invatatoare bune/rele
Buna,
vreau sa va intreb ce parere aveti despre invatatoarele care isi aduc copiii in clasele in care predau? Fetita mea o are colega de clasa pe fata invatatoarei. Si ghiciti cine-i cea mai desteapta, cuminte, frumoasa si silitoare din clasa noastra?
Si as putea sa accept faptul ca fetita invatatoarei este foarte isteata si beneficiind de ajutorul mamei acasa sa aiba rezultate foarte bune la invatatura, dar cand fetita respectiva vine si isi anunta colegii ca ''azi dam dictare din cutare lectie'' sau testul de la matematica ea il facuse cu o zi inaite si il ''distribuiese'' anumitor colegi incep sa-mi fac griji.Si suntem abea in clasa I! Am vorbit si cu alti pariniti, care ca si mine sunt nemultumiti de situatie, dar nu prea stim cum sa procedam. Invatatoarea este foarte buna, lucreaza foarte bine cu copiii nostii si clasa este la nu nivel foarte inalt. Ce credeti ca ar trebui sa fac?
Raspunsuri
Natasa spune:
Ati putea pune problema in mod delicat si sa-i explicati ca situatia se va intoarce impotriva fetitei ei atunci cind copiii vor incepe sa comenteze si sa-i nege orice merit. Pe linga faptul ca nu e normal ca un copil de clasa 1 sa se simta discriminat, cel mai mare rau il face propriului copil! Eu una am refuzat sa predau la o clasa la care sora mea era eleva (la liceu), cu atit mai putin nu as lua o clasa in care sa fie elev copilul meu!
ramonapop spune:
Asa cum am ajuns eu s-o cunosc pe d-na invatatoare nu cred ca ar intelege un asemenea mesaj.
Mie mi se pare aiurea ca Ministerul Educatiei, scoala etc, accepta asa ceva... Cat de obiectiv poti fi cu propriul copil?
Merci oricum!
loryi1974 spune:
Tatal meu mi-a fost profesor.Am reusit sa ajung sa ajung sa iau premii la fazele nationale ale olimpiadei materiei cu care am facut cu tata.Toti spuneau ca din cauza lui,desi mergeam singura la fazele nationale unde comisiile sunt alcatuite din profesori universitari din centre diferite.Ulterior am obtinut nota maxima la acea materie la admiterea la facultate.Eticheta a ramas insa,orice as fi facut eram fiica lui tata.Desi el era un profesor foarte cunoscut.
Eu cred ca este subiectiva abordarea.In definitiv,tu spui ca este o invatatoare bine cotata,atunci de ce trebuie sa-si lase copilul altcuiva?
Daca credeti ca sunt probleme,duceti-va mai multi si vorbiti cu ea,fara amenintari etc.Poate ca nu isi da seama ce se intampla.De ce nu dicutati problemele fata in fata,de ce doar vociferati pe la spate?
Poate copilul ei este foarte bun,se poate intampla si asta si vrea sa se asigure ca primeste o educatie buna.Presupun ca voi ati dorit- pe acea invatatoare,ea de ce sa nu aiba dreptul sa-i ofere copilului o educatie de calitate?
De ce acel copil nu ar trebui sa fie cel mai cuminte,cel mai inteligent etc?Doar pentru ca este fiul invatatoarei?DAca ea il da la op parte pe motiv ca se supara ceilalti parinti,acel copil nu va avea si el o problema?
Pe de alta parte,nu stiu in ce grad se intampla chestiile cu subiectele,dar trebuie sa discutati fata in fata.Nu va mananca,aveti acest curaj.
Chan spune:
Buna.
La mine situatia a fost invers.
Mama mi-a fost invatatoare.
Nota 10 o luam numai in cazul in care lucrarea sau raspunsul erau perfecte, chiar daca pentru ceilalti copii mai erau ingaduite si greseli.
Daca din intamplare ma asculta si eu nu stiam sau bajbaiam raspunsul imediat ma taxa.
La "lucrarile de control", pe care evident ca nu le stiam de acasa, auzeam numai "Poate daca nu erai copilul meu iti dadeam mai mult dar asa... de la tine am pretentii si eu dar mai ales ceilalti copii.."
Cum intram in clasa si se stia ca in ziua aceea dam lucrare, toti colegii ma asaltau sa le spun ce ne da si evident ca nu ma credeau ca nu stiu de acasa subiectele.
