Copil batut de educatoare
Raspunsuri - Pagina 9
rolo spune:
quote:
A.M.
ps/quote:
Originally posted by rolo
Alba ca Zapata
Sper ca nu de portaru' Stelei vrei sa bati un apropo :-)...
"Invatatul nu e un produs al activitatii profesorilor. Invatatul e un produs al activitatii celor care-nvata." -- John Holt
Era doar un joc de cuvinte
linasobolina spune:
E binevenita o astfel de discutie.
Ce pot eu sa spun, este ca la noi la agentie, au venit sa se inscrie, d-ne "educatoare"? care nu mai vroiau sa lucreze in gradinite pentru ca se instalasera camere de supraveghere!
Deci este o confirmare a faptului ca "metodele" lor de educatie nu erau tocmai ortodoxe!
Deci, atentie si cand cautati bone-educatoare, sa va intrebati care este motivul pentru care opteaza pentru babysitting, cand este atat de cautata meseria de ducator in gradinita.
Undeva e o neregula si sa tineti seama de ea!
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by papadie
Insa acum e tot educatoare. Cu parul alb si prestanta ca vb. aia are "o gramada de experienta cu copiii". Am avut ocazia s-o dau o luna si pe cea mare la gradi unde am fost eu si cand am vazut-o pe madama i-am spus clar si raspicat NU! Mi-as fi dorit pt. ea o educatoare nu o batausa cu patalama. Niste oribile
papadie, zen-sei
Pe asta cu prestanta am patit-o si si v-as atrage atentia. am inscris-o anul trecut la o doamna cu 'cu prestanta'extrem de solicitata,e batalie pe ea ,luandu-ma prosteste dupa spusele contabilei sefe(matusa noastra). tipa era la ultima generatie. in prima zi ne-a explicat ca e mai autoritara, ca obisnuieste sa ridice tonul la ei. desi am avut o strangere de inima, am zis ca hai sa vedem, avand in vedere ca toti,dar absolut toti parintii de care am reusit sa dau care au avut copii la ea, spuneau ca e excelenta.
Se referau ,am inteles mai tarziu, la faptul ca-i dreseaza atat de bine, ca nu uita nici acasa cum sa se comporte. ah,da,si stiu si tabla inmultirii cand merg la scoala,lucru extrem de bun,nu-i asa?
Primul semn de intrebare....fetita mea NU plangea, nici acolo,nici acasa. pe urma am aflat ca de fapt erau 'cumva' atentionati sa nu planga acasa.evident,cei mai mari chiar pricepeau si se abtineau. dar era foarte,foarte serioasa si un pic trista.
Dar nu s-a plans odata ca i-ar fi greu. apoi a urmat o discutie. am fost chemata sa mi se spuna ca ...se masturbeaza. pe un ton de mi s-a facut rusine,desi-n conditiinormale nu as fi avut vreo reactie,e ceva normal. probabil trebuia sa-i explice si dansei cineva.
Partea ciudata e ca acasa nu facea asta. si la camin da, am verificat. deja eram hotarata sa fac ceva,cand a venit cireasa de pe tort. intr-o zi,acasa, fetita mea de 3 ani si 3 luni a varsat o cana de lapte. am vazut-o speriata ,se uita la mine. eu niciodata,dar nicioadata nu am pedepsit-o intr-un fel pentru asa ceva,nici macar cand a rasturnat cu mingea florile de prin ghiveci. sub ochii mei, a inceput sa se loveasca cu palmuta peste mana care varsase paharul. pentru un pahar de lapte varsat din greseala,la 3 ani,grupa mica,, luau peste maini,oare ce primeau cand chiar nu erau cuminti ?
In disperare de cauza, a doua zi mi-am luat liber si am ajuns acolo. intamplarea face ca in fata portii,pe o banca sa dau peste o pustoaica, asa la vreo 22 de ani.am zis ca ma calmez si eu la o tigara,timp in care s-a imprietenit respectiva cu fi-mea. a inceput sa-i umble prin par, sa se maimutareasca la ea, si mi-a calmat-o(fi-mea era deja isterica stiind unde merge). cand mi-a spus ca are si ea grupa mica, e educatoare automat am intrebat-o daca mi-o primeste.macar azi,,maine pana gasesc o solutie ca eu la baba n-o mai duc.
