Bulgarasi si globulete de nov-dec 2007 (55)
Raspunsuri - Pagina 4
dany26 spune:
victo mersi de raspuns....eu stiam ca nu se da zeama de la carne...
si bb meu papa maxim 80 ml piureu fructe / leg...si mi se pare putintel....dar la fiecare adaug 60-80 ml suc / zeama; de fapt papa doar 40 ml piure cu lgt apoi nu mai deschide gura si restul pana la 80 ii pun in bibe si asa il vrea....
si bb meu face 80% kk verde mereu.....
nici lui nu ii place marul ras simplu...
www.flickr.com/photos/23764698@N06/" target="_blank">POZE
COMOARA NOASTRA ANDREI!!!
14 Noiembrie 2007
Victo spune:
nu se da zeama de la carne? hm...fetele..mai haideti..ca am intrat in impas...
mami de ingeras Stefanut(30 oct. 2007)
sanduta spune:
Nici mancalaul meu nu mananca un borcanel, nici nu e bine sa manance atat. Jumatate de borcanel la fructe si la pireul de legume cam un sfert sau daca am noroc jumate. Insa bea supica cam tot atat.
Pentru cele care sunt inca nelamurite in legatura cu diversificarea uite cateva exemple, eu zic bune:
Exemplu 1:
3 luni
Sucul de fructe:
· Se serveste la ora 9 sau 10 dimineata, inainte de supt;
· Se administreaza cu lingurita, in cantitate crescanda: 1 lingurita, 2 lingurite
6 lingurite maxim;
· Se serveste simplu sau indulcit cu sirop de zahar: 1 lingurita zahar la 100 ml de apa fiarta
· Se incepe cu un singur fel de fruct/legume: morcov- 7 zile, portocala 7 zile; mar 7 zile; mandarina 7 zile; grepfruit 7 zile;
· Dupa ce copiulul se obisnuieste cu fiecare fruct I se pot da sucuri in amestec;
· Se prepara mereu inainte de a fi servit.
4 luni
1. Piure de fructe:
Se poate prepara din mar, banana sau piersica; {mosgoogle}
Se administreaza inainte de supt impreuna cu sucul de fructe, la ora 10 sau 17;
Timp de 2 saptamani piureul se foloseste simplu, apoi cu adios de biscuiti simpli, rasi, inmuiati in ceai sau laptele pe care il consuma sugarul.
2. Supa de zarzavat:
Se prepara din 500 ml apa si 200 g zarzavaturi curatate (morcov 100 g, patrunjel, telina, pastarnac);
Zarzavaturile taiate marunt se fierb 2 ore intr-o olita gradate, utilizata doar in acest scop;
Dupa 2 ore supa se strecoara, se paseaza doar morcovii, se adauga apa fierbinte din nou pana la 500ml, 2 picaturi de ulei de floarea soarelui si 1 varf de cutit de sare si se mai fierbe 2-3 minute;
Se pastreaza la frigider maxim 24 de ore;
Se serveste cu lingurita la masa de pranz;
De la varsta de 5 luni se poate adauga in supa ardeiul gras, rosia decojita si fara seminte, dovlecelul, iar de la 6 luni- conopida, spanac, loboda sau urzici;
Dupa primele 10 zile de servire, supa se poate imbogati, in momentul servirii, cu orez.
Orez fiert si pasat
3.Branza de vaci de casa un litru de lapte de vaca se fierbe impreuna cu 8 capsule de calciu lactic si apoi se stoarce in tifon curat
5 luni
1. Carne fiarta de pasare sau vita, mixata, servita la pranz impreuna cu supa de zarzavat
2. Piure de legume cartofi, morcovi, dovlecei + 1-2 lingurite de supa de zarzavat + ½ lingurita unt
6 luni
1.Galbenus de ou:
Se foloseste ou proaspat de gaina
Se fierbe 20 de minute
Se inlatura albusul si se taie galbenusul in 8 parti
Optimea rezultata se va folosi pentru a inlocui carnea, de 2 ori pe saptamana
Cantitatea de galbenus va creste progresiv: 1/6 x 2 ori/saptamana; Ό x 2 ori / saptamana; ½ x 2 ori pe saptamana; 1 galbenus x 2 ori/saptamana;
Se serveste in supa sau cu piure de legume
2. Ficatul de pasare
Se fierbe separate de supa, in apa cu putina sare si se serveste cu piureul de legume sau supa, in zilele in care sugarul nu primeste carne sau ou;
3. Supa de carne
Se foloseste carne de pasare sau de vita;
Se pune carnea la fiert in apa rece cu putina sare si dup ace se spumeaza se adauga in supa de legume si se fierb impreuna circa 2 ore;
4. Iaurt de casa:
Se amesteca 200 ml lapte caldut si 2 linguri de iaurt simplu din comert;
Se depoziteaza la cald (temperature camerei) de seara pana dimineata si apoi se pastreaza la frigider 24 de ore;
Se serveste cu piure de fructe, piure de legume sau cu branza de vaci.
