Sezatoarea canadiana (89)
Raspunsuri - Pagina 19
try spune:
Ktrinel, cand ma uit la poze, nu se mai vede nimic din pataniile prin care ati trecut. Dar stii cum e, timpul le mai spala pe cele rele si ramanem cu cele frumoase. Las ca se face Julia mai mare si o sa fie mai simplu cu mersul in vacanta. Una peste alta ma bucur ca ne-am cunoscut si ca acum sunteti bine cu totii. Noroc cu Julia ta ca si-a mai facut si fi-miu curaj sa mearga pe scena aia. Pana sa vina ea si Emma, fi-miu nici nu putea concepe sa se duca pe scena cu ceilalti copii.
Cu nivelul de trai si frumusetile din magazine… cred ca pe undeva ni s-a modificat si noua gustul si perceptia despre lucruri de cand am emigrat pana acum. E imposibil sa ramanem la fel. Si-acum probabil ca nu ne mai plac pantofii de 30$, numa’ aia de peste suta. Eu cel putin intotdeauna am ravnit dupa alea ce depaseau puterea mea de cumparare, asa ca mult iubitul compromis sa traisca.
Lorelaim, ce sa dau cu unguente ca basica e adanc facuta, nu e din aia de se formeaza la suprafatza, adica e la 2-3 mm sub piele (de-aia nici nu am cum s-o sparg). Azi insa vad ca nu ma mai doare asa de tare si s-a dus roseatza din jurul basicii. Inca nu s-a curatat de puroi, dar sigur isi face organismul treaba.
Ktrinel, a propos de gazon si-al meu e denivelat, nu stiu parca nu era asa cand am luat casa, adica s-a denivelat mai rau de atunci (lorelaim, nu e denivelare mare, ci doar ca in loc sa fie drept ca-n palma, gazonul zici ca are ghemotoace, gauri etc.). Macar la mine casa-i veche si proprietarii dinainte nu au fost prea gospodari, deci am mostenit si-un gazon urat. Insa in primul an reusisem de-l facusem boboc. Doar cu udat zilnic si un pic de fertilizator afara. Al doilea an a scartait un pic (nici noi n-am fost consistenti cu udatul), si vara trecuta a fost durere (cand ne-am cam bagat picioarele in ingrijirea ierbii). Iar la cum se prezinta situatia acum, daca nu fac nimic anul asta pot sa fac pista de atletism, ca iarba n-o sa mai fie. M-am gandit si eu la replantat cu sod, dar costa prea mult. Avem vreo 350-400 sf de gazon inauntru si afara, asa ca nu e asa de simplu. Daca ma chinui sa salvez ce avem si sa plantez seminte pe unde e nevoie ma costa doar o fractiune din toata tarasenia asta, dar e adevarat ca am eu mult de munca. Am inteles ca si cu covorasele te frigi in sensul ca iarba aia care e taiata reprinde mai greu radacinile si poti sa sfarsesti cu zone mari de iarba neprinsa. Depinde si de calitatea ierbii si cu cat e mai buna, cu atat mai scumpa, deci…
Dar, la voi fiind casa noua, ma gandesc ca pamantul se taseaza in timp, casa sufera ceva miscari, se aseaza treptat si deci e afectat si pamantul din jur si asa sfarsesti cu denivelari.
Lorelai, eu din ce-am citit pe net fugitiv despre grubs cica se face tratamentul la sfarsit de iulie/august si late Sept. Stiu ca gandaceii aia depun ouale in perioada aia in sol si de aia trebuie sa stropesti atunci, dar nu zicea nimeni de stropit de pe acum. Dar pe de alta parte eu deja ii am in sol de anul trecut (sau de cand s-or fi infiintat ei acolo). Nu stiu daca sa inteleg ca ei devin activi atunci, dupa sfarsitul lui iulie sau ei pot sa ma termine pana atunci. Dar peste tot zicea de stropit dupa iulie incolo.
Eu deja am plantat iarba, asa ca nu mai am cum sa stropesc pt grubs inainte. Daca e, stropesc dupa ce-o rasari iarba. O dauna la iarba daca stropesc acum? Are vreun efect? Trebuie sa ma interesez pe la un centre gardening sa vad cum sta treaba sau dau un tel la firmele care se ocupa de asa ceva si smulg un pic de know-how de la ei.
Cu Dalton, sa fie el sanatos, de parca vine cineva sa-mi testeze mie solul sa vada daca am fertilizat sau nu. Ce sa inteleg, ca firmele de lawn care or sa dea faliment?
