cum sa procedez?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ipearina spune:

Daca soacra n-ar fi suferit de "sefie", ti-ar fi pus banii in mana si te-ar fi lasat pe tine sa alegi ce vrei. Stai sa vezi ce te asteapta cand va aparea copilul: miliarde de sfaturi, initiative si planuri pt copilul tau din partea ei! Nu vreau sa te sperii, ti-o spun din proprie experienta, am una bucata astfel de soacra. Acum e mai temperata, m-am opus inca de la inceput asa cum m-am priceput eu mai bine, dar nu destul de vehement, asa ca mai are din cand in cand "elanuri" d-astea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns n/a spune:

quote:
Originally posted by noideea
Stii, ma gandeam... nu datzi cu parul. Ma pun in locul soacrei. Doar putzin. Fiul ei se insoara. Cred ca e superb sentimentul ala si orice lucru de care te bucuri ca mama pentru baiatul tau, mai ales pentru baiat, se impartasheshte cu cei dragi. Cred ca si-a facut mii de vise in privintza acestui moment. E un moment mare si important si in viatza ei, nu numai a celor doi care vor deveni o familie. Cred ca a visat la acest moment inca de cand s-a nascut fiul ei, poate chiar dinainte de acest moment.

Petaluda, cred ca asta e postarea la care se referea aprilie.
Imi pare rau daca te-am deranjat asha tare, dar din cate stiu eu exista preconceptzia ca mamele de baietzi sunt rele cu norele lor dintr-un motiv pe care numai ele il stiu. Se spune ca soacrele de baietzi sunt mult mai posesive si mai bagacioase. Si cica asta are la baza ceva asemanator complexului Oedip ("Īn psihanaliza;, complexul Oedip simbolizeaza; legatura erotica inconstienta cu parintele de sex opus si rivalitatea fata de parintele de acelasi sex, care se dezvolta īnca din copilarie si provoaca sentimente de vinovatie si teama īn cadrul unei stari nevrotice".... adaugarea mea: in cazul asta rivalitate fatza de nora).
Poate am retzinut greshit. Daca stiu greshit, imi cer scuze. Dar hai sa nu deviem de la subiect. Totushi, am specificat, nu datzi cu roshii, dar am incercat sa ma pun in locul soacrei si o astfel de soacra , in imaginatzia mea, cam asha tre sa gandeasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Cum adica mama a asteptat toata viata nunta baiatului si si-a facut mii de vise in privinta acestui ? Asta-i buna, ba eu nu ma gandesc deloc la nunta baietilor mei, mai e muuult pana atunci. Ma gandesc cum sa-i cresc mai bine, ce sa facem impreuna, cum sa-i ajut etc. Si daca vor alege sa nu se casatoreasca sau sa se casatoreasca la Las Vegas numai ei, sa-mi pun unghia in gat ca n-a iesit cum vreau eu ?

Inteleg ca mirii sa-si faca mii de vise, nu mamele lor.
Astea sunt motive pt. ca mamele posesive sa se simta importante, sa iasa in evidenta.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aprilie spune:

Nu stiu de ce trebuie sa catalogam asa de definitiv...mame posesive (si,implicit, mame neposesive).
Cred ca problema mamelor (mai ales de baieti-iaca,am comis-o si eu,ca tot m-au acuzat unele ca despre ele e vorba-din nou !)e mult mai complexa...exista o varietate imensa de caractere in rindurile femeilor...la fel se aplica si in cazul soacrelor...f multe tipologii.
Intr-o anumita masura toate mamele sint posesive cu pruncii lor.
Oricit ar fi de diferite,exista ceva ce le "uneste" :"obsesia" de a le fi bine copiilor lor....unele inteleg intr-un fel acest "bine" (vezi mama-soacra a annei,care intelege prin asta a se involva cit mai mult in viata cuplului nou format,imaginindu-si ca-i face un bine norei oferindu-se sa-si puna ea picioarele-n spinare in cautare de mobila/decoratii ,organizind o petrecere pe cinste cu ocazia cununiei civile,etc),altele,stau deoparte,reci (poate tocmai ca sa evite o respingere si-si fac un calcul ca ies mai bine daca nu se implica deloc),altele s-ar "implica" dar nu-si permit financiar asa ca sint nevoite sa stea deoparte si sa-i lase pe tineri sa faca ce doresc sau cum ii taie capul.

