credit ipotecar_in franci sau in euro?
Sunt sigura ca au mai fost subiecte pe aceasta tema, eu insa tot ce am gasit e vechi si deci nu mai e actual
Vreau sa va intreb pe cei care stiti mai multe detalii, sau pe cei care s-au confruntat:
cum ati ales banca de la care sa luati credit?
ce v-a convins sa luati de acolo?
cu ce incepi cand vrei sa iai un credit?
Noi am tot citit, analizat oferte, dar tot nu suntem hotarati. E greu sa iai o hotarare, pentru ca e ceva pentr zeci de ani si trebuie sa alegem bine
A avut cineva un consultant? Cat costa? Merita?
Multumesc
Raspunsuri
p.a.ade spune:
Trebuie sa faci un sondaj de piata si ai grija la costurile ascunse pt. ca de multe ori angajatii bancii nu ti le spun pina nu ajungi la acea etapa.Mergi si intereseazate prima data de dobinda ,comision de administrare,comisionul ce-l opreste banca,asigurare si nu in ultimul rind cum lucreaza cu evaluator ce il trimite banca sau cu act de ipotecare facut la notariat ,oricum amindoua sunt scumpe dar macar faci o balanta.Banca iti poate face si o simulare de rata si iti dai seama cam la ce costuri vei ajunge pina la achitarea creditului.Nu in ultimul rind intereseazate ce comision au la returnarea banilor inainte de terminarea creditului,sau la achitarea mai multor rate odata pt. ca si aici au comisioane ascunse scrise cu litere mici in contracte si te trezesti ca ai posibilitatea sa achiti mai devreme si ei iti mai iau 10-15%.
LiliaToma spune:
Merci de sfaturi, noi ne-am uitat la multe din ce spui tu, poate mai putin la chestia cu evaluatorul, cred ca al ignorat-o.. tr sa ne interesam si de asta
Astept si parerile altor persoane care au apelat la asa credite, despre experienta lor cu bancile, ce ar schimba daca ar lua-o de la inceput, daca ar ramane la aceeasi banca sau nu, daca ar atrage atentia la alte amanunte care le-au scapat atunci
Mercik
LiliaToma spune:
Am schimbat numele subiectului. Ne-am decis la banca, dar inca avem rezerve referitor la valuta in care sa luam.
Ideea ar fi ca in franci suma ar fi mai mare, iar rata aproximativ la fel cat pentru creditul in euro, dar suma mai mica.
Adica si pentru franci si pentru sa zicem am plati 100 euro pe luna doar ca la euro putem lua 8000 iar la franci echivalentul a 10000.
E doar un exemplu teoretic, ca sa nu intru in sumele exacte pe care ni se ofera banca.
Pe de o parte e tenant sa iai o suma mai mare cu aceeasi rata, pe de alta parte, stim cu totii ca in timp euro va deveni moneda nationala... asa ca.. va rog sa va dati cu parerea, voi ce valuta ati lua? sau in ce valuta ati luat? Tineti cont ca e vorba de o suma mare, pentru o casa.. Merci de orice info
danutz spune:
Creditul in CHF te poate ajuta intr-o singura privinta: sa capeti o suma mai mare de la banca.
In rest , are un cost foarte mare. Rata de schimb e volatila, dobanda creste mult dupa primul an, leul cel mai mult s-a devalorizat fara de CHF , nu fata de EUR.
Eu as face in lei, adica in moneda in care-mi primesc salariul.
Ar trebui sa fii atenta la:
-dobanda, care e variabila in toate cazurile,e exprimata in ceva de genul eurlibor+ 4%, inseamna rata de referinta Eur (care variaza) plus 4% marja bancii. Daca si marja aceea e variabila, renunta. (vezi ca de obicei faptul ca e variabila scrie mic de tot, undeva la subsolul contractului)
-comisionul de acordare. daca e mai mare de 2% e deja o suma foarte mare
-comisioanele de administrare lunare
-polita/ele de asigurare si ce riscuri cuprinde (am vazut polite care, dupa ce scadeai tot ce NU asigurau, nu stiu zau daca ramanea ceva ce se asigura.
-Sunt banci care ofera serviciul de evaluare la pachet, adica nu platesti ceva suplimentar
-alte comisioane suplimentare, inclusiv cel de rambursare in avans.
Multa bafta si sa faceti alegerea cea mai buna!