* Ghiocei de martie-aprilie 2006 * (53)
Raspunsuri - Pagina 7
![](images/user_woman.png)
cameliada spune:
salut fetelor,
sambata am fost la o petrecere cu pici, si apropo de tema agresivitatii, am asistat la un episod de genul intre doi pici unul de doi anisori iar celalalt de vreo 5 care au ajuns sa se ciufuleasca. Cel marisor era fara parinti (mamica l-a lasat la petrecere si a revenit aproape de final).
Mama celui mic l-a certat foarte tare pe celalalt pusti care motiva intruna- "da' nu am dat eu primul", iar replica ei a fost "cei mici nu au niciodata nici o vina, tu esti mai mare si nu ai voie sa ii lovesti! daca se mai intampla o data, te dau afara!"
Cu toate ca inteleg perfect durerea mamei care si-a vazut copilul lovit, mi-a parut rau si de celalalt copil pentru mustruluiala primita. Chiar daca nu a fost in regula sa il loveasca pe cel mic, mamica prezenta nu a facut nici un gest sa ii impace pe cei doi sau sa il faca pe cel mare sa cedeze de buna voie obiectul pentru care s-au ciufulit.
Din 8 copii prezenti, trei erau de aceeasi varsta, 2 anisori si au fost cei mai cumintei daca erau lasati sa se joace in legea lor, dar cei mari chiar nu stiau sa se poarte cu cei mici- am auzit de cateva ori "mars, de aici!" sau "ia mana ca esti mic si prost!", etc. Doar o singura mamica s-a sesizat cand fetita ei a avut o astfel de replica.
Ma rog, Tudi s-a simtit bine, adica a calarit toate camioanele si tricicletele de acolo, s-a dat in tobogan si s-a infipt in prajiturele,din care a mancat pe saturate, acasa nu a mai vrut nimic, a adormit in doua minutele.
Nu il vreau agresiv, si stiu sigur ca nu va fi un copil violent, dar cata vreme nu face rau celor din jur, vreau sa stie sa se apere. Eu am avut de suferit din punctul acesta de vedere, parintii mei sunt oameni foarte buni si afectuosi, dar m-au educat dupa principiul "intoarce si celalalt obraz" si cea mai mare frustrare am avut-o dupa ce m-am angajat cand am dat peste o sefa extrem de "cotropitoare", adica avea o placere sadica sa aduca acuze nemeritate si in fata ei aproape ca nu aveam replica, vorbea tot timpul foarte rastit, scotea in fata ce persoana speciala este ea si cate face pentru noi....! ma rog, mi-au trebuit cateva saptamani sa ma adun si sa reusesc sa ii fac fata intr-o discutie de genul, si mi-am dat seama ca lipsa mea de replica era data de faptul ca nu eram obisnuita cu genul asta de agresiune. Acum m-am "shulfit" in sensul ca am invatat sa ma apar si sa fiu cu un pas inainte in astfel de situatii, dar nu va spun cat de dureroasa a fost frustrarea si cu cate lacrimi s-a lasat procesul de adaptare. Am ramas omul pacii si cred in comunicare, in tot ce este bun si frumos pe lumea asa, imi plac oamenii si prezenta lor, dar cred ca doar confruntat direct cu agresiunea inveti sa ii faci fata.
Cat despre programul fix, cred ca le prinde bine macar pana la o varsta, in sensul in care rutina le da incredere. Tudor reactioneaza prost la schimbari de program, adica daca e dat peste cap cu somnul oboseala in copleseste, e irascibil, adoarme foarte greu, iar cu masa, nu mai spun, are tendinta sa ciuguleasca vrute si nevrute, nu e satul dar nici nu s-ar aseza la masa. Poate chestia asta tine de copil, sunt unii care accepta programul, altii care nu au nevoie de asa ceva, dar un parinte stie cel mai bine ce e bine si ce nu e pentru copilul sau.
aalina, sambata am fost la ziua unui baietel care a facut petrecerea la voi la gradi. Am crezut ca si el e "student" acolo, dar se pare ca e doar surioara lui mai mare,Ioana.
mihaser, si eu am ramas placut impresionata de cat de frumos si cu sens deseneaza Cristian. Tudor e cam haotic cand e cu creionul in manuta, stie doar ca trebuie sa deseneze pe hartie
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Irina71 spune:
Fetelor, sunt aici, multumesc de intrebare , dar nu mai am net .... acasa, iar de la serviciu pot doar citi. Sunt la curent cu toate, am vizionat si toate pozele
. Acum am intrat scurt, am cerut voie sa scriu de pe calculatorul unui coleg.