5. Cereale pentru sugari de 6 luni
7 luni
1. Paste fainoase (fidea, macaroane): se servesc in adaos in supa sau simple cu branza de vaci
2. Perisoare dincarne de pasare sau vita: se fierb separate in apa cu sare si se adauga, pasate, in supa de zarzavat
8 luni
Compot de cirese, visine sau mere;
Mamaliguta cu branza de vaci si unt;
Paine, biscuiti in manuta;
Smantana (adaugata la un preparat)
9 luni
Ciorba cu bors de putina
Gris cu lapte
Papanasi cu branza dulce (fierti)
Zdrente din galbenus de ou cu supa sau ciorba
Peste alb rasol
Salata de cruditati (mere, morcovi rase prin razatoarea mica cu iaurt..)
10 luni
Legumele nu mai sunt mixate, ci strivite cu lingurita
12 luni
Se introduce albusul de ou fiert, carne la cuptor, sunca presata de pasare, perizer de pasare, pandispan de casa, chiftelute prajite in ulei.
Autor: Dr. Cerasela Stoica, Buzau
Exemplul 2:
La 5 luni: 4-5 mese de lapte.
O masa va fi inlocuita cu piure de fructe. Se creste treptat consistenta si se ajunge la 120-130 grame de preparat.
Fructe permise: mere, piersici, pere.
O masa de lapte poate fi completata cu supa de zarzavat.
La piureul de mere se poate adauga suc de portocale,mandarine, grepfruit, lamaie.
La 6 luni3-4 mese de lapte.
Supa si piureul de zarzavat va inlocui o masa de lapte. Supa se va servi dupa piureul de legume si se inbunatateste cu o lingurita de ulei de floarea soarelui.
Legume permise: morcov,patrujel, telina, cartofi, dovlecei. Si se fierbe si o bucatica mica de ceapa si apoi se arunca.
Se introduce carnea fiarta la inceput o lingurita pana la 4-5 lingurite.De 3-4 ori pe saptamana.
Se introduce galbenusul de ou/ la inceput un sfert, apoi dupa una- doua zile 1/2 apoi unul intreg.
La 7 luni2-3 mese de lapte.
O masa de lapte va fi inlocuita cu cereale simple sau cu fructe.
Se introduce iaurtul de casa.
In supa se adauga fainos, in piure sosul alb dietetic (o sa va dau reteta daca vreti).
Se introduce rosia, ardeiul, spanacul, fasolea verde, conopida(Merge foarte bine cu cartofi si cu galbenus).
Se introduce carnea de vita, ficatul de pui pana la 30-50 de grame.
La piureul de fructe se adauga branza de vaci. Se incepe cu 20-30 grame.
La 8 luni2 mese de lapte.
O masa de fructe, la ora 10 cu biscuiti, cereale, sau branza de vaci in diverse combinatii, eventual iaurt.
La pranz, piure de legume cu carne si sos alb dietetic(sosul face orice macare sa alunece mai bine). APOI supica cat mai vrea.
La 18 cereale, budinci speciale pentru copii,papanasi, mamaliguta cu branza.
Se introduce painea. Pastele fainoase.
Se introduc pestele fainoase.
Piureu de legume nu se mai paseaza se face doar cu furculita.
Se lasa in tavita bucatele de morcov fiet, cartof fiert, paste fainoase, firmituri de paine, sa le ia cu manuta.
Exemplu 3:
Divesificarea alimentatiei incepe cel mai devreme dupa 5 luni jumatate de viata, ptr sugarul alimentat exclusiv la san.
