mergem la scoala sau nu?
Am o fetita care va avea 6 ani si 4 luni in septembrie. E un copil care a suferit in urma scandalurilor de acasa, a inceput sa se socializeze foarte greu. Avem probleme cu vorbirea, in sensul ca vorbeste destul de incorect din punct de vedere gramatical. O corectez de obicei. Nu e in stare sa spuna continutul unei povesti. Insa: are o memorie buna, memoreaza incredibil de repede. La desen din cate vad, e cam la aceeasi nivel cu colegii de grupa. Coloreaza frumos, nu iese din chenar. Sta cuminte la ore, si daca sta in fata d-nei educatoare, e si atenta. Daca sta mai in spate, se cam pierde in multime si face ce vrea. E capabila sa fie atenta chiar si mai multe ore.
Problema mea e urmatoare: vreau s-o scot de la gradinita asta unde este acum. Nu prea ne intelegem cu una dintre educatoare, care e o doamna de treaba dar cam perfectionista si nu accepta sa nu fie toti copiii a la carte. Si cum nu sunt, nici al meu, nici alti copii, tzipa mai tot timpul.
Am doua variante: una ar fi sa caut alta gradinita, dar asta inseamna schimbare de mediu, o loterie- cum vor fi noile educatoare, si peste un an schimbare din nou. Avantaj: mai creste copilul un an inainte de gradi. Dezavantaj: schimb de 2 ori institutia in termen de un an, ceea ce inseamna integrare de 2 ori intr-o clasa/grupa noua. Risc: o va afecta emotional fiecare schimb, nu stiu daca o va ajuta faptul ca mai sta un an la gradi, nu stiu cum vor fi educatoarele... putem nimeri si mult mai rau.
A doua varianta ar fi scoala. Am sanse s-o dau la o invatatoare foarte buna, cu multa experienta, (la care este si fiul meu acum) copii putini in clasa max.15. Lili o cunoste pe doamna invatatoare, isi doreste foarte mult sa mearga la scoala.
Voi ce ati face in locul meu?
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
poze noi www.dropshots.com/kincses#" target="_blank">poze si mai noi
Raspunsuri
Miluna spune:
Eu cred ca as opta pentru scoala. Dar inainte de a lua o decizie poate cel mai bine ar fii sa te sfatuiesti cu doamna invatatoare de care spui. Eventual o poate vedea pe fetita si sa o evalueze putin, ea isi da seama cel mai bine cum e, comparativ cu alti copii din clasa intaia. In mod normal cei de la gradinita trebuie sa dea o caracterizare si sa spuna daca copilul e pregatit sau nu de scoala, dar in situatia in care nu va intelegeti cu educatoarea, nu stiu, ce fel de evaluare iti va da. Acuma in ce grupa e la gradi? grupa mare sau grupa pregatitoare?
Mercedes spune:
gabi- raspunsul milunei mi se pare foarte bun. Vorbeste cu invatatoarea sa o testeze putin sunt convinsa ca nu te va refuza.
Bafta!
Gabi_K spune:
Multzam.
E grupa mare, a mers la 1 an si 9 luni la cresa si la 2 ani si 8 luni la gradi. Deci are vechime...:)
Cristina_C spune:
Gabi,
In primul rand am o o problema cu educatoarea care tipa. Pai nu se poate, dom'le , fara sa tipi? Streseaza copiii! Nu stiu, dar eu as vorbi intai cu alti parinti nemultumiti si i-am pretinde educatoarei sa fie mai calma si sa schimbe tonul. Cat despre scoala - da, as da-o din toamna, la invatatoarea lui Robert. E un mare avantaj ca o cunosti si ca si Lili o cunoaste. Si, atata timp cat Lili se concentreaza, e atenta si constiincioasa, e pregatita pentru scoala - zic eu. Mai ales ca vrea la scoala! Cu vorbitul isi va reveni. Chiar daca n-are o problema cu un anumit sunet ( sh sau r sau altul), cel mai bine ar fi sa mearga la logoped, sigur o va ajuta, exista exercitii de toate felurile adaptate nevoilor fiecarui copil, toate avand ca scop corectarea si dezvoltarea vorbirii. Si asta o poate face si anul asta, si, daca mai trebuie chiar si in clasa 1, o data pe saptamana.
Ne mai "auzim" la Copilasii de 2002.
Gabi_K spune:
mersi Cristina.
Cu parintii n-am ce vorbi. Am incercat, si eu am fost rebela neinteleasa. Pt ceilalti parinti e natural ca o educatoare sa urle la copii in orice situatie.
La noi problema nu e de sh sau r, are dictie buna. Insa nu e capabila sa se exprime cu fraze intregi, cu gramatica elementara e la pamant... probabil e din cauza ca este un copil bilingv care mai invata inca 2 limbi pe langa.
rrox3 spune:
Eu zic s-o dai la scoala. Relatia cu invatatoarea este extrem de importanta, mult mai importanta decat un an in plus petrecut la gradinita. Nu cred ca trebuie sa ratezi o invatatoare buna, pe care fetita ta o apreciaza. In plus, fetita ar fi dezamagita daca nu ar merge la scoala, poate s-ar simti incapabila, ar deduce ca-i vina ei ca nu-i buna pentru scoala, e posibil sa-si piarda din entuziasm si sa nu mai fie interesata de scoala.
