Vezica hiperactiva la copil
buna,
baietelul meu de 3 ani si 8 luni urineaza f des de vreo luna. A avut si cateva zile in care parea sa-si fi revenit la normal, si m-am gandit ca o fi racit, cum mai sta fara sosete prin casa. In special ziua urineaza, noaptea maxim o data dar nu in fiecare noapte. Facand asa des cantitatea de urina se tot diminueaza ajungand sa faca doar cativa stropi la un mom dat. Dar persista necesitatea de a urina des oricum, chiar daca nu mai are ce. Nu bea apa mai multa ca de obicei si nici alte simptome nu prezinta. Nu a mai avut asa problema pana la varsta asta.
La recomandarea pediatrei i-am facut deja doua sumare de urina si o urocultura, au iesit ok, nu are glucoza in urina si nici germeni patogeni. Atunci d-ei a spus ca ar putea avea vezica hiperactiva si ca oricum nu-i da nici un tratament. Nu am mai apucat sa intreb ce e asta si de ce nu se poate trata (eram si cu fetita mica, urla ca din gura de sarpe, tocmai o vaccinase, se zbatea in brate, nu se mai intelegea om cu persoana acolo).
Deci, poate vreun medic sau vreun parinte patit sa ma lamureasca de ce devine asa din senin vezica hiperactiva, care-s cauzele si cum se remediaza problema asta?
merci mult
Lia
Raspunsuri
arian spune:
Din cate stiu eu in domeniu (nu prea multe, ce-i drept), vezica hiperactiva la varste atat de mici este consecinta unor tulburari neurologice. Oricum, nu mi se pare a fi vorba despre asa ceva, dat fiind faptul ca inteleg ca pustiul a dobandit o continenta urinara satisfacatoare care a fost tulburata doar in ultima luna. Ce mai stiu este ca medicatia vezicii hiperactive nu se administreaza inainte de varsta de 5-6 ani, sau atunci cand comunicarea cu copilul ajunge la un nivel satisfacator pt urmarirea efectelor terapeutice si ale celor adverse.
Exista un test simplu (si grosier, din pacate) care poate evidentia hiperactivitatea vezicala. Pacientul (in cazul de fata, copilul) este distras cu o activitate/discutie oarecare in imediata apropiere a unei surse de apa curgatoare (o chiuveta, de exemplu). In timpul activitatii, se da drumul la apa (de asa natura incat sa genereze clipocitul specific). Daca la scurt interval activitatea distractiva este intrerupta de pacient pt a mictiona, exista semne de instabilitate vezicala. Testul e conceput pt adulti -- nu stiu cat de util este in cazul copiilor atat de mici.
Si inca o idee. Mentionati ceva de "fata cea mica". Nu stiu cand a aparut in familie noul membru, dar comportamentul baietelului ar putea fi de natura psihica. Poate se simte ignorat si a constatat intamplator ca "accidente" urinare sau chiar numai mictionarea frecventa ii readuc atentia deosebita (exclusiva) a parintilor. Ar fi o forma inedita de manifestare a modificarilor comportamentale inerente in cazul aparitiei unui nou copil in familie.
Totusi, eu inclin sa cred ca este vorba de o cistita sau uretrita -- as repeta urocultura.
Dorsilia spune:
Multumesc pt raspuns, cum urocultura si sumarul de urina repetate de doua ori nu au evidentiat nimic patologic si cum dupa niste discutii in care am incercat sa-i explic ca nu e interesant sa se ceara la toaleta asa aiurea, pt 2-3 stropi, se pare ca deocamdata a functionat, si-a reintrat in normal si nu mai insista. Oricum, e f posibil sa fi avut si o cistita pt ca au fost si niste zile reci, ploioase, iar el a fost capos si si-a tot dat jos sosetele, circuland pe gresie, pe podele, ....cine stie, poate a racit, poate nu....pare sa-si fi revenit la normal acum.
cu sora lui conturile s-au reglat mai demult, ea avand deja 1 an si 5 luni a avut timp sa-si manifeste geloziile fata de prezenta ei. Si in prezent o mai imita in unele chestii (vorbeste stalcit sau cere sa manance cu babetica la gat desi la el nu se mai justifica), cum si ea incearca sa-l imite, cu precadere la folosirea olitei, nu pricepe de ce trebuie sa stea ea asezata pe olita si el nu, cand face pishu, se inversuneaza sa faca si ea din picioare :) Drept pt care nu foloseste olita deocamdata in nici un fel