Stam foarte prost cu casa, inca nu stim daca "zburam" din apartament la 1 iulie sau nu. Bani sa cumparam altul nu avem ....
Miha, te inteleg perfect ca nu ai bani .... macar eu nu stau sa nasc ! Ce ai rezovat cu serviciul, pana la urma ? Sper ca nu ti-ai dat demisia.
In legatura cu independenta copiilor ... dupa parerea mea, exista oameni care sunt mai independenti si altii care nu suporta singuratatea. Tindem sa credem ca si copiii nostri isi doresc ceea ce ne dorim si noi, adica putin spatiu sa respiram, sau sa fim mereu impreuna. De multe ori, copiii seamana parintilor, si atunci exista o comunicare si o intelegere perfecta intre cele 2 tabere. Problema apare insa, atunci cand copilul NU seamana parintilor, adica nu isi doreste ce crede parintele : sa fie lasat in pace, respectiv sa stea lipit de parinte.
De exemplu, eu sunt mai independenta de felul meu, niciodata nu am suferit de singuratate, mi-am ocupat timpul cand am fost singura (am citit, vazut filme, facut curatenie, studiat, etc). Uite insa ca Andrei e o fire mai sensibila (Peste, de !), si are nevoie de incurajari permanente de la noi. Nu-i place deloc sa stea singur. Ar percepe asta ca pe o pedeapsa. Asta e.
Va pup, trebuie sa ies. Pa !
Irina, mami de Andrei (03.03.2006)
www.dropshots.com/Irina71
www.flickr.com/photos/14891034@N08/sets/" target="_blank">Multe poze cu mine
catrinutza spune:
hallo fetelor...
Rocsana...n-am putut sa nu ma abtin..am ras ca sa nu plang la povestile despre Maria de Japonica...doamne, parca vorbesti de Maria asta autohtona...ce-s aia ciorapi albi, ce-s alea haine curate???!!!...face si ea la pozne cu carul...de multe ori o pedepsesc (pt ca e vorba de comportamente totusi neacceptabile) desi in sinea mea ma mir si eu de ce i-a putut da in cap, ce strategii poate sa creeze si am bucur atunci ca e asa....desi sta in picioarele mele si vrea sa faca tot ce fac eu, de la spalat vase pana la intins rufe, pus sare in mancare, dat cu aspiratorul sau mai stiu eu ce alte, totusi este independenta si cu initiativa , isi creeaza singura tot felul de jocuri: de la scufundari cu capul in lighenasul cu apa pana la plimbat de catel in caruciorul papusilor... de ffff multe ori insista sa ajute pe vreunul dintre noi si eu o incurajez, mai ales daca e ceva pe masura varstei si puterile ei... nu stiu daca pt altii e la fel, dar pentru Mariucu e important sa fie implicata in activitatile noastre mai ales ca suntem despartite apropae toata ziua...ne vedem dimineata o ora si seara vreo doua...si exact cum spuneai si tu, atunci nu stii ce sa faci mai repede....
De ex. mai nou marea noastra disperare o reprezinta ShuShu...catelusul ei, care deocamdata, pana la vizita la veterinar sta in cusca cu cateaua...in pijama, cu picoarele goale, zaluda, dezbracata, ploaie, soare, ea e disperata sa scape la catel...suficient de tare incat se baga amandoi in cusca si stau la taclale acolo...dar cel mai dragutz a fost cand am descoperit ca se descalta la intrarea in cusca...sa nu murdareasca persanu' din cotet
Stai calma ca nu esti singura mama "denaturata" care traieste cu senzatia ca nu are nici un control asupra copilului ei....join the club...cand ma laud si eu ca am fata cuminte si ascultatoare parca ii ia ceva mintile si intram in "razboi"...guerilla lui Miha ...si cnad mai ai si cate unul "plin de intelepciune" pe langa tine care tine sa iti reaminteasca cat de "rau si neacultator" e copilul tau, ca a crescut 5 dar toti au fost usa de biserica te apuca toate alea...dar am si io replici suficiente, ca am invatat de la Maria
strategii de supravietuire cu o persoana plina de interdictii...
