reducerea timpului de lucru pt gravide

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns onut77 spune:

MONARAUS, am vb cu prietena mea de la resurse umane de la mine (eu lucrez la stat) si mi-a spus cum se procedeaza la noi: baza legala este OUG nr. 96/2003, Art. 13 - "Īn baza recomand#259;rii medicului de familie, salariata gravid#259; care nu poate īndeplini durata normal#259; de munc#259; din motive de s#259;n#259;tate, a sa sau a f#259;tului s#259;u, are dreptul la reducerea cu o p#259;trime a duratei normale de munc#259;, cu men#355;inerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglement#259;rilor legale privind sistemul public de pensii #351;i alte drepturi de asigur#259;ri sociale." Astfel ca tu te duci la medicul de familie care iti da o adeverinta in care iti spune ca esti gravida cu oarecare riscuri si probleme si iti recomanda reducerea programului de lucru. Separat, tu faci o cerere prin care, in baza acelei adev. si a art. 13 soliciti reducerea cu o patrime..... ca acolo. Cererea si adev le depui la resurse umane iar ei trimit mai departe la medicina muncii care, daca vor sa faca pe nesimtitii, asa cum spunea si LORELLAY, pot sa vina sa-ti faca control si daca nu ai chiar nimic-nimic, sa zica nu. La noi nu s-a-ntamplat niciodata si suntem o institutuie unde lucreaza circa 90 femei din 110 angajati iar in momentul de fata vreo 7 sunt insarcinate si vin 6 ore la serv.
A, era sa uit. Mi-a spus sa te interesezi, in caz ca lucrezi la privat, si ce scrie in contractul colectiv de munca, fiindca e posibil sa fi prevazut ceva acolo.
Salariul nu se modifica cu absolut nimic.
Sper ca ti-am putu fi de folos si nu te-am obosit prea tare cu atatea explicatii.
Pupici de la Onut 8+

Mergi la inceput

Scuze, in citatul copiat din lege se pare ca litera "a" a iesit ce vedeti

Mergi la inceput

auziti, fetelor, cum pot sa atasez ceva dintr-un mail?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monaraus spune:

Multumesc mult, Ioana. Lucrez intr-o institutie bugetara. As vrea sa mai stiu daca recomandarea trebuie sa fie de la medicul de familie neaparat sau poate fi luata si de la ginecolog ca, pana la urma, la acesta din urma merg regulat si e mai in masura sa se pronunte cu privire la starea mea.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by monaraus

Multumesc mult, Ioana. Lucrez intr-o institutie bugetara. As vrea sa mai stiu daca recomandarea trebuie sa fie de la medicul de familie neaparat sau poate fi luata si de la ginecolog ca, pana la urma, la acesta din urma merg regulat si e mai in masura sa se pronunte cu privire la starea mea.

Dupa cum ai vazut, in art. 13 asa scrie, dar daca te ai bine cu medicul ginecolog si vrea sa-ti dea ma gandesc ca este mai in masura si se accepta.
Sau, ca sa fii super sigura, ia de la amandoi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monaraus spune:

Nu neaparat ca ma am mai bine, dar ajung mai repede la el. Dar cum zici tu, cred ca mai bine iau de la amandoi. Multumesc si sper ca esti bine.

Mona, mami de Antonia (22.06.2004) si bb2 pe drum

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudiaclau spune:

Multumesc pt raspuns, ce vreau sa va mai intreb este: recomandarea de la medicul ginecolog mai trebuie vizata si de medicul de medicina muncii? sau ajunge numai de la ginecolog?

merci

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lenca spune:

la mine a fost de ajuns doar o scrisoarea medicala de la medicul ginecolog, am dat-o impreuna cu cererea mea prin care ceream dreptul la reducerea prog cu o patrime la resurse umane .si nu s-a micsorat deloc salariul

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by claudiaclau

Multumesc pt raspuns, ce vreau sa va mai intreb este: recomandarea de la medicul ginecolog mai trebuie vizata si de medicul de medicina muncii? sau ajunge numai de la ginecolog?

merci

Lenca are dreptate, de la serviciu de la tine e ocupa de medicina muncii, n-ai tu treaba.

pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fancy spune:

Ciao, fetelor. Si eu intentionez sa imi reduc programul de lucru (am 26 saptamani); nu am nici o problema dar stiu ca este un drept al meu si vreau sa ma odihnesc si sa imi respect fetita:).

As mai avea 2 intrebari la voi (sau la tine, Onut77:) ca am vazut ca ai o prietena care lucreaza la Dep Resurse).
- Eu stiu tot de pe acest forum modalitatea de calcul pt indemnizatia de maternitate si peste tot am vazut (mi-a raspuns si Marius) ca primesti acei 85% din brutul de pe ultimele 6 luni.......Toata lumea spune ca NU SE IMPOZITEAZA si nu ar trebui nici sa platim CAS, somaj....toate cele. La noi la resurse in schimb mi-au zis ca nu se impoziteaza dar ca se opresc acele contributii. Care si unde este adevarul? Face fiecare cum il taie capul? Ce si cat se retine de fapt din acel brut????
- si 2: stiu ca ar trebui timp de 6 saptamani sa primim 100% salariul brut intrucat este stipulat in contractul colectiv de munca la nivel national; cei 15% ar trebui suportati de institutie. Din nou de la noi de la Resurse mi s-a spus ca ei nu sunt obligati sa respecte asta. Adevarul?????:)

Poate ne poate ajuta prietena ta si cu o baza legislativa..

Multumesc, va pup si sarcini usoare tuturor:)

Mergi la inceput