Copiii si fobiile. Solutii??
Buna!
Am una bucata baietel super speriat de insecte si animale. Nu stiu exact de unde i se trage, pt ca vara trecuta a stat mai bine de o luna la tara unde alerga si in picioarele goale prin curte, studia cu surioara lui toate musuroaiele de furnici si toti gandacii erau prietenii lui. Plus toate animalele din curte erau prieteni de joaca. Cat a fsot iarna, a fost ok. De cand s-a incalzit si misuna gazele, furnicile si alte animale, e jale. Pe trouar paseste mai ceva ca Jack Nicholson in "As good as it gets". E numai cu ochii in pamant si efectiv racneste cand vede ceva negru miscator, chiar daca e doar o mizerie. Vrea numai in brate si cu greu il conving cand iesim in parc sa isi vada de joaca. La fel de speriat e de catei (de pisici nu, ca are una in casa). Azi am fost la plimbare prin gradina zoologica si numai la pasari si la bazinul cu broaste testoase a vrut sa se uite. Dupa mult stat la mine in brate, s-a dus intr-un final langa tarcul unde era un cerb. Dar de cusca ursilor nici nu m-a lasat sa ma apropii. Am incercat sa-i explic ca gazele sunt mici, mici, iar el e mare si nu ii pot face nimic. L-am indemnat sa tropaie, sa le calce (desi nu am vrut sa fac asta, ci as vrea sa iubeasca si sa ocroteasca toate insectele si animalele ). A intrat intr-o perioada cand si viseaza mult si deseori se trezeste tipand noaptea ca a venit albina sau alte bazdaganii. Precizez ca nu se uita la desene animate decat Beby einstein, clasice Disney (mica sirena, Bambi, cartea jungeli, Alba ca zapada) si la Beby TV (care are desene si cantecele f, frumoase, pt copii mici).
Va rog sa-mi dati ceva idei si sfaturi, ca urmeaza o vara lunga, plina de gaze si catei prin parc . Multumesc anticipat.
Dati-i o sansa lui Matei sa traiasca!
Laura de shtrumphi gemeni, Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=77878" target="_blank">Poveste cu shtrumphi , Cugetari gemene
Raspunsuri
simali spune:
La varsta aceasta copiilor le trec prin cap fel de fel de nazdravanii. Undeva in capsorul lui s-au facut unele legaturi ciudate si de aceea se teme. Poti sa incerci sa afli de unde vin - daca ai noroc - sau poti sa incepi sa-i prezini lumea asta mica (a ganganiilor si cateilor) dintr-un punct diferit de vedere.
Uite o poezie draguta de Elena Farago aici. Poate fi un punct de la care sa incepi.
http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/gandacelul.php
Exista in comert niste ganganii de plastic (muste, gargarite, albine, etc.) incerca saa vezi daca-l atrag. Poti sa faci o poveste pe covor, cu figurinele-insecte. Poate asa afli si ce-i starneste frica.
In principiu nu-ti fa multe griji. Baiatul meu a avut multe faze de-astea. Acum ii era frica de ursi la zoo, peste o luna trecea de la sine si voia iar la ursi. Totul e sa nu insisti. Daca nu vrea, nu vrea si gata. Eu ii spuneam "bine, ti-e frica; nu ai de ce, dar daca nu vrei nu vrei. Insa eu as dori sa ma uit. Asteapta-ma aici ca ma apropii sa ma uit." Dupa un timp a vrut si el sa vina.
alice
anky spune:
Da,si ai mei se tem de paianjeni, dar sa spun sincer nici mie nu imi plac,asa ca au pe cine sa mosteneasca.
Anca,mami de doi nazdravani
vilma spune:
Asa e, si ai mei au perioade asemanatoare. Imi aduc aminte ca Anca, intre 2 si 3 ani, avea o teama si un cosmar: mustele. Apoi, intre 3-4 ani, au fost gandacii de toate marimile si felurile. Asta a rezistat pana in ziua de azi, dar se reduce treptat din cate vad.
Lui Tudor, la 4 ani, ii e frica de cainii care vin sa-l miroase.
Anca e mai sensibila si mai fricoasa decat Tudor.
Cu fetita, a mers sa-i explic ca si mie imi era frica de muste cand eram mica, nici acum nu-mi plac, dar nici nu mai urlu cand vad una pentru ca stiu ca nu-mi poate face rau. Apoi o dam pe glume, despre musculite prostute care s-au dat cu capul de pereti, si apoi zburau ca blegutele aiurea (si ii arat cum zboara musculitele aiurea), in fine, teatru care o face sa vada "monstrul" cu alti ochi.
Incearca sa le transformi in niste personaje caraghioase si sa-i iei totusi frica in serios, adica sa nu-i spui ca n-are de ce sa se teama, pentru ca atunci cand iti este frica cu adevarat de ceva, tinzi sa nu vezi cat de exagerat e sentimentul fata de realitate.
giulia71 spune:
De ce nu incepi un el de terapie de expunere cu el?
Incepe prin a-i cauta carticele desenate cu albinute si spune-i sau inventeaza povesti despre insecte (incepi cu ele ca sunt mai micute), spune-i ca si ele au familie, au bblusisamd.
Tot ce-ti trece prin minte...
Apoi incearca terapie "pe viu", aratandu-i de la distanta o furnica sau un gandacel de gradina...
Ai toata rabdarea din lume cu el, asigura-l ca esti langa el si nu i se intampla nimic si mai mult de atat staruie mult asupra expunerii fie prin imagini fie live!
Doamne ajuta!
...mami daca nu mananc acuma, intru'-n grebla foamei!!!!
Laura25 spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri .
Din pacate, stam in casa de aproape o luna din cauza de varicela . A facut Rares, apoi la 2 zile dupa ce i-a trecut lui, a facut Bianca. Cum ei sunt de nedespartit, stau amandoi in 'carantina' in casa. Carti cu animale au multe si mi le arata, pune mana pe poze fara probleme, stie sa deosebeasca diverse insecte intre ele. S-a uitat la 'A bug's life' fara probleme.
La fel, avem o colectie intreaga de animale si insecte din plastic si pe alea pune mana, se joaca fara probleme. La el isteria se declanseaza cand le vede miscand. I-am tot explicat ca furnica/gaza e mica, mica, iar el e baiat mare si nu are cum sa-i faca rau. De cateva ori cand eram afara am luat o furnica in mana si am lasat-o sa se plimbe in voie in palma mea, tot laudand-o ca e mica si harnica si frumoasa. S-a apropiat sa se uite, dar nu prea tare. Probabil e doar o faza care o sa treaca.
Dati-i o sansa lui Matei sa traiasca!
Laura de shtrumphi gemeni, Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=77878" target="_blank">Poveste cu shtrumphi , Cugetari gemene