cum sa procedez?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns n/a spune:

Intre doua femei intotdeauna exista ierarhizare. Tu trebuie sa afli unde te situezi fatza de ea, din punctul ei de vedere.
Poate greshesc, dar in familiile din Regiunea Moldovei, ierarhia este piatra de temelie si in general copii sunt foarte ajutati.

Problema ta nu este asta, problema e ca tu, prin actziunile ei, te oglindeshti ca fiind invizibila. Solutzia: impune-tzi personalitatea, fara sa fi lipsita de respect, tzinand cont de acea ierarhie si de timp.

Acorda-tzi ragazul (ca vei avea nevoie de timp in demersul tau) sa te gandeshti bine care este modalitatea cea mai buna de abordare a problemei. Inarmeaza-te cu rabdare si cu diplomatzie si totushi invita-tzi soacra la un pahar de vorba, de unde putetzi fi pe picior de egalitate si exprima-tzi nemultzumirea. Spune-i ca acea casa, acest barbat cu care eshti, acest copil pe care il ai, este universul tau si ca ai rugamintea sa te lase sa fi stapana universului tau, asha cum ea este stapana universului ei, iar acolo unde se intrepatrunde universul ei cu al tau, sa nu faca nimik fara sa nu discutatzi in prealabil. Explica-i ca nu v-atzi salbaticit, ci pur si simplu atzi devenit o familie: tu, sotzul si colpilul ce va veni, si viatza voastra e a voastra, nu a ei, si ca avetzi vise si aspiratzii proprii si daca vretzi parchet il vretzi intr-un anumit fel.

Asta nu insemna ca nu acceptatzi ajutorul ei, ca nu suntetzi mai mult decat fericitzi ca il avetzi, sau ca nu suntetzi cei mai norocoshi pe pamant sa o avetzi alaturi (si crede-ma ca eshti foarte norocoasa), dar data viitoare daca vrea sa va ia ceva sau sa faca ceva pentru voi, sa va consulte, sa va acorde macar atat de putzina consideratzie.

Acum ea mai trebuie sa mai si intzeleaga si sa nu o ia ca pe un afront personal. Este o persoana destul de dificila dupa parerea mea, cu intentzii foarte bune, dar foarte vanitoasa. Ishi iubeshte copilul foarte mult, si nu-i este ushor sa-l piarda in favoarea ta.

Este o problema delicata care trebuie rezolvata cu foarte mare delicatetze si in timp, nu dintr-o data ca riscatzi sa producetzi o ruptura, care poate duce la disesnsiuni mai tarziu intre voi, si nu cred ca potzi risca asta. Tu ai nevoie de sotzul tau si nu trebuie sa fortzezi nota.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristiama spune:

Mai fetelor,

Vad ca multe din noi avem probleme cu soacra la inceputul relatiei.

moruna, stai linistita nu conteaza ca esti tanara. Eu m-am maritat pe la 35 de ani, eram si eu si sotul demult realizati profesional iar eu statusem singura sau cu sotul muuulti ani inainte de casatorie.

E de mirare cum de am reusit sa ma descurc singura fetelor!!!!
Conform soacrei mele: vasele nu se spala asa, mancarea nu se face asa, cam tot ce faceam eu, putea fi facut mai bine: in felul unic si minunat al SOCREI mele.

Eu sunt, din pacate, una din nurorile acelea nerecunoacatoare.
Eu nu apreciez cand cineva imi aranjeaza casa fara sa ma intrebe si mai ales fara sa-i cer eu.
Daca soacra imi cumpara lucruri eu i le pun inapoi la pachet!
Da fetelor: chiar si bibeloul acela cu floare aurie, tot felul de plastice chinezesti, prosoape de baie care nu sterg.... uaaauu am o gramada de lucuri pe care nu le apreciez la soacra!

Sfaturile ei atat de bune de a-mi pune husa pe canapeaua galbena. Canapeaua MEA, si a sotului, casa mea.... si sfaturile binevoitoare si necerute de nimeni ale soacrei.

Ce e nostim e ca noi o sustinem financiar pe soacra, avem job-uri cu tenta financiara si ne da sfaturi!!! Sfaturi financiare!
Bursa, investii imobiliare??
Fetelor, daca nu stiti va spune soacra mea: tot dolarii tinuti sub canapea sunt sfinti!
Sub canapeau mea e doar praf!

Si acum sa termin cu glumele acide la adresa soacrei: ideea e ca trebuiesc stabilite limite. Ar trebui stabilite la inceputul relatiei. Ce poate sa faca pentru voi si ce nu poate.
In mod sigur soacra considera ca face un bine cand va ajuta.
Dar stiti ce se spune despre "binele" facut cu forta.

Si incearca sa stabilesti limitele acum, cand inca se mai poate negocia.
Eu la inceput am tacut si am inghitit in speranta ca lucrurile se pot schimba in bine. S-au schimbat lucrurile, in rau!
Pana cand am ajuns sa nu mai accept nimic de la ea, si sa-i resping toate sfaturile doar pt ca-s prea multe si necerute de nimeni.

