Campanie de responsabilizare a autoritatilor (2)

Campanie de responsabilizare a autoritatilor (2) | Autor: LucaLuca

Link direct la acest mesaj

Campanie civica de responsabilizare a autoritatilor din Romania in problema finantarii reproducerii asistate medical

Prima parte a campaniei: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=117821&whichpage=1


*****


Discutia a inceput pe topicul despre FIV, dar ne-am dat seama ca ar putea fi de interes general, pentru toate persoanele care au nevoie de asistenta medicala pentru a procrea. (Mentionez pentru coforumistii care nu ma *cunosc* ca eu, LucaLuca, nu am nici un interes direct, intrucat locuiesc intr-o tara unde, tocmai, beneficiez de FIV gratuit; de altfel, intre timp am ramas insarcinata).

Va invit, deci, sa participati cu idei si sa va implicati, caci, daca noi nu o facem, in Romania nimeni nu o va face pentru noi.


*****


Planul de bataie este, in mare, urmatorul: incepem prin a trimite cat mai multe petitii catre Ministerul Sanatatii, pentru a semnala problema, sa nu spuna ca nu au stiut. In paralel, se sesizeaza si Cancelaria Primului Ministru / Secretariatul General al Guvernului. Va urma Parlamentul, vom scrie personalizat tuturor parlamentarilor, de data asta o petitie colectiva, sa pregatim terenul in vederea unui eventual proiect de lege. In acelasi timp vom scrie si Presedintziei; sa retinem adresa: procetatean@presidency.ro
Vom scrie, in functie de raspunsuri, si comisarului european pentru sanatate si altor foruri europene.
Facem si petitie online si sesizam presa la modul serios si organizat, dar deocamdata ne trebuie raspunsurile MS, pozitia lor oficiala; pana nu o avem, nu putem misca.


*****


O varianta de petitie/memoriu catre Ministerul Sanatatii.

V-o supun atentiei, insistand pe faptul ca e doar un draft, un schelet pe care fiecare poate broda.

Deci: modificati dupa cum va-ndeamna inima, mintea si literatura, caci nu trebuie sa fie identice ca forma, ci unitare pe fond. Textul se trimite prin mail la adresa dirrp@ms.ro (Compartimentul de Relatii Publice al Ministerului Sanatatii). Titlul mailului trebuie sa fie "Petitie" sau "Memoriu".Dlui Ministru Eugen Nicolaescu,

Ministerul Sanatatii Publice
Intr. Cristian Popisteanu, nr. 1-3, sector 1,
cod 010024, BucurestiStimate Domnule Ministru,

Subsemnata, , nascuta la data de , cu domiciliul stabil in , in calitate de cetatean roman platitor de taxe si impozite, solicit prin prezenta ca statul roman sa se implice in sustinerea financiara a cuplurilor care au dificultati in obtinerea pe cale naturala a unei sarcini.

In prezent, cetatenii romani trebuie sa plateasca pe cont propriu o procedura medicala de tip inseminare sau fertilizare in vitro (FIV). Costurile acestora sunt uriase in raport cu veniturile medii ale unei familii; cu titlu de exemplu, pretul global al unei tentative de FIV variaza intre 1.400 si 3.000 euro, in functie de spital si de procedura/medicamentatie.

Singurele medicamente necesare in procedura de stimulare FIV care exista pe lista de medicamente compensate (sublista B, compensate 50%) sunt Gonal si Puregon. In farmacii, 150 UI Gonal costa 150 RON, iar 150 UI Puregon costa 303 RON; pentru o perioada medie de 12 zile de stimulare, doar acest medicament costa 1800 RON (in cazul unei medicamentatii cu Gonal), respectiv 3636 RON (in cazul unei medicamentatii cu Puregon). Conform legii, insa, un medic de familie poate prescrie o reteta in care valoarea maxima a compensarii este de 300 RON. Diferenta este enorma si trebuie suportata de catre pacienta. La acest cost se adauga celelalte medicamente care nici macar nu se regasesc pe lista de medicamente compensate, analizele specifice, procedura in sine (care se plateste in spitalele de stat). Aceste preturi prohibitive transforma dorinta naturala a unui cuplu de a avea copii in frustrare in fata imposibilului. In acelasi timp, in tarile occidentale, unde veniturile unei familii medii sunt semnificativ mai mari, statul finanteaza integral intre doua si sase tentative de a obtine o sarcina asistata medical pentru cuplurile care au probleme de fecunditate.

O procedura de tip FIV reprezinta o experienta dificila pentru un cuplu, in plan fizic si mai ales psihic, care se accentueaza dramatic atunci cand la aceste dificultati se adauga un obstacol insurmontabil de ordin financiar. Posibilitatea de a avea un copil nu trebuie sa reprezinte un lux.

Data fiind aceasta situatie, descrisa foarte pe scurt, va solicit respectuos, stimate Domnule Ministru, sa dispuneti initierea unei politici publice in domeniul finantarii reproducerii asistate medical in Romania.

Va multumesc.