Primul aliment introdus sunt cerealele ptr sugari 4-6 luni, cereale cu orez, porumb si tapioca (Nestle, Nutriben). Portia este de 4 lingurite zilnic, distribuite intr-o singura masa sau in doua mese.
In primele 3-4 zile dimineata inainte de masa de san, 2 lingurite cereale inmuiate in laptic de la mami, cate putin, cate putin, apoi completare san. Celelalte 2 lingurite la masa de la 18 si apoi completare san. Dupa cele 4 zile (cand se presupune ca bebele a gustat si altceva decat san), la masa de dimineata o lingurita de mar ras cu o lingurita cereale, celelalte 3 lingurite seara, mereu completare san.
Apoi supa de legume (cam la 5 luni si 3 saptamani). Supa se face astfel: in prima zi se fierbe in putina apa 2 rondele de morcov si 2 rondele de patrunjel, se paseaza si se subtiaza cu supa in care au fiert legumele, adaugi 2 lingurite de cereale+o picatura de ulei de masline. In a doua zi la supa adaugi si pastarnac (f sanatos) si procedezi la fel, a 3a zi telina, a 4a zi sfecla rosie, a 5a zi ardei gras, a 6a zi ceapa (dar nu o pasezi inca, o arunci, o pastrezi in supa cam dupa 7 luni), a 7a zi cartof, a 8a zi dovlecel. Asa ai cam acoperit toate legumele permise. Cu fiecare zi cresti si nr de picaturi de ulei pana ajungi la 20 picaturi. Uleiul este f important acum ptr ei, ajuta la mielenizarea celulei nervoase (gasesti sticlute mici cu picurator). De asemeni poti mari cantitatea de cereale daca vrei in supa( eu zic ca 2 e suficient), dar per total zi sa nu depasesti 4 lingurite.
Deci in momentul asta ii dai : dimineata mar ras (in prima zi o lingurita, apoi cresti 2, 3...pana la vreo 5-6 lingurite, nu mai mult, ca sa pape si san) cu o lingurita de cereale + completarea de san, la pranz supa de legume + completare san.
Dupa ce ai terminat cu legumele (totul dureaza cam o saptamana) incepi sa-i introduci carnita, de pui sau gaina, piept sau pulpa, astfel: in prima zi pui la fiert legumele (cam cate o rondea, doua din fiecare) si separat fierbi o farama de carne (o lingurita ), pasezi legumele si carnita (nu pui zeama in care a fiert carnea) si subtiezi cu zeama de legume+cereale+ completare san. In fiecare zi cresti cantitatea de carnita pana ajungi la 50 g aprox (perioada coincide cu implinirea celor 6 lunite). Din momentul ala ii poti pune si zeama in care a fiert carnea. De acum o numim supa de carne si o poti acri (nu-i obligatoriu, dar vit C va mai creste un pic pofta de papa) cu putina zeama de lamaie.
Odata cu terminarea etapei carnita, ati ajuns si la 6 luni si introduci la masa de seara branza calcica delactozata. Asta o obtii astfel : din un sfert litru lapte Dorna 1.5% si 2 tablete calciu lactic, fiert si scurs obtii branzica ptr 2 zile. Incepi la fel cu o lingurita de branza si cresti in fiecare zi pana la 50 g pe care o amesteci cu mar ras sau pere, caise, mango, prune, pepene galben si cerealele aferente.
Acum se poate trece la sucul de fructe:max 75 ml/zi, suc obtinut preponderent din mere, morcov, pere si cate o felie de portocala (nu preponderent portocala, cum se practica). In general marul este baza ptr ca e cel mai bine tolerat de stomacelul lor incepator.
Uite un menu: dimineata: mar ras + cereale + san
la 11: suc de fructe
la 13-14 : supa de legume /supa de carne +san
la 18 : branzica + un fruct + cereale + san
la 21 : san
La 7 luni introduci inca 3 alimente: oul, ficatelul si iaurtul
Oul : numai galbenusul, in prima zi un sfert de galbenus, a 2a zi o jumate, a 3a trei sferturi, a 4a zi un galbenus intreg. Oul il pui in legumele pasate si in ziua respectiva nu faci supa de carne, doar legume + ou, si ii dai o zi ou cu legume, o zi supa de carne, apoi iar ou cu legume. Astfel sa ii dai o zi da si una ba ou, alternat cu supa de carnita. Oul daca e de la tara sa nu aiba mai putin de 4 zile dar nici mai mult de 7.
