Campanie de responsabilizare a autoritatilor (2)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

Cititi mesajul Tabithei de aici
Ce ziceti, sa incercam sa o abordam pe d-na respectiva, poate in emisiunile ei despre fertilizare in vitro vrea sa faca si una despre campania noastra.

Eu lucrez la schita de articol, am cules din informatiile de la voi si le-am cumulat, deocamdata am cam 2 pagini si desi nu e gata il voi posta aici in speranta ca ma veti ajuta si voi cu idei si corecta unde e cazul.
Multumesc pentru informatiile furnizate de Elenada, Luci.elm, Cristinici, Moniland, Claudia prea, Felicia (am selectat din unele mesaje postate de voi)

Ioana -the new me!
animalutele mele iubite

www.petitiononline.com/legemame/petition.html" target="_blank">SEMNEAZA SI TU petitia pentru legea mamelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

ASTEPT IDEI, MODIFICARI, CORECTII!

ARTICOL in lucru:


Pana nu te lovesti de asa ceva nu ai idee ca exista, ai auzit totusi de ea, dar ca de orice boala, te gandesti ca "asa ceva nu mi se poate intampla mie". Iar cand afli la un moment dat ca esti si tu afectat de ea, mai intai nu-ti vine sa crezi, apoi te intrebi "de ce eu, de ce noi" si apoi incepi sa te interesezi in jur si abia atunci descoperi cat de multi sunt in aceeasi situatie cu tine, afli de fapt ca ce te afecteaza si pe tine este deja o problema a epocii in care traim.
Este vorba despre infertilitate- da, pana nu demult un subiect tabu..chiar si in prezent sunt multe idei preconcepute in legatura cu infertilitatea si de aceea celor afectati de ea le e foarte greu sa recunoasca si sa vorbeasca despre asta. S-a spus chiar ca infertilitatea afecteaza psihicul mai rau decat cancerul..

Infertilitatea este o problema de sanatate care afecteaza 15% din cuplurile de varsta reproductiva si este recunoscuta ca boala de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Noile realitati economice si sociale si-au adus contributia la scaderea si apoi la mentinerea la un nivel scazut a natalitatii. Toate tarile civilizate se confrunta cu o scadere accelerata a natalitatii si a fertilitatii, iar Romania 'imita' si in acest domeniu tarile dezvoltate economic din Vest sau din Est. Cu toate acestea, daca in Ungaria, Franta, Belgia, Grecia etc. statul sustine financiar tehnicile de reproducerea asistata ca metode moderne de tratament al infertilitatii unui cuplului, in Romania, acest lucru nu se intampla..
Sterilitatea este o boala si trebuie tratata ca atare, iar tehnicile de reproducere umana asistata merita intreaga atentie in ceea ce priveste introducerea lor in sistemul national de asigurari de sanatate.

In Romania lucrurile stau cu totul altfel, autoritatile inca nu constientizeaza sau nu vor sa constientizeze ca infertilitatea este o problema, o boala, ca numarul tinerilor afectati este foarte mare si in crestere.

Dintr-un sondaj de pe situl Institutul national de statistica (http://www.insse.ro/cms/files/pdf/ro/cap2.pdf - vezi pag. 25) reiese ca rata de fertilitate (nascuti vii la 1000 femei) este in scadere, astfel in 1990 era 56,2, iar in 2005 de 39,4. Acest fapt se datoreaza, pe langa factorii economico-sociali si infertilitatii, care afecteaza un umar din ce in ce mai mare de cupluri tinere.

Neavand la dispozitie alte sondaje, pentru a arata ca numarul cuplurilor infertile este foarte mare, este suficient sa mentionam numarul mare de clinici de reproducere asistata aparute in ultimii ani in Romania. In Bucuresti sunt peste 10 clinici unele mai vechi, unele mai noi, care efectueaza, proceduri de inseminare artificiala si fertilizare in vitro ( clinica Giulesti, Medlife, Medsana, Med New Life, Sabyc, Centrul Medical Unirea, Polisano, Gynera, Dacia Medical Center, American Medical Center) si in alte orase ale tarii sunt clinici deja existente (Timisoara, Cluj, Sibiu, Brasov), clinici care umreaza sa se deschida in viitorul apropiat (Constanta).