Cu desosebita consideratie,


[prenume NUME data]


*****


Referitor la Primul Ministru. 0800 020 020 - nr gratuit.

"Solicit oficial guvernului si Primului Ministru al Romaniei sa se implice urgent in drama a foarte numeroase tinere familii care au dificultati in a obtine copii pe cale naturala, si se confrunta cu insurmontabile obstacole financiare in accesarea serviciilor medicale specifice. De exemplu, o fertilizare in vitro costa intre 2800 si 4000 de euro in spitalele din Romania. Solicit crearea unei politici publice de finantare a reproducerii asistate medical in Romania si astept din partea guvernului un raspuns la aceasta solicitare."

(mai mult nu putem spune in 30 de secunde, iar totul trebuie formulat ca o solicitare, nu ca o semnalare, pentru a nu ni se rapunde politicos "am luat la cunostintza, multumim").


*****


Am gasit un articol in presa care sintetizeaza ce s-a intamplat si ce s-a incercat la noi in domeniul reproduceii asistate. Reiau esentialul: Romania nu are o lege pentru fertilizarea in vitro, desi un proiect legislativ in acest sens a fost conceput candva. Legea privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical a fost discutata, fiind adoptata de Camera, modificata apoi de Senat pentru ca in aceasta legislatura sa ajunga pe masa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare. Acesta a sesizat insa Curtea Constitutionala pentru neconstitutionalitatea unor articole. Printr-o decizie luata in iulie 2005, Curtea Constitutionala a admis neconstitutionalitatea mai multor articole astfel ca, proiectul a ajuns din nou la Senat. Acesta a fost de acord cu decizia Curtii, iar proiectul a fost respins. O alta initiativa legislativa nu a mai fost facuta.

Va rog sa cititi articolul in intregime, este foarte interesant: http://www.ziua.ro/display.php?id=218991&data=2007-04-13*****


O propunere foarte buna care a fost facuta in prima parte a discutiei, dar care nu s-a materializat (si e pacat). Sunt foarte, foarte multe cupluri cu probleme care, surpriza, nu intra pe forum, deci nu se pot implica pentru simplul fapt ca nu stiu.

Sa facem un text si cineva care are un fotocopiator la birou sa-l abuzeze in scopuri nobile. Si lasati fotocopiile in salile de asteptare de la Giulesti si de la alte clinici din Bucuresti si din tara. Sa precizam neaparat ca petitia se poate trimite si prin posta, scrisa de mana - desi cele mai multe dintre membrele targetului FIV sunt <40 de ani, nu e obligatoriu sa aiba acces la un computer si internet.

Cine se inscrie sa faca un text (preluat din ce am sintetizat eu aici) si sa il posteze in vederea fotocopierii de catre mai multe voluntare care au drum saptamanile astea prin clinici?


*****


(Revin imediat cu update-ul la petitii si cu ce trebuie sa facem, dat fiind ca bineinteles ca au trecut si cele 30 de zile lucratoare si tot nimic. Din pacate, nu ma surprinde. Din fericire, cand imi propun ceva in care cred nici macar nesimtirea administratiei romanesti nu ma poate demoraliza.)

8+

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns LucaLuca spune:

Update petitii MS:
1. Elenada
2. Cristal
3. Cristinici
4. Iuca
5. Iyoana
6. Medamaya
7-9. MamaGiuliei + 2 colege
10. Ciarli
11. SimonaGurau
12. L5845
13. Mihaele
14. Dariela
15. Danotino
16. Antosit
17. IanaMari
18. GinaMonica
19. Adaca
20. Antosit bis
21. Maria08
22-23. Marrina + fratele
24. ClaudiaPrea
25. AnaDomnica
26. Marrina again
27. Felicia
28. Nucutza
29. ZamfirMel
30. Bubulina1
31. Avalon
32. Sotul Marrinei
33. Persephonna
34. Daneza
35. Mama Marrinei
36-40. Avalon & friends
41. Andra80
42. MaribelaCatre petitzionarele din prima pate a listei, pentru care au trecut lejereanu cele 30 de zile lucratoare, cu tot cu sarbatorile legale din perioada asta: sunati va rog la nr. (021) 307.25.24 Este Departamentul de Relatii cu Publicul al Ministerului Sanatatii. Va prezentati politicos si intrebati de ce nu vi s-a raspuns la petitia din data de ...., desi termenul legal a trecut.

Ce va rog: notatzi tot. Solicitati nr. de inregistrare a cererii voastre si notati-l in agenda, undeva. O sa vi se raspunda ca petitia a fost redirectionata catre nush ce alta directie - intrebati cum se cheama exact directia si cereti un nr de telefon de acolo; notati-l, desigur. (Intre noi fie vorba: abureala, n-are-a face, de-aia sunt 30 de zile, tocmai pentru redirectionari, termenul trebuie respectat.) Solicitati ca raspunsul sa va fie trimis atat prin mail (o sa va fie mai usor sa dati copy-paste aici), cat si prin posta. Daca vi se pare ca atitudinea respectivului functionar o cere, in sensul ca i se pare ca se afla intr-un sat fara caini si umbla fara batz, nu ezitati sa spuneti - calm, politicos - ca sunteti un cetatean platitor de taxe si impozite caruia nu i s-a raspuns in termenul legal la o petitie si ca, in consecinta, veti solicita in scris, prin cerere adresata direct Cabinetului Ministrului, sanctionarea functionarului public responsabil, conform legii.