Ficatelul : de pui, fiert in apa (nu in lapte ) adaugat la supa de legume in care sa fie putin mai mult cartof (ficatul se va da mereu in combinatie cu cartoful, ptr ca amidonul din cartof fixeaza fierul din ficat).
Iaurtul : natural, fara fructe, gen Danone natural sau din piata autohtona cu termen de valabilitate f mic cca 150 g/zi. se poate da la masa de dimineata cu o lingurita de cereale. Acum poti diversifica cerealele, deci poti lua si cu gluten.
8 luni: alimente noi: banana, smantana, biscuiti simpli, legume noi
Poti folosi banana in branza sau simpla si la masa de seara ii poti da branzica calcica delactozata cu smantana 12% si cu mamaliguta. Sucul de fructe se poate imbunatati cu mai multa portocala.
La supa se mai adauga spanac, brocoli, pastai.
Biscuitii ii dai sa rontaie sau ii amesteci cu fructele seara.
9 luni: aliment nou: pestele: crap, salau, stiuca, pastrav.
Pestele fiert si amestecat in supa de legume sau cu piure de cartof.
Se pot incerca fructe noi: capsuni, cirese, struguri, pepene rosu
La 10 luni are o alimentatie variata si acoperitoare. Nu se pune sare, ptr ca alimentele au deja sodiu si potasiu destul ptr rinichii lor. Se mentine cantitatea de 4 lingurite de cereale pe zi, ptr a nu forta indicele glicemic si nici greutatea copilului.Cantitatea de suc sa nu depaseasca 75 ml/zi si incearca sa i-l dai la intervale suficient de mari fata de masa principala. Se da si apa plata, max 50 ml/zi.
Dupa 10 luni sticksuri fara sare, paine, fructe taiate bucati, chec facut in casa, covrigi, biscuiti petit beurre
La 11 luni papa gratar de piept de pui.
Dupa 1 an, ou fiert tare cu albus sau moale cu painita si iaurt sa mearga pe gat sau omleta in f putin unt. Si la 1 an si 2 luni trecem la mancare nepasata, doar taiata marunt si ff putin sarata.
Exemplul 4:
? 3 luni -suc de fructe si legume; sucul de portocale este primul introdus, iar dupa varsta de 4 luni sucul de mere, piersici, morcovi; sucul de portocale poate fi amestecat cu suc de mandarine, lamai, grape fruite; fructele pot fi administrate sub forma omogenizata (banane, mere);
? 4 luni - supa de legume initial strecurata apoi cu legume pasate, imbogatita cu ulei la 4 ½ luni; supa inlocuieste treptat o masa de lapte;
- piureul de fructe sau compotul de fructe, se prefera compotul de mere cu fructe pasate imediat dupa preparare;
? 5 luni - se asociaza piureul de legume la pranz cu supa la care se adauga carne mixata de pui sau de vita (2-3 lingurite) de 2-3 ori pe saptamana;
- unt la piureul de legume;
- branza de vaci si orez pasat (20 g branza/zi); ex: piure de fructe cu branza de vaci;
? 5 ½ luni - supa de carne;
? 6 luni - supa de legume poate alterna cu supa de carne sau oase degresate;
- galbenus de ou fiert tare, se incorporeaza in supa de legume alternand cu carnea; se incepe cu un sfert de galbenus de ou crescand pana la 1 galbenus pe zi;
- iaurt;
- la piureul de fructe se pot adauga biscuiti;
- ultima masa a zilei poate fi din lapte cu fainoase (cereale);
? 7 luni - ficat de pasare sau vita;
- smantana 1-2 lingurite pe zi;
- perisoare;
? 8 luni - mamaliguta cu branza de vaci si unt, creme fierte, papanasi, paine;
? 9 luni - carne de peste, sunca presata;
- aluaturi coapte in casa, sos alb, sufleuri;
? 10 luni - o data pe saptamana se poate introduce creier de vita in piure;
- ou intreg (de preferinta la 1 an).
ZAHARAREA: 1 lingurita zahar la 100 ml lichid.