Succes.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Contrapunct spune:

Sunt foarte surprinsa de raspunsurile de aici.
Mie nu imi pare normal ce se intampla. Nu e vorba ca Moruna ar avea o prejudecata impotriva soacrelor si de aceea e nemultumita de cum se poarta soacra, e vorba de faptul ca aceasta soacra - si nu soacrele, in general - depaseste cu mult granitele bunului simt.
Fiecare are casa ei. Inteleg sa ii ajute atunci cand ei cer ori cand este evident ca nu se pot descurca singuri (desi , chiar si in aceasta ultima situatie, este discutabil daca ar trebui sa intervina).
Dar sa le amenajeze casa fara sa ii intrebe, sa ia decizii in locul lor imi pare inadmisibil.
Din pacate, Moruna, nu cred ca ai o solutie chiar la indemana sa rezolvi aceasta situatie, pentru ca soacra ta, asa cum spui tu, asa procedeaza, prin natura ei, cu toti cei din preajma ei despre care considera ca trebuie "ajutati". Ori tu nu o vei putea schimba pe ea.
Insa nu cred ca ar trebui sa o lasi sa continue sa iti coordoneze tie viata, cu orice pret, inclusiv cu pretul ruperii relatiilor cu ea.
Si este foarte bine ca sotul tau te sprijina.

Mergi la inceput

Constrapunct, eu am avut o soacra asemanatoare cu cea in discutzie. M-am suparat, am facut ca trenul in gara, l-am barait pe sotzul meu, am facut caz. Pana nu are curaj sa se duca sa-i zica in fatza ce are de zis, nu va rezolva treaba. De unde stii ca nu e mai profitabil sa primeasca ajutor, decat sa detzina ea fraiele? Poate nu-i convine, dar tolereaza. O avea motivele ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristiama spune:

Asta imi reproseaza si mie socra ca nu-i sunt recunoscatoare!

Oi fi eu asa mai rea si vreu sa hotarasc eu ce culoare au, mochetele sa zicem. Eu vreu defapt sa hotarasc TOT ce tine de viata mea.

Eu inteleg ca uneori socra poate da sfaturi bune, dar lasa-ma uneori sa nu iau ce-a mai buna decizie, sa-mi asum riscurile alegerii mele, sa mai gresesc cate-odata.
De ce TREBUIE sa fac totul "bine"? "Binele" soacrei adica?

Si daca soacra e o persoana buna si draguta atunci sa-mi dea bani sa iau ce vreau eu sau sa ma intrebe ce-mi doresc eu!
In momentul in care alege ea, nu face decat sa-mi controleze viata, sa incerce sa-si traiasca viata prin mine.
De ce ar trebui sa-i mai fiu si recunoscatoare?

Ma apuca rasul cand imi aduc aminte fata soacra-mii cand ne-am mutat noi in ap nou: era o casa aproape complet goala cu pereti in culori pastelate, o saltea pe jos si un dulap incastrat.
- Mama, da unde o sa va puneti dulapurile?
- Nu punem alte dulapuri
- Dar paturile unde le puneti?
- Dormim pe saltea si nu ne luam pat. (Chiar dormim pe saltea!)
- Dar perdele? Covoare?

Fetelor ea inca asteapta sa ne umplem casa si au trecut deja peste 5 ani de cand reusim sa ne pastram casa libera.
Va dati seama cum ar fi sa-mi cumpere mobila sau perdele, covoare, etc. Cand eu nu vreu asa ceva!!! Deloc, nici verde, nici negru nici cu picatele!

Sper sa am intelepciunea, daca voi ajunge vre-odata soacra sa nu ma bag in viata copiilor. Sa pot sa accept deciziile lor chiar daca difera de-ale mele, si sa nu incerc sa ma impun cu orice pret!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Vai de mine, mie (care am facut cununie civila in 10 persoane, fara tam-tam) daca-mi invita soacra lume cred ca faceam foarte urat.
Nu stiu cum de vi se pare normal?

Maica-mea are obiceiuri de-astea pe care le consider extrem de proaste (desi recunosc ca am incetat sa-i mai explic, n-are sens). Imi cumpara haine (la 32 ani si nu ne potrivim la gusturi) mi-a cumparat mobila (noroc ca a nimerit-o) are initiative... ma enerveaza cumplit si vede, nu inteleg de ce continua.

Nu va mai spun cum vine cu sarsanale de mancare la mine... serios nu e nevoie... ma descurc :D.
Cred ca e nevoia de control mai mare decat suferinta pe care o provoaca (ca ma enerveaza groaznic).

PS Tocmai ce m-a anuntat acum o ora ca mi-e cumparat o rochie, intelegeti... am niste draci...

