Am lucrat intr-o multinationala la dep. IT. In iulie mi se termina CIC-ul si trebuie sa ma intorc la serviciu...problema este ca postul meu s-a restructurat intre timp. Stiam de aceasta situatie asa ca am tot cautat variante...una era sa-mi fac o afacere, ceva usor care sa nu necesite eforturi supraomenesti, numai ca aceasta varianta a picat, pentru ca se pare ca nu voi avea parte de finantele pe care ma bazam...alta varianta era sa-mi gasesc de munca in orice domeniu, dar nu IT(nu mai doresc). Printr-o intamplare am primit o recomandare pentru o reprezentanta auto...programul nu-mi convine foarte tare: 8-18 si sambata din 2 in 2 saptamani, plus ore suplimentare(neplatite din cate am inteles, dar nu sunt sigura 100%) in perioada expozitiilor, targurilor, etc...salariul nu este grozav, dar merge...in schimb, un plus este posibilitatea de a invata o groaza de lucruri si de a construi o cariera.
Dilema este urmatoarea:
In urma cu 1 an am inceput o afacere, o spalatorie auto...se ocupa de ea sotul si parintii lui...nu as fi crezut in veci ca e asa de greu sa administrezi o asemenea afacere...sunt epuizati fizic si psihic...lucreaza 7 din 7 de dimineata pana noaptea tarziu. In ultimul timp am inceput sa lasam copilu la ai mei, ca sa mergem noi sambata la spalatorie si sa vina ai lui duminica...au mare nevoie de mine ca sa se elibereze, sa poata lucra dupa un program. Problema este ca desi afacerea merge si este in continua dezvoltare, banii sunt putini, pentru ca avem rate de achitat(s-a investit foarte mult si tot numai din credite).
Nu stiu ce sa fac...pe de o parte vreau sa merg sa muncesc acolo(si nu e vorba de spalat masini, ci doar chestii administrative), ca sa avem si noi o viata normala, pe de alta parte avem nevoie de un salariu in plus in casa...ar mai fi si dorinta mea de a face ceva pentru sufletul meu...daca acel job e sansa mea si eu o ratez?
Nu stiu ce sa fac, e tare greu sa fii om mare........
Raluca si Riana(2 iulie 2006)
Raspunsuri
MDoldschool spune:
Ralu, draga, daca postul tau s-a restructurat cat timp ai fost in CIC, asta nu inseamna ca ai ramas fara serviciu. Ei trebuie sa te primeasca inapoi si sa-ti gasesca un alt loc de munca. Ce-i drept nu sunt obligati sa-ti dea acelasi nivel salarial...
Dar poate asta e schimbarea de care ai nevoie, ca tot ziceai ca nu-ti mai place la IT. Contacteaza-ti seful mai din timp(nu cu o zi inainte sa te intorci la munca), spunei ca esti dornica sa te intorci la serviciu, vezi ce oferte au ei, mai vino si tu cu cate o sugestie(vezi poate e vreo fata cu burtica- ai putea sa ii tii locul pentru cateva luni) si vinde-te si tu un pic, daca ai fost buna la IT, sigur poti sa faci cate ceva la financiar, introducere date in vanzari, logistica, etc.
Mult noroc si da-ne de veste cum evolueaza lucrurile- am trecut printr-o situatie asemanatoare si stiu ca nu mi-a fost usor...
ralu80 spune:
Situatia este foarte complicata la fostul loc de munca....stiu ca sunt obligati sa ma primeasca si sa-mi ofere altceva, dar nu prea au ce...firma s-a divizat, dep. financiar, contabilitate au plecat la sediul din Bucuresti...am vorbit deja, dar nimeni nu stie sa-mi spuna ceva, este o debandada totala...mare pacat, ca-mi placea sa lucrez acolo si programul era super ok.
balanta spune:
Ralu ca informatie te pot ajuta cam in felul urmator ( mai putin legat de serviciul tau anterior ca habar nu am pe propria pilele cum se lucreaza intr-o multi...)
-la reprezentantele auto,daca salariul e fix + comision ( adica consilier comercial)ar merge daca e o marca vandabila ca volum.Sigur vei sta si peste program, nu ca te-ar pune cineva, dar in vanzari daca comisionul depinde de client...Stiu asta pentru ca 5 ani sotul meu a lucrat in domeniu, avea salariu bun adunat din comisioane, dar...era cel mai "batran", cu cea mai mare expierenta si cel mai bun...asa ca l-au vanat altii
- daca vrei sa intri in afacere va fi mai rau decat ca angajat pentru ca e tipul de afacere care presupune implicarea voastra 100% altfel se duce totul pe apa sambetei; si sunt luni bune si luni proaste, nu e genul de afacere care sa aiba un curs constant al profitului
-eu am optat pentru varianta ca partenerul sa aiba un venit din alta parte, care nu depinde de afacerea mea, si asa nu ma putea ajuta cu mare lucru,dar sa am certitudinea ca de bine de rau exista un venit constant, ca sa nu fiu trasa in jos de fluctuatiile afacerii mele.
Plus ca nu suntem genul ca sa putem lucra impreuna si probabil dupa cateva luni am fi despartiti.
In coditiile in care sunt si investitii si cheltuieli si trebuie sa pleci si tu acasa cu ceva pe luna, nu stiu ce sa zic poate e bine ca unul sa lucreze "in afara".
Si acum o parere, care e numai a mea personala,fara nici o legatura cu tine sau cu expierentele altora. Financiar nu mi-a placut sa depind de nimeni.Am vrut sa fiu sigura ca ma pot intretine singura indiferent de ce s-ar intampla( divort, deces, boala). E drept ca e greu si asa,eu nu am voie sa ma imbolnavesc, nu am voie sa mor,nu am voie nimic din ceea ce ... vrea orice alta femeie.Dar depinde si de tipul afacerii.
Si da , si mie imi e dor de vremea cand eram copil.Nu imi place ca adult. Sunt responsabilitati prea mari.
ralu80 spune:
Dupa aceeasi idee am mers si eu, ca banii trebuie sa vina din doua parti, dar oare se merita in cazul de fata?
Stiu ca este o afacere care te solicita 100 % ca timp, tocmai de aceea nu stiu ce sa fac. Daca aleg job-ul, se complica lucrurile...voi avea si eu un program solicitant, si de copil ce se alege?...plus ca nu stiu cat mai rezista ei.
Reprezentanta are un volum mare de vanzari, iar jobul nu este de consilier vanzari, dar tot e salariu fix +comision.
Credeti-ma ca o ora zic ca ma angajez, ora urmatoare zic ca merg sa-i ajut, sunt debusolata rau de tot. Intotdeauna lucrurile s-au asezat asa cum a fost mai bine pentru mine, sper sa fie si de data asta la fel.
Andries spune:
De ce nu inchiriezi afacerea o jumatate de norma/o tura de 8 ore? Cauta un partener si inchiriaza. Si tu te angajezi.
Andries