LAPTE DE VACA: 0-1 luna: ½ lapte zaharat + ½ apa zaharata
1-3 luni: 2 parti apa zaharata +3 parti lapte zaharat
3-4 luni: 1 parte apa zaharata +3 parti lapte zaharat
4 luni
: lapte integral.
In loc de apa zaharata se poate folosi pentru dilutie ceai zaharat.
Luna a-III-a: 5 mese a 130 150 ml;
Se inlocuieste treptat o masa de lapte cu fructe, de preferat masa de la ora 10,00 (mar ras pe razatoare de sticla, banane bine coapte frecate spuma);
LUNA A-IV-A: 5 MESE A 160 ML;
? ora 6,00 - 160 ml lapte praf sau lapte de vaca integral +5% zahar;
? ora 10,00 - 100 g piure de mere (banane) +5% zahar + 1-2 biscuiti (se poate indulci cu sirop de zahar);
? ora 14,00 - 120-150 ml de supa de legume + fainos + 1-2 lingurite de ulei de la 4 ½ luni;
- 50 g piure de legume (cu unt de la varsta de 4 ½ luni);
? ora 18,00 - 160 ml lapte praf sau lapte de vaca integral +5% zahar;
? ora 22,00 - 160 ml lapte praf sau lapte de vaca +5% zahar + 1-2 lingurite fainos de la 4 ½ luni.
Luna a-V-a: 5 mese a 160-180 ml;
? ora 6,00 - 160 ml lapte;
? ora 10,00 - 100 g mere; 30-50 g branza de vaci, 1-2 biscuiti; 50 ml suc de fructe (+ 1-2 lingurite sirop de zahar);
? ora 14,00 - 100-150 ml supa de legume + ulei sau unt;
- 50-100 g piure de legume;
- 20 g carne la 2 zile;
? ora 18,00 - 160 ml lapte;
? ora 22,00 - 160 ml lapte + fainos (faina de orez, biscuiti, faina de grau, gris);
Pentru 100 ml -1 lingurita fainos, fainosul se fierbe;
Luna a-VI-a: 5 mese a 180 200 ml;
? ora 6,00 - 180 ml lapte;
? ora 10,00 - 100 g mere; 30-50 g branza de vaci, 1-2 biscuiti; 50 ml suc de fructe (indulcit sau nu cu sirop de zahar);
? ora 14,00 - 100 ml supa legume sau carne;
- 50-100 g piure de legume;
- 20-30 g carne la 2 zile;
- galbenus de ou la 2 zile alternativ cu carnea;
- 20-30 g branza de vaci cand nu primeste carne sau ou;
? ora 18,00 - 180 ml iaurt + 1-2 biscuiti +5% zahar;
? ora 22,00 - 180 ml lapte + 2 lingurite fainos.
LUNA A-VII-VIII-A: 5 MESE A 200 ML;
? ora 6,00-7,00 - 200 ml lapte;
? ora 9,30-10,30 - 100 g piure de mere sau banane, caise, piersici
- 30-50 g branza de vaci;
- 2 biscuiti;
- 50 ml suc de fructe sau legume (indulcit sau nu cu sirop de zahar);
? ora 13,00-14,00 - 100 ml supa de legume sau supa de carne;
- 50-100 g piure de legume;
- 20-30 g carne la 2 zile;
- 1 galbenus de ou la 2 zile alternativ cu carnea;
- 20-30 g branza de vaci cand nu primeste carne sau ou;
- 20 g ficat de pasare fiert si pasat inclus in piure;
? ora 16,00-17,00 - 200 ml iaurt zaharat 5% + 1-2 biscuiti, + 20-30 g branza de vaci sau 200 ml iaurt cu fructe;
? ora 20,00-21,00 - 200 ml lapte + fainos.