La serbari eu primeam cel mai mic rol (ca sa nu se spuna ca fata invatatoarei are rolul principal), cea mai mica poezie.
La premiere eu primeam, desi luam premiul I, cartile care ramaneau dupa ce se facea distributia celorlalte premii, inclusiv premiile II, III si mentiunile.
Pe vremea mea era cu comandanti de detasament, de grupa, se dadeau insigne pentru diverse activitati. In clasa a IIa , dupa ce ne-a facut pionieri, colegii m-au propus pentru comandant de detasament. Vezi sa nu! Eram fata invatatoarei si asta era suficient. Poate meritam pentru ca munceam dublu fata de ceilalti copii pentru a nu o face pe mama de ras si a nu crea suspiciuni printre parinti si in plus eram un copil vesel, comunicativ, popular, descurcaret. Dar eram fata invatatoarei!!!!! 
Vreau sa spun ca mama era o f. buna invatatoare, recunoscuta si apreciata in oras, un bun pedagog. Era "bataie" pe clasa ei. Toate celelalte cadre didactice, inspectori, membrii "marcanti" ai comunitatii faceau tot posibilul sa-si dea copiii la ea in clasa.
M-a luat in clasa ei pentru a beneficia de educatia si invatatura pe care o dadea celorlalti copii si pentru ca stia ca orice alta invatatoare din scoala ar fi fost foaaaarte indulgenta cu copilul unei colege.
Fiind un bun pedagog, la sfarsitul clasei a IIa s-a hotarat sa ma mute la alta invatatoare pentru ca si-a dat seama ca ma nedreptatea si ca eu sufeream pentru lucrul acesta.
In concluzie:
- orice as fi facut colegii mei erau convinsi ca sunt favorizata. La fel si parintii lor.
- orice as fi facut mama ma subevalua si subaprecia pentru nu crea suspiciuni;
- nu am beneficiat de "cea mai buna invatatoare din scoala" decat 2 ani. Cred ca toate mamicile isi doresc ca puii lor sa ajunga la "cea mai buna invatatoare din scoala" (numai aici pe forum cate discutii am citit despre aceste dorinte ale parintilor - intemeiate dealtfel).
- mama participa cu elevii ei la fel de fel de competitii, concursuri, festivitati. EU NU
- pentru ca eram la o invatatoare mediocra, care nu beneficia de suportul directoarei si al inspectoratului pentru ca nu avea rezultate.
- elevii mamei beneficiau de materiale didactice f. frumoase, facute de mana mamei si a bunicii (cu ajutor din partea mea pentru ca imi era drag si mi-as fi dorit sa am si eu la scoala acele materiale didactice). EU NU!![]()
- elevii mamei faceau vizite la diferite muzee, gradina zoo, gradina botanica unde beneficiau de niste lectii in aer liber deosebite. EU NU.![]()
Avantajul meu a fost si este ca am avut o astfel de mama 37 de ani si o mai am si acum (sa-mi traiasca!)pe cand ei au avut-o doar 4 ani
.
Tu spui ca "invatatoarea este f. buna, lucreaza foarte bine cu copiii nostrii si clasa este la un nivel foarte inalt" - care este de fapt problema? Este o contradictie in ce spui tu. O invatatoare atat de buna NU ar face niciodata o "distributie" de test in clasa si nici nu ar face testul inainte cu copilul ei. De ce ar face asta? Cui ii fura caciula? Copilului ei? Pentru ce? Pentru note? Pentru amaratul ala de FB pe care, daca este o clasa buna, il au toti copiii?
In clasa fetitei mele, care este si ea la un nivel f. ridicat, toti, da toti copiii in clasa I si in clasa a IIa au avut FB.
Poate ar trebui sa te bucuri ca fata ei este in clasa pentru ca asta inseamna ca isi va da interesul sa fie o clasa buna, cu rezultate, nu va pleca peste 2 ani ramanand insarcinata sau plecand in Spania la munca si dand copiii pe mana unei suplinitoare.
Copiii la varsta asta, si mai ales in clasa I, incerca sa iasa in evidenta. Poate fetita face lucrul asta fara ca mama ei sa stie.
