NU vrea sa vorbeasca ?
Raspunsuri - Pagina 2
witeflower spune:
La copilasi care nu vor sa vb, din diferite motive, merge foarte bine...TEATRUL DE PAPUSI.
Nu trebuie neaparat sa aveti papusi de teatru, se poate face cu orice fel de jucarii aveti prin casa. Puneti un cearsaf intre 2 scaune (sau chiar si fara...) si luati 2-3 jucarii.
Improvizati un teatru de cateva minute, in care sa se adreseze intai papusile, una alteia, sa raspunda. Apoi, in cuvinte simple si scurte, cate o papusa se mai adreseaza si "copiilor" (le spune buna-ziua, ii intreaba dc au vazut unde s-a ascuns cealalta papusa, ii intreaba cum ii cheama pe ei, cati ani au sau daca le place la gradi/ la baie etc. In acelasi timp, papusile fac lucruri hazlii, sa sa distreze copilu (de ex - se dezechilibreaza, cad, fac tumbe, imita divrese sunete, ies cu picioarele in sus in loc sa iasa cu capul etc...
Dupa ce ii prezentati de cateva ori un astfel de teatru copilului, va fi tentat sa comunice tot mai mult cu papusile. Apoi, va incerca sa faca el insusi teatru de papusi, cand se joaca. Adica le va da roluri si va vorbi in locul lor. Pentru ca e ceva amuzant si nu se simte presat sa vorbeasca.
Numai sa aveti grija ca nu cumva, surprinzand copilul ca vorbeste in timpul jocului - sa ii spuneti: "Vezi ca poti?" si sa ii reprosati ca nu vb si cu oamenii...
Puteti sa ii zambiti, sa-i dati un pusi in treacat, cel mult sa-l intrebati scurt daca ii plac papusile, apoi sa va retrageti. Sau eventual, sa va situati pe post de spectator si sa raspundeti papusilor (dc copilul accepta).
Copiilor le place f. mult si rareori rezista sa nu comunice cu papusile.
Ar mai fi si CANTECELE, POEZIILE SI POVESTILE. Nu ideea sa le invete copilul si sa le zica, spre deliciul adultilor. Ci sa le spuna parintii, cat de des posibil, eventual ajutati de carti frumos ilustrate sau de jucarii. Copilul prinde drag de aceste activitati si, in cele din urma, prinde drag si de vorbire...
Si inca ceva: daca aveti ceva cu care sa inregistrati audio (de preferinta fara video). Inregistrati-va pe voi, adultii, cand cantati ceva hazliu sau spuneti o gluma, o ghicitoare, niste versuri vesele. Faceti asta de fata cu copilul. Apoi, punti pe play, sa va distrati ascultand ce a iesit. Un fel de karaoke acasa. Va fi o tentatie prea mare ca sa-i reziste - in curand va vrea sa-l inregistrati si pe el.
janad7 spune:
D-lui Cimpean as vrea sa ii adresez intrebarea:Risatarun vi s-a prescris la Cluj si de catre ce medic?Intamplator am aceiasi medicatie tot din Cluj si vreau sa stiu daca are vre-un efect.
D-nei Ana Stroe ii respect parerea, dar as intreba-o, daca pe langa un mod adecvat de comportare al parintilor medicamentele pot ajuta, iar daca e specialist intre Risatarun si Cerebrolysin ce imi poate recomanda.
Mii de multumiri anticipate.
camysoare spune:
Buna. Si eu am o fata de 2,9 ani care nu prea vrea sa vorbeasca. A inceput la 9 luni sa spuna mama, tata, apa dupa care s-a oprit pentru un timp. La 2,3 ani spunea mama, tata, papa, pom si inca alte 2-3 cuvinte. Pediatrul ne-a spus sa nu ne facem probleme ca atat timp cat copilul intelege si raspunde la intrebarile sau rugamintile tale este totul in regula si ca problema este de fapt o problema de multi-language si sa avem rabdare. Cand a inceput gradinita (la 2,4 ani) sau vazut cateva progrese si ne bucuram ca totul se va rezolva. Numai ca acum progresele nu sunt asa cum ar trebui si ni s-a sugert de catre pediatru si de catre profesoara ei sa o ducem la un ortoffonist. Ceea ce am si facut, dar spre disperarea noastra ni s-a spus ca ne trebuie un ortoffonist specializat in multi-language si cu care sa vorbeasca in limba materna, adica romana! Deja ne faceam planuri sa mergem in tara la un specialist cand am auzit ca totusi se poate rezolva si aici.
Pt Dna. Ana Stroe, am dat de un mesaj mai vechi al dvs legat de problemele avute cu Tudor. Stiti cumva un ortoffonist sau un pedopsihiatru bun care ar putea sa ne ajute?
Va multumesc anticipat.
arminad spune:
Cami,
Noi cind am inceput logopedia cu fiul meu ,el vorbea romaneste adica facea propozitii scurte ,cam fara verbe .ce-i drept ,in schimb avea destul de multe cuvinte in vocabular in lb romana .Prinsese si ceva engleza de pe la desene ,dar destul de putin.Nu m-am gindit nici o clipa ca logopeda sa fie bilingva fiindca mi se pare greu sa inveti un copil cu intirziere de limbaj si o singura limba ,dar sa-l mai incurci cu doua .Ma refer aici strict la orele de logopedie ca in rest puteti vorbi voi cu el in romaneste si sa faca logopedie in limba franceza (sau engleza).