Atunci cind am "tinut partea" soacrei lui anna am facut-o pt ca eu personal mi-as fi dorit o astfel de soacra...una descurcareata si care sa doreasca asa mult sa ma ajute...chiar daca ar mai face boacane,cel putin stiu ca e bine intentionata !!

Cred ca mi-ar fi convenit mult mai putin o soacra indiferenta,care sa nu puna piciorul in casa mea cu anii,pe care sa n-o interesez nici eu nici copiii mei...

(ca o curiozitate,nu am soacra;a murit cind sotul era un copil)

Ma gindesc,Moruna,ca soacra ta asa a fost obisnuita,sa ia ea toate deciziile "administrative" care-l priveau pe sotul tau.Acesta a fost OK cu situatia si toate au fost bune si frumoase pina ai aparut tu in "peisaj".In virtutea inertiei,are acelasi comportament in continuare.Acuma,vorba cuiva mai inainte,nu trebuie dat cu parul.Nu e cazul (nu ar fi nici sa fie o indiferenta care sa nu va dea 5 bani toata viata ; chiar si fata de o astfel de femeie trebuie avut un comportament decent,parerea mea). Poti insa sa ii explici ca tu esti diferita de baiatul ei si ca doresti sa fii cea care ia deciziile in problemele care va privesc,de acum inainte.

Pt ca tu si sotul locuiti in orase indepartate,indiferent unde tineati cununia civila,ati fi intimpinat aceeasi problema ; datorita distantei, f. putine rude/prieteni ar fi putut face calatoria.Nu ai de ce sa fii complexata,asta s-a intimplat tuturor in situatia ta (eu am un var care s-a insurat la Giurgiu iar la nunta lor au fost doar parintii,fratii tatalui sau cu sotiile si 2 veri primari,cu sotiile ; eu n-am putut merge,eram in sesiune si nici nu as fi avut loc in masina,de altfel,ai mei il carau pe unchiul/matusa de la tara)

Din contra,ar trebui sa fii mindra ca intri intr-o familie frumoasa,cu multe rude si prieteni ! (nu intre niste coldushi, cum zicem noi in Ardeal )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristiama spune:

Aprilie,

Esti f draguta cu parerile tale despre soacre... tu descrii cum ai vrea pe viitor sa fie relatia ta cu nurorile/ginerii tai.

Din pacate, in viata reala cea in care EXISTA soacra nu merge sa discuti politicos cu ea, sa-i spui ca tu ai gusturi diferite si ca o rogi sa ti le respecte.

Nuuu, in viata "cu soacra" nora este un accesoriu nedorit al sotului care este in cel mai bun caz ignorata, dar de obicei este criticata, i se baga toate strambele posibile, e faultata la toate ocaziile, i se aduc aminte "asa zise greseli" de acum 10 ani!!!!

Soacra mea e neagra de suparare pe mine, si-i spune sotului de ce: i-am spus eu ca "de-acum familia suntem noi doi: eu si sotul".
Si i-am zis asta weekendul trecut? Nooo, luna trecuta?
Nu fetelor... acum PATRU ani dupa nunta.
Eu sincer nici nu-mi aduc aminte, dar sa mai stiu in ce context!
Dar ea are o suparare e reala!!!

Sa nu credeti ca n-am incercat, in 10 ani de cand sunt cu sotul am avut muuult timp, tot ce mi-a trecut prin cap:
- psiholog (3,4 sa fim siguri)sfatul general a fost sa o ignoram, sa ne distantam de ea, sa ne vedem de viata
- carti depre relatii, despre soacre, despre personalitati diferite
- scrisori in care-i spuneam ce ma supara, ce ma astept de la ea - dupa o saptamana facea la fel!!!
- discutii in doua, sau in trei cu sotul; concluzia ei: sunt o vipera care s-a bagat pe sub pielea sotului si ea "MAMA" nu mai e cea mai importanta persoana din viata lui, dar o sa vada el, cum o sa se intoarca cu coada intre picioare la ea!
- am incercat si nora "draguta" - pt sot desigur care e un tip super, invitatie la masa in fiecare duminica, gatit ce-i place ei, eventual pachet pt acasa.
Soacra mea e la pensie si eu am un servici despul de solicitant, vin pe la 7 seara, in zilele bune. Dar sunt tanara, las ca gatesc eu.
Si vine la masa, manaca de sparge, vrea pachet pt acasa DAR critica tot: frisca are colesterol ( frisca vegetala????) pestele se pune la gratar fara piele ( cum naiba-l mai intorci ca se sfarama?) la zacusca lipseste ceva, nu stie ce ca ea nu face niciodata!!! Si goleste tot castronul!