Ciuf...ete asa am zis si io: cand ii e foame cupilului cere si papa, cand vrea pishu, cere si primeste, cand vrea nani, idem...si tot asa...chestia cu programul mi se pare un pic cam prea de cazarma...plus ca daca ea nu vrea, apoi nu vrea si pace, pot sa stea si 10 oameni in cap ca nu vrea si gata...si mai bine ii gasesc preocupari interesante dacat sa stau pe capul ei inutil...acum o inteleg pe mama la faza cu incapatanarea mea......dar asta nu inseamna ca o las chiar de capul ei sau ca nu exista o oarecare rutina in viata ei...pana si noi oameni mari avem nevoie de rutina ca sa ne dea sentimentul de stabilitate...dar, de ex, in nici un caz n-am sa stau vreo data 2 ore la pranz sa ma chinui sa o adorm daca vad ca ea e in plina energie duracelliana...pierdere de timp, energie si mai ales nervi...
Catrinele...sa ii tine D-zeu obieiul cu statul cand ii zici...la noi numai cand aude ca vine masina (si a se lua exact asa: dupa ce verifica ea cu exactitate ca vine masina, fuge pe trotuar si se lipeste de garduri, deci pacaleleli n-au nici o sansa)
Miha... mamica fugarita ...stiu cum e, fir-ar sa fie...din cauza asta am stat o spatamana ca pe ghimpi pana m-am dus la control sa imi zica cum ca e ok cu bebe din burtik... cand am fost la munte, i-am tot zis sa stea langa mine ca vecinul la care eram tocmsi aducea calul acasa si mi s-a zmucit din brate si a luat-o la vale pe iarba umeda de la ploaie...cand am ajuns-o si am prins-o, am alunecat de toata frumusetea...cu grija sa nu cad pe ea sau pe burta am picat in fund, pe-o parte nici eu nu mai stiu cum ... din pacate a fost unul dintre momentele in care stapanirea n-a mai functionat de nici o culoare...
Zuzulici...calm...poate ca deocamdata n-are ce sa comunice lumii din jur......ai rabdare, oricum e prea devreme ca sa se pronunte un logoped daca e vreo problema sau nu....dar pentru linitea ta mergi la pediatru si vezi daca e cazul sa te ingrijorezi...conteaza ffff mult si modul in care interactioneaza cu mediul inconjurator in rest (poate e genul contemplativ, care cerceteaza mai mult decat sa spuna)...daca e interesata de ceea ce e in jur, e receptiva, e atenta ... si daca nu-s probleme de genul asta va veni si vorbirea si sa te tii atunci...ca tot ce n-a vorbit pana atunci o sa recupereze
Cu scuze ca nu raspund la toata lumea, acum fug la munci...o sa incerc intre timp sa mai pun ceva poze si filmulete cu atomix....
------------------------------------------------------------------------ catrinutza - mamicutza ... de
Mariuci si
cu samburelu' - baietelu'
Poz(n)e si www.dropshots.com/new.php?userid=122884&cdate=20060801&cimg=0" target="_blank"> filmuletze
_
"Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu."
Qamar spune:
hola, mamici!
wow, cate mesaje pe temele incepute inainte de weekend, ma bucur sincer ca multe mamici si-au spus aici parerea, mi se pare f constructiv
inainte sa ma apuc sa raspund, va invit sa vizionati cateva poze noi
cu Bia, aici
si
cu Linux, de aici
www.bebelissimo.com/" target="_blank">Bebelissimo
Linux Miorlau
![](cat.gif)
Delia21 spune:
Cameliada, marea CONCLUZIE pe care o trag eu din povestirea ta este sa nu ne lasam veci si fara exceptii ,odrasele personale undeva unde noi nu suntem tot timpul,exceptie gradinita/scoala.Oamenii te pot surprinde...in cele mai "dragute" moduri....cu maturitatea lor binevoitoare.Daca stai la petrecere sta si copilul si daca nu stai ...nu lasi copilul acolo,BASTA..Mamica repectiva putea sa-si pazeasca odorul mic si sa fie impartiala,adica sa-i spuna si copilului ei ca nu e voie sa dea in ceilalti iar celui strain sa-i spuna tot cu frumosul si a raporteze la mama baiatului,...nu sa-i faca ea educatie.M-am cam inflamat la faza asta,recunosc....
