Alternativa la teflon. Ce? De unde? Cat?
Raspunsuri - Pagina 2
doradora spune:
e ceva rau cu teflonul si nu am aflat eu inca? de ce se cauta inlocuitor? doar asa, pur si simplu, sau e vreun motiv mai intemeiat? nu de alta, dar am multe tefloane si as vrea sa stiu daca e cazul sa incep sa scap de ele.
chris + alexandra
bebeii nostri
danielag spune:
Chris, am citit ca teflonul se degradeaza expus la o temperatura prea mare (mai mare de 260 grade celsius). Aici gasesti cateva informatii. In engleza, pasajul suna cam asa: "While PTFE itself is chemically inert and non-toxic, it begins to deteriorate after the temperature of cookware reaches about 500 °F (260 °C), and decompose above 660 °F (350 °C).[12] These degradation products can be lethal to birds, and can cause flu-like symptoms in humans.[12]
By comparison, cooking fats, oils, and butter will begin to scorch and smoke at about 392 °F (200 °C), and meat is usually fried between 400450 °F (200230 °C), but empty cookware can exceed this temperature if left unattended on a hot burner." (Daca e nevoie de traducere, spune-mi, si scriu, dar sunt putin pe fuga acum.)
Asta inseamna ca in aceste vase trebuie gatit la temperatura medie, ori eu vreau o tigaie antiaderenta unde sa pot cali legumele si sa iasa crocante, nu sa le fierb.
Uite si www.teflon.com/Teflon/teflonissafe/cookware_safety.html" target="_blank">aici, pe site-ul DuPont (cel care detine licenta pentru teflon), cateva sfaturi pentru un gatit sanatos in vasele de teflon:
- Follow manufacturer instructions.
- Use low or medium heat for cooking.
- Never preheat your cookware on high heat.
- Always turn on an exhaust fan or open a window when cooking.
- Use a stove burner that matches the size of the bottom of the pan.
- Consider using non-stick cookware to prepare meals with less oil.
- Never leave heated cookware unattended.
Eu recunosc, nu prea gatesc in teflon la temperatura mica sau medie, de obicei e la temperatura mare, ca vreau sa "perpelesc" legumele, de exemplu, si asta nu pot face la temperatura mai mica.
Andrada, mersi pentru link, o sa aprofundez. Nu stiam de thermalon.
Iulia, o sa ma uit in Ikea cat de curand dupa vasele respective. Daca nu-s o avere , o sa incerc si asa. Multam de pont.
Patou, mie mi se prind tare rau legumele in tigaia de inox .
De vase de titaniu stie cineva?
Daniela
doradora spune:
e mai complicata problema decat credeam. merci de explicatii. de ce nu or fi lucrurile simple? tot ce e bun si iti usureaza viata trebuie sa aiba si o bila neagra pe undeva...
chris + alexandra
bebeii nostri
marumiha spune:
Aparatul cu aburi nu este numai la curent ci ėn diverse variante cum ar fi inox, geam termic, teflon sau ceramica.Cel mai bun dar si cel mai scump (peste 100e)este cel de ceramica.E foarte usor de utilizat si destul de comod si sanatos.
TITANO- e materialul cel mai rezistent la zgėrieturi si se poate folosi fara probleme(parerea mea)
Cele mai usoare vase , unde mėncarea nu prea se lipeste cred ca sėnt cele de aluminiu dar nu prea se gasesc si la spalat devin destul de neplacute si ar mai fi si arama care e cea mai scumpa ,unde mėncarea are un gust nemaipomenit.
Eu folosesc vase de titan de cea mai buna calitate sau de "platino"care nu se zgėrie si care va asigur ca nu sėnt cancerigene.
Teflonul e nociv numai daca vasul e zgėriat sau e de proasta calitate.
http://community.webshots.com/user/mihaela2703
danielag spune:
marumiha, foarte interesant ce spui. Aparatul cu aburi nu e chiar ce imi doresc, pentru ca imi trebuie ceva pentru calit legume, ori la abur nu ies chiar ce vreau eu.
De tigaile cu titaniu ma interesam si eu mai sus. Tot n-am aflat mare lucru sapand pe net. Poti sa-mi spui macar o firma, sa stiu dupa ce ma uit? Si cele "platino" cum sunt? Stiu ca am ideea asta fixa cu vasele, dar daca ai timp, imi poti da mai multe amanunte?