A ramas acolo, in aceeasi institutie la fetele tinere(amadoua au sub 25 ani). pot sa spun ca e extrem de fericita. Nu sunt obligati sa faca nimic, ii gasesc calare pe ele, nicioadata cuminti la masute. nici macar cand mananca nu-i obliga sa stea la masa.La culcare ,dincolo,la babeta, regula era,spusa de fi-mea"capul pe perna, mainile la spate ,ochii inchisi,nu aveti voie sa miscati". aici ii pun in patuturi si educatoarea citeste povesti (mai aducem noi de acasa carti) pana pica precum bondarii. care nu pica,ies cu ingrijitoarea afara sau stau in antecamera,unde e amenajat un mic spatiu de joaca.operatiunea somn se numeste"petrecere in pijamale" si daca ii intrebi,normal,la plecare daca au dormit ,toti spun nuuuuu,am fost la petrecere in pijamale,cand,de fapt ei dorm tun.
Ceea ce voiam sa subliniez. Nu stiu daca or fi toate cele in varsta la fel, dar s-ar putea sa fie atat de ancorate in vechile reguli ale sistemului incat sa nu se poata adapta stilului modern de crescut copii. reputatie buna o au, pentru ca s-a transmis din generatie in generati,au deja vechime. Unele sunt bolnave,poate au soti bolnavi, au familii,probleme acasa si pot sa se descarce pe copii.In schimb astea tinere, cel putin fetele astea doua ,chiar daca nu au experienta in a-i struni sau a-i invata nu-s ce integrale, sunt mai copilaroase si mai apropiate de ei,si asta conteaza dupa parerea mea cel mai mult, sa se simta bine acolo.
Apropo, de la ele a prins un drag de pozii(eu n-am reusit in 3 ani juma s-o invat vreuna) de numai si vine mereu cu lucruri noi. de exemplu intr-o zi mi-a povestit despre ...Mitzura Arghezi,daca va puteti imagina. probabil disuta mult cu ei ca imi vine cu tot felul de noutati. ma ia cu mijloacele de transport, cu florile care se "hranesc cu aer si ne dau oxigen".Ah, si nici prin pantalonasi nu si-a mai umblat.va imaginati cat de stresat fusese copilul.
Ah, si mergeti pe instinctul matern. daca in prima zi,ceva din figura educatoarei va spune ca nu e ok ,treceti peste toate recomandarile si laudele primitede respectiva si mutati copilul.
mandruta spune:
Sunteti foarte negativisti. Alte pedepse decat cele corporale nu inseamna sa chinui un copil, dar sa stiti ca sufera mai mult daca nu ii dai voie cu anumite jucarii, daca il izolezi putin sau daca 10 minute trebuie sa stea singur, decat daca ii tragi o palma sau il iei de urechi. Cred ca majoritatea celor care participa la acest forum au avut numai experiente negative si sunt suspiciosi. Iar referitor la numarul de copii, legea prevede intre 15 si 20 de copii la grupa. Va dati seama ca daca sunt foarte multi eficienta educatiei scade si este rau si pentru copii si pentru educatoare. Cu 15 copii poti explica fiecaruia in parte, il poti ajuta, dar la 35 ai mai mare grija sa nu se bata, sa nu se loveasca, nu-i poti tine o zi intreaga pe scaune. Au nevoie sa se miste si sa se joace pentru simplul fapt ca sunt copii. Iar educatia la varsta asta se bazeaza pe joc. Ma supara faptul ca toti sunteti foarte speriati de bataia in gradinita si ma intreb daca aveti vreun exemplu bun. Nu mi-am dorit vreodata sa fiu sperietoare pentru ca si eu am incasat-o in gradinita pentru ca nu puteam dormi. Pana la urma fiecare interpreteaza cum vrea ceea ce am scris pana acum, pentru ca nu am sustinut in nici un fel bataia si prin pedepse eu inteleg altceva. Dar chiar nu inteleg ce v-a deranjat. Exista atatea metode de a trage la raspundere educatoarea pentru asemenea fapte, si singurii vinovati pentru toate acestea sunt parintii care nu iau masuri. Credeti-ma, am vazut destule. Dar nu peste tot e asa! Si sa stiti ca nu intotdeauna parintii coopereaza. Uneori ei sunt cei care incurajeaza copilul sa vorbeasca urat sau sa se bata.