Luna a-IX-X-a: 5 mese a 200 ml sau 4 mese a 250 ml;
? ora 7,00 - 250 ml lapte;
? ora 12,00 - 100 ml supa de zarzavat sau supa de carne cu fainos (gris, pesmet de paine alba, faina de orez);
- 100 g piure de legume (ex. spanac);
- 20-30 g carne fiarta si tocata la 2 zile;
- 20-30 g branza de vaci;
- 1 galbenus de ou la 2 zile;
- ficat de pasare;
- peste proaspat;
- creier fiert si pasat o data pe saptamana;
In branza de vaci de la pranz pot fi adaugati 30 ml suc de fructe si 1 biscuit;
? ora 17,00 - 200 ml iaurt indulcit 5% cu 2 biscuiti
sau 200 ml iaurt cu fructe
sau 150 g mere rase cu 2 biscuiti, 20-30 g branza de vaci si 2 lingurite sirop zahar
sau 200 ml lapte cu 2 lingurite fainos si branza de vaci sau budinci, papanasi;
? ora 21,00 - ca la ora 17,00;
LUNA A-XI-XII-A: 4 MESE A 250 G;
? ORA 7,00 - 250 ML LAPTE CU FAINOS
sau 250 ml lapte cu paine si unt sau cozonac;
? ora 13,00 - 100 ml supa sau bors cu zarzavat, carne cu fainos (gris, orez, galuste, taietei) paine;
- 100-150 g piure de legume;
- 20-30 g carne fiarta tocata sau perisoare;
- 1 galbenus de ou alternativ cu carne la 2 zile;
- 20-30 g ficat fiert si pasat;
- 20-30 g branza de vaci cand nu primeste carne, ou;
- 1 mar crud ras cu 30-50 ml suc de fructe;
? ora 17,00 - 150 g mere rase cu 2 biscuiti, 1-2 ligurite sirop de zahar, 50-100 ml suc de fructe sau legume, 20-30 g branza de vaci;
- budinci, papanasi, prajituri de casa;
? ora 21,00 - 250 ml lapte cu fainos
sau 250 ml iaurt indulcit cu 2-3 biscuiti.
? Fainos (cereale si preparate de cereale)
Faina de orez; faina de grau rumenita; gris; pesmet din paine uscata; biscuiti simpli; faina de ovaz; zeamil; fosforin; faina de grau;
Faina de malai; paste fainoase;
Fainoasele se fierb 5-10 min.
Pastele fainoase se fierb 20 min. si se limpezesc sub jet de apa rece.
? Iaurtul se prepara din lapte de vaca fiert si racit brusc la care se adauga o lingura iaurt din ziua precedenta; vasul cu lapte se pune la cald; cand s-a inchegat se pune la frigider si se pastreaza 24 h.
? Lapte cu faina rumenita (de orez).
250 ml lapte, 2 lingurite faina, 2 lingurite zahar .
Intr-o cratita uscata se pune faina la foc mic amestecand usor cu o lingura de lemn pana cand faina devine aurie, se pune laptele, zaharul si se fierb 5-10 min.
? Gris cu lapte.
Se fierb 200-250 ml lapte cu 2 lingurite zahar; cand incepe sa fiarba se adauga grisul amestecand mereu.
? Biscuiti cu lapte.
Biscuiti simpli se piseaza bine; se fierb 2 ligurite de praf de biscuiti cu o lingurita zahar si 200 ml lapte 5-10 min.
? Budinca I.
Se fierb 200 ml lapte zaharat (2 lingurite zahar) cu o lingura fainos 20 min.; se pune preparatul intr-o forma caramelizata si se da la cuptor 10 min.
? Budinca II.
200 ml lapte, 1 lingura orez, 1 lingura zahar, 1 mar, 1 ou, 2 lingurite unt.
Marul se curata de coaja, se rade, se amesteca cu zaharul.
Orezul se fierbe in lapte; dupa ce s-a racit se adauga galbenusul, merele rase, albusul batut spuma.
Intr-un vas Jena bine uns cu unt se rastoarna compozitia, se presara pesmet si se tine la cuptor 30 min.
1 3 ani
Ora 7,00 8,00 250-300 g cafea cu lapte cu 5% zahar cu 50-75 g paine, 10-15 g unt;
12,00 250-300 g supa de legume (pasare, vita) sau bors de legume cu unt, cu galbenus de ou (chiar unu pe zi), apoi 50-100 g carne sau ficat cu paine;
16,00 200-250 g fructe crude sau compot sau budinca cu fructe sau budinca de fainoase cu lapte si dulceata sau budinca de zarzavat cu ou si branza sau o prajitura;
20,00 250-300 g lapte cu paine sau biscuiti, mamaliguta de gris sau de faina de porumb cu branza de vaci cu unt sau smantana.