Lorelai, da, unele masini de spalat (era vorba in spetza de Wirlpool, nu stiu despre alte modele, dar poate fi o problema comuna) inghite obiecte mici pe langa garnitura de cauciuc aflata la intrarea in masina (hubloul ala). Daca a intrat pe acolo si sarma ta, atunci cel mai probabil s-a dus dincolo de tamburul de inox unde se invart rufele, adica a scapat dedesubt unde este de fapt scurgerea (eu mi-o imaginez ca pe o gaura in podeaua de la baie, cum era pe la baile de la tzara). Orice masina de spalat de-asta mai noua are o usita mica in fatza (stanga sau dreapta jos) pe unde poti evacua apa din masina de spalat in caz ca apare o problema si nu mai poate evacua singura apa. Daca te uiti pe usita aia, o sa vezi ca poti scoate un mic furtun de acolo prin care ar trebui sa faci evacuarea apei. Probabil ca acel furtunas se poate demonta si cu putin noroc ramane loc sa bagi mana si sa ajungi pana la scurgerea cu pricina pe care o poti verifica pe pipaite (nu cred ca ai cum sa vezi ceva cu ochiul liber). Din cate am citi eu, o gramada de oameni de-astia mai handy povesteau ca asa au descoperit ei ca masina de spalat rufe manca ciorapei, au verificat scurgerea si au gasit obiectele respective acolo care o infundau sau care baltind acolo in apa au mustit, au inceput sa putrezeasca si de aici problema legata de mirosul urat pe care l-au experimentat unii oameni. Dar zgomotul care l-ai auzit tu la masina poate a fost produs de vreun alt obiect (fermoar de fier, capse metalice de la vreo bluza/geaca) care lovea tamburul de spalare? Vezi ca e posibil sa nu gasesti sarma de la sutien in scurgere, ci ea sa fi ramas agatata in vreun fel in garnitura de cauciuc a hubloului. Daca iti intra mana prin usita de scurgere poate poti duce mana in sus si poti verifica un pic de jur imprejurul cauciucului ca nu cumva sarma sa fi ramas prinsa intre garnitura de cauciuc si tamburul de inox, deci sa nu fi avut sansa sa cada liber in scurgere. Vezi daca poti verifica aceasta garnitura si pe sus, pe la intrarea in masina pe unde bagi rufele. Trage un pic de cauciucul respectiv si vezi daca poti strecura usor mana si da-i roata pe tot cauciucul respectiv.
Lorelaim, multam de linkuri, am ce studia zilele astea.
Doriana, aici problema la gradinite e simpla: pana in 4 ani platesti orice fel de serviciu de ingrijire pt copil, care de regula se numeste day care. Si in functie de nr de ore petrecute acolo, cel mai mic pret e undeva cam la 600$ /copil pe luna de la 7 dimineata la un 5 dupa-amiza. Poti gasi la un daycare mai mare sau, mai simplu, la o mamica care si-a deschis un home daycare (care este sau nu certificata pt munca respectiva). Deci sa zicem ca poate prinzi cu putin noroc un 500/luna/copil la un home day care. Te mai poti lipi eventual de o bunica venita aici sa ingrijeasca 1-2 nepoti si care contra costa (va intelegeti) se ofera sa aiba grija si de copiii tai.
Daca baietii tai au peste 4 ani atunci pot merge la gradinita publica (sau catolica) gratuit, dar programul este redus, adica 2.5-3 h/zi, de regula pana-n ora 12. Scopul acestei gradinite gratuite este sa socializeze copilul, sa-l introduca de mic intr-un sistem astfel incat in clasa intai sa mearga toti la fel, adica sa nu ajunga acolo copii care n-au nici un fel de skills. De la 4 la 5 ani se numeste Junior kindergarten si e benevol, iar de la 5 la 6 ani se numeste senior kindergarten si este obligatoriu (la fel ca anul pregatitor clasei intai din Ro). Deci avand in vedere ca kindergarten-ul e doar 2,5 ore/zi, in restul timpului ai nevoie de daycare daca vrei sa lasi copii undeva. Deci iarasi ajungi sa platesti. Si poti sa nu te scoti cu mult prea ieftin. Deci nu e usor cu copiii in Toronto. In sensul ca ori te pregatesti sa dai bani seriosi la daycare, ori faci cumva sa aduci permanent aici un bunic/bunica care sa stea cu copil acasa cat timp voi sunteti la servici (asta e varianta cea ma iieftina, insa nu la indemana oricaruia, caci nu toti bunicii sunt dispusi sa vina periodic si separat aici ca sa vada de copil). Deci pana in 6 ani platesti daycare la greu pt copii, asta e situatia. Si dupa ce incepe scoala (>6 ani), daca n-ai cu cine lasa copilu ltrebuie sa platest idaycare (or after school cum se numeste aici) pana vine unul din parinti de la servici, dar macar nu mai costa asa de mult ca pt copiii pana-n 6 ani. Preturile evident scad pe masura ce creste copilul in varsta.