Multi au mers pe ideea asta si copiii au reusit sa invete ambele limbi .La noi nu a fost posibil ,probabil a fost prea greu ,ori am renuntat noi prea usor ,e greu de spus ,important e ca vorbeste engleza bine,iar romana doar o intelege .Nu vad nici un motiv ,deci ,pt care trebuie ca logopedul sa stie si romana mai ales ca se folosesc mult pictogramele .In plus poate sa participe unul din membrii familiei la sedinte si sa o ajute ,eu asa am facut.
camysoare spune:
Draga arminad,
Multumesc mult pentru raspuns. Ai perfecta dreptate. Numai ca cea care ne-a zis ca ne trebuie un specialist cu care sa vorbeasca in limba materna este chiar un logoped despre care unii spun ca ar fi foarte bun. Negasind asa ceva in Montreal ne si faceam planuri sa mergem in tara cand am intrat pe forumul despre copii si am vazut ca si alti parinti sau lovit de acceasi problema si au rezolvat aici. Ceea ce ne-a ridicat moralul cat de cat. Acum incercam sa gasim un logoped bun care sa o evalueze si sa inceapa sedintele cat de curand posibil.
Spuneai de baietelul tau ca facea deja propozitii scurte. La ce varsta a inceput tratamentul? In ce consta acest tratament? Exista exercitii pe care sa le putem face si acasa?
Alessia implineste 3 ani in iulie si nu face propozitii decat pe limba ei. Dpdv vocabular, nu sta foarte bine. Spune cateva cuvinte in romana (mama, tata, pom, papa, bebe, da, nu), cateva in franceza si engleza (shoe, chapeau, dodo, go assi, viens ici, oui, ok, je veux pas). Plus alte cateva la care spune doar terminatia (merci este ici, sorry este ri, etc). In rest ii turuie gurita pe limba ei.
Multumesc inca o data
Camelia
columbiana spune:
Camelia,
acum am dat peste mesajul tau, imi pare rau dar nu cunosc nici un ortofonist roman; in schimb cred ca daca asteptati putin si fata va intelege franceza, unul francofon v-ar putea ajuta cu succes; oricum e mai important pentru ea sa inceapa sa vorbeasca franceza, romana vine ulterior.
Ana
http://www.floriinro.ro/
Love all. Trust a few. Do wrong to none
b.nica spune:
Am ezitat mult pana am dat un raspuns la acest subiect;ceeace m-a determinat sa raspund a fost faptul ca parintii neinformati, din disperare, ajung sa le administreze medicamente copiilor.
Puteti gasi pe net ceeace va spun,Einstein nu a vorbit pana la 4 ani.
Cred ca daca se observa ca suntem intelesi de copii atunci cand vorbim,daca spun cate ceva in limbajul lor,trebuie sa avem rabdare si sa nu fortam organismul lor.
Am eu o impresie ca tocmai acesti copii, aparent cu probleme, sunt deosebiti si vorbirea lor vine atunci cand se vor gasi in armonie cu intelegerea lor.
Parintii trebuie sa-si urmareasca cu mare atentie copiii, pt. ca ceeace unora li se pare ciudat, ar putea sa insemne defapt ca ei sunt deosebiti si supradotati.
Witchie spune:
Cu tot respectul, exemplele cu einstein si cu blaga sunt clasice.
Mai ramane sa vina cineva sa insiste ca acesti copii supradotati sunt de fapt generatia copiilor indigo, asa de speciali ca nu trebuie decat sa ii intelegem noi pe ei.
Ana Stroe a explicat cel mai bine ce e de facut. Vad ca taticul care a deschis subiectul a cam disparut. Lui si celorlalti parinti care se pot lasa sedusi de ideea geniului pustiu indigo: nu va anesteziati, aveti treaba.
witeflower spune:
Cami, am un nepotel in Gemania, care nu a vb pana la 4 anisori dacat mama, papa, O-ma si cateva silaba si tipete. Initial a fost diagnosticat ca autist, iar paintii au fost sfatuiti sa-l duca la o gradinita speciala.
Dupa faza de disperare - au mers la un centru pt copii autisti (acolo au aflat ca avea intr-adevar probl. afective, dar nu era autist) si ca in privinta vorbirii ii poate ajuta un logoped.
Asa ca au prins curaj, au mers la gradinita obisnuita si la logoped - copilul a invatat cuvintele direct in lb gremana (logopedul i-a sfatuit pe parinti sa vb si ei germana cu copilul pt 1-2 ani). Acum are 5 si 1/2 ani. Turuie intr-una, nu-i mai tace gurita. Nu au mai vb romaneste cu el, dar au constatat surprinsi ca intelege f mult din ceea ce vb intre ei pe romaneste. Si chiar stie sa spuna mesaje simple. (E drept, au fost anual cu copilul in concediu acasa).
De aceea cred si eu ca nu e nevoie de un ortofonist vorbitor de lb romana.
camysoare spune:
Multumesc mult dnei Ana si witeflower pentru raspunsuri. Am dat ieri niste telefoane si am reusit sa fac programare la un logoped pentru luna septembrie. Am auzit ca va costa destul de mult dar nu conteaza, macar sa o evalueze si sa inceapa tratamentul. Saptamana viitoare o inscriu si in sistemul public (cu toate ca aici dureaza cca 18-24 luni numai pentru evaluare). Mai bine sa fiu asigurata din 2 parti!
Partea buna este ca in cateva zile vor veni bunicii, si cum ei au mult mai multa rabdare decat mine, imi pun sperata ca lucrurile or sa se mai imbunatateasca. Azi dimineata vroia sa se joace cu telefonul si se tot matzaia pe langa el, i-am spus sa spuna "phone" si il dau.... a pronuntat fara nici un fel de greutate...
Ce am observat la ea, are perioade in care asimileaza, este maleabila si evolueaza dupa care urmeaza o perioada de regresie. Practic face 2 pasi inainte si unul inapoi si nu ma refer numai la vorbire. Este oare normal sa fie asa sau exista un factor extern care sa duca la aceste fluctuatii?
Camelia