Va urez succes si astept vesti. :)

8+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dariela spune:

Eu am calculat si luni pe 05.05 se vor implini cele 30 de zile. S-ar putea ca pana miercuri sa fiu internata dar de joi incep sigur cu telefoanele.
Partea proasta cu redirectionarea este ca fiecare institutie are 30 de zile sa raspunda de la data intrarii

Dariela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LucaLuca spune:

Nu, nu, nu se da un nou termen, caci din fericire in cazul nostru sunt redirectionate doar catre alt departament sau structura din cadrul aceleiasi institutii, respectiv Ministerul Sanatatii. Din cate stiu/intuiesc eu, se redirectioneaza pentru a se afla amanunte despre problema semnalata de la structura cea mai competenta in materie, apoi petitia cu propunerea de raspuns se intoarce la Departamentul Relatii cu Publicul si, finalmente, tot ei sunt cei care trebuie sa raspunda petentului, in termenul legal.

LuciEilm, recitind primul capitol pentru a face sinteza acestui al doilea, mi-am reaminitit ca tu ai adresat o petitie de principiu forurilor europene. Vreun semn de la ei?
8+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marrina spune:

Au mai fost trimise inca 6 petitii. Bianca B si inca 5 prietene ale ei.

Trebuie sa calculez si eu cate zile au trecut de cand am trimis-o ca sa incep sa intreb si la telefon.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marrina spune:

ioana p76 Buna partea cu concediul medical.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns KITTA spune:

Fetelorcare ma cunosc, stiti ca sunt o activa cand am cu ce si de ce. Deci, dupa periplurile mele prin tari straine, acum de 1 Mai ne odihnim acasa asa ca am avut timp si am trimis si eu petitia, azi 1 Mai de Ziua Muncii ca sa imi fie mai usor de tinut minte cand am trimis-o. Il pun si pe sot sa trimita din partea lui, ca si asa nu avem acelasi nume, asa ca nu or sa se prinda. Poate doar dupa adresa! Va rog, treceti-ma si pe mine pe listuta la gazeta de perete la "asa da"!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marrina spune:

Fetelor, eu in 30 martie am sunat la Secretariatul General al Guvernului (SGG) la Linia Verde 0800 020 020. Ieri, dupa exact 30 de zile calendaristice, am primit urmatorul raspuns prin posta:

"In legatura cu mesajul transmis Secretaruatului General al Guvernului, prin intermediul telefonului "Linia verde" 0800 020 020, va informam ca acesta a fost remis Ministerului Sanatatii Publice, caruia i s-a adresat rugamintea de a dispune analiza situatiei prezentate si informarea dumneavoastra asupra celor solicitate. Informatiile urmeaza sa va fie comunicate, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, de catre autoritatea mentionata."

LucaLuca Te rog sa mentionezi la inceputul capitolului unde ai scris propunerea de mesaj telefonic si ca trebuie sa se inceapa cu numele si adresa exacta ca sa putem primi raspunsurile.Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LucaLuca spune:

Ura-ura-ura!! Sa sarbatorim muncitoreste inceperea sosirii raspunsurilor!

E foarte bine ca soseste la Ministerul Sanatatii solicitarea noastra redirectionata de catre Secretariatul General al Guvernului - structura cumva superioara ierarhic -, o sa fie privita altfel (asa merg lucrurile).

PS: Updatez maine, caci acum pastrez traditia romaneasca si sunt gratargioaica in curte (barbat'meu adora cuvantul asta, il repeta de doua ore). :)) Zi faina si voua!

8+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marrina spune:

Sunati la linia verde, e gratis din orice retea fixa sau mobila!!!!!!!!! Poate asa vin mai repede raspunsurile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

Buna fetelor!
Am trimis si eu petitia, am trecut si alineatul referitor la concediile medicale.
Cred ca ar trebui sa primesc in curand si eu un raspuns ca urmare a tel dat la linia gratuita a primului ministru. A doua oara cand am sunat mi-am dat adresa completa la inceputul mesajului, deci n-ar avea motiv sa nu-mi raspunda. Cred ca raspunsul va fi cam acelasi pe care l-a primit Marrina, nu se obosesc ei sa faca alt raspuns. Sa vedem, va anunt cand primesc raspunsul.
Sa ma mai gandesc cum personalizez petitia , sa o trimit si in numele unor prietene.
Va pup!


Ioana -the new me!
animalutele mele iubite

www.petitiononline.com/legemame/petition.html" target="_blank">SEMNEAZA SI TU petitia pentru legea mamelor!

Mergi la inceput