro 108 zile in jurul lumii.Dupa ce castig la loto fac cinste cu o tura
quote:
Cu banii astia mai bine-mi inchid firma, imi cumpar o barca si plec singura in jurul lumii.
alice
mihaela_s spune:
Ce frumoase povestiri despre calatoriile voastre...Australia, India...adevarate jurnale, imi place sa le citesc.
Pe mine m-ar interesa in mod special Japonia, daca a vizitat cineva tara...Stiu ca stau multe fete acolo, poate intra sa ne povesteasca cate ceva...
Iar azi mi-am mai amintit o destinatie interesanta: Tibet.
doruletz, n-am stabilit exact ce am vrea sa vedem in Africa, sotul vrea neaparat Cascada Victoria si un safari in savana, asa ca e posibil sa facem sudul Africii. Da, vaccinurile sunt OK, mai asteptam totusi sa creasca copiii si poate facem un traseu.
kid2003, nu te contrazic in legatura cu fiordurile. Desi cred ca se poate ajunge cu masina, noi n-am facut inca excursii acolo. Ganduri avem si am vrea cu masina, vom vedea la momentul oportun pana unde se ajunge si daca merita mai mult cu masina sau cu un vas de croaziera.
Sotul meu visa sa inchiriem la vara o cabanutza intr-un fiord si sa ne petrecem acolo, rupti de lume o saptamana sau 2...insa anul asta va fi imposibil.
Aici au inceput sa vina vasele de croaziera, zilnic vad autocare cu turisti, facand poze si filmand orasul, venind din turul insulei. Si ma apuca un dor de duca...
vorbe de copil...
Hobby
kid2003 spune:
Mihaela, suna perfect planul gandit de sotul tau! Tin pumnii sa se indeplineasca si sa ne povestesti si noua cum a fost!
Simali, este pretul pentru o calatorie in jurul lumii cu Regina! Dar am facut eu un calcul pe site la ei, imi iesise undeva la 3000 de euro de persoana o cabina cu vedere la mare (deci nu pe puntea de jos, unde nu ai lumina, nu stiu exact denumirile specifice)...cele mai ieftine erau pe la o mie si ceva...dar nu meritau, ca alea erau chiar inghesuite si fara lumina.
Mancarea doar mic dejun, deci la aia 6000 de euroi cat ar costa un cuplu se mai adaugau si restaurantele. 2 zile parca facea pana la New York, maxim 3...astept sa imbatranesc, sa pun banii la ciorap si o sa imi permit sa dau numai pe transport atat
Pana atunci, sa ne intoarcem la hartile noastre si la planurile noastre de backpackers mai mult. Cine se mai inscrie la povestit?
bb2
doruletz spune:
apsara, cand am fost in ro am auzit la radio un interviu al unui 'globe-trotter' roman, Alin Totorean parca, din Arad. Omul statuse cateva luni in India si povestea despre templul ala cu sobolani. Spunea chiar ca a mancat din mancarea lor (pe care fidelii o pregatesc cu grija la ore fixe), cica era o chestie dulceaga, a explicat din ce o faceau dar nu imi amintesc. El a gustat inainte de a fi pusa in vasele pt sobolani (sau cel putin asa sustinea:)) insa spunea ca a vazut si si scene mai "hard" in care oamenii se intrec cu animalele pentru a gusta din aceleasi farfurii... Din cate am inteles impresiile lui semanau cu ale tale, spunea ca atunci cand a ajuns in India ar fi vrut sa se intoarca numaidecat in Ro insa dupa cele 3 luni nu ar mai fi plecat de acolo...
kid, suna extraordinar calatoria in Australia, si io visez la locurile alea. Probabil ca o sa ajungem intr-o zi (dupa ce o sa ne incumetam sa depasim bariera psihologica a pretului si a distantei).
Pana una alta, am vazut saptamana asta la TV un reportaj care mi-a dat material de facut planuri (din pacate mai mult de visat decat de planuri:) Emisiunea se numea "sa parasesti totul ca sa-ti schimbi viata" si era despre oameni care au facut la un moment dat alegeri foarte diferite de ceea ce faceau inainte. Unul din reportaje era despre un cuplu cu doi copii (de 10 si 6 ani) care vanduse (aproape) tot ca sa faca turul lumii in camping-car. Isi propusesera sa-l faca in 4 ani, deja trecuse un an de cand erau pe drumuri si "deocamdata" colindasera printr-o mare parte din america de sud. Mie mi s-a parut o idee excelenta, exact asa mi-as dori si io, o vacanta continua in care sa descoperi alte locuri, alti oameni, alte obiceiuri.
De pe siteul lor (care nu e tocmai profesionist dar povestile de calatorie de acolo sunt superbe) am aflat ca mai sunt si altii care au facut acelasi lucru, turul lumii in rulota cu copii si mai mici. www.family-dreamtime.net/main_page.php" target="_blank">Astia de exemplu aveau 2 fetite, de 6 si 2 ani in 2002 cand au plecat. Pentru cea mica spuneau ca "asta va fi gradinita ei, o sa invete gusturi si mirosuri si culori de prin cele patru colturi ale lumii". Si mai sunt si altii ca ei, astia au plecat in jurul lumii cu 4 copii.
cred ca pentru copii asta trebuie sa fie o experienta extraordinara de care o sa-si aminteasca cu siguranta toata viata si care o sa le deschida probabil mintea spre tot ceea ce e nou, diferit. (chiar daca in reportaj fetita cea mare carcotea ca nu-si poate vedea prietenele de la scoala decat pe webcam:) Dealtfel de cand cu noile tehnologii, poti sa mergi in orice colt al plantei fara sa insemne ca te rupi definitiv de familie sau prieteni. Iar scoala la varsta asta se poate face foarte bine si prin corespondenta.
