Comori de nov-dec 04 (177)

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monica-elizabet spune:

buna fetelor,
ieri am fost la dr fiindca avea perioade cand era ok si prioade cand era moale de tot bine ca ne-am dus fiindca era destul de grav...era in plina criza de astm
ne-a trimis urgent la oxigen(Doamne fereste) nici nu vreau sa ma gandesc ce se putea intampla...noroc ca este un copil puternic(ea a mai facut pana acum inca 3 crize din astea care au trecut de la sine si f repede) si chiar si un dr din ro care nu a prins-o decat pe sf crizei s-a pacalit si a spus ca este enetro-viroza(pentru ca avea toate simpotmele ei)...dr-ul de aici a spus ca da...asta i-a declansat criza de astm(infectia virala) de aici toate simptomele (febra, tuse, muci, voma, etc) dar pe fondul ei incepe criza de astm...respiratie grea neirigare suficienta, durere de burtika, etc...off...nu va zic cum ulra saraca cu masca aia pe fatza...dar dupa 10-15 min de oxigen era alt om...isi revenise ii era foame, se juca, era vesela...i-am facut doua ture de oxigen pana au controlat ei ca a ajuns la nivelul la care trebuie
acum avem un spray(inhalator) si ii dam cu el mai des ca sa treaca criza(dupa o anume schema) dar apoi sa vedem ce mai zice dr-ul ce investigatii mai facem...
ieri am facut si radiografii la plamani, sinusuri...si mergem astazi cu ele sa vedem ce zice...
acum se simte bine...mai tuseste si mai zice ca o doare burtika putin dar a mancat si este vesela...sper sa fie bine...dr-ul a spus ca el crede ca atunci cand o sa mai creasca putin o sa se vindece total...Doamne ajuta!
cam aste-a vestile de la noi...din pacate nu bune...
va multumesc tuturor ca ati fost si sunteti alaturi de noi
pe toate sa aveti un we minunat

monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ochi_verzi spune:

Of Monica
si sper sa-i treaca cat mai repede si sa se vindece!
Am in clasa un copil cu o forma usoara si cand il scot la tabla se emotioneaza si mereu are o tuse scurta, isi drege vocea...
Sanatate multa!

Chiar acuma la Sa ne cunoastem era fotografia asta Miriai, ce mai faci?
chiar asa, si mie-mi este dor de fetele care vad ca si-au luat "vacantza"

Mihaela si Diana 22.11.2004

Mergi la inceput

multumim mult mihaela

monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ele spune:

Monica sanatate multa si sa-si revina cat mai repede.
E groaznic sa vezi mititeii cum plang si sufera atata..imi amintesc cand eram cu Denisa la spital in perfuzie si o tinea legata. Cred ca a urlat mai bine de o ora pana cand a picat lata si a adormit.

Elena & Denisa
NOI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Da, oti, roserb basementul am zis ca-i loc de chefuri, de joaca pt copii si initial zisesem ca-i mutam pe-ai mei jos (sau orice bunic/bunica veniti aici) sa doarma, dar utie ca dupa ce l-am terminat nu mi s-a mai parut nici mie potrivit sa-i duc acolo pe ai mei, plus ca m-am obisnuit cu ei asa la parter si nu ma mai deranejaza asa de tare. Iar pe ei ncii atat nu-i deranjeaza. Iar barbate-miu dupa ce-am dat cu primer a instralat proiectorul, si-a montat sistemul audio, calculatorul cu toate cele si uite-asa nu-l mai scot de-acolo. Sapt. asta numai jos a stat (acu’ si-a luat placa video nu-s de care si a bajbait singur sa-i faca setarile. Lui ii convine de minune spatiul deja e barlogul lui, nu mai e la parter ceea ce intr-un fel e aparent mai bine si pt mine (macar sa nu-l mai vad in fatza ochilor tot timpul si sa-mi dea motiv sa ma iau de el ).