IRINA,ma bucur ca ai dat un semn de viata!MIHa,ce sume se mai cer/vehiculeaza acum pentru o cezariana,asa,cam cu totul,ai idee?Adica cat trebuie sa ai pregatiti la saltea?![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Qamar spune:
Ameera,
in momentul acesta, daca ar trebui neaparat sa incep serviciul si daca nu as avea posib. sa lucrez de acasa, as opta si eu pt gradinita; ne-a ajuns experienta cu bona si oricand as prefera o comunitate de copii unei femei intre doua varste, cu pb de isterie Insa, in acelasi timp, nu pot sa nu imi manifest ingrijorarea cu privire la comunitatea in care ar trebui sa se integreze. Si nu pot sa nu imi doresc altceva pentru ea,...pentru ca eu efectiv raman socata de cele mai multe ori cand mergem la un loc de joaca.
Cat despre statul mereu in preajma ei la loc de joaca, eu in general am incredere in capacitatile ei si pana acum am obs ca nu se urca pe vreo chestie pe care sa nu se simta safe...De cele mai multe ori stau in umbra ei cand sunt multi copii si mai apar si conflicte.
In legatura cu figura paterna, eu sunt de parere ca un copil poate creste bine merci si fara parintele de sex masculin, cu mult mai bine decat cei care cresc cu tema de un tata agresiv sau care nu le acorda atentie. Nu stiu insa ce sa te sfatuiesc sa ii raspunzi ei, poate mamicile de la In unul sau in doi... iti pot raspunde mai bine, avand deja experienta...
Pupam!
Catrinutz,
anytime cand ne putem intersecta programele, ne intalnim poate intr-o zi la noi, la firul ierbii?CU programul pe care si-l creeaza copilul, sunt total de acord, asta vroiam sa spun si eu, cine a inteles, a inteles
Iar comentariile soacrelor pe mine ma cam lasa indiferenta, am avut si noi o sapt la socrii de Paste si cel mai soft comentariu a fost, cand Bia fugea la pampers prin curte: vaai, e slaba rau!!! --asta de fatza cu Bia
ce sa mai comentezi?
Rocsana,
ma bucur mult ca ai scris
sa stii ca si Bia e mereu in umbra mea si eu in umbra ei, facem mai totul impreuna si asta, probabil, pentru ca suntem tot timpul impreuna; la modul sadic, nu am timp Bia-free decat in orele in care doarme la pranz (de la 1 la 3, depinde). Insa nu mi se pare ceva ingrijorator- citisem undeva (daca gasesc, pun link) ca abia pe la 3 ani invata copilasii sa se joace singuri (sau cu alti copii) si abia dupa 3 ani se pot juca singuri mai mult de 30-40 de minute.
Printr-o perioada de rebeliune trece si Bia acum (nu degeaba se spune ca intre 2 si 3 ani e "mica adolescenta") si de multe ori mi-e greu sa ma inteleg cu ea, mai ales ca am si eu nervii mei. Cea mai mare problema la noi e acum cu masina si cu plimbatul cu masina- pana acum ii placea f mult, acum de indata ce o punem in scaun incepe sa strige ca vrea Jos, Jos, Jos si de o mie de ori, oricum i-as explica eu ca nu se poate. Nah, e o perioada, trece. Si, ofocrs, vin altele
Pupam!(acu am vazut ca ai pus poze, ma uit imediat)
Zuzilici,
nici Bia nu e mare vorbareata. Stie destule cuvinte daca o rogi sa le spuna, insa nu comenteaza f mult. Ce e important e ca ne intelegem reciproc si eu cred ca inca nu e un motiv de ingrijorare
Ciuf,
f de acord cu ce i-ai scris Rocsanei. Si eu consider ca palma la fund sau urlatul la copil e doar un semn ca pe parinte il lasa nervii....Iar la rabdare lucrez si eu intens, ca are grija Bia sa mi-o dezvolte
Uite, si cu spatiul sunt de acord, sa ii lasi copilului spatiu sa se manifeste. Bia se simte f bine trebaluind singura, insa, cum spuneam si mai sus, daca sunt eu in zona. Eu nu intervin in jocurile ei daca e concentrata si nici nu o bombardez nonstop cu informatii, cum vad ca e moda la unii parinti.