mandruta spune:
V-as pune o intrebare: credeti ca daca as bate copiii la gradinita as mai scrie pe forum? Va asigur ca oamenii de genul acesta sunt egoisti si nu se gandesc la repercursiuni. Pana la urma v-as spune unde lucrez, ca nu am facut nimic de care sa-mi fie frica sau rusine, iar cei care ma judeca si ma apreciaza sunt copiii si parintii grupei mele. Se pare ca nimeni de pe forum nu a avut un copil dificil, agresiv, cu un limbaj vulgar, pe care toti ceilalti sa-l ocoleasca. Acest copil trebuie sa simta ca orice rau pe care il face altcuiva trebuie "rasplatit".
Am folosit des cuvantul pedeapsa pentru ca altcineva a deschis subiectul. Sincer, copiilor nu le spun ca sunt pedepsiti daca fac vreo boacana. II intreb de ce s-a intamplat acel lucru si ce cred ei ca ar merita pentru asta. E mult mai eficient sa constientizeze copilul ca a gresit decat sa fie pedepsit fara sa inteleaga de ce. Ce primesc pana la urma? In functie de gravitatea faptei, copilul nu se poate juca cu ceilalti un timp, sta supravegheat la o masa de langa catedra, primeste o bulina neagra, etc. Sunt un monstru, nu-i asa?
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by mandruta
Se pare ca nimeni de pe forum nu a avut un copil dificil, agresiv, cu un limbaj vulgar, pe care toti ceilalti sa-l ocoleasca. Acest copil trebuie sa simta ca orice rau pe care il face altcuiva trebuie "rasplatit".
Bulina alba,bulina rosie,neagra sunt etichetari pe care copilul le poarta in piept o zi intreaga si care probabil il stigmatizeaza. poate se mai rade si de el, imi aduc eu aminte bineee.la fel cum imi aduc aminte iesitul pe hol cu cartea in fata in caz ca nu-mi stiam poezia,asta in primara. imi venea sa intru in pamant de rusine, si ce gresisem...nu stiam perfect poezia.
Se spune ca , in cazul prescolarului cel putin, copilul nu e niciodata de vina. de vina sunt adultii care nu-l trateaza cum trebuie.
In priviinta limbajului vulgar, in etapele dezvoltarii dupa Piaget si banuiesc ca exista referiri si-n alte tratate si sunt sigura ca orice educator sau parinte poate confirma, exista o etapa, intre 4 si 6 ani,numita chiar asa"etapa cuvintelor triviale" ,cand copilul e fascinat de ele si le repeta, la fel de fascinat de reactia pe care o produc auditoriului. se recomanda a nu se lua in seama, a evita orice reactie ,chiar si negativa, eventual o explicatie cum si de ce nu e bine si atat. fara pedepse. oricum la aceasta varsta nu inteleg pe deplin semnificatia acestor cuvinte,auzite (ca deh...material e berechet pe strazi) . Atat timp cat nu intelege, nu ai pentru ce sa-l pedepsesti, pentru ca nici macar nu intelege sensul pedepsei. e ca si cum ai pedepsi un bebeu de-un an ca a pus mana la priza.
Sunt multi copii violenti,agresivi, cu limbaj din asta care te deranjaza pe tine. de cele mai multe ori copilul vrea sa iasa in evidenta prin acest gen de manifestari,se simte neglijat. poate o carenta afectiva acasa, parinti prea ocupati,etc. acesti copii trebuie sa beneficieze de o atentie suplimenatra, de cateva minute in plus in cazul vostru ,ca educatori. in nici un caz pedepsiti,pentru ca asta risca sa agravegheze manifestarile nedorite. devin si mai frustrati si explodeaza si mai violent. sau poate se cumintesc,satui de pedepse, de fapt de FRICA pedepselor, dar frustrarile raman si revin,sub alta forma,poate mai grava.Si pe copilul asta , cu limbaj vulgar si agresiv pe care "TOTI IL OCOLESC " iar tu IL PEDEPSESTI, cu mari sanse sa aiba acasa parinti care din diverse motive nu ii acorda ,afectiv vorbin atentie, cine il ajuta??????