Sau
7,00-8,00 - cacao cu lapte 5-8% zahar, cozonac;
12,00 supa de carne, perisoare cu sos de smantana, piure de cartofi, compot de fructe sau fructe crude (mere, pere, caise);
16,00 ceai cu lamaie si chec cu rahat;
20,00 budinca de fidea cu branza, lapte cu paine.
Toate exemplele seamana, eu zic sa se faca combinatii intre ele in functie de copilas.
Ultimul exemplu e cu zahar, eu cred ca orice fel de zahar nu trebuie sa apara la copilasi cel putin pana la 2 ani.
Sanda si voinicul ei, Cezar Rares
Poze Cezar
sanduta spune:
Asta e reteta pt supica care i-am dat-o si i-o dau inca :
Supa se face astfel: in prima zi se fierbe in putina apa 2 rondele de morcov si 2 rondele de patrunjel, se paseaza si se subtiaza cu supa in care au fiert legumele, adaugi 2 lingurite de cereale+o picatura de ulei de masline. In a doua zi la supa adaugi si pastarnac (f sanatos) si procedezi la fel, a 3a zi telina, a 4a zi sfecla rosie, a 5a zi ardei gras, a 6a zi ceapa (dar nu o pasezi inca, o arunci, o pastrezi in supa cam dupa 7 luni), a 7a zi cartof, a 8a zi dovlecel. Asa ai cam acoperit toate legumele permise. Cu fiecare zi cresti si nr de picaturi de ulei pana ajungi la 20 picaturi. Uleiul este f important acum ptr ei, ajuta la mielenizarea celulei nervoase (gasesti sticlute mici cu picurator). De asemeni poti mari cantitatea de cereale daca vrei in supa( eu zic ca 2 e suficient), dar per total zi sa nu depasesti 4 lingurite.
Se poate completa cu lapte.
Sanda si voinicul ei, Cezar Rares
Poze Cezar
sanduta spune:
Mai am ceva retete de supica, dar acum astept sa vina luni ca incepem sa introducem carnita de pui si apoi incep sa ii fac si alte tipuri de supica.
Supa de zarzavat I
500 ml apa
200 gr zarzavat (morcovi, patrunjel, pastarnac, cartof, telina, frunze de patrunjel)
Morcovul v-a reprezenta jumatate din totalul zarzavaturilor. Se pun toate la fiert si se lasa cel putin 30 min dupa ce incep sa clocoteasca (daca se poate cu capacul pus pe craticioara). Se da jos de pe foc si se strecoara supa...
Primele supe vor fi strecurate, apoi se pot pasa morcovul si cartoful si se va da cu lingurita...
Oala in care se pregateste supa sugarului e bine sa se foloseasca numai in acest scop! Daca se foloseste oala de fiert sub presiune se pune o cantitate de apa egalacu cea necasara pentru supa, deoarece nu se pierde prin fierbere!
Se incepe cu 50-70 ml de supa completare la o masa de san sau de lapte preparat; se creste treptat pana la inlocuirea unei mese. Este de preferat sa se inceapa cu masa de la ora 14. Se serveste inaintea laptelui preparat, pentru ca sugarii primesc mai greu la inceput supa de zarzavat, al carui gust este cu totul diferit de cel al laptelui. Este bine ca sugarul sa fie putin infometat la aceasta masa.
Supa zarzavat II
Pentru sugarul care a depasit varsta de 6 luni, zarzavaturile pot fi mai variate, in functie de sezon. Se pot adauga dovlecel, sfelca rosie, spanac, urzici. Se poate adauga un galbenus de ou fiert bine ( timp 10 minute) . pentru prima data cand se da galbenus de ou se pune doar jumatate de galbenus!
Supa-crema de orez
500 ml apa sau 200-300 ml de supa de zarzavat
2 lingurite de orez
4 linguri de lapte
unt cat o aluna
Orezul bine ales si spalat, se fierbe in supa de zarzavat pana cand boabele infloresc, se paseaza prin sita si se adauga eventual apa pierduta prin evaporare, daca a scazut sub 200 ml lichid. Se adauga laptele si untul si se mai fierbe 2-3 minute.