Ce poate demonstra acest lucru? Faptul ca sunt foarte multe cupluri care sunt nevoite sa apeleze la fertilizarea in vitro, acesta fiind de multe ori singura metoda prin care pot obtine o sarcina.

Insa toate aceste cupluri de tineri care doresc sa-si implineasca un lucru absolut normal si natural, acela de a fi parinti si pot beneficia de sprijinul medicinei, se lovesc de obstacolul financiar. Costul unei fertilizari in vitro este intre 1400-3000 euro, la care se adauga costul medicamentelor necesare care pot ajunge, in functie de tratamentul prescris si la 2000 euro, plus toate analizele premergatoare pe care cuplul trebuie sa le efectueze care ajung si ele la cca 1000 ron. In concluzie, pentru o singura incercare de fertilizare in vitro, un cuplu trebuie sa faca rost intre 3000 si 5000 euro.

Puteti spune ca intr-o tara in care nu exista bani suficienti pentru sanatate, in care sistemul sanitar este la pamant, cum avem pretentia de a include in sistemul national de asigurari de sanatate cheltuieli asa de mari cu fertilizarile in vitro. Este un lucru greu de realizat, dar daca se vrea cresterea natalitatii, trebuie ajutate si cuplurile a caror sansa este fertilizarea in vitro, pentru inceput constientizarea problemei si apoi cautarea de solutii pentru a face acest lucru posibil.
Alte tari europene au adoptat de mult aceste masuri, in tari precum Franta, Ungaria, Italia, Spania, Olanda, Suedia Belgia se suporta de catre bugetul asigurarilor sociale pana la 5 incercari de fertilizare in vitro si 6 inseminari artificiale per cuplu. E adevarat ca nu ne putem compara cu unele din aceste tari, dar daca ne pasa de tinerii si natalitatea tarii noastre trebuie sa le luam exemplul.

O singura tentativa din partea statului de a suporta o parte din tratament pentru cuplurile care apeleaza la fiv ar fi faptul ca pe lista de medicamente compensate sunt Gonal F si Puregon, dar alta reglementare spune ca medicul de familie nu poate sa-ti dea o reteta decat pana la valoarea de 300 Ron pe luna, asa ca pt 30 sa 40de fiole*75RON, cate luni de retete iti trebuie?

Pe lista de medicamente compensate apar puregonul si gonalF, medicamente ce ar trebui compensate 50%, printr-o reteta scrisa de medicul de familie, sau medicul specialist (daca are contract cu casa de asigurari), in urma scrisorii medicale data de medicul cu care se face FIV. Pt. aceste medicamente, nu se mai tine cont de acel barem de 300 ron de pe reteta, atata timp cat ai scrisoarea medicala, dar medicii nostri de familie nu cunosc legea, nu stiu ce reprezinta acel asterix din lista. (Referitor la compensarea gonalului si puregonului, acesta are 2 semne : o * care inseamna ca e nevoie de scrisoare medicala de la medicul specialist, si un #, care zice ca se elibereaza doar conform ordinului ministrului... ordin pe care ministrul n-a binevoit sa-l dea )

Chiar daca prima parte e rezolvata si ai reteta compensata, incepi sa umbli pe drumuri pt ca refuza farmaciile sa o elibereze, deoarece nu exista un ordin al ministrului care sa reglementeze compensarea acestora.




Ioana -the new me!
animalutele mele iubite

www.petitiononline.com/legemame/petition.html" target="_blank">SEMNEAZA SI TU petitia pentru legea mamelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marrina spune:

quote:
Originally posted by marrina

I-am trimis mesajul Ralucai Turcan.

Eu am scris la inceputul mesajului ca il scriu in numele unor cupluri din Romania cu probleme de fertilitate iar la final am semnat cu numele si adresa mea. Mi s-a parut ca e mai corect asa, sa stie ca nu e o "gluma".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marrina spune:

quote:
Originally posted by ioana_p76

Scuze ca tot reiau mesajul cu update, dar vreau sa avem cat mai clara situatia la ce s-a facut pana acum si ce urmeaza...