Daca iesim afara, o las pe ea sa exploreze locul respectiv si de cele mai multe ori prefera sa faca asta singura, insa cu mine in zona. La noi s-ar putea sa devina o problema faptul ca suntem mereu impreuna, insa alta alternativa nu e acum. La bunici de PAste a ramas jumatate de zi cu socrii si cat a fost odihnita a fost ok, cand a apucat-o oboseala a inceput sa planga dupa mami...
Si cu gena "evil" sunt de acord, insa e de datoria noastra sa o transformam in ceva pozitiv, nu sa o perpetuam si sa o intarim, nu?
Si cu colectivitatea sunt de acord -am mai spus- insa, cu parere de rau, majoritatea "colectivitatilor"de aici sunt de speriat. Chiar si la gradinitele cele mai bune. Pentru noi, cea mai buna varsta a Biei pt colectivitate e 3 ani, de fapt in New Zeland in jurul varstei de 3 o sa mearga la gradi.
Pupam max!
Ah, am uitat. In ceea ce priveste rutina si programul, as vrea ca toata lumea sa inteleaga ca eu sunt anti program creeat de parinte si pro program creat de copil, spontan. Adica, la fel cum spune si Catrinutz, observi cand ii e somn seara si la ora aia il culci, nu cand consideri tu ca e cazul (zic tu la modul general). Vad ca suntem de aceeasi parere, de asta am tinut sa subliniez clar ce vroiam sa zic.
Catrinel,
de acord cu tine: reactia parintelui la manifestari agresive e f importanta
Cat despre "crizele" de care vorbesti, eu nu o ignor cand incepe sa planga si sa se tavaleasca -rar, dar puternic- ci stau langa ea, eventual o iau in brate, ii reamintesc ca o iubesc, etc...insa ii si explic ca nu va primi ce doreste daca cere in modul asta; mie mi s-ar parea un pic aiurea sa vreau, de ex, o masina de cusut (
), sotul sa nu vrea, eu sa incep sa plang, sa urlu ca o vreau si el sa ma ignore....sau sa ma trimita in alt loc sa ma calmez. As prefera sa discute cu mine si sa imi fie aproape. La noi functioneaza asa, insa stiu ca majoritatea pediatrilor si psihologiloc recomanda ignorarea crizei.
Iar eu, oricum,, nu mi-o pot imagina pe Oana facand crizeMi se pare f inteleapta
Cu programul, am mai spus de 2 ori pana acum, sunt pentru un program, dar unul pe care si l-a facut copilul singur, asa cum spui si tu...
Miha,
tu sti ca imi esti draga insa sunt de acord cu discutatul, chiar certatul (fara tipete), insa nu cu palmele la fund; pentru mine o palma e tot bataie,..iar mie , sincer, mi s-ar parea ciudat rau daca m-as certa cu Dragos si el JMAF mi-ar da o palma (mica, mare) sa inteleg mai bine
No, apoi si copilul e tot om
Sper ca nu te-ai suparatSarcina usoara in continuare
Delia,
dar cum ar fi daca la locul de joaca , de ex, toti copiii ar fi invatati sa riposteze agresiv atunci cand considera ei? unul poate da o palma ca altul l-a impins, unii poate se cearta si incep sa dea palme, etc...Am dat niste exemple, dar ceea ce vroiam sa spun este ca mai mereu exista si alternative pt solutionarea unui conflict, altele decat cele agresive..Chiar si in aparare....Nu mai zic ca uneori, o reactie agresiva -din partea celui care a primit palma- poate creste conflictul si se poate ajunge la chestii mai serioase/grave...