Supa-crema de morcovi cu lapte
600 ml apa
200 gr morcovi
150 ml lapte fiert
Morcovii spalati, curatati si taiati in bucati marunte, se fierb 1-1 ½ ora, se iau de pe foc, apoi se trec prin sita; pireul rezultat se suspenda in 100 ml de zeama in care au fiert morcovii. Se adauga 150 ml de lapte si se mai da in clocot. Este recomandat copiilor in covalescenta, dupa boli diareice sau celor care fac usor tulburari digestive in timp de vara.
Sanda si voinicul ei, Cezar Rares
Poze Cezar
sanduta spune:
Victo prima data se fierbe carnea de pui separat, in alta apa, si se piseaza carnea adaugandu-se la pireul de legume sau sipuca. Dupa 6 luni poti sa ii faci si supa de carne, adica sa fierbi legumele cu carnita de pui si apoi ii da-i supica normal. Dupa ce ai introdus carnita de pui se introduce galbenusul de ou, apoi ficatul de pui, apoi carnea de vita si apoi peste alb. Ai grija ca acestea sa varieze,adica o zi una, alta zi alta, sa poata beneficia de toate vitaminele intr-o saptamana. Cand pui galbenus de ou nu pui carnita, este o combinatie periculoasa pt vastra lor. .
Citeste cu atentie schemele pe care le-am scris, poate una ti se potriveste sau macar te v-a ajuta. Pe mine una m-au ajutat, eu acum am o idee despre ceea ce trebuie sa fac sau mai bine zis asupra a ceea ce trebuie sa am grija.
Sanda si voinicul ei, Cezar Rares
Poze Cezar
ancadragoman spune:
quote:
Originally posted by karina1976
oare merge?
http://www.holdthatpic.com/albums/karina1976/piticii
Corina - de Paul - 04.06.2002 si Patricia - 13.11.2007
"Doamne, ajuta-mi sa nu uit!"
Frumosi foc puiutii tai .
De unde ai luat jucaria aia mare la printesa?
anca de Maria Alexandra (4 noiembrie 2007)
poze si filmulete
povestea nasterii
Votam dinnou la concursul"Clipe de viata 2007"
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202007&page=6" target="_blank">babuta si www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202007&page=25" target="_blank">la 37 de saptamani
ancadragoman spune:
quote:
Originally posted by adra_bell
Ramonella noastra? Ce frumos! Bea e fata lu' tati...
Parca a fost si AncaD vedeta pe prima pagina, nu?
De unde iau ei pozele? Din albumul DC?
Inimioara mea
adra_bell si Eva-Elena (14 nov 2007)
Am vazut si noi pe Ramo,Bea si tati
Da draga si noi am fost vedete de prima pagina...pozele le iau ei din galerie cred ca eu nu am trimis nimic
anca de Maria Alexandra (4 noiembrie 2007)
poze si filmulete
povestea nasterii
Votam dinnou la concursul"Clipe de viata 2007"
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202007&page=6" target="_blank">babuta si www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202007&page=25" target="_blank">la 37 de saptamani
ancadragoman spune:
quote:
Originally posted by Victo
nu se da zeama de la carne? hm...fetele..mai haideti..ca am intrat in impas...
mami de ingeras Stefanut(30 oct. 2007)
si eu stiu ca nu se da zeama
anca de Maria Alexandra (4 noiembrie 2007)
poze si filmulete
povestea nasterii
Votam dinnou la concursul"Clipe de viata 2007"
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202007&page=6" target="_blank">babuta si www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202007&page=25" target="_blank">la 37 de saptamani
SufletDInger spune:
Buna ziua!
dany26, ii dau cereale de la milupa cu mar si morcov, ele nu se fac cu lapte. numai de astea i-am dat pana acu. am incercat sa-i dau mar simplu piure, nu vrea, nici suc nu vrea si atunci am facut artificiul asta.
am o nelamurire. daca ii dau mar dimineata, la pranz legume, iar seara cereale (inlocuiesc o masura de lapte cu una de cereale), pot sa introduc in fiecare zi un fruct, o leguma si sa incerc alte cereale sau fiecare trebuie introdus in alta zi?
www.Satmarean-Alexiss.piczo.com
http://b1.lilypie.com/3q8rm7.png
Ajuta-mi animalutul sa creasca http://www.sacrescmare.com/animalut-Chichi