Asa ca, daca mai are cineva vre-o idee cu ce se poate incerca sunt dispusa sa incerc!
Sotul meu merita asta.

A...sa mai povestesc: ne punem intr-o camera parchet de pluta. Si nu-i place soacrei, asa ca ne spune sa-l scotem.
Pai noua ne place, ca de-ai l-am luat.
Si la FIECARE vizita la noi ne spune sa-l scotem, le spune prietenilor nostrii sa ne convinga sa scoatem porcaria aia de parchet!
Si nu numai ca face o buna izolatie termica si fonica dar are si un model deosebit, ne-am bucurat ca l-am gasit si am dat si destul de mult pe el!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miriama spune:

Aprilie, se vede ca n-ai soacra si ai fost mereu stapana in casa ta! Cristiama, , ca ai spus lucrurilor pe nume...

"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petaluda spune:

Noideea, nu intelesesem ce voiai sa spui, de asta am cerut explicatii. Acum am inteles, e si asta un punct de vedere.

Aprilie, cred ca tu o sa fi o soacra tare de treaba, insa nu cred ca soacra Morunei este asa. Si in fond nici nu conteaza cum e. atata vreme cat comportamentul ei o deranjeaza pe Moruna, ar trebui sa tina cont de asta. Eu n-as suporta sa stiu ca din cauza mea copiii se certea intre ei.

Eu am o soacra super, imi e chiar prietena cu care ma sfatuiesc in probleme destul de personale, dar din pacte nu toate sunt asa. Exista si niste soacre care contribuie la "legenda ".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristiama spune:

Si sa mai povestesc, ca daca tot am soacra clasica, am o gramada de "dragalasenii" facute de soacra de-alungul timpului:

Vin eu acasa si la usa erau DOUA stergatoare de picioare. M-am prins din prima ca e socrela la noi si sun la usa sa o anunt ca am ajuns.
Dau sa intru, da soacra in usa nu ma lasa sa intru pentru ca NU M-A AUZIT CAND M-AM STERS PE PICIOARE.
In interiorul holului era un al TREILEA stergator de picioare!

Acum amanuntele "nesemnificative": casa e numai a noastra a mea si a sotului, fara nici un ajutor de la parinti si eu ma apropii vertiginos de 40 de ani!
Nu existau 3 stergatoare de picioare, doua au fost "cadou"!
Hai fetelor, nici una din voi nu o vrea pe soacra mea? Uite face si cadouri!

Am intrat intr-un final in casa MEA si, dupa ce am inchis usa, i-am spus eu cam cum e cu rolul ei in casa noastra.
La vre-o juma de ora cand a venit sotul a zis ca e o atmosfera glaciara in casa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aprilie spune:

quote:
Originally posted by mariamunteanu

Astea sunt motive pt. ca mamele posesive sa se simta importante, sa iasa in evidenta.
Maria

Si mai am ceva de zis ; unele femei sint pur si simplu multumite si fericite cu viata lor, cu ce au realizat (in primul rind copiii,fireste).Ele traiesc viata intens, se bucura de fiecare clipa iar atunci cind sint ocazii UNICE (de genul cununiei/nuntii copilului) doresc sa impartaseasca entuziasmul si fericirea lor cu toti cei dragi !
Nu inteleg de ce trebuie sa se spuna/gindeasca despre ele lucruri urite,de genul trebuie sa iasa in evidenta,sa faca pe importantele...

Daca nu ne luam timp sa sarbatorim cum se cuvine un eveniment de asemenea anvergura, atunci ce mai e viata asta ?! O lupta continua doar, munca si iar munca,o zi curgind dupa alta...eu cred ca e important sa ne luam timp si sa ne bucuram asa cum se cuvine cind ne cununam,cind nastem un copil,cind avem o aniversare speciala.

Multumesc pt apreciere, Petaluda;sigur ca am sa ma straduiesc sa fiu o soacra buna,sa am o relatie de prietenie cu viitoarele nurori (am 2 baieti).