Pretul poate sa depaseasca si 1000$/luna/copil daca e vorba de un daycare mai sofisticat. Cand vine vorba de scoala (adica incepand cu clasa I) scolile pot fi publice sau private. Cele publice evident sunt gratuite, cele private edivent se platesc, iar preturile sunt diferite in functie de renumele si rezultatele scolii respective. Atentie ca unele sisteme de colectivitate premergatoare clasei intai aici poarta numele de scoli, asa ca poti intalni mamici care zic ca plodul lor se duce la scoala, chiar daca inca n-a ajuns in clasa I, e alt sistem de catalogare, daca vrei, si poate fi un pic confuz pt un nou venit (si nu numai).
Alocatia copiilor aici in ontario e de 2 feluri: una variabila, in functie de venitul parintilor (noi cel mai mult am luat pt primul copil 92$/luna cand am avut venituri mai mici apoi ne-au crescut veniturile si momentan luam 65$/copil/luna) si o alocatie fixa de 100$/luna/copil, dar care se acorda doar pana copilul face 6 ani.
Eu stiam ca nu mai exista subvetii pr daycare de cand se acorda aceasta alocatie fixa lunara (numita universal child tax benefit) pana la 6 ani, dar un coleg de-al meu de servici a zis ca el aplica pt subventie pt daycare-ul copiilor lui si spera sa primeasca inapoi jumatate din suma cheltuita cu daycare-ul (adica 1700$/luna pt amandoi copiii, atat plateste el, desi baiatul este la scoala, dar merge la after school pana vine el de la servici). Fetele care v-ati confruntat direct cu problema, se mai acorda subventii (subsidy) pt daycare in functie de venitul casei sau nu?
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex (3 ani) si Adrian (1.5 ani) ..... poze I, www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank"> II si III
Magdone spune:
Ktrinel pai aia e ca vreau sa-mi iau dar nu am gasit, ala din link e de la americani. Am mai vazut unele pe ebay. Poti sa-mi spui te rog tu de unde ti-ai luat? ca as vrea totusi sa-l vad in realitate, sa pun mana sa vad cat e de greu, cum se manevreaza etc.
merci mult!
Magdone 35+ si Razvan (19.07.2003)
_
"Pentru a castiga ceea ce merita sa ai, s-ar putea sa fie nevoie sa renunti la tot ceea ce ai deja."
Lorelai spune:
fetele mele inca beau laptele din bineron. tetinele sint nuby de silicon iar "sticlele" gerber de plastic transparent. laptele il incalzesc in sticla dar nu in microunde, in apa calda de la robinet.
asta e un motiv bun sa renunt la biberoane dar ce ma fac daca nu vor sa bea lapte din cana. apa si suc beau din cana de portelan, in deplasare avem sippy cups dar nu le incalzesc.
cum o dai tot nu e bine. prefer sa bea laptele dimineata si seara chiar daca e din bineron. ale mele iaurt/brinza nu prea maninca si singura sursa de calciu e laptele si sucul de portocale.
in alta ordine de idei, ce ne facem vara cu soarele. are cineva info (lorelaim??) de un sunscreen pt copii care sa aiba cit mai putine chimicale nocive?
Magdone spune:
Try eu stiu ca se mai acorda inca, ca de ex sora mea tocmai a dat-o pe aia mica la daycare si asteapta rezultatul ca a aplicat pentru subsidy, dar cica inca se mai asteapta nu stiu ce fonduri si inca nu stiu la ce suma se califica. Ei platesc 1400$ pe luna pentru fata. Faza mai nasoala este ca nu se da din urma, cel putin asa stie sormea.
Lorealai referitor la sunscreen, eu am citit ca atat timp cat nu contine oxybenzone e safe, dar nu bag mana in foc.
_
"Pentru a castiga ceea ce merita sa ai, s-ar putea sa fie nevoie sa renunti la tot ceea ce ai deja."
carmen77 spune:
Magdone, uite o alta sugestie de carutz misto: http://www.juniorbaby.com/details.cfm?Product_Code=Rockstar . E un pic mai scump totusi ca peg perego. Eu am peg perego pliko P3, de care sunt ff multumita, vezi ca toate magazinele mai mari trebuie sa il aiba in stoc sa il pipai ... inclusiv toys'r'us. De la junior baby poti sa il comanzi si online, shippingul in canada e 25 cad ... rezonabil .. zic eu. Si cei de la quinny au bassinet care se monteaza pe carucior, dar cred ca e iar un pic mai scump ca peg perego. O alta firma ff buna e Maxi Cosi, vezi ca il au si pe asta astia de la Junior baby.