Camelia,
eu atat mai intreb: crezi ca expresiile de genul "mars de aici" sau "ia mana ca esti prost" apar spontan in imaginatia unui copil? eu cred ca sunt expresii invatate, sper doar sa nu fie invatate de acasa, pt binele copilasilor respectivi. Cat despre a certa un alt copil, eu nu mi-as permite sa o fac. Daca mama lui nu ar fi prezenta, as lua Bia si ne-am retrage. La fel, mi se pare de neacceptat ca un alt adult in afara de mine/dragos sa certe/agreseze Bia. Fara discutii, orice ar fi facut. Sa vina sa discute cu noi
Despre partea cu aparatul, e valabil ce i-am scris si Deliei. Sa te aperi nu inseamna neaparat sa dai pumni inapoi. Si una e sa inveti copilul ca nu e ok sa fie lovit/abuzat/etc, alta e sa ii dai acordul sa loveasca inapoi...
My 2 cents...
Irina,
ma bucur ca ai scris
de acord cu independenta
am fugit ca s-a trezit Veselia, va pup maxim!
ah, si ca tema de discutie in continuare,
ce parere aveti despre murdarire? o fi ea buna? sau copiii tb sa fie mereu impecabili, ca scosi din cutie?
Rocsana, sa stii ca Bia e mereu porcusor cand iesim afara, ...si asta pentru ca o las sa se simta bine 100%, in balti, nisipi, etc....Hainele se spala iar ea face dus, nu e mare tragedie. MI se pare mai aiurea sa stau mereu cu gura pe ea: NUUU< te murdaresti! etc...
www.bebelissimo.com/" target="_blank">Bebelissimo
Linux Miorlau
![](cat.gif)
adar spune:
Hola, hola!!! In mod normal ar fi trebuit sa stau cuminte pe santierul meu, dar m-am trezit cu manusa lui Noe pe podea si ... hop si eu!
Asadar: COPIII TREBUIE SA FIE MURDARI! Ca daca io vad un copil pe strada care nu intra in prima balta di raza sa vizuala, inseamna ca puiul ala e bolnav sau ... batut :( ca sa nu se murdareasca.
Si eu sunt de acord cu tavalitul cand iesim la joaca, ca doar de-aia iesim la joaca, nuuu ???
Cand mergem in vizita, incerc sa evit baltile :))
Noe, despre violenta asta ar fi multe de spus. Eu de ex. am trecut printr-o perioada mai ciudata acum ceva vreme si singura arma la acel moment era sa ... tip!!! (desi lumea ma sfatuia intr-una sa-i mai dau si doua la fundulet, ca doar trebuie sa ma eliberez si eu )
Faza e, ca desi eu credeam ca e mai bine asa cum fac eu (si poate chiar a fost, intr-un fel!) cred ca si tipatul ala a afectat-o pe Maia. Asa ca intr-o zi, cand am realizat ca asta mica inchidea ochii daca tipam la ea, la catel sau cine stie la cine altcineva ... am promis solemn ca data viitoare ma dau cu capul de tocul usii si nu mai tip. Nu la ea! Ca in rest, mai am iesiri de-astea nervoase, dar incerc sa le controlez cat de mult pot. Cu sau fara medicatie
Insa am vazut si eu mame care isi taraie copiii de urechi prin parc, pentru ca au facut cine stie ce nazbatie, bunici, bone sau ... tatici, da, am vazut un tatic aici in cartier care a figit dupa copil pentru ca se saturase mititelul sa-l astepte in fata carciumei, si cand l-a prins i-a trantit una peste spate de a rasunat cartierul. N-am putut si am urlat din adancul sufletului la el ca eun mare bou (hal de duamna am fost, dar zau asa, cum sa bati un copil care te roaga sa-l duci acasa de la carciuma ?????
)
La noi e santier ... am scos mobila, podeaua tot din bucatarie si asteptam mesterii .... miercuri sau joi
Gresia s-a livrat fara o cutie, si nu mai exista pe stoc acest model.
N-am unde sa fac mancare, mananc de la soacra-mea.
Maia vrea vesnic in praful din bucatarie.
Nu putem iesi afara, ca trebuie sa vina tanti cu mobila.
Cand vom incepe, va fi jale: ambele capete ale apartamentului vor fi in santier.
Daca peste 2 saptamani nu dau semne de viata, inseamna ca am fost zidita precum ana lui Manole
Va doresc toate alea minunate pentru voi si puiuti!
Cand ne linistim pun si poze.
Andreea, am primit-o, dar cu alimentatorul stricat. L-am trimis inapoi, i-am rugat sa il schimbe si ... l-au schimbat. Noroc ca l-a vazut Sorin, ca daca o bagam in priza cica bubuia
Acum e ok!