Cu vasele de aluminiu a fost o controversa la un moment dat, se parea ca gatitul in vase de aluminiu poate provoca/declansa Alzheimer. Acu' nu mai stiu daca s-a demonstrat ca nu... dar parca si in vasele respective se lipeste mancarea. Vase de arama n-am vazut. Cred ca ajung prin Ikea saptamana viitoare si o sa vad daca gasesc ceva de cast iron sau altceva. Va tin la curent.
Multumesc de info .
Daniela
marumiha spune:
danielag-acest aparat cum ėi spuneti voi nu stiu cum arata ,eu stiu de cratita sau oala unde se pune apa si deasupra acestei craticioare se pune un suport special cu gauri de aceelasi diametru (care poate fi din diferite materiale spre ex. cele care le-am enumerat ieri,exista si de bambus )si deasupra acestui suport se pune un capac.Carnea sau pestele facute pe aburi sėnt destul de bune si sanatoase.
Despre "titano"-materialul de baza e aluminiu laminat de mare grosime si antiaderentul intern titan care e rezultatul procedimentului "plasma spray" cu ajutorul caruia vin aplicate pe aluminiu materiale de ceramica care se amesteca creėnd o suprafata rezistenta la orice zgėrietura.
Teflon Platinoofera de 10 ori mai multa rezistenta decėt toate antiaderentele de calitate datorita faptului ca are o grosime tripla de material.E interiorul cel mai rezistent la zgėrieturi ,rezista si la anumite obiecte metalice chiar si la bureti abrazivi.Antiaderentul e aplicat ėn trei straturi de mare grosime care contine particele minerale microscopice particulare f.dure care rezista si la zgėrietui cu furculita sau obiecte metalice.De aceea sėnt si f.scumpe.
INDUCTION SISTEM-e cel mai rapid mod de a gati ,cel mai nou ,sigur si avansat ėn diverse tari si cel mai ieftin sistem energetic(spre ex.Franta,Spania)
Eu lucrez ėntr-o fabrica care produce milioane de astfel de vase de peste 40de ani care e lider ėn IT.si cunoscuta ėn toata lumea.Aici toti folosesca astfel de vase fara probleme de zeci de ani.Spun asta nu pt.ai face publicitate(nu are nevoie)ci pt.ca se fac f.des probe ,controale si tot ce este necesar pt.protejarea sanatatii persoanelor.
http://community.webshots.com/user/mihaela2703
laura72 spune:
Zepter costa o avere,dar nu lipesc sau f putin si se curata ff usor,nu se bombeaza fundul,sunt antibacteriene.nu le-am bagat la cuptor pt ca au manerele captusite cu ceva alb,ce pare plastic si nu m-am riscat.poti praji sau frige.la prajit nu imprumuta uleiul gustul si mirosul alimentului respectiv ,nu se arde la fel de repede ca in tigaiea clasica.
LAURA SI GEORGE-STEFAN(22 04 2005)
Poze:http://new.photos.yahoo.com/grgsc_laura
s_vet spune:
eu am cumparat de curand din Carrefour o tigaie din aluminiu cu interior de ceramica - are un strat alb opac de ceramica. In contact cu mancarea vine doar partea ceramica si este la fel de buna ca si tigaia din teflon. Am facut in ea omleta fara nicio picatura de ulei si a iesit f bine, fara sa se lipeasca. Este marca proprie Carrefour si am dat pe ea 70 ron. Am inteles ca ceramica nu este un material care se descompune.
marumiha spune:
Sa inventat un alt tip de intern numit "ceramica" care are diferite culori ,alb ,culoatea pamintului care se numeste "terra" si chiar si alte culari .Este tot un antiaderent ceva asemanator cu teflonul.
Daca vasul ,tigaia sau oricare alt obiect care are internul din teflon nu este distrus ,zgiriat ,nu vad de ce ar fi periculos pt.sanatate.Acelasi lucru trebuie facut si cu cele de ceramica ,atentie sa nu se zgirie.Ceramica e mai dura dar stratul de acoperire e mai subtire si mai rezistent .Depinde de noi cum le folosim si intretinem.
Poze