Doar ca fapt divers: fetita mea a inceput scoala la 6 ani si 2 luni, acum e in clasa a III-a si nu am regretat nici o clipa decizia de a o inscrie la scoala - desi e cea mai mica din clasa.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
poze cu noi
szivarvany spune:
Categoric, da.
Mai ales k toti cunoasteti invatatoarea, k ii poti cere in avans parerea !
Lili se va integra fara probeleme, sunt sigura !
Daria & GIULIA(2004 08 16) arta la 3,4 ani Alba ca Zapada
Cristina_C spune:
quote:
Originally posted by Gabi_K
mersi Cristina.
Cu parintii n-am ce vorbi. Am incercat, si eu am fost rebela neinteleasa. Pt ceilalti parinti e natural ca o educatoare sa urle la copii in orice situatie.
La noi problema nu e de sh sau r, are dictie buna. Insa nu e capabila sa se exprime cu fraze intregi, cu gramatica elementara e la pamant... probabil e din cauza ca este un copil bilingv care mai invata inca 2 limbi pe langa.
Atunci ai putea vorbi doar tu cu educatoarea, sa-i spui ca acasa nu tipi la Lili si atunci sa nu tipe nici ea.
Si stiu ca logopedia ajuta si in astfel de cazuri. Vorbeste cu un logoped si-o sa vezi ce-o sa-ti spuna. Lili o sa faca scoala in romana, nu?
Gabi_K spune:
nu... in maghiara.
Cat despre educatoare... de ex. o faza tipica: merg dupa Lili, ea tocmai urla la un baietel care nu a inteles ce are de facut. Si ce urla: cum nu intelegi, ca toti copiii au inteles, uite si Lili ce frumos si ce bine a facut... si asta urland... iar Lili era speriata, ca a auzit-o pe doamna urland si isi auzea numele.
Alta faza: o duc in trening nou-nout, dupa masa o scot fircalita cu carioca pe spate. O intreb pe doamna, ce s-a intamplat. La care ea: de ce fac eu mutre, ca si alt copil era dat cu carioca, si ma-sa n-a facut observatie, ca probabil s-au ciondanit intre ei, si asa-i Lili ca tu ai fost de vina? la care asta speriata isi recunoaste vina. O.K, nu-i inger nici al meu, dar intreb si eu, madam ce a facut pana cand copiii se scriau pe spate???? si multe alte maruntisuri, de care mi-e si groaza deja.
filofteia spune:
Gabi este greu de dat un sfat. Adi avea 6 ani si 9 luni cand a inceput scoala, au fost voci si pro si contra. Acum si eu imi dau seama ca sunt avantaje si dezavantaje...sa ti le spun cum le vad eu acum, cand ne apropiem de sfarsitul clasei I.
Copilul mai mic este mai usor de invatat cu programul. Suna ciudat, dar eu sunt convinsa ca daca Adi era mai mare cu un an as fi intampinat mult mai multe comentarii din partea lui privind temele si lucrul suplimentar.
Toti ceilalti copii aveau 7 ani impliniti, majoritatea au implinit 8 ani in lunile imediat urmatoare inceperii scolii. Acum un an conteaza...era printre cei mai mici de inaltime din clasa. Dar asta va trece cam din clasa a III-a.
Copilul mai mic socializeaza mai usor.
Copilul mai mic are nevoie de lucru suplimentar mai mult. Daca stie deja sa citeasca are un avantaj net. Noi nu stiam, nici nu ne place, dar ne descurcam destul de bine.
Foarte mult conteaza ce-ti doresti tu de la ea... daca vrei numai fb, in clasa I un copil mai mic ca varsta are sanse mai mici...dar va recupera repede si prin clasa a III-a maxim ii va ajunge pe ceilalti din urma.... ma rog o asa zisa urma intelegi ce vreau sa-ti spun.
Exemplul nostru concret... eu nu-mi doresc de la el fb pe linie, dar am vrut sa-l pot invata cu un program, ceea ce la anul (sau ma rog anul acesta) mi-ar fi fost mult mai greu. Din ce cresc copii capata independenta, peronalitate. In schimb bunica isi doreste fb pe linie si acum ne "baga batul prin gard" ca nu l-am amanat inca un an. S-a mai linistit dupa ce a vorbit si cu profesoara de engleza care l-a laudat foarte tare.
Daca aveti deja o invatatoare super, eu cred ca este bine sa n-o pierdeti...invatatoarele bune se gasesc greu azi...
Nu stiu daca are relevanta faptul ca vorbeste incorect gramatical avand in vedere ca vorbiti doua limbi nu? Adi care face engleza de mult a stiut culorile, alfabetul mai intai in engleza...chiar si la scoala, la matematica mai raspunde la exercitii in engleza, pentru ca-i vin mai repede in minte.
Pe de alta parte scoala este mai grea decat atunci cand am facut-o noi. Se preda altfel, au altfel de carti, de caiete...
Intra pe subiectul nostru de clasa I si vei afla mai multe.