Pupici!
Delia21 spune:
Noe,il voi invata pe Rudy prin exemplu personal cand e vorba doar de o impinsatura sa puna "Sorry" caci asa e civilizat,chiar daca nu el este cel care a impins.Dar cand e vorba de altul care vine voit sa-l agreseze,nu am de gand sa-l invat un fricos,dimpotriva,al meu odor va lua ore de ce este nevoie(karate,etc),de la 4-5 anisori.Un copil agresiv,care ataca el,chiar crezi ca va inceta sa loveaca daca nu primeste inapoi????Sau cum sa il invat eu pe Rudy,1.scumpul mamei ,sa nu dai inapoi,stai si incaseaz-o,caci daca dai inapoi poate iti superi agresorul....si o sa te bata si mai tare dar daca nu dai inapoi,poate i se face mila intr-un final si se opreste,dar sa fi sigur ca data viitoare cand te vede iar te ia la tranta,caci din moment ce nu a patit nimic,de ce nu continua sa se simta mare si tare pe seama ta.Sau ..2.mai bine puiul mamei da din tot ce ai si aparate !Ma bucur ca putem discuta civilizat pe o tema ca asta si ca ne putem accepta diferentele,dar eu asa vad lucrurile si asa o sa-mi invat copilul,"stand up for yourself" nu mi se pare un pacat ci o datori;,nu te lasa calcat in picioare,mai bine sa te stie lumea de nebun decat de tap ispasitor pe care pot toti sa-i verse oful,si frustrarile!Pana una alta sper a nu aiba Rudy parte de ocazii de genul asta,va merge la scoli private....unde sa speram ca va fi inconjurat de copii de treaba,....dar vreau sa-mi pregatesc odorul pentru viata i acum nu ma refer la Rudy de 2 ani,ci la Rudy preadolescentul.Dar cine stie cat o sa-i mai pese lui de parerile mamei,pe atunci
mihaser spune:
Salut!
Irina ma bucur ca ne-ai scris...chiar nu stiam ce mai faci! Pupici!
Nu mi-am dat demisia...am rezolvat cu hartogaraia...am fost eu si am depus rectificative si alte hartogaraie.
Cameliada multumesc...si Cristi decat mazgalea la inceput...chiar si pe pereti...insa cu timpul s-a uitat la noi cum desenam tren si litere si a inceput si el sa faca un mar, un tren, un i, un u...Am ramas si noi masca...
Nici mie nu mi se pare prea logica explicatia el e mai mic si tu trebuie sa ii dai jucaria...sincer eu le-as fi dat jucaria cu randul...sa se joace fiecare ceva timp cu ea...Sambata am fost in parc si Cristi era cu motorul lui...un baietel i-a cerut foarte frumos motorul si nu vroia sa-l dea nici in ruptul capului...lacrimi de crocodil si tot felul de isterii...tot striga Cristi, Cristi...Pana l-a urma i l-am luat noi cu forta si i-am dat si baiatului tricicleta...nu vreau sa aiba astfel de manifestari si cu surioara.
Catrinutza imi pare rau ca si tu ai patit-o...eu prima data am patit-o atunci cand l-am scapat pe scari...si a doua oara acum...Nu stiu e ce sunt asa tentati sa o zbughiasca...Bine ca nu ai patit nimic!
Noe eu nu-l bat regulat si nici nu lovesc sa se simta...nu simte nimic..de altfel si rade cand ii zic de nana la pampersoc...eu ii dau peste fund simbolic...ptr ca nu prea ma considera mama lui, ci de multe ori sunt Mihaela...o prietena de-a lui...De multe ori insa nu trebuie nici sa tip, nici sa-l bat ptr ca ne intelegem...Mai avem si meciuri in care el tine cu tot dinadinsul sa-mi arate ca tot berbec e si el...oricat de frumos i-as explica si de calm...Bataia nu e o solutie, insa eu recunosc ca nu sunt o sfanta...si am avut momente cand mi-am iesit din fire...Si probabil cu 2 o sa fie si mai greu...Si eu lucrez la capitolul rabdare foarte mult, insa nu pot sa ma laud ca nu i-am dat nicio palma sau ca nu am ridicat tonul. Nu stiu daca i-am dat peste fund de 3 ori, insa recunosc ca i-am dat...Bineinteles ca l-am avertizat si i-am explicat si i-am explicat si dupa ce i-am dat din ce motiv i-am dat...Pentru murdarit si alte chestii nu-l cert niciodata...insa am si noroc...el de obicei nu se murdareste...nu suporta...De multe ori ma streseaza sa-l sterg si de un firicel de praf...si nu i-a cerut nimeni sa fie asa...