POZE NOI
Carmen si Matei Gabriel + Marc
Ktrinel spune:
lorelai , cica sa scrie ca sunt PABA-free...eu nu mai pot sa ingurgitez atatea informatii, news, breaking news despre chimicalelel astea...o iau ca atare...scuzati-mi ignoranta, dar la un moment dat ma pierd prin electronii aia concatenati...au ba ...
magdone..pai oriunde unde vezi modele PEg PErego intrebi de model reversibil
cred ca am vazut chiar si la Toys R Us PegPerego...in rest nu imi vin in minte decat magazine cu nume quebecos..nu stiu daca sunt si la voi.promit sa ma informez.
carmen77 spune:
Magdone, uite un magazin mare cu ff multe reprezentante in Ontario: http://www.bonnietogs.com/main_pages/stores.htm ... sigur gasesti ce cauti la ei.
POZE NOI
Carmen si Matei Gabriel + Marc
Magdone spune:
Multumesc mult Carmen si Ktrinel, chiar azi o sa merg la Toysrus sa vad cu ochii mei, ca pe site nu apare.
acusi descoperisem si eu site-ul asta junior baby, super.
dar ce ma fac ca nu mai pot sa colind magazineleeee, tre sa merg la baie din 5 in 5 minute parca mi-e si frica sa plec de acasa
_
Ktrinel spune:
magdone ..bafta! eu ti-as da un sfat. lasa sf-urile astea noi de carucioare oricat de cool ar arata...mergi pe ceva clasic, fiabil si nu uita sa se plieze usor, sa iti incapa in masina ,roti durabile si sa se curete usor ...restul sunt chestii de design pe care eu nu as pune accentul...acu piata e plina de carucioare cool, dar care nu neaparat fac banul...
try spune:
hai Magdone ca io ma pregateam sa-ti dau un raspuns a la ktrinel despre carut. Pt ce-ti trebuie landou cand nasti acusi si cat o sa fie bebe mic e plina vara? De-abia are unde sa se-ncinga bebelusul mai bine. Nu vad nici un fel de ghiseft in plus ca ai landou, din contra, eu vad numai dezavantaje: e mare, butucanos, greu de strecurat in masina (ce sa mai zic de autobuze - dar, deh, eu am depins mult de autobuze cu copiii neavand masina personala). De-abia are copilu' de unde cadea mai bine. Dupa ce face 6 luni si sta in fundulet, oricum vrea in carut clasic, sa poata studia / vedea mai bine totul. Si oricum cu sau fara landou tot iti trebuie car seat de-ala de bebelus (ca nu-i musai sa se asorteze cu carutul). Daca n-ai de unde sa iei, zi-mi si ti-l imprumut eu pana creste bebelusul tau si se face de car seat de-alalalt. Ca doar nu ti-or prisosi banii si chiar daca ti-ar prisosi, mai bine-i dai pe altceva. Ptii... eu i nCanada am invatat sa fiu foarte practica atunc icand vien vorba de treburi de-astea cu viata scurta.
Oricum alt copil nu mai fac... intre timp (am glumit!). Ti-as da si carutul, dar e prea jegos, s-ar putea sa-ti fie jena cu el (deh, l-am terfelit la ambii baieti). Dar car seat-ul e in stare buna.
Daca era iarna, as mai fi gasit un plus landoului, ca protejeaza bine copilul de frig (desi si caruturile astea clasice sunt unele din ele sunt facute in asa fel de nu intra vantul pe nicaieri).
Si cam dupa 1,5 ani la mine amandoi baietii au trecut pe carucioare de-alea tip umbrela de 20$ - amandoi le iubeau ca erau mai micute. Cine mai sta sa-i plimbe acum cu carutul mare? Numa' cand il vad ma apuca groaza - obisnuita acum cu alea umbrela.
Sapt. trecuta le-am luat caruta (wagon de-ala de plastic) - asta da investitie buna. Toata vara numai cu caruta o sa-i plimb; ca pe carut dublu nu m-am indurat sa dau banii. Macar sa nu-l mai aud si pe alex ca mi se vaita de picioare. Si o sa-mi fie bun inca vreo 3 ani de-acum incolo.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex (3 ani) si Adrian (1.5 ani) ..... poze I, www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank"> II si III