J si Carlita Carliontz (05.02.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns trischa spune:

mie nu mi-a luat soacra nimic niciodatä.i-a luat copilei noastre o carte pe care o pästrez sä stie cä e de la bunica.sigur alta nu mai pupä.mä gändesc cum ar fi sä-mi ia soacra lucruri si sä-mi modifice prin casä.sigur nu mi-ar face pläcere.dar soacra mea face cele mai bune präjiturisi alte chestii dulci.si de o sun la 12 noapte sä facä clätite le face.pärerea mea e sä-i spui de nu-ti place situatia.si de e asa darnicä sä vä dea bani cä vä luati ce vreti din banii ei si-i arätati si ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moruna spune:

multumesc fetelor de sustinere!!!pare intr-adevar profitabil ca soacra mea sa faca toate aceste lucruri,dar vreau sa fiu intrebata sau daca am nevoie de ajutor sa imi dea ocazia sa i-l cer.atata tot!e si greseala mea...recunosc.nu am avut si nu prea am curajul sa ii spun toate astea pentru ca mi-e teama sa nu cumva sa ajungem la cearta si mai apoi la ruptura relatiilor dintre noi.e totusi mama sotului meu asa buna rea cum este.in general eu sunt mai pacifista si fug de certuri oricat de mici ar fi ele,dar cred ca aveti dreptate si ar trebui sa discut cu ea indiferent de rezultate.
o sa beau ceva si fie ce o fi!!!am glumit

Mergi la inceput

Adevarul e ca daca eshti insarcinata, e bine sa evitzi un scandal, stiu eu, daca stii ca poate fi o discutzie civilizata... e ok, daca nu, poate ar trebui sa amani pana dupa nashtere.

Poate, mi-e si frica sa dau un sfat, cine stie in ce poate degenera, dar sa stii ca nu eshti sarita de pe fix sau exagerata, e normal sa te deranjeze tot acest ajutor, de fapt modalitatea in care se prezinta acest ajutor.

Chestiile astea la unii au creat disesnsiuni urate si s-a ajuns la altele.

Itzi urez succes. Vorbesc serios.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aprilie spune:

Spui ca ati hotarit ca la cununie sa nu vina nimeni, decit voi si parintii (daca am inteles bine). Dupa cum povestesti, soacra ta pare o femeie f energica, activa si plina de intentii bune ,in anumite cazuri chiar incearca sa controleze pe cei apropiati (tot in ideea de a le face "bine").
Nu ma indoiesc ca are o gramada de prieteni,cunostinte, la care a mers si ea la cele mai importante evenimente (nunta,etc).Pai daca ea a facut asta, acuma sa-i ceri sa nu invite pe nimeni mi se pare o cruzime.Pai la ce a mai mers ea ani la rindul la cununii,nunti,boteze daca acum, cind singurul ei fiu se insoara,sa nu spuna, sa nu invite pe nimeni...ca si cum s-ar insura de la o casa pustie,de la o casa de oameni pe care nu-i cunoaste,respecta nimeni...

Inteleg de ce tie iti convine asa, pt ca mama ta e singura...(poate nu a prea mers la nunti, poate nu are prea multi prieteni e si putin mai greu pt o femeie fara sot/partener).

Deci, daca din partea ta,oricum nu prea ai pe cine invita,ai decis (oare nu ai exercitat si tu un mic "control" asupra sotului, de l-ai lamurit ca asa e cel mai bine, doar voi, fara "lume")ca nici el sa nu invite pe nimeni...doar voi 2.
Suspiciez ca ai facut-o ca sa o "asezi" pe mama ta la acelasi nivel cu soacra.
Nefiind nimeni la cununie,mama ta nu va fi "surclasata" de puhoiul de amici ai superactivei si simpaticei soacre...

Oare,in subconstient, nu asta a fost motivul pt care ai "ales" sa fiti doar voi la cununie, fara "nimeni" ??

Mentionez ca sint simple speculatii !!! Esti libera sa le surmontezi,daca doresti.

Pot sa-ti spun doar ca eu am multi prieteni si ca n-am refuzat niciodata o invitatie la nunti,boteze,party-uri.Cind va fi sa fie sa-mi insor baietii, am sa trag o petrecere de zile mari !! Chem pe toata lumea si o facem lata.Sper ca viitoarea nora sa nu vrea doar 6 persoane la cununie (mirii si parintii)...nici nu are vreo sansa de altfel, fiindca si baietii mei sint "petrecaretzi' exact ca mine

Cit priveste celelalte despre care povestesti, vai ce tare mi-as dori eu o soacra sa-mi fi cumparat si o suzeta macar la copii!!
Si acuma, ce fericita as fi sa am o soacra care sa ma cadoriseasca cu tot felul.Daca mi-ar lua ce nu-mi place, i-as spune sincer,in fata,ca avem gusturi diferite.
As fi insa f atenta sa nu o jignesc, pt ca as avea mare nevoie de ajutorul ei in continuare.
Nu cred ca nu m-ar intelege.

Problema ta este una usoara ; se poate rezolva fara dificultate, daca tu esti de buna credinta si sincera.

Problema grea, de nerezolvat,o au femeile ale caror soacre nu dau nepotilor lor nici 5 bani sau un tel de ziua lor, care nu-i vad cu anii,carora nu le pasa...asta e dureros.
Plingerea ta e nefondata.iti trebuie doar putina bunavointa si sint convinsa ca se poate aranja.

Fii mai pozitiva,mai ingaduitoare si mai putin orgolioasa.Nu ai decit de cistigat,pe termen lung...unde conteaza.

Succes si sarcina usoara !

Mergi la inceput