Cu vorbirea stiu cum e regula in RO, ca de-abia dupa 3 ani iti pui problema, insa aici astia tin cont de toate: ca atunci cand a fost in burtica a avut o anemie f severa care nu stim daca ar fi facut ceva damage pe undeva, ca e prematur (si problemele de auz au risc mai ridicat la prematuri), ca pierderea de auz (careia nu-i stim cauzele deocamdata si nici daca e temporara sau permanenta) poate joaca un rol in intarzierea lui de vorbire. Mai sunt si observatiile de comportament: el e la zi as spune din punct de vedere neuro-psiho-motor, are doar mici chestii de exersat mai mult, de imbunatatit (fara insa a fi considerat ca are intarziere la ele) si astea sunt chestii care pot fi legate de problema de auz: de ex. nu arata cu degetul spre obiecte pe drum sau in carti (ceea ce poate fi din cauza ca nu aude bine si deci nu intelege bine cuvintele si deci are dificultati de identificare), nu imi aduce un obiect din camera cealalta daca ii cer sa faca asta. Pare sa se bazeze inca destul de mult pe gesturi ajutatoare atunci cand ii trasez comenzi (de ex. da-mi si mie un pic de biscuite) - desi alte dati executa sau intelege ce-i spun fara insa a schita nici un gest. El copiaza orice foarte bine, inclusiv onomatopee (repeta dupa mine cum face avionul sau cum face strutul ala din carte care are ciocul larg deschis si care l-a atras pe el mult – eu i-am zis ca face aaaa, aaaa, sau cand cade ceva pe jos eu zic o-ooooo, si el scoate un a-aaaaa cu aceeasi intonatie ca mine). Deci e foarte bun la reprodus gesturi, mimici, comportamente, pana si sunete simple, dar nu cuvinte, nici macar incercari nu are de a reda un cuvant nou si se utia la mine de parca ar vrea sa spuna e prea mult pt mine.
El spune cateva cuvinte acolo: mama, tata, papa (mai rar in ultima vreme), incearca un stai-stai-stai cand ne alergam, tzitzi, dar astea nu-s cuvinte pe care el le spune clar in anumite contexte, asa cum facea alex (caci nici alex nu spunea multe cuvinte, insa cand ii ceream sa-mi spuna cum face vaca, imi spunea, el ma striga prin casa mama cand avea nevoie de mine, vedea autobuzul si repeta si de 10 ori abdu cand il vedea, chiar daca zicea stalcit), insa adrian spune aceste cateva cuvinte oarecum nelegate de un context, spune mama cand il pun eu sa repete si ii arat miscarea gurii mele si il bat la cap, iar el scoate un mom, ceva de genul asta, sau repeta mama de-abia dupa 10-15 secudne dupa ce l-am rugat eu si noi deja am schimbat atentia spre altceva de facut. Mult timp mi s-a parut ca e confuz cum sa pronunte m si p (mama si papa) caci ma vedea ca pronunt, el imi studia gura si incerca sa reproduca, dar in loc de mama ii iesea mai mult papa – ei astea sunt poticniri care pe mine m-au pus un pic pe ganduri. Uneori imi pare ca reproduce sunete de-abia dupa ce ne studiaza bine miscarea buzelor noastre, alteori imi pare ca-mi raspunde la chemare/comanda doar daca ma vede din fatza si reactioneaza mai greu daca e cu spatele la mine…deocamdata sunt doar pareri, nu am reusit sa il studiez clar si sa vad in ce contexte se intampla toate astea. Nu stiu daca am devenit paranoica de cand cu testatile de auz sau daca nu cumva ele m-au facut sa constientizez niste detalii.
Ei, toate astea cumulate ridica un semn de intrebare si tipa care l-a evaluat a zis ca e mai bine sa incepem speech therapy de acum. Daca se adevereste in cateva luni ca de fapt nu are nici o problema si ca doar ne-am speriat si el isi da drumul bine si frumos, atunci intrerupem si tot ce a facut pana atunci nu are decat sa-i foloseasca. Dar, daca insa are o problema, ei vor sa fie siguri ca incepe devreme si are astfel timp sa recupereze si sa tina pasul cat mai aproape de medie. Ei au zis ca e mai indicat sa nu asteptam sa se afle cauza problemelor lui de vorbire sau auz, decat sa asteptam si apoi sa zicem: uite ce bine era daca incepeam de anul trecut. Aici trimiterile si toate cele in sistemul medical nu-s rapide (decat daca e vorba de life threatening, altfel listele de asteptare sunt f. lungi.

Cu caputul: are capul un pic mai mare in comparatie cu corpul, dar si cu media varstei lui. Ieri insa mi-a trecut prin cap ca poate din cauza fruntii lui bombate ajunge la masuratorile alea. Nu are o forma de cap perfecta asa cum a fost la alex, el e mai bombat si la frunte si la ceafa, motiv pt care unele sepci sau palariute ii stau tare aiurea pe cap. un timp mi s-a parut bombat rau in spate, insa acum parca nu mai e asa. Fruntea insa intotdeauan a fost mai bombata, de cand l-am vazut prima oara la incubator asa era. Frunte lata.