Delia pai eu m-am gandit ca trebuie sa am cel putin 15 mil la mine...e destul de frustrant ptr ca la unguri dai 500 de euro pe spitalizare si iti dau si factura, iar la noi e asa cum e...Pana la urma tot e bine ca vine medicul atunci cand ai nevoie...asta daca vine...eu sper sa am noroc si de data asta!
Va pup!
Mihaela&Cristian 25.03.2006
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=341f286d3bf41ca4ad740e&skin_id=701&large&utm_source=otm&utm_medium=embed" target="_blank">Cu toata dragostea!
Bebe 2
Ameera spune:
Salutare!
Noe, e foarte bine ca Bia e inteleapta si nu se avanta unde nu se simte in siguranta.. Sara nu e nici pe departe asa, se catara pe garduri si alte cele si nu o data era sa pice rau, uneori se grabeste sa urce pe tobogan si se mai impiedica, asa ca trebuie sa fiu mereu within reach. Cand se joaca la nisip cu alti copii si situatia e calma, mai stau si eu sa rasuflu pe o banca, dar de obicei sunt somata sa vin langa ea sa-mi arate ce a facut, ce-a mai gasit..
Despre problema lipsei tatalui, multumesc pentru raspuns. si eu sunt convinsa ca Sara va creste fericita si bine mersi. Insa ma obsedeaza poate mai mult decat e cazul problema, cred ca am ramas traumatizata de niste scenarii servite de unii, despre cum va fi distrus copilu’ iremediabil... in fine. Oricum, efecte tot vor fi, inevitabil, asa ca incerc sa ma pregatesc cat mai bine pt diverse situatii ipotetice in care sper sa am raspunsul cel mai bun si atitudinea cea mai potrivita. Am vazut pe forum la sectiunile specializate mai multe subiecte pe tema asta, au fost f utile, dar mi-am zis ca nu strica sa lansez si aici intrebarea, in caz ca ar avea cineva vreo sugestie sau sfat.
Despre murdarire - eu una nici nu-mi dau seama cum s-ar putea evita, chiar de-ar fi sa-mi propun.. adica, asta ce-ar insemna.. sa n-o mai las sa se joace la nisip, sa n-o mai las sa fugareasca de-a busilea prin iarba gandacei... e absurd. Oricum, in situatiile cand ar fi totusi de evitat, la noi functioneaza foarte bine metoda compromisului, de exemplu, ocolim baltile mari (si asta nu neaparat pt ca s-ar murdari, ci in ideea sa nu stea apoi uda la picioare, mai ales cat a fost vremea mai rece), dar are voie sa faca plici-plici cu piciorusele in baltile mai mici (spre indignarea celor din jur :D). Sara accepta in general foarte usor negocierile de genul asta.
Rocsana, cataratul pe pervaz e si cosmarul meu cel mai recent. Sara isi duce scaunelul in fata geamului, se propteste cu coatele pe pervaz si sta la taclale cu porumbeii, cu luna etc. Nu mai am curajul sa o las singura nici un minut. E tare haioasa Maria cu intrebarile si poznele ei!
Si pe mine sentimentul de vinovatie m-a facut sa stau lipita de Sara in orele cand e acasa.. Insa oricum, dupa ce a inceput sa mearga la gradi, si ea a devenit mult mai mamoasa. Inainte se putea juca singura fara probleme mult timp, acuma nu mai sta fara mine nici 10 minute. Si noi facem totul impreuna, spalat de vase, intins haine etc.. ii place sa ajute, sa primeasca mici sarcini..
Catrinel, mi-a placut mult cum a reactionat Oana cand a fost impinsa, e o scumpa.
Pupici tuturor!
"Only when the last tree has died and the last river been poisoned and the last fish been caught will we realise we cannot eat money."(Cree Indian Proverb)