Acuma trebuie sa recunosc ca personal nu as fi cumparat niciodata nimic in casa baiatului/norei fara sa-i consult inainte.Eu sint destul de pretentioasa si la fel cum nu mi-ar placea mie sa ma cadoriseasca cineva fara sa tina cont de gusturile mele,nu as face nimic fara sa fiu sigura ca e exact ceea ce doresc.
Dar nu toata lumea e la fel...desi bineintentionata, a facut totusi o greseala soacra lui Anna.

Nu toate soacrele sint la fel (cum spuneam anterior)dar incet,incet, se pot "aduce" pe fagasul normal.

Cristiama, soacra ta e o exceptie de la regula ; am mai auzit despre soacre nashpa, da' a ta e monument !

Cea mai buna soacra pe care o cunosc (si cunosc citeva) este nasa mea de cununie.Pt ca nu este un secret, pot sa spun si cum o cheama : MARIANA PESTEANU , are 60 de ani si locuieste la Mociu (jud Cluj).E absolventa de inst Pedagogic (lb romana)si pensionara,acum,a lucrat in invatamint toata viata.
Are 2 baieti si cele 2 nurori de rigoare.Amindoua mi-au spus ca se inteleg mai bine cu ea decit cu propriile lor mame !!Am fost putin socata sa aud declaratiile lor (era totusi vorba despre mamele lor) dar nu surprinsa pt. ca toti cei care o cunosc pe Mariana o iubesc ! Amindoua ii spun MAMA si au o relatie f apropiata.

Si stiti ceva ? Le cred pt ca si eu o iubesc si apreziez in mod cu totul deosebit ! Am cunoscut-o cind aveam 7 ani ,urma sa devina sotia varului meu primar,si am fost la nunta lor, in 1967.Ea s-a lipit de noi, de intreaga familie a sotului ei,cu toata inima,din prima zi.Am simtit asta cu totii si a avut de atunci respectul si dragostea tuturor.O gospodina excelenta care ne-a primit in casa ei mai bine ca la Hilton! Mi-am facut multe vacante la Mociu si am amintiri f frumoase,toate datorate ei.Daca varu-meu avea o altfel de sotie,alta faina se macina la moara.Relatia noastra excelenta,de o viata intreaga, i se datoreaza ei !!!Inca o data, sustin parerea ca "echilibrul" unei case se datoreaza in primul rind sotiei...care poate "indeparta" sau "atrage" rudele,prietenii...

Vreau sa va spun ca ea este modelul meu de SOACRA (si de sotie,de altfel).
Sper sa-mi dea Dumnezeu intelepciunea si resursele sufletesti necesare ca sa devin o soacra exact ca ea !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

quote:
Originally posted by Aprilie

Si mai am ceva de zis ; unele femei sint pur si simplu multumite si fericite cu viata lor, cu ce au realizat (in primul rind copiii,fireste).Ele traiesc viata intens, se bucura de fiecare clipa iar atunci cind sint ocazii UNICE (de genul cununiei/nuntii copilului) doresc sa impartaseasca entuziasmul si fericirea lor cu toti cei dragi !
Nu inteleg de ce trebuie sa se spuna/gindeasca despre ele lucruri urite,de genul trebuie sa iasa in evidenta,sa faca pe importantele...

pt ca bucuria trebuie sa fie a lu' fisu si a viitoarei neveste in primul rand... e cununia/nunta lor, nu a ei... vrea petrecere? nu are decat sa organizeze cate vrea ea... dar cand sunt chestii in care altii sunt personaje principale tr sa isi vada de treaba ei...

quote:

Daca nu ne luam timp sa sarbatorim cum se cuvine un eveniment de asemenea anvergura, atunci ce mai e viata asta ?! O lupta continua doar, munca si iar munca,o zi curgind dupa alta...eu cred ca e important sa ne luam timp si sa ne bucuram asa cum se cuvine cind ne cununam,cind nastem un copil,cind avem o aniversare speciala.

pai poate e pt tine... pt mine nunta nu inseamna decat bataie de cap si stres.. drept urmare am organizat-o (in 2 sapt) la vreo 3 ani dupa cununie, cu un nr limitat de participanti, desi socrii si ai mei vroaiau sa chem nemurile pana la a nspea spita... si cu toate astea sunt si eu si sotul genul care mereu organizam petreceri ; dar la chestii gen nunta/onomastica/botez/cresterea copilului/aranjatul propieri locuinte mi se pare de bun simt sa nu decida altii pentru noi cum trebuie facut

Mergi la inceput