Roserb, la mine nu fac mai multe prostii cand sunt eu acasa, ci devin ca ciorchinii agatati de mine cu tot felul de chestii, adrian e matzait si nu-i convine nimic, iar cand se enerveaza si plange nu-i intra nimic in voie, e greu de readus la starea de calm (are o incapatanare feroce). Daca plec din camera de unde e el, e musai sa se matzaie si lasa orice face acolo si vine dupa mine. Pot eu sa ma intorc si dupa numai 10 secunde, starea a fost declansata. Nu pot sa ii fac nimic lui alex, ca el e motz acolo langa mine si il impinge pe alex din bratele mele si se suie el cu picioarele pe pulpele mele ca si cand ar vrea sa spuna: eu tronez aici, sa-ti fie clar. Si cateodata mi-e mila si de alex ca are si el nevoie sa-l mai tina ma-sa-n brate. Am incercat sa-i tin si pe amandoi, asa cum pot, dar nuuuu, el vrea singur, nu cu alex. Asa ca ramane pe margine sa mai traga o portie de plans pt ca nu-i pot reteza lui alex portia la dragalasenie. Cand vine vorba insa de joaca si jughineala e pe invers, daca ii fac ceva lui adrian, alex e si el motz acolo ca vrea si el la fel cum ii fac lui adrian (insa diferenta de greutate-si spune cuvantul, cum sa-l mai intorc, rasucesc si invart pe calanul de alex la fel ca pe-adrian? Deci eu tot ce fac trebuie sa fac identic si repetat de doua ori ca altfel unul din ei are de comentat. Dar musai trebuie sa fie identic si in acelasi moment daca se poate, iar asta ma oboseste f tare. Ce sa fac, astept sa mai creasca.

Oti, si alex e asa fericit sa ma ajute uneori la treaba. Vine la mine si-mi zice, mami vei ajut? Iar daca-l refuz, se supara de mama mama. Insa mie mi-e drag sa-l vad pe langa mine. Odata l-am lasat sa mestece intr-o tigaie (caleam niste legume), el era sus pe countertop cu fundul si s-a ars pe antebrat caci a atins de marginea ridicata a tigaii. Dar… invatam de toate, ce sa facem. Cand dau cu matura in buc. si apoi cu swifferul de sters pe jos, mereu trebuie sa faca si el acelasi lucru si asta de mic, n-am ce face, trebuie sa dea si el din matura pe-acolo. Cand sadesc iarba, vrea si el sa raspandeasca seminte, isi ia lopatica lui de plastic, grebluta si da si el pe-acolo prin iarba sau pamantul de flori.

Ochi verzi sa stii ca nu-s de ce si eu raman uimita de cata rabdare am fatza de alti copii, dar uneori pe-ai mei imi vine sa-i iau la bastoane.

"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex (3 ani) si Adrian (1.5 ani) ..... poze I, www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank"> II si III

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paxela spune:

monicuta , multa sanatate si putere micutei frumoase, bine ca ati gasit un doctor bun care a reusit sa descopere cauza si sa dea tratamentul adecvat

Alexa, Ana Delia(13.03.07) si Silviu Ionut( 27.11.04).......poze,poze2006, Poze printesica ,
www.totsites.com/tot/anadelia" target="_blank"> Site printesica , varsta Delia , varsta Silviu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otiliav spune:

Monica, ma bucur ca ai simtit ca nu-i bine si ai mers la doctor. Draga de ea, sper sa-si revina repede acum ca ati descoperit cauza!

Pozele noastre si www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Filmulete Ana nazdravana

10+ BB2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otiliav spune:

Neata, sa aveti un we placut!

Pozele noastre si www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Filmulete Ana nazdravana

10+ BB2

Mergi la inceput

multumim mult fetelor si noi va dorim un we minunat

monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paxela spune:

monica ati fost la dr pentru interpretari? ce a zis? ce mai face papusica?

Alexa, Ana Delia(13.03.07) si Silviu Ionut( 27.11.04).......poze,poze2006, Poze printesica ,
www.totsites.com/tot/anadelia" target="_blank"> Site printesica , varsta Delia , varsta Silviu

Mergi la inceput