Mi-a placut un citat din Proust pe care l-am gasit pe siteul lor, zicea acolo ca marele castig nu este neaparat de a vedea alte peisaje cat de a invata sa vada lumea cu alti ochi.
Si mie mi-ar placea enorm o "vacanta" ca asta, vreo cativa ani de bantuit in jurul lumii:)
avmaria spune:
Acuma am dat si eu peste subiectul asta. Mi-a mers la suflet. Simali, sa stii ca eu sant o admiratoare de a ta din umbra - referitor la viziunea ta depsre educatia copiilor. Asa ca m-am bucurat cu atat mai mult cu cat te-am descoperit initiatoarea acestui subiect. Si eu ma feresc de all inclusive si de excursii organizate, si sant de parere ca nicidecum un all inclusive nu e mai rentabil decat o excursie organizata singur, decat daca compari un sejour la un hotel luat printr-o agentie + masa si bauturi luate la barul hotelurilor turistice, cu un all inclusive. Daca din start te organizezi pe cont propriu, nu ai pretentii de 4 stele si de schimbat prosoape zilnic, nu treci printr-o agentie, si te amesteci cu localnicii atunci clar iesi mult mai ieftin pe cont propriu. Mentalitatea e importanta, si firea fiecaruia- adica necesitatea de siguranta si confort - si ca vacanta sa fie reusita trebuie ca fiecare sa fie satisfacut in functie de nevoile sale. Si ar mai fi un aspect important : durata sejourului. Eu am vagabondat 6 luni in America de Sud, la un pret mediu de 4-5-6 dolari pe noapte, calatoream cu localnicii in autobuze, mancam in restaurantele lor nu neaparat in locurile intesate de turisti, si faceam apel la excursii organizate doar cand n-aveam incotro (ex Machu Pichu, 170 dolari, cea mai ieftina agentie dintre toate - Doruletz, revin cu informatii, am retinut ca te intereseaza). De fapt biletul de avion, vaccinurile si excursiile organizate gen Machu Pichu, zbor in avion deasupra figurilor de la Nazca, mesrul in jungla in Amazon, vazutul de balene de pe vapor, Salar de Uyuni, si intrarile la muzee m-au costat cel mai mult. Nicidecum dormitul si mancatul. DAr e clar ca pe cat nu m-a deranjat deloc acest ritm de viata auster - de ex in Bolivia, Peru, desi am fost in iarna lor nu prea am avut parte de apa calda, regimul era spartiat cu dusuri comune afara fara nici o incalzire, daca as pleca doar pt o saptamana dupa ce am muncit tot anul, pretentiile mele ar fi altele. Intr-un fel calatoresti pe durata lunga si in alt fel pe durata scurta (dar io includ 3-4 saptamani la durata lunga totusi).
Si noi (eu cu fi-miu) ne pregatim de vacanta, o vacanta pe care mi-o doresc si eu departe, exotica, pe acelasi principiu ca pana in 2 ani (ii face in august) nu plateste bilet, deci hai sa profitam. Si sant convinsa ca desi platesc un bilet de avion mai scump, intr-un loc unde masa si casa sant mult mai ieftine decat pe Coasta de Azur, sigur imi permit mai degraba 3 saptamani departe de capul meu decat 3 saptamani in Franta. Inca nu m-am decis in privinta destinatiei, trag spre Asia de Sud-Est caci e "usoara" de calatorit ca backpacker si-mi doresc sa o descopar demult, Tailanda pare printre cele mai indicate cu copil mic, pe de alta parte nu e vremea potrivita ...
Pt Doruletz : Machu Pichu nu esti obligat sa-l faci mergand pe drumul incasilor, care intradevar e greu, nu-l recomand cu copil mic, e greu si pt un adult. In schimb poti merge cu trenul din Cusco pana la poalele lui MAchu Pichu, si urci cu un autobuz sau pe jos. E drept ca pt mine Machu Pichu inseamna inainte de toate privelistea pe care o ai de la Poarta Soarelui, cand rasare soarele si se descopera timid Machu Pichu la picioarele tale, si aceasta priveliste nu o poti avea decat de pe drumul incasilor. Nu-mi imaginez Machu Pichu la fel venind de "jos in sus". Dar pe de alta parte MP nu inseamna Peru, nu te opri neaparat la imaginea asta. Iti trimit pe PM blogul meu din timpul vagabondajului in America de Sud. Vei putea citi din impresiile mele despre Peru si Argentina (astea am retinut ca te interesau pe tine), dar nu te lasa influentata de mine, caci eu sant iremediabil indragostita de Argentina ! Argentina, exceptand primele zile in care am facut o bucata de drum cu o frantuzoaica intalnita in Chile, am "facut-o" complet imersata in cultura locala, fara nici un contact occidental, si am avut marele noroc sa intalnesc oameni deosebiti, cu care am trait niste experiente deosebite. Deci am fost si intr-un context "deosebit", ceea ce poate nu se intampla toata ziua...