Eu nu cred ca o fetita in clasa I "distribuie" un test facut impreuna cu mama ei cu o zi inainte anumitor colegi. Urmatorul pas, in clasele mai mari, ar fi sa le ceara bani celor carora le "distribuie" testul sa faca si ea un ban de buzunar. Nu te supara pe mine dar la fiica mea in clasa I copiii si uitau sa le spuna parintilor ca au dat test iar "povestiri" cu ce s-a intamplat la scoala erau scoase cu "clestele" din gura lor.
Poate sunt subiectiva dar asta e parerea mea si are la baza o experienta in domeniu.
Vorbeste direct cu invatatoarea.
Decat sa ai asemenea suspiciuni din clasa I mai bine certitudini!
.
loryi1974 spune:
Daca distribuie subiectele in clasa prin copil inseamna ca nu este un pedagog bun si deci v-ati inselat in privinta calitatilor ei.Daca este pedagog bun,nu ar face asa ceva,fie numai pentru a nu-si strica reputatia.In clasa I,trei sferturi dintre copii au calificative maxime,care ar fi sensul demersului ei?
Sau mai este varianta cu minciuna copilului.Copilul minte de frica parintilor punand notele mari obtinute de ceilalti pe seama distribuirii de subiecte cu punct de plecare copilul invatatoarei.Este o varianta si asta.
filofteia spune:
Si la noi este in clasa fetita doamnei. Dar si fetita directorului si cred ca toti cei 27 de copii au o relatie mai mica sau mai mare...cam asa se intampla cand vrei o invatatoare buna.
Eu nu am accentuat niciodata in fata copilului ca a luat cutare nota mai mare ca este fata directorului sau a stiu eu cui...pe mine ma intereseaza strict copilul meu, ce stie si cat, si clasa pentru ca dintr-a cincea va avea cei mai buni profesori. Ar fi nedrept pentru fetita invatatoarei sa nu faca parte din clasa care va avea cei mai buni profesori. In plus este mai usor si pentru invatatoare...pana la urma si noi suntem mame si ne-ar fi mai usor sa avem un program comun cu copilul.
Cum eu nu-l cert pentru I,S si nici nu-l laud pentru FB, nu are motive sa fie invidios pe ceilalti.
Fiind in clasa I, te invit aici http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=117873&whichpage=17 sa vorbim despre emotiile si problemele noastre.
happiness spune:
Ca veni vorba de scoala si proprii copii in clasa la care predai...Si eu am o dilema.Predau engleza la scoala la care va fi eleva fetita mea,si ma intreb daca sa iau clasa ei sau nu.Pe de o parte,tare as vrea sa fiu eu sigura de ce invata si cum,dar ma gandesc si la alte aspecte.De fiecare data cand va lua FB,se vor gandi ca ia FB doar pentru ca e fetita mea sau vor recunoaste ca este o eleva buna si atat?De fapt,cred ca ar trebui sa ma lase rece aceste posibile comentarii si sa fac cum e mai bine pentru copilul meu,nu?Astept sugestii mai ales de la doamnele care au trecut/trec prin aceeasi situatie.
filofteia spune:
Hapiness, fiind vorba despre o materie, eu cred ca poti refuza clasa...iertat imi fie, dar eu una nu ma bazez pe ce invata la scoala intr-o ora de engleza, asa ca mai are 2 ore la o firma, il controlez/ascult si eu.
Poti sa o inveti acasa, daca la scoala nu i se preda ce trebuie.
Chan spune:
Happiness,
dupa cum ai citit mai sus eu am avut o experienta neplacuta din punctul asta de vedere.
Parerea mea este ca daca tu poti face anumite programe impreuna cu clasa fetitei de care nu ar beneficia daca ar avea alta profesoara si ma refer la genul de lectii care se fac cu programe sponsorizate de British Council Romania sau de ministerul educatiei (cere se fac numai in anumite clase ale unor scoli) atunci nu trebuie sa stai pe ganduri. Copilul tau trebuie sa beneficieze de aceste lucruri.
Daca in schimb orele tale se rezuma numai la programa scolara, asa cum spunea si Folofteia, poti lua alta clasa. Oricum copilul beneficiaza de cunostintele tale acasa si sunt convinsa ca tu fiind profesoara de engleza ea a depasit cu mult, ca nivel de cunostinte, tematica din programa scolara si oricum iti va fi usor sa iti dai seama ce stie si ce nu si sa actionezi acolo unde e cazul.