mostenire cu cantec :-(

mostenire cu cantec :-( | Autor: magghyc

Link direct la acest mesaj

Buna,
Am nevoie de un sfat, pls..
Acum 2 ani mama mea, alaturi de ceillati 4 frati ai ei a mostenit o garsoniera - a murit un frate de al ei, fara copii sau rude apropiate.
Relatiile intre frati sunt zero - nu tin legatura unii cu altii, nu si-au vorbit cu anii etc. Eu am incercat sa vorbesc cu ei, pe rand, sa ii rog sa ajunga la o intelegere in privinta casei - fara succes, nu-i intereseaza de nici o culoare, sunt "copilul dusmanului".

Intre timp, pt ca sunt singura fraiera care locuieste in Bucuresti si pt ca garsoniera e varza, eu si sotul meu ne trezim din timp in timp cu tot felul de belele legate de aceasta casa - curge apa la vecini etc.

Pt ca m-am saturat - mi-e sila si sa ma gandesc ca iar ma suna vreun vecin de acolo sa se ia de mine :-( vreau neaparat sa rezolv problema si sa vand amarata aia de garsoniera - si fiecare sa isi ia partea lui de bani si gata...)

Pls dati-mi un sfat:
1. cu ce sa incep ? se poate face o informare "oficiala" catre toti cei 5 frati? Ce trebuie sa le cer sa faca? Evorba de oameni simpli, si destul de in varsta...vreau sa le explic cat mai clar ca e de bine, vor lua niste bani daca se vinde casa...

2. Daca din 5 frati sa zicem imi raspund doar 3, ce se intampla? casa va sta asa la nesfarsit fara sa fie a nimanui? Poate fi vanduta totusi si banii tinuti cumva la "banca" pana ii revendica fratii respectivi?

Multumesc, sper sa aveti un reply si pt mine..ca eu m-am saturat de situatie.... :-(

Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"
Nic cel Mic

bebe Sara

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

De vandut nu se poate vinde fara acordul tuturor proprietarilor. S-a facut succesiunea? Asta ar fi primul pas. Al doilea ar fi sa va adunati cu totii si sa cadeti la pace. Altfel nu se poate.
Si daca nu se inteleg fratii, eu in locul tau cand m-ar mai suna vreun vecin suparat pe cine stie ce problema, i-as povesti ca sunt inca 4 proprietari, i-as da numerele lor de telefon si numele si as concluziona ca are de unde sa aleaga

Andreea mama de Filip si Georgia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doradora spune:

sub rezerva ca ce zic eu trebuie confirmat de cineva care stie drept: intai se face succesiunea, apoi iesirea din indiviziune la tribunal

chris + alexandra

bebeii nostri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eva03 spune:

S-a dezbatut succesiunea? Exista certificat de mostenitor?
Daca nu exista, problema este si mai interesanta.

Oricum, poti face actiune de partaj, actiune de iesire din indiviziune. Nu tu, ci mama ta, in cazul in care ea mai traieste. Iar acolo se poate atribui bunul unuia dintre ei, care va plati o sulta pentru fiecare dintre ceilalti, propune vanzarea etc.

Mergi la inceput

Ce iesire din indiviziune la o garsoniera? Stiam ca asta se face la terenuri, dar la o garsoniera care ar fi rostul iesirii ca oricum nu pot vinde garsoniera pe bucati, nu?

Mergi la inceput

Coproprietatea apare ca o consecinta a mostenirii, atunci cand defunctul lasa mai multi mostenitori, fiecare dobandit numai o cota-parte din dreptul asupra bunurilor ce intra in masa succesorala.
Nici unul dintre copartasi nu are un drept exclusiv asupra unei parti determinate din bun, are un drept exclusiv numai asupra cotei parti ideale din drept. Cota asta o poate chiar si instraina, dar ea nu exista material.
Modul specific de incetare a coproprietatii este imparteala sau partajul, atunci sunt bunurile impartite MATERIALMENTE intre copartasi, fiecare devenind proprietarul exclusiv asupra unui bun sau parti materiale din bun.

Daca este posibil partajul se face in natura, in caz contrar, se procedeaza la vanzarea bunului, contraechivalentul urmand a fi impartit intre copartasi, proportional cu partea fiecaruia.

Cred ca am fost suficient de explicita acum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Nu, mah Androixo, se face la orice sunt mai multi proprietari si nu se poate "rupe" proprietatea in mai multe felii fizice. Adica doar unul devine proprietar pe toata garsoniera (urmand sa faca ce vrea cu ea), dar trebuie sa le dea celorlalti o "despagubire" pt fiecare felie la care a renuntat. Hai ca-s plastica rau azi (si sper sa nu fi scris tampenii!!)

Mergi la inceput

Am priceput acum. Deci tot cum am zis io prima data este: coproprietarii trebuie sa se inteleaga intre ei. Doar ca eu am spus la fel de "plastic"

Mergi la inceput

Multumesc Rozi.
O sa retin si eu explicatia ta cu feliile, numai ca eu ma gandeam la pizza si mi se facea o foameeee!

Mergi la inceput

Nu trebuie sa se inteleaga neaparat intre ei, desi este de preferat.
Ei pot ajunge in instanta si dezbat acolo care da si care ia, ce ia, cat ia etc, sau pot sa vanda asa cum este, nepartajat, dandu-si acordul in unanimitate.
Ideea era ca nu vor sa isi dea acordul, si in acest caz, ce se poate face?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magghyc spune:

Eva,
Evident, NU exista certificat de mostenitor.
Deci, inteleg ca primul pas ar fi succesiunea - apoi iesirea din partaj.
Ma iertati daca mai intreb odata - daca NU am colaborarea celorlalti 4 frati - sincer la 2 dintre ei nu cred ca am vreo sansa, urmatorul pas care e?
Trebuie sa ii chem in instanta? Credeti ca merita - ma gandesc la nervi si timp si bani?

Of, stiam ca lucrurile sunt complicate. Sper cumva sa le descurc.
Si sper ca succesiunea si restul actelor sa nu coste f mult pt ca evident va trebui sa le platesc eu in prima faza....

Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"
Nic cel Mic

bebe Sara

Mergi la inceput