Dar cred ca toate astea deja le stiai, ca probabil se invata prin scoli,inainte sa-ti dea copiii pe mana. Si totusi nu-mi imaginez ca un cadru didactic poate sa afirme ceea ce ai afirmat tu,in mesajul citat.
Ai spus ca nu laudam deloc cadrele didactice,eu tocmai le-am laudat anterior si le mai laud ca mi-am adus aminte de ceva placut apropo de cumintenie. cand le intrebi pe educatoare, ca orice parinte daca au fost cuminti la gradi, ne spun mereu ca sunt cuminti, ca niste copii nu pot fi altfel decat cuminti. si ca daca se va intampla vreodata sa descopere vreun comportament pe care ele il considera periculos, o sa fim anuntati.
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by mandruta
Sunteti foarte negativisti. Alte pedepse decat cele corporale nu inseamna sa chinui un copil, dar sa stiti ca sufera mai mult daca nu ii dai voie cu anumite jucarii,
In loc de sufera din fraza doi,propozitia doi poti sa pui tot verbul A CHINUI te rog? ca sunt sinonime. deci, sa incercam asa.
Alte pedepse decat cele corporale nu inseamna sa chinui un copil, dar sa stiti ca-l chinui mai mult daca nu ii dai voie cu anumite jucarii
Scopul e sa-i provoci cat mai multa suferinta,ca sa-ti folosesc exprimarea ca sa inteleaga si sa nu repete gestul nu? in cazul asta n-ai rezolvat nimic.
Abuzul imbraca mai multe forme . emotional,verbal,fizic,sexual. Si da ai dreptate,unii copii prefera o palma jap jap trece imediat decat pedepsele verbale, pusul la colt sau cu capul pe masuta,izolarea care tin mai mult si umilesc mai mult.
mandruta spune:
Acesti copii care trebuie sa inteleaga ca gresesc sunt, de altfel, rasplatiti cand raspund corect sau fac un lucru bun. Iar inainte "sa fie chinuiti", li se explica de ce nu au voie sa foloseasca anumite cuvinte" si de ce nu este bine sa se comporte intr-un anumit fel. Sunt copii foarte inteligenti de multe ori de care nu s-a ocupat nimeni si nu inseamna ca sunt persecutati incontinuu. Nu urmaresc sa dezvolt la copii lipsa de incredere si sentimente de neputinta. Dar daca ar veni acasa copilul dumneavoastra sau ar vorbi urat, nu ati considera ca educatoarea nu ia masuri? Sau nu ati avea pretentia ca cel vinovat sa fie intr-un fel tras la raspundere? Un copil agresiv, pe care bunica il crede cel mai cuminte si nu accepta ca poate face rau, desi zilnic nu pierde ocazia sa loveasca sau sa muste, ar trebui lasat in continuare asa? Din pacate, teoria pe care o stiti nu se potriveste cu situatiile din gradinitele de cartier, unde parintii si copiii sunt de diferite categorii sociale si intelectuale, unde nu intotdeauna se poate colabora cu parintii. De multe vine bona, iar pe mama o vezi doar la sfarsit de an. Cum sa semnalezi ca acel copil are o problema cand nu ai cu cine sa discuti? Stiti ca sunt copii care sunt batuti acasa si bataia li se pare ceva obisnuit? Acesti copii au nevoie, pe langa dragoste si afectiune, sa stie ca bataia e un lucru rau si ca in gradinita nu se permite nici intre copii si nici intre cadre si copii. Dar sunt reguli de comportare intr-un grup social, pe care daca nu le respectam toti, adulti si copii, se creeaza un haos.
N-am de gand sa continui subiectul pentru ca sunteti prea inversunati, iar psihologia pe care o cunoasteti poate se aplica pentru copilul dumneavoastra, insa la o grupa de 30-35 fiecare copil are nevoie de altceva, fiecare situatie e diferita.