Eu cred ca e foarte bine sa avem tot timpul o imagine cat mai clara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marrina spune:

quote:
Originally posted by ioana_p76

Cititi mesajul Tabithei de aici
Ce ziceti, sa incercam sa o abordam pe d-na respectiva, poate in emisiunile ei despre fertilizare in vitro vrea sa faca si una despre campania noastra....
Eu zic ca e OK sa o contactezi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

Marrina, in primul rand iti multumesc pt implicare si idei!
Ref la mesajul trimis Ralucai Turcan, e foarte bine cum te-ai gandit sa-i dai adresa ta.
O sa compun un mail si pt d-na de la protv -Carmen Avram, insa as vrea sa stiu daca sunt doritoare (din Bucuresti -cel mai bine) sa participe la emisiunea ei (sub protectia anonimatului -cum ne-a spus ea). Ea se referea la cupluri care decid sa apeleze la donator, dar poate va vrea si marturii de la cupluri care fac fiv, daca va face emisiune despre campania noastra.
Articolul pe care l-am postat mai sus este orientativ, atunci cand va ajunge la vreun ziar sunt convinsa ca va fi mult modificat, insa informatiile de fond vor fi pastrate, cred. probabil ei il vor face si putin comercial, dar asta e, important e sa atragem atentia in vreun fel.
Dar toate actiunile din media daca nu au suport si din partea catorva deputati, senatori sunt cam degeaba, atrag atentia pe moment, iar apoi sunt uitate..
Doar daca am reusi sa realizam o campanie cam ca cea creata de Bianca Brad.

Incerc azi sa fac textul si pt deputati si senatori.
Cine le mai "are" cu scrisul si compusul, astept idei!
Luci.elm, mi-a placut ce texte ai scris tu (textul in engleza pt UE si un textulet pe care l-am preluat si eu in articol, l-am gasit in cap. 1), te astept daca mai ai idei!

Ioana -the new me!
animalutele mele iubite

www.petitiononline.com/legemame/petition.html" target="_blank">SEMNEAZA SI TU petitia pentru legea mamelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

Intrerup implicarea mea in aceasta campanie pentru ca sunt socata si bulversata.. nu-mi venea sa cred..cand am citit mesajul ei de la fiv...
Draga mea Luca, sunt cu sufletul alaturi de tine!
Nu pot sa continui acum, pornisem cu atata elan, vroiam sa continui ce ai inceput tu, sa incercam sa schimbam lumea..dar acum toate aceste lucruri mi se par fara nici un sens..

Vom continua la un moment dat, nu avem incotro, trebuie sa incercam si asta, dar acum e prea greu..stiu ca si tu ai vrea sa ne vezi continuand ce ai inceput tu.
Insa e prea greu, parca si natura e impotriva noastra, mai are vreun rost sa speram ca ne va ajuta si intelege cineva?
Nu mai scriu mai mult acum..as spune poate vorbe prea grele..

Ioana -the new me!
animalutele mele iubite

www.petitiononline.com/legemame/petition.html" target="_blank">SEMNEAZA SI TU petitia pentru legea mamelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bubu73 spune:

Ioana, te rog nu te descuraja, e tare trist pt. Luca, e strigator la cer, imi intareste din ce in ce mai mult ideea adoptiei.
Totusi imi doresc.........exista un totusi.
Nu abandona proiectul care l-ai inceput, e foarte important pt. noi cele care ne dorim copii, te sustinem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marrina spune:

ioana_p76 Sper sa poti continua campania inceputa de Luca. Ai observat si tu cat de mult a insemnat implicarea ta din ultimul timp. Cine stie, poate mergand mai departe in demersul acesta am putea-o ajuta in vreun fel pe Luca. Sper din tot sufletul sa fie sanatoasa! As vrea sa scriu multe ... dar nu mai pot.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

Off..aveti dreptate fetelor, trebuie sa continuam..
Sa vad cum ma pot mobiliza sa continui ce am inceput...

Ioana -the new me!
animalutele mele iubite

www.petitiononline.com/legemame/petition.html" target="_blank">SEMNEAZA SI TU petitia pentru legea mamelor!

Mergi la inceput